Zobacz pełną wersję : Jaki bezlusterkowiec?
Witam,
Na co dzień korzystam z Nikona P7700, którego mam od około roku. Jestem z niego zadowolony ale mam apetyt na coś lepszego. Zdjęcia robię oczywiście amatorsko, z urlopów, wycieczek itd. czyste hobby. Fotografuje głównie pejzaże i architekturę. Czasami jakiś "street" i portrety (choć to rzadziej). Moja uwaga skierowana jest teraz w stronę bezlusterkowców. Na ten moment bardzo ciekawi mnie oferta FujiFilm X-M1 + XC 16-50 mm + XF 27 mm za nieco ponad 2100 pln. Sample mi się podobają aczkolwiek nie wiem czy to nie będzie za mały przeskok z Nikona. Ogólnie budżet na moment jakim dysponuje to około 2,5k.
Ponieważ lubię również filmować (a przede wszystkim uwielbiam montaż video, stąd też to filmowanie) zastanawiam się nad odłożeniem w czasie zakupu, zwiększeniem budżetu i kupnie LX100.
A może doradzicie jakiś inne rozwiązanie :)
marcin_G
25-12-2014, 18:20
Wejście w bezlusterkowy system "X" od Fuji to ogrooooomny skok do przodu w porównaniu do P7700. Jeśli nie musisz mieć wizjera, X-M1 jest OK, ale sugerowałbym zainteresowanie się X-E1 lub X-E2. W dziedzinie optyki też jest fajnie, bo Samyang ma w ofercie ciekawe konstrukcje. Model 12/2 to z zasadzie pozycja obowiązkowa, interesujące jest także samyangowe rybie oko 8/2,8.
Podjedź sobie do Foto Plusa, żeby pobawić się aparatami, oraz na Rondo Matecznego do Foto-Tip, by zapoznać się z Samyangami.
No i oczywiście polecam Ci lekturę osobnego wątku o Fuji X tu na forum.
LX100 to fajny aparat, ale niewymienna optyka to podcięcie skrzydeł.
Do pejzaży i architektury przydało by się szerokokątny obiektyw 10-20mm ew. ten Samyang 12mm. LX100 nie jest dobrym wyborem.
januszteli
27-12-2014, 11:47
Pozwolę sobie wtrącić trzy grosze :) Przesiadłem się z d90 na X-E2 i nie żałuję. Duży skok.
mskowronski
27-12-2014, 21:48
Przesiadłem się z d90 na X-E2 i nie żałuję. Duży skok.
Czy mógłbyś rozwinąć to stwierdzenie "duży skok"? Chodzi o lepszy obrazek, mniejsze szumy, szybszy AF, czy ogólną ergonomię? Nie brakuje Ci wizjera optycznego?
Ponad dwa lata temu przesiadłem się z D90 (i D200, którego jeszcze mam z sentymentu, ale nie używam) na E-M5. Też duży skok :)
Obrazek ładniejszy, w większości przypadków wystarcza jpg prosto z puszki. AF gorszy pod względem szybkości, ale bardzo dynamicznych scen raczej nie fotografuję. Za to brak problemów z BF/FF. Największy skok na plus to przesiadka z optycznego wizjera na EVF :)
januszteli
28-12-2014, 09:38
Chodzi głównie o obrazek. Jest ładniejszy i jak ajt napisał wystarczy jpg w większości przypadków. Na af'ie nie tak mocno mi zależało, gdyż nie fotografuję dynamicznych scen. Optyka jest super i na kieszeń. Af trafia, co mnie wkurzało w d90 i nie zauważyłem jak do tej pory BF/FF. System w miarę lekki i nie muszę dźwigać kilogramów, które ostatnio zaczęły mi doskwierać. Co do wyziera EVF, przyzwyczajam się powoli, nie jest taki straszny jak inni uważają.
mskowronski
30-12-2014, 00:11
Dzięki za odpowiedź. To prawda, że AF w D90 myli się często, co jest bardzo deprymujące. Brakuje mi także lepszej jakości na ISO wyższym niż 400-640. Ale w jednym na pewno D90 jest nie do pokonania przez bezlusterkowce - nie trzeba się martwić o baterię. W ostatnich dniach włuczyłem się z aparatem przez kilka porannych godzin, w mrozie i ani razu nie było obawy, że bateria się rozładuje, choć druga naładowana czekała w torbie :)
W ostatnich dniach włuczyłem się z aparatem...
