PDA

Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Angel

klabton
24-12-2014, 23:22
Angel / United for Models
Makeup Gosia Abramowicz

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://marcinklaban.pl/fotografie/Angel.jpg)

PanMarecq
26-12-2014, 23:39
Jak dla mnie perfekcyjnie,no może te futerko na ramieniu przeszkadza troszkę i odrywa wzrok od cudnej modelki ;)

fafniak
26-12-2014, 23:50
Powiedz mi - nakładałeś fakturę na skórę ?

RAF7705
27-12-2014, 00:10
ŁO matko, coś ty jej ze skórą zrobił.
Ładna kobieta i zdjęcie ale wygładzenie skóry, to przesada.

klabton
27-12-2014, 11:22
Nie używałem żadnej nakładki ani gotowego filtra. Jednym z etapów działań była technika frequency separation.

fafniak
27-12-2014, 14:58
Chcesz mi powiedzieć że modelka ma taką (nie wiem jak to inaczej nazwać) techniczną skórę? Dla mnie wygląda to wręcz jak jakaś tekstura nałożona na wygładzoną skórę

klabton
27-12-2014, 15:09
Chcesz mi powiedzieć że modelka ma taką (nie wiem jak to inaczej nazwać) techniczną skórę? Dla mnie wygląda to wręcz jak jakaś tekstura nałożona na wygładzoną skórę

Gdybym chciał powiedzieć, że modelka ma "techniczną skórę", to bym to zrobił.
Wymieniłem zastosowaną technikę. Nie mam nic więcej na swoja obronę.

fafniak
27-12-2014, 15:27
To jeżeli niczego nie nakładałeś to kompletnie nie pojmuję tego co sie stało
To nie atak na Ciebie tylko zaciekawienie

RobertMiernik
27-12-2014, 15:29
Jedno - makijaż perfekcyjny!

klabton
27-12-2014, 15:36
To jeżeli niczego nie nakładałeś to kompletnie nie pojmuję tego co sie stało
To nie atak na Ciebie tylko zaciekawienie

No piszę jak najbardziej poważnie. Żadnych nakładek.

To, ze jpg trochę zabija, to żadna tajemnica. Tu też to ma miejsce.

Polecam zapoznanie się tym krótkim tutorialem:
https://www.youtube.com/watch?v=ldhG9fmgC7o&index=32&list=PLDVnGmEWZ5zY-KlHJvNgqSxUnGb0pS3WB

Tego właśnie uzyłem w końcowej fazie prac.

Pozdrawiam
Marcin

Ryśko
27-12-2014, 22:02
Makijaż niewątpliwie podnosi walory tego zdjęcia, BARDZO

kurczeblade
27-12-2014, 23:16
faktura skóry fajna - lubię taką obróbkę. Ale stylizacja dla mnie kiczowata: Tu białe futerko, tam czarne ramiączko od bluzki (chyba z cekinami) tu zaś znów poza głębią ostrości jakieś mega ogromne sztuczne kolczyki, ulizana grzywa wisząca w dół niczym sople, mocno niebieskie oczy i do tego dochodzi mocna krwista czerwień ust i bordowe tło. Bez urazy, takie moje pierwsze skojarzenie padło na świąteczną pospolitą choineczkę z dziewczyny zrobiła ta stylizacja :-) Stylizacja padaka, za dużo wszystkiego we wszystkim. Obróbka, światło ok. :)

klabton
28-12-2014, 00:52
faktura skóry fajna - lubię taką obróbkę. Ale stylizacja dla mnie kiczowata: Tu białe futerko, tam czarne ramiączko od bluzki (chyba z cekinami) tu zaś znów poza głębią ostrości jakieś mega ogromne sztuczne kolczyki, ulizana grzywa wisząca w dół niczym sople, mocno niebieskie oczy i do tego dochodzi mocna krwista czerwień ust i bordowe tło. Bez urazy, takie moje pierwsze skojarzenie padło na świąteczną pospolitą choineczkę z dziewczyny zrobiła ta stylizacja :-) Stylizacja padaka, za dużo wszystkiego we wszystkim. Obróbka, światło ok. :)

Przekażę stylistce.

gorgo71
28-12-2014, 12:40
Perfekcyjnie:) Zdolna makijażystka i oczywiście fotograf także:) Przykuwa uwagę swoją doskonałością, świetne kolory, całość idealnie skomponowana:)

alf129
28-12-2014, 14:19
No piszę jak najbardziej poważnie. Żadnych nakładek.

