PDA

Zobacz pełną wersję : Żywotność baterii w Meike MK900

Tobiahao
23-12-2014, 18:38
Witam! Ostatnio zakupiłem swoją pierwszą lampę błyskową - Meike MK900. Wszystko działa dobrze, tylko zauważyłem, że jak włożę baterie i zrobię z lampą dwa, trzy zdjęcia, wyłączę, odczekam z trzy dni i gdy po tym okresie czasu chce włączyć lampę wyskakuje mi napis "Battery low" lub lampa w ogóle się nie włącza. I moje pytanie, czy jest to normalne, żeby bez użytkowania lampy baterie same się rozładowały czy jest to wada lampy? Dodam, że próbowałem już chyba wszystkich baterii. Z góry dziękuję za odpowiedź.

r_m
23-12-2014, 21:40
1) jakie "baterie"?
2) większość dzisiejszych sprzętów nie ma fizycznego wyłącznika, nawet jak są "wyłączone", to ciągle są pod prądem tak jakby w stanie gotowości, więc jakieś uszkodzenie może powodować szybkie rozładowanie

Tobiahao
23-12-2014, 21:47
1.
-GP Super,
-Energizer,
-Duracel,
-Panasonic,
-Phillips,
-Varta,
2. Oczywiście próbowałem wyjmować baterie z lampy, ale nic to nie dawało, po włożeniu znowu pojawiał się napis "Battery Low" lub lampa się nie włączała.
Zadałem pytanie na forum czy to normalne, bo lampę mam na gwarancji i mógłbym ją oddać.

zgera
23-12-2014, 21:55
Kup sobie sanyo eneloopy, najlepsze i w dobrej cenie.
http://sanyo.batteries.pl/c/1,23,akumulatorki_nowej_generacji

Tobiahao
23-12-2014, 22:03
właśnie mam w zamiarze je kupić, ale chciałem sprawdzić czy moja lampa jest w 100% sprawna, skoro mam ją na gwarancji. :)

zgera
23-12-2014, 22:16
Używam eneloopów z Metz 50, robię 200 zdjęć po czym akumulatory są w lampie kilka miesięcy i ciągle są sprawne.

core
01-01-2015, 15:42
Witam! Ostatnio zakupiłem swoją pierwszą lampę błyskową - Meike MK900. Wszystko działa dobrze, tylko zauważyłem, że jak włożę baterie i zrobię z lampą dwa, trzy zdjęcia, wyłączę, odczekam z trzy dni i gdy po tym okresie czasu chce włączyć lampę wyskakuje mi napis "Battery low" lub lampa w ogóle się nie włącza. I moje pytanie, czy jest to normalne, żeby bez użytkowania lampy baterie same się rozładowały czy jest to wada lampy? Dodam, że próbowałem już chyba wszystkich baterii. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Niedawno dokupiłem Meike MK900 jako uzupełnienie SB-900 w CLS i nie zaobserwowałem takiej przypadłości w swoim egzemplarzu.

otpsotnik
25-06-2015, 12:19
Cześć,

Potwierdzam takie zachowanie w mojej lampie. Baterie Sanyo Eneloop zostawione po pełnym naładowaniu po 3 dniach są rozładowane, po tygodniu czy dwóch baterie nie nadają się do niczego - napięcie baterii zjeżdża poniżej 0,9V i ładowarka procesorowa nie chce nic z nimi zrobić - baterie zniszczone. Ogólnie sam się zastanawiałem czy to standard tego chińczyka czy mój egzemplarz...Wyrobiłem sobie nawyk wkładania baterii tylko na czas używania i wyjęcie natychmiast po.
Z reklamacją tego będę się bawił jak tylko wróci z obecnej reklamacji, bo obecnie tam leży od miesiąca "czekając na części" :-) W sumie drugi raz i drugi raz miesiąc naprawa. Za pierwszym razem przestał działać zoom na początku używania używania, obecnie ładowanie palnika trwa ze 2-3 minuty przed błyskiem.

primax
28-09-2015, 08:47
posiadam meike 900 i uzywam do niej akumulatorow eneloop mah 1900. Ogolna zasada jest wyjmowanie baterii z urzadzen wlasnie po to zeby uniknac rozladowania. Po skonczonym fotografowaniu ladujemy akumulatory a zaladamy dopiro przed nastepna sesja. Zero problemow, super lampa za te pieniadze. Pozdrawiam.

GonzoG
28-09-2015, 11:01
To zżeranie prądu przez MK900 i MK910 potwierdzają również opinie w internecie. Tak więc ten twór tak ma i aby nie zniszczyć akumulatorów, trzeba je za każdym razem wyciągać z lampy.