PDA

Zobacz pełną wersję : D90 + SB700 + lampa systemowa Quantuum R+300

Ulver78
23-12-2014, 23:30
Witam,

Właśnie stałem się posiadaczem lampy Quantuum R+300 (opcje wyzwalania: fotocela i przewód synchronizacyjny). Posiadam również lampę SB700, korpus to D90.

Lampa wbudowana jako master, SB700 na statywie ustawiona jako slave (remote) i studyjna (Quantuum R+300) obie sterowane przez fotocele.

Próbowałem najróżniejszych ustawień w aparacie aby uzyskać synchronizację błysku lampy studyjnej wraz z SB700 i nic. Niby błyskają obie ale błysku studyjnej nie widać na zdjęciu - wbudowana ustawiona na "--".

Nie wiem również czemu (przy wyłączonej SB700), gdy w aparacie ustawiam grupę A (lub B) inaczej jak "--" to wtedy błysku lampy studyjnej również nie widać na zdjęciu.

Może ktoś z Was wie jakich ustawień użyć aby błysk obu lamp był zarejestrowany na zdjęciach.

Pozdrawiam i życzę Zdrowych i Wesołych Świąt.
Piotrek

morzon
24-12-2014, 03:12
Przedbłyski lampy wbudowanej (to informacje wysyłane z lampy wbudowanej do sb-700 tuż przed wyzwoleniem migawki) prawdopodobnie wyzwalają studyjną. Quantuum musiałby mieć tryb który pomija przedbłyski, ale nie ma tej funkcji. W tej sytuacji jedyne rozwiązanie to podpięcie którejś lampy do kabla synchro i ustawienie drugiej na fotoceli, albo obie lampy na fotoceli, a wbudowaną normalnie, w M, choćby na 1/128mocy (choć nie wiem czy to zadziała - zależy w jakich warunkach robisz foty).
A tak generalnie to proponuję kupić radiowy wyzwalacz, na upartego z jednym odbiornikiem, ale pewniej będzie z dwoma.

Ulver78
31-12-2014, 00:32
No wreszcie mam znowu internet.

Dziękuję za odpowiedź. Mam właśnie tak ustawione wszystko jak napisałeś, czyli wszystkie lamy w manualu i nie działa (nie widać na zdjęciach lampy studyjnej). Czy jeżeli wszystko jest w manualu to D90 (lampa wbudowana) również daje te przebłyski?
Zdjęcia robię w warunkach domowych.

okuka67
31-12-2014, 13:52
Spróbuj wydłużyć nieco czas otwarcia migawki. Może Quantuum R+300 reaguje z pewnym opóźnieniem i błysk następuje po zamknięciu migawki. Tak gdybam, pewny nie jestem. I niech lampa wyzwalająca będzie ustawiona na pierwszą kurtynę.

Ulver78
03-01-2015, 11:11
Wydłużenie otwarcia migawki oraz ustawienie błysku na drugą kurtynę nic nie daje. Wczoraj jeszcze próbowałem powalczyć, ale jak tylko ustawiam w body aby lampa wbudowana sterowała innymi lampami (grupa A / B ustawiona inaczej niż "--") to lampa systemowa nie jest rejestrowana na zdjęciu.

Wie ktoś czy można jakoś wyłączyć te przedbłyski?

A jak podłączyć odbiornik radiowy do lampy systemowej?

r_m
03-01-2015, 13:41
Jeszcze raz, powoli i spokojnie przeczytaj porady.
Lampę w aparacie ustawiasz w tryb M z minimalną mocą, nie w tryb sterownika.
SB700 ustawiasz w tryb SU-4 i M (manualna regulacja mocy).
Czy przy takim ustawieniu nadal Ci nie działa?

Ulver78
03-01-2015, 18:00
Po ustawieniu SB700 w tryb SU-4 wszystko działa :-).

Dziękuję bardzo za pomoc.

Pozdrawiam
Piotr