Zobacz pełną wersję : Świątecznie :)
Przemek-83
27-12-2014, 13:25
Poddam pod ocenę jedno ze zdjęć jakie przez te święta udało mi się stworzyć :)
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/12/DSC_3615_zps6c00e482-2.jpg
źródło (http://s1374.photobucket.com/user/bodakowskiprzemek/media/DSC_3615_zps6c00e482.jpg.html)
PiciuD300
27-12-2014, 17:11
Skadruj w kwadracie i będzie cacy bracie.
zbyszekD7000
27-12-2014, 17:20
Też racja, za dużo tych firanek,
Też by się przydało więcej światła w oczach, nie wiem czy mnie się wydaje czy tak jest faktycznie, ale jakby ostrość bardziej na sweterku wypadła niż na twarzach. Może by też wyrównać WB?
A tak poza tym to fotka przyjemna :)
Przemek-83
28-12-2014, 17:58
Taki pstryk zwyczajny
… czas zacząć robić nadzwyczajne :p
Czasem już sam nie wiem w jakim dziale umieszczać takie "pstryki"
Skoro nie albumowo to może prosto do kosza?
Nie do kosza. Poćwicz, pomajstruj, wytęż sie, ustaw modela, trochę go pocoach-uj i wtedy pstrykaj. Następni obrob delikatnie dodając swoje ja i dopiero wtedy pogadamy. A tak to jest tylko pstryk z telefonu.
zbyszekD7000
28-12-2014, 18:45
"pocoach-uj" to jakaś nowa technika? ;)
Przemek-83
28-12-2014, 19:07
Nie do kosza. Poćwicz, pomajstruj, wytęż sie, ustaw modela, trochę go pocoach-uj i wtedy pstrykaj. Następni obrob delikatnie dodając swoje ja i dopiero wtedy pogadamy. A tak to jest tylko pstryk z telefonu.
Ciekawe. Mam telefon droższy x2 od body i mający wiecej x2 super mega pixeli i nie jest w stanie zrobić nawet w 50% zdjęcia podobnego więc nie wiem do jakiego telefonu odnosisz się?!
"pocoach-uj" to jakaś nowa technika? ;)
Nie to od słowa coach. Takie coachowanie modela
Koledze raczej chodzi, ze nie włożyłes w to zdjecie wiekszej ilosci pracy, poza ustawieniem modela i wykonaniem zdjecia - dla oostronnych nie zwiazanych emoconalnie z osobami tam uwiecznionymi ma wartosc wlasnie zwyklego pstryku.
P.S. pewnie z tego samego powodu na moją fotke nie ma odpowiedzi ;(
Koledze raczej chodzi, ze nie włożyłes w to zdjecie wiekszej ilosci pracy, poza ustawieniem modela i wykonaniem zdjecia - dla oostronnych nie zwiazanych emoconalnie z osobami tam uwiecznionymi ma wartosc wlasnie zwyklego pstryku.
P.S. pewnie z tego samego powodu na moją fotke nie ma odpowiedzi ;(
Rzecz poprawnie ująłeś. Męczą mnie ludzie którzy oczekują aplauz za brak poprawnej ilości pracy. Zrób 10tys zdjeć i dopiero wtedy pytaj o opinie
Oj, jedziecie po koledze, a jak na fotografię okolicznościową i albumową przedstawił adekwatną fotkę.
Oj, jedziecie po koledze, a jak na fotografię okolicznościową i albumową przedstawił adekwatną fotkę.
Jakie jedziecie. Człowiek stwierdza fakty. Nie ma tu cienia przesady. Krytyka jak najbardziej taktowna
Przemek-83
28-12-2014, 21:48
Rzecz poprawnie ująłeś. Męczą mnie ludzie którzy oczekują aplauz za brak poprawnej ilości pracy. Zrób 10tys zdjeć i dopiero wtedy pytaj o opinie
Wybacz.Zrobiłem ok.5k
Czemu sądzisz ,że liczę na aplauz?Mnie cieszy choć jedna pozytywna opinia.Dla totalnego amatora to budujące.
Niech sobie jadą ale to nie dział "pro-art" więc czasem trudno zrozumieć mi takie wpisy.