Co robiłeś? ;)
Dołączę się do tematu - planuję zakup czegoś niedużego żeby wrzucić do kieszeni jak idę z dzieckiem na spacer. Z tego powodu w dość dużym stopniu interesuje mnie szybkość AF, waham się głównie między A6000 a OMD E-M10 (cenowo wypadają podobnie). Teoretycznie wygląda na to, że Sony lepiej sobie poradzi, z drugiej strony ciężko znaleźć coś miarodajnego.
Na początek oba ze szkłami "dorzucanymi" do zestawu, docelowo planuję dokupić odpowiedniki 50 i 25 mm (w tej kolejności), do tego może coś dłuższego.
mskowronski
30-12-2014, 11:58
no tak - włóczyłem się :)
marcinq76
30-12-2014, 13:53
[...] waham się głównie między A6000 a OMD E-M10 (cenowo wypadają podobnie). Teoretycznie wygląda na to, że Sony lepiej sobie poradzi, z drugiej strony ciężko znaleźć coś miarodajnego.
jeżeli chodzi o matryce to dxomark wydaje się obiektywne: a6000 vs e-m10 vs d90 (http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Sony-A6000-versus-Olympus-OM-D-E-M10-versus-Nikon-D90___942_937_439)
skoku jakościowego z nikona na olka właściwie nie ma, do tego fizycznie mniejsza matryca olympusa ustępuje pod względem GO obu aparatom.
Pod względem jakości zdjeć najlepiej wypada soniak, do tego ma całkeim sprawny af. Wcześniej używałem nikona d7000 i jak dla mnie AF w sony daje radę.
Matryca to powiedzmy kwestia drugorzędna bo akurat są porównywalne, głównie zależy mi na szybkim AF i sprawnym AF-C. Z tego co czytam w internetach to na E-M10 nie mam co w tej materii liczyć.
AFC kuleje w praktycznie każdym bezlusterku. Tu nie oczekuj tego co daje lustro.
No niby tak, po obejrzeniu i przeczytaniu pierdyliarda testów wygląda jednak na to, że a6000 nie wygląda w temacie źle.
W A6k, przy dziennym oświetleniu, AF-C nawet coś potrafi zdziałać.
Alfa i NEX to dobry kierunek. Mam NEX i kupiłem Canona G7X do kieszeni ale doszedłem do wniosku, że wcale nie mniejszy od NEX z PZ, więc zamiast w Canona G7X zainwestuje w A6000 lub A7000 jeśli niedługo się pojawi.
No niby tak, po obejrzeniu i przeczytaniu pierdyliarda testów wygląda jednak na to, że a6000 nie wygląda w temacie źle.
A6000 nawet mi się podoba (mam go od jakiegoś czasu).
Na razie główna wada to nie działają mi lampy błyskowe YN 560.
Na Dpreview doczytałem, że trzeba zczyścić farbę ze złącza w aparacie.
Obmacałem sobie wracając z pracy A6000, nie miałem karciochy żeby coś poważniejszego przedsięwziąć :mrgreen: Spodziewałem się, że za mały będzie a tu niespodzianka, przyjemnie całkiem się to obsługuje. W piątek ogarnę temat konkretnie, porównam sobie z Olkiem i się pomyśli.
photoman34
31-12-2014, 00:34
Obmacałem sobie wracając z pracy A6000, nie miałem karciochy żeby coś poważniejszego przedsięwziąć :mrgreen: Spodziewałem się, że za mały będzie a tu niespodzianka, przyjemnie całkiem się to obsługuje. W piątek ogarnę temat konkretnie, porównam sobie z Olkiem i się pomyśli.
