Zobacz pełną wersję : SB-700 problem z wyświetlaczem.
Witajcie.
Czy ktoś z forumowiczów miał podobny problem z lampą SB-700?
Objawia się on tym, że ekran po włączeniu jest maksymalnie czarny.
Lampa działa normalnie, a patrząc pod dużym kątem na wyświetlacz widać zarysy tego co powinno być widoczne.
Znalazłem ten problem na filmiku na Youtube
--> KLIK <-- (https://www.youtube.com/watch?v=PAFTn26ha_s)
Czy ktoś ma pomysł co może być winne?
Zimny lut? LCD? Taśma? Elektronika?
Padło podświetlanie LCD. Ale co jest przyczyną, to na odległość nikt nie zgadnie.
Rozumiem że przez podświetlenie masz na myśli coś innego niż faktyczne podświetlenie bo ekran pięknie świeci na zielono.
Na chłopski rozum wydaje mi się, że gdyby ekran się nie podświetlał, to było by po prostu ciemno, a tu po prostu wszystkie piksele są po prostu aktywne.
Miałem na myśli to podświetlenie. Filmu nie mogę teraz obejrzeć.
Próbował Kolega regulować kontrast wyświetlacza?
Próbował Kolega regulować kontrast wyświetlacza?
Jak mógł regulować jeśli zna ten efekt tylko z youtube?
Jak mógł regulować jeśli zna ten efekt tylko z youtube?
W instrukcji obsługi jest opis regulacji - więc na początek warto sprawdzić czy to przyniesie jakikolwiek efekt.
Oczywiście, nie jest to efekt złego ustawienia w menu.
Dowolna wartość kontrastu, czy przywracanie ustawień fabrycznych nie rozwiązują problemu.
Ewidentnie jest coś nie halo ze sterowaniem LCD.
Lampa potrafi się czasami włączyć normalnie by po chwili zacząć świecić czarnymi pixelami.
Po świętach zasięgnę opini lokalnego serwisu i być może dostane odpowiedź na maila wysłanego do serwisu Nikona.
Choć zapewne będzie ona brzmiała: "Proszę przysłać sprzęt do serwisu" co mnie nie zdziwi bo sprzętu nie diagnozuje się na odległość.
a propos mojego pierwszego postu to faktycznie napisałem go nieporadnie.
Chodzi o moją lampę, a filmik na YT znalazłem szukając co to za usterka i jest idealną ilustracją mojego problemu.
Niestety niezależny Foto Serwis stwierdził, że uszkodzona jest elektronika i trzeba wymienić płytę elektroniki.
Zostaje mi więc chyba tylko serwis Nikona.
Szkoda, że przytrafiło się to po gwarancji.