Nie każdy tu jest zawodowcem a jak wiadomo każdy może pokazywać tu zdjęcia.
Xavier80
28-12-2014, 21:48
uwielbiam takich fachowców:) Chętnie posłuchałbym kolego jak "coa****esz" modela:)
uwielbiam takich fachowców:) Chętnie posłuchałbym kolego jak "coa****esz" modela:)
Ty fachowiec nie cwaniakuj
Jest to zupełnie poprawne pamiątkowe zdjecie rodzinne, bez pretensji do bycia arcydziełem sztuki fotograficznej czy punktem odniesienia do sposobów "coachowania" modela, cokolwiek by to nie znaczyło.
Zatem zdjęcie jest ostre, z poprawną ekspozycją, z dobrym rozkładem świateł, przyjemną kolorystyką.
Co ważniejsze jednak, ta fotografia zatrzymuje radosną chwilę, moment do którego z przyjemnością będzie się wracać po latach - a o to właśnie chodzi w takich zdjęciach.
Pewnie, że można by lepiej skomponować kadr, przesuwając nieco modeli w bok od choinki, usuwając przy okazji z ujęcia niepotrzebne firanki, ponadto kadrować szerzej dołem - ale to w szczególności detale nie odbierające przekazu zdjęcia.
Xavier80
28-12-2014, 23:03
ja serio napisałem, dajesz..:)
ja serio napisałem, dajesz..:)
Podaj adres a takim razie
Poprawnie. Można faktycznie pokusić się o wyszukaną obróbkę, tudzież instagramowe filtry, które znudzą po 2 dniach patrzenia na zdjęcie, ale można pozostawić w obecnym kształcie i jak najbardziej wkleić do domowego albumu. Jest w porządku.
Przełóżmy to na dawniejsze czasy i np na modelarstwo. Młody pasjonat kupił w Składnicy Harcerskiej model z drewna i papieru "Jaskółka". Posklejał go jak umiał i poddał ocenie. Mama pogratulowała, tata wynalazł pewne niedostatki ale też pogłaskał. Koledzy z kółka modelarskiego jedynie wzruszyli ramionami a "instruktor" kazał kupić następny i wykonać go lepiej.
Jeśli jesteś pasjonatem czytaj, oglądaj, zdobywaj się wiedzę i doświadczenie. Jeśli chcesz po prostu robić zdjęcia i cieszą Cię "polubienia" to wiesz gdzie ich szukać.
Nie czuję się instruktorem kółka modelarskiego ale zapytam: Czy wg Ciebie wykreowałeś ciekawą scenę, popracowałeś nad światłem, głębią ostrości i właściwie skadrowałeś. Jestem pewien, że po lekturze najbardziej podstawowych poradników, odpowiedzi nasuną się same.
Nie dziw się krytyce. Nie znamy osób ze zdjęcia. Wg mnie nie zrobiłeś nic, żeby "obcych" nim zaciekawić. I nie chodzi tu o zafarbowanie włosów na zielono.
Przemek-83
29-12-2014, 12:03
Bardzo mnie cieszą wasze kreatywne opinie. Przecież nie napisałem ,że to szczyt moich możliwości i już nigdy nie zrobię lepszego. Bardziej mi zależało na zauważeniu (o ile jest) jakiegoś progresu osób ,które spotkały się z moimi "pracami".Nie liczyłem na nominacje do zdjęcia roku 2014 :p
Owszem stram się pochlaniać wiedzę w miarę możliwości ale też i robić jakieś zdjęcia bo jakby nie było tylko w praktyce można najwięcej się nauczyć.
No ale jak ma się poddać krytyce jak musi zrobić 10k zdjęć żeby coś wstawić, a po 10000 i tak wstawi lipe bo nikt mu nie podpowiedział nic. A teoria to nie wszystko. Pozdrawiam.
Przełóżmy to na dawniejsze czasy i np na modelarstwo. Młody pasjonat kupił w Składnicy Harcerskiej model z drewna i papieru "Jaskółka". Posklejał go jak umiał i poddał ocenie. Mama pogratulowała, tata wynalazł pewne niedostatki ale też pogłaskał. Koledzy z kółka modelarskiego jedynie wzruszyli ramionami a "instruktor" kazał kupić następny i wykonać go lepiej.