Też jestem przed wyborem sensownego modelu bezlusterkowca i faktycznie a6000 pewnie leży w dłoni, choć już ponoć technicznie nie jest tak wydajny (w sensie zdjęć) jak olek.
Też jestem przed wyborem sensownego modelu bezlusterkowca i faktycznie a6000 pewnie leży w dłoni, choć już ponoć technicznie nie jest tak wydajny (w sensie zdjęć) jak olek.
Co masz na myśli mówiąc o "wydajności technicznej"?
Jeśli chodzi o samą matrycę, to ta z A6k jest po prostu lepsza niż u Olka.
http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Sony-A6000-versus-Olympus-OM-D-E-M1-versus-Olympus-OM-D-E-M5___942_909_793
Mnie najbardziej zaskoczył AF w A6000.
Jest bardzo ok.
Miałem kiedyś NEXa 5 i tamten był bardzo kiepski pod tym względem.
Podoba mi się też auto ISO w trybie M.
Pozwala dawać korektę naświetlania.
Nawet nie pamiętam czy w jakimś aparacie miałem tę funkcję.
Mnie też zaczął kusić ten A6k bardziej niż Fuji, szczególnie że zależy mi na dobrym video. Jakie obiektywy polecacie do tego Soniacza, do wymagań z pierwszego posta polecacie?
Do zestawu dorzuć 16-50 PZ. Nie jest to jakiś super optycznie obiektyw ale tragedii też nie ma. Przymknięty daje radę. A power zoom jest fajny przy filmowaniu.
Ze stałką jest większy kłopot. Jak ma być tanio to albo sony 20/2.8 (naleśnik) albo sigma 30/2.8 (bardzo fajny optycznie). Oba da się kupić koło 400-500 zł.
Jeżeli ma być jaśniej to albo 24/1.8 Z (koło 3000 chyba kosztuje) albo sony 35/1.8 (za 1500 zł, ale ma stabilizację, która przy filmowaniu bardzo się przydaje)
Do zestawu dorzuć 16-50 PZ. Nie jest to jakiś super optycznie obiektyw ale tragedii też nie ma. Przymknięty daje radę. A power zoom jest fajny przy filmowaniu.
Ze stałką jest większy kłopot. Jak ma być tanio to albo sony 20/2.8 (naleśnik) albo sigma 30/2.8 (bardzo fajny optycznie). Oba da się kupić koło 400-500 zł.
Jeżeli ma być jaśniej to albo 24/1.8 Z (koło 3000 chyba kosztuje) albo sony 35/1.8 (za 1500 zł, ale ma stabilizację, która przy filmowaniu bardzo się przydaje)
Jak miały by być te stałki 2.8. i pz to ja bym brał LX100.
MARS CooL
31-12-2014, 14:11
lx100 nie ma gibkiego ekranu co przy tak fantastycznym video i całkiem fajnym makro traktuje jako mały minus.
Macałem wczoraj LX100 i kurde... strasznie brakowałoby gibkiego ekranu, który w Nikonie P7700 jest fantastyczny. Na pewno nie będę kupował obiektywów po 3k ;) AF w A6K robi wrażenie.
Lucas1981r
31-12-2014, 15:55
Sam zastanawiam sie od pewnego czasu nad czyms w podobnej cenie i ostatnio tez na A6k patrze, tylko teraz od strony obiektywow gorzej ;/ szukam jasnych stalek w przystepnej cenie....w sumie na polu "bitwy" pozostal A6k, NX300m , X-M1/X-E1...jeszcze ewentualnie patrze na EPL5/7
ciekawi mnie ten AF w Sony...jezeli robi wrazenie...to patrzac na ten filmik porownawczy z NX300 to Sajsungowy Af tez zle nie wypada:
-> https://www.youtube.com/watch?v=9XuZvnac7ww
ciekawi mnie ten AF w Sony...jezeli robi wrazenie...