To, ze jpg trochę zabija, to żadna tajemnica. Tu też to ma miejsce.

https://www.youtube.com/watch?v=ldhG9fmgC7o&index=32&list=PLDVnGmEWZ5zY-KlHJvNgqSxUnGb0pS3WB

Tego właśnie uzyłem w końcowej fazie prac.

Pozdrawiam

Marcin

Marcin a widziałeś metodę Pratika lub Doorhofa? Frank używa Portraiture do rozmycia i jest to szybka i dużo skuteczniejsza metoda ktora ja stosuje. Jednak jeśli mam poruszać temat tego typu retuszu to niewątpliwie wsród chyba wszystkich dostępnych wtyczek i programów które posiadam i używam osobiście najbardziej odpowiada mi Portraiture Pro. Program super szybki (niewiarygodny algorytm a pracuje na plikach 36mp), super dokładny jeśli chodzi o detale (nie daje plastikowej faktury, dokładnie zaznacza elementy twarzy zaraz po jego otwarciu co przyspiesza obróbkę) i co najważniejsze jest na każda kieszeń. Teraz kosztuje chyba ok 70-80 euro. Naprawdę polecam

klabton
28-12-2014, 15:59
Marcin a widziałeś metodę Pratika lub Doorhofa? Frank używa Portraiture do rozmycia i jest to szybka i dużo skuteczniejsza metoda ktora ja stosuje. Jednak jeśli mam poruszać temat tego typu retuszu to niewątpliwie wsród chyba wszystkich dostępnych wtyczek i programów które posiadam i używam osobiście najbardziej odpowiada mi Portraiture Pro. Program super szybki (niewiarygodny algorytm a pracuje na plikach 36mp), super dokładny jeśli chodzi o detale (nie daje plastikowej faktury, dokładnie zaznacza elementy twarzy zaraz po jego otwarciu co przyspiesza obróbkę) i co najważniejsze jest na każda kieszeń. Teraz kosztuje chyba ok 70-80 euro. Naprawdę polecam

Widziałem portraiture. Całkiem fajne narzędzie. W tym momencie kosztuje prawie 200$ ;)
Nie pracuje na tyle dużo przy retuszu, żeby wchodzić w to narzędzie.. Ale dziękuję*za wskazówki. Spojrzę na inne techniki. :)

jacek_wozniak
28-12-2014, 16:22

tak jak kocham phlearnowskie tutoriale, to tutaj jestem przerażony podejściem Aarona do sprawy... używanie rozmycia gaussowskiego niestety daje ten sztuczny efekt i od razu widać, ze skóra była czymś rozmywana (pomimo tego, że tekstura jest oddzielona od koloru... szczerze mówiąc, to musiał mi umknąć ten odcinek Phlearn bo pierwszy raz widzę, żeby ktoś używał blura przy tej technice... większość retuszerów używa stempla na niskim kryciu, albo po prostu pędzla samplując kolory blisko siebie (tak tez robi Aaron w kilku tutorialach Phlearn Pro, ale tutaj popłynął z blurem jednak...)

jednym z lepszych tutków o frequency separation jest jednak video eleny jasic (https://www.youtube.com/watch?v=Qo6iBmYnqh8)

malowanie kolory delikatnymi pociągnięciami pędzla daje o niebo lepsze rezultaty niż zaznaczanie zbyt dużych elementów warstwy koloru i rozmywanie ich

alf129
28-12-2014, 16:29
tak jak kocham phlearnowskie tutoriale, to tutaj jestem przerażony podejściem Aarona do sprawy... używanie rozmycia gaussowskiego niestety daje ten sztuczny efekt i od razu widać, ze skóra była czymś rozmywana (pomimo tego, że tekstura jest oddzielona od koloru... szczerze mówiąc, to musiał mi umknąć ten odcinek Phlearn bo pierwszy raz widzę, żeby ktoś używał blura przy tej technice... większość retuszerów używa stempla na niskim kryciu, albo po prostu pędzla samplując kolory blisko siebie (tak tez robi Aaron w kilku tutorialach Phlearn Pro, ale tutaj popłynął z blurem jednak...)

jednym z lepszych tutków o frequency separation jest jednak video eleny jasic (https://www.youtube.com/watch?v=Qo6iBmYnqh8)

malowanie kolory delikatnymi pociągnięciami pędzla daje o niebo lepsze rezultaty niż zaznaczanie zbyt dużych elementów warstwy koloru i rozmywanie ich

Zgodzę sie. Pojechał Aron z rozmyciem ale tylko dlatego żeby jak podkreślał efekty widać było na wideo. Normalnie te procent nie sa tak wysokie.