Jeśli jesteś pasjonatem czytaj, oglądaj, zdobywaj się wiedzę i doświadczenie. Jeśli chcesz po prostu robić zdjęcia i cieszą Cię "polubienia" to wiesz gdzie ich szukać.
Nie czuję się instruktorem kółka modelarskiego ale zapytam: Czy wg Ciebie wykreowałeś ciekawą scenę, popracowałeś nad światłem, głębią ostrości i właściwie skadrowałeś. Jestem pewien, że po lekturze najbardziej podstawowych poradników, odpowiedzi nasuną się same.
Nie dziw się krytyce. Nie znamy osób ze zdjęcia. Wg mnie nie zrobiłeś nic, żeby "obcych" nim zaciekawić. I nie chodzi tu o zafarbowanie włosów na zielono.
Brawo!!
P.s kolegę już polubiłem za racjonalne myślenie czego większości dziś niestety brakuje [emoji16]
A tu dla kolegi wątku tuż fotografa - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=256316
Prosta sesja, kilka minut zabawy z modelka, jakiś tam modyfikatorow (w tym przypadku roundflash) i efekt końcowy zadowalający oko.
Xavier80
29-12-2014, 14:18
Brawo!!
P.s kolegę już polubiłem za racjonalne myślenie czego większości dziś niestety brakuje [emoji16]
A tu dla kolegi wątku tuż fotografa - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=256316
Prosta sesja, kilka minut zabawy z modelka, jakiś tam modyfikatorow (w tym przypadku roundflash) i efekt końcowy zadowalający oko.
Chciałeś, aby autor wątku dla okolicznościowego zdjęcia świątecznego zaaranżował setup studyjny? :) :) Zabawny jesteś kolego:)
P.s Jak Ci się już uda wygrzebać się z oparów absurdu to zerknij z jakiego działu zdjęcia podlinkowałeś :)
Chciałeś, aby autor wątku dla okolicznościowego zdjęcia świątecznego zaaranżował setup studyjny? :) :) Zabawny jesteś kolego:)
P.s Jak Ci się już uda wygrzebać się z oparów absurdu to zerknij z jakiego działu zdjęcia podlinkowałeś :)
Jaki absurd. To tylko zwykła inspiracja. Dowód na to ze można tanio, szybko i przyjemnie. Fakt dział jak dział jednak niezmienia to faktu ze mógłby coś tam zaaranżować. Ja sam aranżuje przy okazji urodzin bo żadnych głupich "świat" nie obchodzę i efekty takich sesji pozostają w pamięci na długo. Pamiętaj ze okazja przemija i chwili nie powtórzysz wiec skoro sie nadarza należałoby byc przygotowanym i zrobić z niej dobry użytek. A tak z przypadku to sam pstrykam iPhonem. Mam mnóstwo zdjeć od 2007 miesiąc w miesiąc po narodzeniu pierwszego potomka. Spoglądając czasami na nie dostrzegam wiele okazji gdzie wtedy powinienem sie pokusić o troche większy "wkład" pracy. Ale cóż.. Czasu nie cofnę. Dzieciaki rosną. Chwile ulatują a mi pozostały pstryki choć cieszy mnie przesiadka na infrastukturę Apple gdzie teraz takimi pstrykali dzielimy sie z rodzina, wymieniamy i komentujemya to wszystko w czasie realnym. Nawet sesje z aparatu wrzucam w chmurę i koło sie powtarza - dziele sie nimi, wymieniam i dostaje komentarze na które odpowiadam. Czuje ze moje zdjecia żyją a z nimi chwile które przeminęły..
Czemu tak kolega cały czas uparcie twierdzi, iż setup musi być do każdego zdjęcia albumowego ? I skąd twierdzenie, iż łapanie chwil to konieczność ustawiania sesji ?
Polecam z blogów, tak by przemyśleć
http://arturstruk.blogspot.com/
oraz wątek
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=188853
Bez setupu, bez lamp, bez aranżacji. Z firankami, stołami. Bez apple.
Czemu tak kolega cały czas uparcie twierdzi, iż setup musi być do każdego zdjęcia albumowego ? I skąd twierdzenie, iż łapanie chwil to konieczność ustawiania sesji ?
