Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pomira światła a blokada AE-L/AF-L

Szklanica
05-05-2007, 20:29
Jako, że po raz pierwszy piszę na tym Forum, witam wszystkich Użytkowników.
Moje pytanie być może jest trywialne dla doświadczonych wyjadaczy tego forum ale dla mnie stanowi pewną zagadkę. Otóż jako szczęśliwy posiadacz Nikona D80, po przestudiowaniu forum na temat "prześwietlania" zdjęć i instrukcji obsługi postanowiłem dokonać rozdziału autofokusa i pomiaru ekspozycji. Pod przyciskiem AE-L/AF-L ustawiłem utrzymanie blokady AE. I teraz pojawia się pytanie: w jaki sposób powinienem wykonywać poszczególne czynności związane z pstryknięciem fotki? Czy najpierw ustawić ostrość (powiedzmy, że aparat ustawiony został na AF-S i pomiar centralnie ważony) poprzez wciśnięcie do połowy wyzwalacza migawki, a potem np przekadrowanie i w celu dokonania pomiaru wciśnięcie przycisku AE-L/AF-L, czy najpierw wciskanie przycisku AE-L/AF-L a dopiero potem zmiana kadru i ustawienie ostrości? Jak to powinno wyglądać krok po kroku aby to rozdzielenie miało sens i zadziałało prawidłowo?
Dziękuję za pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.

giziol
05-05-2007, 20:56
hmm ja blokuje swiatlo lapie ostrosc przekadrowuje i strzelam nie wiem jak inni robia :)

Michal Puchacz
05-05-2007, 21:11
Najpierw mierzę światło z wybranego wycinka sceny, blokuję pomiar, zmieniam kadr i ustawiam ostrość na wybranym kadrze, a następnie odpalam migawkę. Ostrość ustawiam na takim kadrze jaki zamierzam uzyskać na zdjęciu, więc jest to czynnośc ostatnia, po przekadrowaniu. Chyba nic nie pomyliłem...
Przycisk AE-L/AF-L mam ustawiony w ten sposób, że jego naciśnięcie powoduje zablokowanie ekspozycji i pomiar świartła pozostaje zablokowany do momentu ponownego naciśnięcia tego przycisku lub wyłączenia pomiaru ekspozycji (opcja nr 18 ustawień osobistych aparatu).
Pomiar ekspozycji blokuję jednak tylko przy punktowym pomiarze światła. Przy centralnie ważonym nie używam blokady. A matrycowego nie używam wcale ;-).

ekonet
05-05-2007, 21:27
Zwróć też uwagę, że wygodniej jest trzymać wciśnięty do oporu przycisk blokady AE, przekadrowywać i łapać ostrość, niż trzymać wciśnięty na pół gwizdka spust migawki (łatwo wtedy przypadkowo wyzwolić) i bawić się wtedy przyciskiem AE. To proste - ergonomia.

Tofifik
05-05-2007, 23:17
ja uzywam spostu na pol gwizdka, a teraz przymierzam sie by pod ae/ael ustawic blokade mocy blysku. :) a pod funkcyjnym mam pomiar centralny.