A to (https://www.youtube.com/watch?v=up8K_xd_iwU) widziałeś? GH4, X-T1, OMD E-M1, A6000 zestawione z D4s.
A6000 + kit 16-50 + Sony 55-210 + sigma 30/2.8
~4550zł
Fuji X-M1 + kit XC 16-50 mm + XC 50-230 + XF 27 mm/2.8
~2900zł
Pytanie czy faktycznie warto dopłacać +55% do zestawu Sony?
Mnie się jeszcze podoba A5100, który jest niewiele tańszy ale nawet nie o to chodzi. Jest mniejszy, ma dotykowy ekran a wizjera nie potrzebuje. Musiałbym zmacać obydwa.
Warto porównać wielkość z kitem http://camerasize.com/compact/#535.360,466.421,ha,t
Lucas1981r
03-01-2015, 01:50
A to (https://www.youtube.com/watch?v=up8K_xd_iwU) widziałeś? GH4, X-T1, OMD E-M1, A6000 zestawione z D4s.
Widzialem...i? ogolnie rozmowa jest o bezlusterkowcach w cenie samego body w okolicach do 2,5k - wiec mnie osobiscie interesuje porownanie AF w tym przedziale cenowym puszek...druga kwestia sa szkla...mi na poczatek starczy kit 16-50 i 2-3 jasne stalki (osobiscie zooma nie potrzebuje) dosyc dobre i w dobrej cenie :P
A tak z innej beczki - "bawil sie ktos" Samyang'iem 85/F1,4 podlaczonym do bezlusterkowa?
W wątku NEX bawiono się chyba już wszystkim możliwym.
Lucas1981r
03-01-2015, 17:16
W wątku NEX bawiono się chyba już wszystkim możliwym.
No wlasnie przegladalem...i za duzo nie znalazlem - chyba tylko strona 1121 - sa sample,ale osoba ktore je wkleila nawet nie pamieta czy byly one z bezlusterkowca ;/ - dlatego zapytalem...
Jak chcesz, mogę Ci jutro coś cyknąć Samsungiem, np. NX300. Podaj mi na PW adres e-mail.
Lucas1981r
03-01-2015, 17:55
Jak chcesz, mogę Ci jutro coś cyknąć Samsungiem, np. NX300. Podaj mi na PW adres e-mail.
Oo bardzo chetnie zobacze polaczenie Nx300 z Samyang'iem 85/F1,4 :) - mozesz tez cos wrzucic do watku o NX300 (wysylam mail'a)
photoman34
04-01-2015, 15:56
Aprops wyboru bezlusterkowca to skłania am sie do Olka E-M5 by ustrzelic w dobrej cenie nikoniecznie nowy plus dobre stalki do nigo. A jakie przyzwoitej jakości szkło z zoomem byście ewentualni polecali dobrać pod ten model ?
photoman34
04-01-2015, 23:10
Zuiko 12-40/2.8
Dzięki za propozycję, a jakieś inne alternatywne opcje w niższej cenie, zamienniki?
Jest jeszcze 12-50. Szkło niedrogie, ma macro.
Co lepiej wybrać,tego Fuji X-M1 + kit XC 16-50 mm + XF 27 mm/2.8 czy Pentaxa K-50 z kitowym 18-55 na start? Wiem, że tak tak nagle wyskakuje z lustrem a cenowo wychodzi podobnie.
marcinq76
06-01-2015, 12:40
jak ten fuji ma xtransa to brałbym fuji, ale to ja - nie wiem czego ty szukasz :)
januszteli
06-01-2015, 13:17
Ja wyskoczyłem z lustra i nie żałuję.
Bezlusterkowce podobnie jak lustrzanki mają swoje plusy i minusy.
Mam N D610, D7100, ale i mam Panasonica GH3 i Olego E-M10 + oczywiście niezbędne szkła. Wszystkie body uzupełniają się. Ciężko wytypować " uniwersalne, najlepsze".
