Zobacz pełną wersję : F-401s Przycisk blokady pokręteł
Po wielu latach powrócił do mnie F-401s. Niestety niekompletny. Potrzebny jest przycisk blokady pokręteł. Ma ktoś może taki niepotrzebny element? A może u kogoś zalega uszkodzony dawca części?
Pozdrawiam.
Walod
Do 301 i 501 bym miał części, ale do 401 nie mam, chyba że są takie same.
Niestety nie są. 501 i 301 mają wiele wspólnego, są bardzo podobne. 401 natomiast to zupełnie inne rozwiązanie i takiego elementu (przycisku odblokowującego kółka sterowania przysłoną i migawką) w żadnym innym nikonie nie zauważyłem. Może ktoś jednak w późniejszym czasie się odezwie w tej sprawie.
aż sprawdziłem, mam niestety dla Ciebie złą wiadomość, mam 401 z uszkodzoną migawką, czyli wersję bez przycisku blokady :(
Dzięki za fatygę. Taką blokadę miała tylko wersja F-401s. Nie wiem natomiast,(nie pamiętam) jak zostało to rozwiązane w wersji 401-x, bo tam pokrętła są już ponad plastikową osłoną. Mam nadzieję, że uda mi się kiedyś przywrócić ten egzemplarz do stanu fabrycznego, bo sprawny jest na 100%.
niestety x nie mam :(, mam 2 szt 401 i jedną sztukę 401s
Z materiału zdjęciowego dostępnego w Internecie można wywnioskować, ze modele F 401S i F401X mają (przy różnych umiejscowieniach pokręteł) takie same przyciski blokady.