PDA

Zobacz pełną wersję : Proszę o pomoc PILNE !!!

lukaszcin
26-12-2014, 12:46
Witam chciał bym zaczerpnąć informacji na temat synchronizacji mojego Nikona D7000 z 4 lampami błyskowymi powerflux wyzwalanymi za pomocą wyzwalacza radiowego. 30 idę robić zdjęcia właśnie z 4 lampami powerflux i jakimś tam wyzwalaczem nigdy nie miałem styczności z wyzwalaczem radiowym jedynie używałem lampy SB-910 wyzwalanej przed błyskiem. Każda informacja porada będzie na wagę złota z góry dziękuję

amirez
26-12-2014, 13:31
Czyli co chcesz wiedzieć?
Manual - nadajnik na sanki w aparacie - odbiorniki do lamp ;)
Jaki wyzwalacz, ile odbiorników...

RobertMiernik
26-12-2014, 13:32
Nie napisałeś czy zdjęcia będziesz robił w studio czy gdzieś indziej a to bardzo ważne.

W warunkach, kiedy ty rządzisz światłem idziesz w najlepszy możliwy do uzyskania obrazek - czyli ustawiasz ISO 200. Przysłona w zależności od tego co fotografujesz, tu decyduje w zasadzie tylko głębia ostrości, którą chcesz uzyskać - załóżmy że 5.6. Został czas to zwykle okolice 1/125 bo przy krótszych czasach wyzwalacze sobie nie radzą. Czasem może się udać zejść do 1/160 ale trzeba obserwować czy nie pojawia się ciemniejszy pasek w poprzek kadru, to znaczy, że jest już za szybko dla aparatu i trzeba wrócić do 1/125.

Czyli techniczne rzeczy podsumowując: ISO 200, Czas 1/125, przysłona taka jak Ci pasuje, w zależności od tematu, w każdym razie nie trzeba się bać dużych przysłon - do F8 obiektywy pracują bardzo dobrze, zwykle między 5.6 a 8 znajdują się ich najlepsze parametry.

A ustawienia lamp - tu już zaczyna się całkiem inna bajka... Bajka opisana w tonach książek, więc obawiam się, że na forum średnio można ją przekazać, szczególnie, że nie napisałeś co i gdzie będziesz fotografował...
Przy czterech lampach pamiętaj o kontrach, czyli lampach świecących na obiekt z boku i od tyłu, bardzo fajnie podkreślają krawędzie i dają zdjęciu wypukłość.

lukaszcin
26-12-2014, 14:23
fotografowane będą meble ogrodowe. Ogólnie mi chodziło o skonfigurowanie nadajnika z lampami i ustawienie tego w aparacie i na lampie :-)

lukaszcin
26-12-2014, 14:23
aa sesja w studio :-)

RobertMiernik
26-12-2014, 14:35
To wystarczy Ci to co wyżej.

lukaszcin
26-12-2014, 15:50
A jak to razem skonfigurować ? mam 4 lampy a więc 2 lampy grupa A 2 lampy gruba B i wszystkie na kanał 1 ? najgorsze jest to że nie bawiłem się tymi lampami i nie mam takiej możliwości dopiero jak pójdę 30 robić zdjęcia ale nie chce wyjść na idiotę i siedzieć przy tych lampach z godzinę zanim je uruchomię :D

amirez
26-12-2014, 16:46
To jaki masz nadajnik radiowy?
Jak to zwykła chińska odpałka, to nadajnik na body, jeden odbiornik do lampy.
Pozostałe trzy lampy na fotocele, pierwszy błysk.

lukaszcin
26-12-2014, 17:58
Nadajnik jest jakiś najprostszy nawet mi nazwy nie potrafili podać. Czyli nadajnik na body tryb M ( nie TTL) jeden odbiornik na lampę a pozostałe 3 na fotocele. A te 3 pozostałe na fotocele będą wyzwalane błyskiem z lampy posiadającej nadajnik tak a nie będą one miały opóźnienia ?

RobertMiernik
26-12-2014, 18:17
Pewnie, że będą miały opóźnienie, prędkość światła nie jest w końcu nieskończona.

Nic nie musisz robić, wpinasz nadajnik na sanki lampy i już. (Oczywiście, że w trybie M a po co Ci wszystkie parametry na górze wypisywałem!)

amirez
26-12-2014, 18:36
Tryb aparatu: M
Lampa w aparacie: M.
ISO: 100, 200
Czas: ok. 1/125 /w aparacie ustawić synchronizację na krótkie czasy/.
Przysłona: Jak chcesz, aby było OK /metodą prób i błędów/.
WB: ok. 5400 /ustawienie do studia, jak robisz w jpg. Przy Rawie też można będzie mniej zabawy przy obróbce/.
Nadajnik na sanki.
Odbiornik do lampy.
Pozostałe lampy na fotocele.
Regulacja siły lamp: ręczna, na "czuja", metodą prób i błędów ;)
Powodzenia!

RobertMiernik
26-12-2014, 19:52
Albo nadajnik na sanki albo lampa w aparacie, nigdy na raz...

apaw
28-12-2014, 17:02
W warunkach, kiedy ty rządzisz światłem idziesz w najlepszy możliwy do uzyskania obrazek - czyli ustawiasz ISO 200.

Może to akademicki problem, ale natywna czułość w d7100 to ISO 100, a nie 200 (źródło (http://www.optyczne.pl/220.8-Test_aparatu-Nikon_D7100_Zakres_tonalny.html)). Nie twierdzę, że różnica jest wielka czy zauważalna. Ale w imię zasad :)

RobertMiernik
28-12-2014, 17:24
Może to akademicki problem, ale natywna czułość w d7100 to ISO 100, a nie 200 (źródło (http://www.optyczne.pl/220.8-Test_aparatu-Nikon_D7100_Zakres_tonalny.html)). Nie twierdzę, że różnica jest wielka czy zauważalna. Ale w imię zasad :)

A widzisz, bardzo słusznie, z przyzwyczajenia 200 napisałem.

Oczywiście apaw ma rację to powinna to być natywna czułość więc w tym przypadku 100.