Lucas1981r
18-01-2015, 21:06
ichris wszystko zalezy ile masz miejsca w torbie :) ale patrzac ze teraz jest promocja na ten zestaw Fuji - to raczej go bralbym, sam zastanawiam sie nad nim...ewentualnie nad NX300m + 16-50 (w gratisie LightRoom), ale coraz bardziej ciagnie do Fuji jakos (jpg genialne moim zdaniem robi) do tego od razu sprzedalbym tego 16-50 i kupil 18-55 ;)
A ja bym sie zastanowil czy nie wziac "lu-szczanki"- jpeg z puchy Fuji w tej generacji nie jest tak rewelacyjny jak w X-E1, aczkolwiek mozna przy nim troche pogmerac w puszce. Nalezy unikac wysokich ISO - syndrom "woskowych twarzy". Zycie na baterii slabe. Co do szkiel - akurat moze tak trafilem, ale moj kit 16-50 jest lepszy niz 10-24 ktorego dokupilem. Czekam na 90/2.0 i na powrot do PL zeby kupic X-T1. ;)
Edyta: zeby wiadomy byl moj punkt odniesienia - wczesniej mialem D700, kawal kloca ale dawal duuzo wieksze mozliwosci.
A ja proponuje przed kupnem macanie, macanie i jeszcze raz macanie;)
Mialem w ostatnim czasie okazje pobawic sie kilkoma ciekawymi aparatami i sony u mnie przegralo pomimo, ze robi naprawde fajne sprzety; nexy i rx100ii zupelnie mi nie podeszly (menu) a np. malutki Panas GM1 ktorego olewalem okazal sie fajnym aparacikiem ze sporymi mozliwosciami.
Czyli każdy chwali swoje :-) I o to chodzi :-P
Czyli każdy chwali swoje :-) I o to chodzi :-P
Jeszcze go nie kupilem[emoji6]
photoman34
01-02-2015, 23:11
Właśnie mam zamiar zakupić albo GX7, dla którego ewentualną alternatywa miałby być Olympus OM-D E-M10 lub panas G5.
Wstępnie na allegro patrzałem i znalazłem m.in. takie propozycje:
http://allegro.pl/panason...5018333138.html
http://allegro.pl/panason...5014469005.html
http://allegro.pl/panason...5014469076.html
http://allegro.pl/panason...5011276817.html
W tym ostatnim wypadku ciekawi mnie jak sprawuje się GX7 z tą stałka olka? Z tego co pytałem to w tej konfiguracji nie będzie stabilizacji, choć samo szkło ma bardzo dobre noty.
Przeznaczenie sesje portretowe oraz relacje koncertowe.
Z tych pozycji na które Waszym zdaniem warto zwrócić uwage?
Michał M
05-02-2015, 20:48
Jaki będzie najlepszy wybór bezlusterkowca z obiektywem pod względem jakości na szerokim kącie (minimum ekw. 24mm) w cenie do 1600zł? Nex 5T + 16-50 da rade? Czy są owiele lepsze opcje?
Lucas1981r
06-02-2015, 05:02
Jaki będzie najlepszy wybór bezlusterkowca z obiektywem pod względem jakości na szerokim kącie (minimum ekw. 24mm) w cenie do 1600zł? Nex 5T + 16-50 da rade? Czy są owiele lepsze opcje?
moze NX300m + 16-50?
moze jeszcze Fuji X-A1/M1?
Michał M
06-02-2015, 19:42
Fuji odpada, nad samem myślałem, tylko w Polsce nie sprzedają, a przynajmniej ja nie wiem o takich miejscach, nx300 z 16-50.
NX300M - w odróżnieniu od NX300 ma ekran odchylany w przód do selfies. Na ebay czy amazonie można je kupić w komplecie z PZ16-50, w Polsce niestety nie. Szkoda. NX3000, sprzedawany z PZ16-50, to znacznie mniej aparatu niż NX300, a jest niewiele tańszy.