Zobacz pełną wersję : Udział lampy wbudowanej w ekspozycji -TTL... Problem,,
Witajcie, mam nadzieje, ze ktoś bedzie w stanie pomoc mi, bo ja się już poddaje...
Kupiłem sobie lampki Quantuum Move, żeby pobawić się w domowe studio. Wszystko jest prawie genialnie, aleniijak nie mogę wyeliminować błysku lampy wbudowanej z ekspozycji (i nie mam tu na myśli) 1/128, tylko naprawdę silnego błysku zmieniającego ekspozycje na maxa. Zarządzanie lampami w trybie CMD, przy wyłączonej lampie wbudowanej, powoduje co prawda błysk lamp zewn., ale chyba nie skonfigurowany z migawka, bo nie nie istnieje na zdjęciu:-( wbudowanej wtedy ma błysk prawie zero, jak przechodzę w TTL, to błyskają wszystkie trzy, w tym wbudowana bardzo mocno, i potrzebuje dużych mochy lamp zewn, żeby zniwelować jej światło:-( nie mam pojęcia, co zrobić, żeby świeciły TYLKO lampy zewnętrzne.
Wielka prośba o pomoc... D7000, z góry dzięki :-)
Cywix
Tryb CMD jest tylko do lamp z CLS.
Przełącz wbudowaną w tryb M/128 i powinno działać.
Wiem, ale kombinowałem jak mogłem. Niestety, manualne zejście z mocy lampy wbudowanej, działa tylko na ten tryb. Po ponownym przejściu w TTL, błyskają wszystkie trzy lampy. Jedyna opcja, jaka wymyśliłem, to zwiększenie przysłony do maxa i podnoszenie mocy lamp zewnętrznych, żeby wygasiły światło lampy wbud, ale to nie jest rozwiazanie :-( c.
PS może jeszcze jakiś pomysł, plssss:-)
Nie prościej kupić najtańsze odpałki radiowe? Ew. jeżeli to lampy programowalne to dozbierać i nabyć droższe odpałki zarządzające lampami?
Było na forum. Obojętnie co zrobisz i jak ustawisz aparat nie można całkowicie! wyeliminować wpływu na zdjęcie lampy wbudowanej w body.
-----------
ps. postaraj się pisać po polsku. Będzie łatwiej zrozumieć ;)
Nie można wyzwalać lamp w trybie TTL, bo przedbłyski pomiarowe wyzwalają lampy. Niektóre fotocele pozwalają ustawić na który błysk mają reagować.
No niestety, lampki to przygłupy:-( ale nadal jestem pewien, ze coś robię źle, bo ta wbudowana błyska dużo za bardzo:-( te lampy maja wyzwalanie na drugi błysk, ponoć właśnie specjalnie do fotoceli... Wiec, tak jak powinny- chodzą w TTL, ale chodzi tez wbudowana i to dużo za bardzo:-) jaśniej się chyba nie da :-D
A co do wyzwalaczy, to wiem, ale nie lubię, jak nie umiem czegoś ogarnąć, więc pytam:-)
Cywix
Może to głupie ale ja obłożyłem a4 folią aluminiową i odbijam błysk lampy wbudowanej tak aby nie był widoczny w ekspozycji, a jednocześnie wyzwalał sb-700 i następnie yn-560.
No niestety, lampki to przygłupy:-( ale nadal jestem pewien, ze coś robię źle, bo ta wbudowana błyska dużo za bardzo:-( te lampy maja wyzwalanie na drugi błysk, ponoć właśnie specjalnie do fotoceli... Wiec, tak jak powinny- chodzą w TTL, ale chodzi tez wbudowana i to dużo za bardzo:-) jaśniej się chyba nie da :-D
A co do wyzwalaczy, to wiem, ale nie lubię, jak nie umiem czegoś ogarnąć, więc pytam:-)
Cywix
A co w tym dziwnego?
Lampa w TTL robi przedbłysk i dobiera moc tak, żeby dobrze oświetlić scenę. Nie ma pojęcia o innych lampach, więc blyska na max.
Czyli de facto, jeśli nie chce błysku lampy wbudowanej, to CLS, albo radyjka...?
Z Waszych wypowiedzi wynika, ze innych opcji nie ma - tak mi się przynajmniej wydaje:-(
C
Albo tryb M/128 i przełączyć fotocelę na pierwszy błysk.
tryb M/128 i przełączyć fotocelę na pierwszy błysk.
cywix słuchaj co ci ludzie piszą.
Zapomnij o TTL jesli część lamp go posiada (wbudowana), a część (lampy studyjne) nie.
Do tego dochodzi problem z przedbłyskami rozładowującymi lampy studyjne.
Manual albo radio albo podczerwień albo kabie.
Jest coś takiego jak - Nikon SG-3 IR panel podczerwieni - zasłaniający lampę wbudowaną a wyzwala zewnętrzne w CLS i w TTL. Ale nie wiem czy o to chodzi.
http://fotozakupy.pl/nikon-sg-3-ir-panel-podczerwieni/2128s
Jest coś takiego jak - Nikon SG-3 IR panel podczerwieni - zasłaniający lampę wbudowaną a wyzwala zewnętrzne w CLS i w TTL. Ale nie wiem czy o to chodzi.To nie pomoże o ile będzie TTL, bo będą przedbłyski. Po co TTL jesli się ma lampy studyne nie dające się sterować?
Ludziska, zorientujcie się może wpierw co robi TTL, co ułatwia i w jakim przypadku.
Bezmyslne stosowanie tej funkcji prowadzi do problemów. Nie zawsze mozna używać automatyki.
Ba, nawet gdy niby można to się jej też czasem nie używa, bo daje efekt gorszy niż praca w M.