Zobacz pełną wersję : Czy warto przesiąść się na 70D?
Od kilku lat strzelam Nikonem D5000. Mam Nikkora 35mm (rzadko używam), Tamrona 60mm i Sigmę 10-20mm. Myślałem o upgradzie aparatu na D7100, ale... czytam o różnych problemach z nowymi aparatami. Ten D7100 też ponoć miał kilka wpadek. Na youtubie w porównaniach D7100 i 70D AF Canona wypada dużo lepiej. Również w filmach jest lepszy, a do tego w tym trybie Canon daje pełną kontrolę nad ekspozycją w czasie rzeczywistym podczas nagrywania. Lubię makro, więc uchylny ekranik się przydaje.
Plusy Canona:
- AF
- Wideo
- Uchylny ekran
Minusy:
- Gorsza rozpiętość tonalna
Plusy Nikona:
- Dobra rozpiętość tonalna
- Nie musiałbym zmieniać systemu
Minusy:
- Nienajlepszy AF
- Możliwość trafienia bubla
- Sporo gorszy tryb wideo
- Brak uchylnego ekranu
Co myślicie?
D7100 do bubli raczej nie należy... wpadka była w D600, 750, 800 ale 7100 raczej nie...
cz4rnuch
27-12-2014, 21:03
Umbra, sam najlepiej wiesz czego potrzebujesz. Policz plusy oraz minusy i do sklepu.
D7100 do bubli raczej nie należy... wpadka była w D600, 750, 800 ale 7100 raczej nie...
Gość z tego filmu mówi, że miał kurz na matrycy. Wyczyścił, strzelił 200 zdjęć i kurz znowu tam był. W 70D miał za to linię dead pikseli, wymienili mu puchę i było ok.
https://www.youtube.com/watch?v=bOM4r1gxsbs
AF wypada dużo lepiej w 70D.
Od kilku lat strzelam Nikonem D5000. Mam Nikkora 35mm (rzadko używam), Tamrona 60mm i Sigmę 10-20mm. Myślałem o upgradzie aparatu na D7100, ale... czytam o różnych problemach z nowymi aparatami. Ten D7100 też ponoć miał kilka wpadek. Na youtubie w porównaniach D7100 i 70D AF Canona wypada dużo lepiej. Również w filmach jest lepszy, a do tego w tym trybie Canon daje pełną kontrolę nad ekspozycją w czasie rzeczywistym podczas nagrywania. Lubię makro, więc uchylny ekranik się przydaje.
Plusy Canona:
- AF
- Wideo
- Uchylny ekran
Minusy:
- Gorsza rozpiętość tonalna
Plusy Nikona:
- Dobra rozpiętość tonalna
- Nie musiałbym zmieniać systemu
Minusy:
- Nienajlepszy AF
- Możliwość trafienia bubla
- Sporo gorszy tryb wideo
- Brak uchylnego ekranu
Co myślicie?
Zapomniałeś o tym, że z Nikona zdjęcia są zwyczajnie nieostre
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3478163#post3478163
Bierz Canona.
Poczytaj sobie o D7000, ok? :) Chyba, że lubisz wpuszczać ludzi w maliny i cieszyć się, że wydali ciężko zarobione pieniądze na coś, co okazuje się klapą. :)
A co myślicie o Sony? Takie A6000 np. - warto? Mają tam kilka fajnych obiektywów (Mitakon 50mm f/0.95).
wideo raczej do plusów Canona nie należy - kiepskie skalowanie, spora mora i kiepski AA, nie mówiąc już o bitrate 45Mbps, do którego trzeba bardzo szybkich kart.
D7100 ma dużo niższe szumy, dużo lepszą jakość obrazu (detal, AA, mora, itp) oraz bitrate "tylko" 24Mbps.
Jedyny plus C70D to możliwość sterowania przesłoną (niestety wyraźnie widać zmiany w czasie filmowania) i AF fazowy.