Co do drugiej techniki to jest ona niezawodna jednak większość zawodowych fotografów z niej rezygnuje ze względu na ilośc czasu potrzebna na retusz z którym gryzie sie każdy klient jak przyjedzie do zapłaty. Stad liczy sie balans jakości do czasu dlatego metoda Arona, Franka, Patika i wielu innych to najpopularniejsze dziś rozwiazanie.

jacek_wozniak
28-12-2014, 16:34
Zgodzę sie. Pojechał Aron z rozmyciem ale tylko dlatego żeby jak podkreślał efekty widać było na wideo. Normalnie te procent nie sa tak wysokie.

Co do drugiej techniki to jest ona niezawodna jednak większość zawodowych fotografów z niej rezygnuje ze względu na ilośc czasu potrzebna na retusz z którym gryzie sie każdy klient jak przyjedzie do zapłaty. Stad liczy sie balans jakości do czasu dlatego metoda Arona, Franka, Patika i wielu innych to najpopularniejsze dziś rozwiazanie.

zależy czego klient chce i za co płaci

zdjęcia tego typu, beauty, wymagają raczej specyficznego rodzaju obróbki i czas im poświęcany liczy się raczej w godzinach, nie w minutach, dlatego stosowanie wtyczek w większości wypadków odpada, a retuszer spędza czas głównie na dodge&burn

rozgranicza się też w tym wypadku zawody fotograf i retuszer, bo jednak na poważnych produkcjach zawsze oboje są obecni na planie, jeżeli jest to możliwe

alf129
28-12-2014, 16:40
zależy czego klient chce i za co płaci

zdjęcia tego typu, beauty, wymagają raczej specyficznego rodzaju obróbki i czas im poświęcany liczy się raczej w godzinach, nie w minutach, dlatego stosowanie wtyczek w większości wypadków odpada, a retuszer spędza czas głównie na dodge&burn

rozgranicza się też w tym wypadku zawody fotograf i retuszer, bo jednak na poważnych produkcjach zawsze oboje są obecni na planie, jeżeli jest to możliwe

Zgodzę sie jednak ja mowię ogólnikowo. Znam w/w osobiście i zarówno jak Patik jak i Aron zazwyczaj nie maja na tyle wysokiego budżetu który umożliwia im na tak specyficzny retusz czy tez godziny dodge & burn. Powód - zdjęcia zazwyczaj trafiają do publikacji magazynów internetowych które coraz to w większej mierze odchodzą od druku.

klabton
28-12-2014, 17:15

Oni sami się*uczą tego wszystkiego. Oglądając kilka miesięcy temu ( może dawniej ) jakiś ich tutorial widać niektóre elementy narzędzia Liquify pomijali nie znając znaczenia :) W późniejszym już*sie ogarnęli. Także jak ze wszystkim, trzeba mieć umiar i dystans. :)
Ale to co podesłałeś też bardzo dobre. Dziękuję.

Travis6Strong
28-12-2014, 22:05
Wow , piękna.. świetne kolory

lestat
30-12-2014, 12:46
To efekt inverse frequency separation. Tylko źle zostały dobrane parametry. OKROPNIE TO WYGLĄDA

alf129
30-12-2014, 13:58
To efekt inverse frequency separation. Tylko źle zostały dobrane parametry. OKROPNIE TO WYGLĄDA

Parametry były dobrane żeby efekt widoczny był na YouTube. Przecież o tym wspominał wiec w czym wszyscy maja problem..?

klabton
30-12-2014, 14:52
Parametry były dobrane żeby efekt widoczny był na YouTube. Przecież o tym wspominał wiec w czym wszyscy maja problem..?

Ta okropność zakładam, że odnosi się jednak do mojego zdjęcia nie do filmu :)

alf129
30-12-2014, 19:14
Ta okropność zakładam, że odnosi się jednak do mojego zdjęcia nie do filmu :)

Do obydwu przypadków. Zjedz z procentami i będzie ok

Lecta
31-12-2014, 18:29
ladna modelka, makijaz, kadr, swiatlo. ogolnie bardzo fajna portretowka, choc zgadzam sie jesli chodzi o edycje skory - moze jeszcze raz to zedytowac troche lagodniej i bedzie naprawde pierwsza klasa !