Polecam z blogów, tak by przemyśleć
http://arturstruk.blogspot.com/
oraz wątek
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=188853
Bez setupu, bez lamp, bez aranżacji. Z firankami, stołami. Bez apple.
A daj spokoj. Chyba dla co niektórych sa święta racja? Chociaż raz do roku postarałby sie o jakias aranżacje. A tobie proponuje lekcje z polskiego bo widzę ze gubisz polskie słówka kolego sympatyczny.
Co do tych linków to w obydwu widzę jakieś przemyślenia, jakaś aranżacje gdzie stanąć, gdzie dać dzieciaka, jaki obiektyw i jaka obróbka. Nie widzę tu nic przypadkiem ot pstrykow. I oto mi właśnie chodzi. O taka przemyślana, zaaranżowana sesje.
Przemek-83
29-12-2014, 15:06
A daj spokoj. Chyba dla co niektórych sa święta racja? Chociaż raz do roku postarałby sie o jakias aranżacje. A tobie proponuje lekcje z polskiego bo widzę ze gubisz polskie słówka kolego sympatyczny.
Co do tych linków to w obydwu widzę jakieś przemyślenia, jakaś aranżacje gdzie stanąć, gdzie dać dzieciaka, jaki obiektyw i jaka obróbka. Nie widzę tu nic przypadkiem ot pstrykow. I oto mi właśnie chodzi. O taka przemyślana, zaaranżowana sesje.
Najpierw przeczytaj swoje posty a póżniej dopatrój się kogoś błedów.
Co prawda więcej dołu już i tak dać nie można, ale WB można poprawić bo mz. trochę zbyt ciepły a i pewnie jeszcze ciaśniejsze kadrowanie troszkę "ulepszyłoby" te zdjęcie.
Przemek-83
29-12-2014, 18:58
Co prawda więcej dołu już i tak dać nie można, ale WB można poprawić bo mz. trochę zbyt ciepły a i pewnie jeszcze ciaśniejsze kadrowanie troszkę "ulepszyłoby" te zdjęcie.
Posiadam takowe. A WB celowo trochę ociepliłem ze zwględu na dziecko.
Przemek-83
29-12-2014, 19:49
Wersja z większą ilością dołu i nie ruszanym WB....i mniej firanek:)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/12/DSC_3614_zps7ae1292d-2.jpg
źródło (http://s1374.photobucket.com/user/bodakowskiprzemek/media/DSC_3614_zps7ae1292d.jpg.html)
Xavier80
29-12-2014, 19:59
Wersja z większą ilością dołu i nie ruszanym WB....i mniej firanek:)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/12/DSC_3614_zps7ae1292d-2.jpg
źródło (http://s1374.photobucket.com/user/bodakowskiprzemek/media/DSC_3614_zps7ae1292d.jpg.html)
a na jakich parametrach robiłeś zdjęcie? Odbijałeś błysk od sufitu?
Przemek-83
29-12-2014, 20:44
ISO 400_f4.0_38mm_1/60s
Lampa w sufit (3,45m od panela) TTL bez korekty
Crop+cut
ISO 400_f4.0_38mm_1/60s
Lampa w sufit (3,45m od panela) TTL bez korekty
Crop+cut
A gdybyś jednak zrobił korektę błysku? Może udało by się jakoś wyciągnąć związany ze świętami urok choinki. WB jest nie do zaakceptowania. Zapewne chciałeś uniknąć bladej cery dziecka ale masz cerę małżonki, którą przyjmą w SOR bez kolejki.
Nie odbieraj każdej uwagi, jak złośliwość. Jeśli chcesz pomocy od innych tzn, że oczekujesz od nich zaangażowania czasu. Jeśli ze zdjęcia będzie wynikało Twoje duże zaangażowanie, osoby chętne do pomocy też się znajdą.
Aranżacja sceny nie musi oznaczać stworzenia czegoś unikalnego na skalę międzynarodową. Czasem wystarczy, żeby bohater zdjęcia nie patrzył prosto w obiektyw. Można np dziecko postawić na krześle i niech sobie patrzą z mamą w oczy. Oczywiście pojawi się problem oświetlenia takiej sceny ale na tym właśnie polega zdobywanie umiejętności.
