Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Agnieszka_studio_buduar
jak w tytule, zdjęcia na potrzeby modelki i trochę moje - miałem trochę przerwy w fotografii wiec sesję potraktowałem rozgrzewkowo ;) - a że Agi nigdy nie muszę specjalnie namawiać .... ;)
można śmiało wytykać błędy :)
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/12/Untitled1_zps477d79ea-2.jpg
źródło (http://s1237.photobucket.com/user/pelo2/media/agnieszka%20niewiara%20bielizna/Untitled-1_zps477d79ea.jpg.html)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/12/Untitled2_zpsbfbef81b-2.jpg
źródło (http://s1237.photobucket.com/user/pelo2/media/agnieszka%20niewiara%20bielizna/Untitled-2_zpsbfbef81b.jpg.html)
kurczeblade
29-12-2014, 06:02
miłe dla oka, ale coś z jakością stało się :)
Modelkę masz zjawiskową... Warto byłoby Ją ładnie oświetlić a skoro uderzasz w jasne tony, to przydałoby się jaśniejsze tło bo to ciemne nie pasi do stylizacji i jasności na granicy przepału. Kup sobie jakąś knigę o świeceniu studyjnym i do dzieła - nie płacisz za modeling, możesz więc zainwestować w wiedzę żeby nie było "płasko".
Pobaw się też dłuższym obiektywem (od 100mm wzwyż) i porób tej Pani ładne portrety. Przy takiej buzi nie musi nawet nic więcej pokazywać by zarządzić w kadrze.
jacek_wozniak
29-12-2014, 08:36
modelka rzeczywiście bardzo ładna, jednak niepotrzebnie zasłania brzuch lewą ręką a prawą trzyma ciągle blisko twarzy, bo powstaje przez to prostokąt z torsu i zakrywa wszelkie wcięcia w talii
kładąc rękę na biodrze stworzyłaby, bardziej miły dla oka, trójkąt i stworzyłaby przestrzeń między talią, a ręką
nawet spuszczenie ręki wzdłuż ciała przy odpowiednim wygięciu tułowia dałoby widoczne wcięcie w talii przy tak ciemnym tle
dodatkowo z nazwy buduar sugeruje jakąś przestrzeń sypialniani-wypoczynkową ;)
nie mówię, że nie może być studyjnego tła, ale przydałoby się jakieś krzesło, łóżko albo inne takie :)
Modelka nie powinna sie obejmować bo sprawia wrażenia bolącego brzucha. Powinieneś stworzyć symetrie kształtów przypominających trójkąty i w taki sposób ja ustawić tak żebyś po zrobionej fotce mógł na modelce wykreślił trojkat obok trojkata.
kurczeblade
29-12-2014, 15:47
Modelka nie powinna sie obejmować bo sprawia wrażenia bolącego brzucha. Powinieneś stworzyć symetrie kształtów przypominających trójkąty i w taki sposób ja ustawić tak żebyś po zrobionej fotce mógł na modelce wykreślił trojkat obok trojkata.
Skąd czerpiecie takie durne teorie ? :o
Ja tam nie widzę "bolącego brzucha" tylko ładnie, dobrze zapozowane zdjęcie.
Modelkę masz zjawiskową... Warto byłoby Ją ładnie oświetlić a skoro uderzasz w jasne tony, to przydałoby się jaśniejsze tło bo to ciemne nie pasi do stylizacji...... i jasności na granicy przepału. Kup sobie jakąś knigę o świeceniu studyjnym i do dzieła - nie płacisz za modeling, możesz więc zainwestować w wiedzę żeby nie było "płasko".
Pobaw się też dłuższym obiektywem (od 100mm wzwyż) i porób tej Pani ładne portrety. Przy takiej buzi nie musi nawet nic więcej pokazywać by zarządzić w kadrze.
dziekuję za jakże pouczające wskazówki szczególnie te o zakupie książki - że też o tym nie pomyślałem przed świętami - byłby doskonały prezent pod choinkę :)
Zaręczam Ci też że bawiłem się obiektywem z ogniskową powyżej 100 mm - chociaż nie mam bladego pojęcia dlaczego go próbujesz przypisać do portretu ;) - ale masz w tym pewnie jakiś magiczny powód ;) - bo chyba nie chcesz mi powiedzieć że tylko powyżej wymienionej przez ciebie "magicznej" ogniskowej można zrobić dobry portret ;) ??? - ale pewnie się mylę - bo nie przeczytałem jeszcze żadnej książki na ten temat ;)
modelka rzeczywiście bardzo ładna, jednak niepotrzebnie zasłania brzuch lewą ręką a prawą trzyma ciągle blisko twarzy, bo powstaje przez to prostokąt z torsu i zakrywa wszelkie wcięcia w talii
kładąc rękę na biodrze stworzyłaby, bardziej miły dla oka, trójkąt i stworzyłaby przestrzeń między talią, a ręką
nawet spuszczenie ręki wzdłuż ciała przy odpowiednim wygięciu tułowia dałoby widoczne wcięcie w talii przy tak ciemnym tle
dodatkowo z nazwy buduar sugeruje jakąś przestrzeń sypialniani-wypoczynkową ;)
nie mówię, że nie może być studyjnego tła, ale przydałoby się jakieś krzesło, łóżko albo inne takie :)
co do pozy - dopiero teraz zwróciłem uwagę że na każdym zdjęciu ręka jest ułożona na brzuchu - jakoś wcześniej mi to nie przeszkadzało - i przyznaję ze teraz zaczęło mnie to drażnić ;)
Tytuł posta faktycznie niefortunny - jeśli chodzi o słowo buduar ;) - pewnie nie było by uwagi gdyby post był zatytuowany po prostu Agnieszka - studio :) - następnym razem będę na to zwracał większą uwage :)
Nie powinna bo takie są kanony sztuki fotografowania ???? - czy jak ?? ;) - a ręka przy głowie na "milionie" zdjęć sprawia wrażenie bolącej głowy ???? ;)
kurczeblade - Faktycznie coś z jakością jest nie tak ..... cos musiałem przy zmniejszaniu namotać.
