PDA

Zobacz pełną wersję : Wzornik ColorChecker Passport - zdjęcia w plenerze

paveu
26-12-2014, 14:00
Czy ktoś z Was używa tego (lub podobnych) wzornika w fotografii plenerowej ? W kręgu moich zainteresowań jest głównie fotografia krajobrazu, przyrody, architektura i reportaż. W plenerze, jak wiadomo warunki oświetleniowe potrafią się czasem dość dynamicznie zmieniać, więc stosowanie CCP-a może być dość uciążliwe i nie wiem czy gra jest warta przysłowiowej świeczki. Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie, w kontekście tylko i wyłącznie wspomnianej fotografii plenerowej (pomijam fotografię studyjną, ślubną i portrety plenerowe).

Wujot
27-12-2014, 14:42
Raczej nieużyteczne bo:

1. Pejzaż, przyroda - tutaj chodzi raczej o kolorowy, dobrze zestawiony obrazek a nie reprodukcję. Wizję powinien mieć tu fotograf
2. A praktycznie to jak sobie to wyobrażasz - biegniesz z próbnikiem w partię cieni albo jakiegoś przebłysku słonecznego? Ponieważ z definicji masz żółte (czerwone) światło słoneczne i niebieskie z czaszy nieba plus odbicia od chmur i np ścian czy gór to co chcesz próbkować? No i po co?

pozdro
Wiesiek

paveu
27-12-2014, 20:57
Raczej nieużyteczne bo:

1. Pejzaż, przyroda - tutaj chodzi raczej o kolorowy, dobrze zestawiony obrazek a nie reprodukcję. Wizję powinien mieć tu fotograf
2. A praktycznie to jak sobie to wyobrażasz - biegniesz z próbnikiem w partię cieni albo jakiegoś przebłysku słonecznego? Ponieważ z definicji masz żółte (czerwone) światło słoneczne i niebieskie z czaszy nieba plus odbicia od chmur i np ścian czy gór to co chcesz próbkować? No i po co?

pozdro
Wiesiek

Zgadzam się. Zapytałem bo spotkałem się z opinią, że niektórzy ludzie stosują jednak wzorniki w plenerze a propos w/w tematyki a Bóg raczy wiedzieć w jakim celu ;)

nigel
27-12-2014, 20:59
Może w plenerze, ale ślubnym ? Ja czasem używam :)

bartek.g
29-12-2014, 12:45
Uzywam ale z filtrami, ktore zmieniaja kolory. Np. Big Stopper.