Zdjęcie w dalszym ciągu nadaje się do przekadrowania. Góra nic nie wnosi a firanka będzie wywoływała komentarze dotyczące jej wzoru, sposobu zawieszenia i przepuszczalności światła. Serio, bardziej zastanawiam się nad tym, czy masz zasłony czy rolety niż nad tym, kto jest na zdjęciu i co tam robi.
Przemek-83
29-12-2014, 22:15
A gdybyś jednak zrobił korektę błysku? Może udało by się jakoś wyciągnąć związany ze świętami urok choinki. WB jest nie do zaakceptowania. Zapewne chciałeś uniknąć bladej cery dziecka ale masz cerę małżonki, którą przyjmą w SOR bez kolejki.
Nie odbieraj każdej uwagi, jak złośliwość. Jeśli chcesz pomocy od innych tzn, że oczekujesz od nich zaangażowania czasu. Jeśli ze zdjęcia będzie wynikało Twoje duże zaangażowanie, osoby chętne do pomocy też się znajdą.
Aranżacja sceny nie musi oznaczać stworzenia czegoś unikalnego na skalę międzynarodową. Czasem wystarczy, żeby bohater zdjęcia nie patrzył prosto w obiektyw. Można np dziecko postawić na krześle i niech sobie patrzą z mamą w oczy. Oczywiście pojawi się problem oświetlenia takiej sceny ale na tym właśnie polega zdobywanie umiejętności.
Zdjęcie w dalszym ciągu nadaje się do przekadrowania. Góra nic nie wnosi a firanka będzie wywoływała komentarze dotyczące jej wzoru, sposobu zawieszenia i przepuszczalności światła. Serio, bardziej zastanawiam się nad tym, czy masz zasłony czy rolety niż nad tym, kto jest na zdjęciu i co tam robi.
Musisz mi wierzyć na słowo, że to mocny mejkap :p...to nie żona: )
Dziecko moim zdaniem wygląda naturalnie.
Chcialem jeszcze prawej odjąć i góry ale sądziłem, że będzie zbyt ciasno. W sumie na tym zdjęciu nie zależało mi na klimacie świąt bo mam kilka gdzie choinka jest motywem przewodnim a tu miała byc tylko akcentem.
Wiem, że zbytnio to Cię nie zainteresuje ale małe dzieci nie bardzo lubią lub chcą dać zrobić sobie zdjęcie. W kilka minut zrobiłem ok. 20szt. i raczej o tym kto jak ma stać decydował przypadek.
Cieszy mnie ,że potrafiłeś coś sensownego napisac.
...rolety a panele z v-fugą :)
W sumie na tym zdjęciu nie zależało mi na klimacie świąt bo mam kilka gdzie choinka jest motywem przewodnim a tu miała byc tylko akcentem.
I dochodzimy do kluczowych wniosków. Co chciałeś pokazać na tym zdjęciu?
Wg mnie to zdjęcie ma charakter wyłącznie dokumentacyjny. Były Święta w 2014 r, mama wyglądała tak, córcia tak, choinka tak, firanka tak a ściany mieliśmy w takim kolorze. Takich zdjęć się po prostu nie komentuje. Nie mamy się do czego odnieść. Przecież nie będziemy analizować tego, czy prezentowane osoby są ładne.
Bardziej merytorycznie. Z tego co sam piszesz, mamy 2 całkowicie zbędne elementy kompozycji (choinka i firanka). Nie zadbałeś też o wyrównanie odcieni skóry córci i małżonki. Światło po prostu świeci a kadr jest zbyt centralny, w mocnych punktach nic się nie dzieje.
Sam sobie odpowiedz na pytanie, czy przyłożyłeś się do tego zdjęcia na tyle, żeby inni mogli w nim zobaczyć coś o czym możnaby dyskutować.