dziekuję za jakże pouczające wskazówki szczególnie te o zakupie książki - że też o tym nie pomyślałem przed świętami - byłby doskonały prezent pod choinkę :)
Zaręczam Ci też że bawiłem się obiektywem z ogniskową powyżej 100 mm - chociaż nie mam bladego pojęcia dlaczego go próbujesz przypisać do portretu ;) - ale masz w tym pewnie jakiś magiczny powód ;) - bo chyba nie chcesz mi powiedzieć że tylko powyżej wymienionej przez ciebie "magicznej" ogniskowej można zrobić dobry portret ;) ??? - ale pewnie się mylę - bo nie przeczytałem jeszcze żadnej książki na ten temat ;)
co do pozy - dopiero teraz zwróciłem uwagę że na każdym zdjęciu ręka jest ułożona na brzuchu - jakoś wcześniej mi to nie przeszkadzało - i przyznaję ze teraz zaczęło mnie to drażnić ;)
Tytuł posta faktycznie niefortunny - jeśli chodzi o słowo buduar ;) - pewnie nie było by uwagi gdyby post był zatytuowany po prostu Agnieszka - studio :) - następnym razem będę na to zwracał większą uwage :)
Nie powinna bo takie są kanony sztuki fotografowania ???? - czy jak ?? ;) - a ręka przy głowie na "milionie" zdjęć sprawia wrażenie bolącej głowy ???? ;)
kurczeblade - Faktycznie coś z jakością jest nie tak ..... cos musiałem przy zmniejszaniu namotać.
Porozmawiaj z Sue Bryce. Wyślij jej maila z tymi zdjęciami. Zapytaj o poradę odnośnie pozowania. Powie ci to co ja powiedziałem.
kurczeblade
31-12-2014, 08:56
Porozmawiaj z Sue Bryce. Wyślij jej maila z tymi zdjęciami. Zapytaj o poradę odnośnie pozowania. Powie ci to co ja powiedziałem.
a jak Sue powie Ci że modelka nie powinna siedzieć przy zdjęciach to już nigdy nie będziesz mógł ustawić modelki na siedząco ?
Jeżeli w taki sposób ograniczasz się do fotografii to daleko nie zajdziesz.
Durna teoria, z palca wyssana ... :)
EDIT:
To są zdjęcia Sue:
Modelki Sue też przeżywają ból brzucha "wg Twojej teorii" :
http://www.inbedwithsue.com/wp-content/uploads/2012/04/Sue-Bryce-Heath.jpg
http://www.rocktheshotforum.com/wp-content/uploads/2012/05/MG_9446-copy.jpg
a tu modelka Sue przeżywa ból ramienia, po lewej stronie i ból biodrowy na zdj. po prawej stronie:
http://www.rocktheshotforum.com/wp-content/uploads/2012/05/101-copy-2.jpg
:) :) :)
jacek_wozniak
31-12-2014, 09:35
a jak Sue powie Ci że modelka nie powinna siedzieć przy zdjęciach to już nigdy nie będziesz mógł ustawić modelki na siedząco ?
jakby co to Sue zawsze dzieli pozy na stojące i siedzące podczas fotografowania mniej więcej 50/50 ;)
jeżeli chodzi już o samą Sue, to dawała już nie jedno szkolenie z pozowania w internetach i jest swego rodzaju hamerykańskim autorytetem w tej kwestii
u niej ręka na brzuchu nie tyle ma na celu pokazać "ból", co ścisnąć piersi, żeby je uwydatnić :)
poza tym na wszystkich jej pozach są widoczne krągłości modelek i figury geometryczne
przeważnie używa ona też krótszych ogniskowych i ścinając 3/4 fotografuje lekko z góry przy nachylonej modelce, żeby delikatnie zakrzywić perspektywę
na zdjęciach Pelo ręce blokują po prostu trochę kształt talii, bo gdyby to samo ułożenie rąk zostawić przy ciele zwróconym lekko z profilu, uwydatniając zagięcie pleców, to wszystko byłoby git :)
Modelka jest bardzo ładna. Po prostu nie ma tak mocnego wcięcia w tali, które zgubiłoby efekt "bolącego brzucha". Trzeba szukać korzystniejszego ustawienia.