Zacytuję za fotografuj.pl ( http://www.fotografuj.pl/Article/ABC_fotografii_kompozycja/id/172 ):
"ABC fotografii – kompozycja
Autor: Jarosław Zachwieja, fot. Przemysław Imieliński
Robienie zdjęć nie polega tylko na wycelowaniu obiektywu we właściwą stronę i naciśnięciu spustu migawki. Udana fotografia powstaje w naszej głowie jeszcze zanim podniesiemy aparat do oka. Jednym z najważniejszych elementów dobrego zdjęcia jest jego kompozycja. Bardzo istotnym jej aspektem jest z kolei rozmieszczenie w kadrze elementów istotnych dla fotografowanego tematu."
Cały czas łapie się na tym, że o tych podstawach zapominam. Dlatego tak mało swoich zdjęć uznaje za udane.
Xavier80
30-12-2014, 00:00
Ja Przemku tak jak pisali poprzednicy skadrowałbym w kwadrat, dodatkowo rozjaśnił nieco oczy, zdjął odrobinę pomarańczy i dodał nieco winiety aby wyodrębnić kobitki z tła. Ale jest to tylko moje zdanie, amatora.
Xavier80
30-12-2014, 00:32
może coś w tym stylu
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/12/15954301150_88b172511a_o-2.jpg
źródło (https://farm8.staticflickr.com/7483/15954301150_88b172511a_o.jpg)
może coś w tym stylu
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/12/15954301150_88b172511a_o-2.jpg
źródło (https://farm8.staticflickr.com/7483/15954301150_88b172511a_o.jpg)
Obróbka na pewno lepsza
Ciekaw jestem rozwinięcia twojej opinii odnośnie mojego języka polskiego. Aczkolwiek nie musisz tego robić, szkoda twego czasu na pisanie a mojego na czytanie. Ja i tak tego już nie przeczytam.
Szkoda forum. Poziom niedawno jeszcze był zdecydowanie wyższy, dziś, dzięki tobie i tobie podobnym, jest tu. W rynsztoku, pod rynną, w ścieku.
Szkoda tylko, że muszę komentować komentarz. Nie tak to powinno wyglądać.
A kolegę Przemka wypada przeprosić. Nie tego chyba się spodziewał. Do zobaczenia w innym wątku.
Przemek-83
30-12-2014, 08:51
I dochodzimy do kluczowych wniosków. Co chciałeś pokazać na tym zdjęciu?
Wg mnie to zdjęcie ma charakter wyłącznie dokumentacyjny. Były Święta w 2014 r, mama wyglądała tak, córcia tak, choinka tak, firanka tak a ściany mieliśmy w takim kolorze. Takich zdjęć się po prostu nie komentuje. Nie mamy się do czego odnieść. Przecież nie będziemy analizować tego, czy prezentowane osoby są ładne.
Bardziej merytorycznie. Z tego co sam piszesz, mamy 2 całkowicie zbędne elementy kompozycji (choinka i firanka). Nie zadbałeś też o wyrównanie odcieni skóry córci i małżonki. Światło po prostu świeci a kadr jest zbyt centralny, w mocnych punktach nic się nie dzieje.
Sam sobie odpowiedz na pytanie, czy przyłożyłeś się do tego zdjęcia na tyle, żeby inni mogli w nim zobaczyć coś o czym możnaby dyskutować.
Zacytuję za fotografuj.pl ( http://www.fotografuj.pl/Article/ABC_fotografii_kompozycja/id/172 ):
"ABC fotografii – kompozycja
Autor: Jarosław Zachwieja, fot. Przemysław Imieliński
Robienie zdjęć nie polega tylko na wycelowaniu obiektywu we właściwą stronę i naciśnięciu spustu migawki. Udana fotografia powstaje w naszej głowie jeszcze zanim podniesiemy aparat do oka. Jednym z najważniejszych elementów dobrego zdjęcia jest jego kompozycja. Bardzo istotnym jej aspektem jest z kolei rozmieszczenie w kadrze elementów istotnych dla fotografowanego tematu."
Cały czas łapie się na tym, że o tych podstawach zapominam. Dlatego tak mało swoich zdjęć uznaje za udane.
No dokumentacyjnie a jak? Czy albumowo to nie dokumentacyjnie? Nie sądziłem, że motywem przewodnim stanie się firanka.Któryś już raz się przekonałem, że błędem jest pokazywanie swoich bliskich.
Myślę, że temat jest wyczerpany.
Dzięki za wszelkie wskazówki.