Zobacz pełną wersję : Laptop do 4000zł
Cześć.
W najbliższym czasie mam zamiar kupić laptopa/ultrabooka do 4000zł.
Ma służyć do przeglądania internetu, edycji tekstu (pakiet biurowy) i sporadycznej obróbki zdjęć w Ps'ie (zewnętrzny monitor).
Mile widziana wielkość matrycy to 13-15 cali.
Bardzo istotna jest dla mnie długość pracy na baterii. (powyżej 6-7 h)
Proszę o propozycje, kompletnie nie znam się na komputerach. ;_;
Z góry dzięki.
Macbook Air 13" z 8gb ramu można kupić za 4100zł obecnie. Kupiłem niedawno i jest cud, miód i orzeszki. Na baterii potrafi nawet kilkanaście godzin wytrzymać (przeglądarka + imessage), a nieużywany prawie nie zjada baterii, jak tablet (mój tydzień leży nieużywany i może kilka procent ubyło).
Czy 1,4 GHz to nie trochę za mało? (jak na tą cenę i obróbkę zdjęć?)
Sprawdziłem i u mnie na plikach z D800 śmiga aż miło (PS i LR), więc z D90 to już w ogole będzie latać. Nie sugerowałbym się tak do końca tym taktowaniem, ale to mądrzejsi może więcej napiszą.
Nie chcę po prostu kupić komputera za bądź co bądź sporą sumę, który znajdzie się za 2 lata w "technologicznym dołku", a jego możliwości to upiększanie muzealnej wystawy. :P Interesuje mnie towarzysz na co najmniej 4 lata. Szczerze mówiąc nie brałem pod uwagę produktów Apple, ale po przeczytaniu kilku testów wydaje się to sensowna propozycja.
Specjalny, infernalny model Asusa: http://www.x-kom.pl/p/212532-notebook-laptop-15-6-asus-g551jm-cn082-i7-4710hq-8gb-256750-dvd-gtx860.html , zapewni wydajną zabawę przez kilka lat.
Ciężko będzie przebić Macbooka Air 13 pod względem czasu pracy na baterii, mobilności i jakości wykonania. Spojrzałbym jeszcze na serie biznesowe od lenovo i della, np x240. Jeśli jednak macbook ci odpowiada, na pewno nie będziesz zawiedziony.
Wszelki ogryzek, choćby i najbardziej mobilny i najpiękniejszy, dawno już odda ostatni wat energii, gdy zwykły tablet będzie dalej działał i działał i przynosił zadowolenie.
Ot choćby taki Soniacz Z3, który zjada na śniadanie za jedyne 1,8k większość pseudo mobilnego sprzętu.
Należy jednak odróżniać mobilne gówniątka od wydajnego sprzętu, a wydajnych ogryzków w przedziale cenowym ok. 4k, zwyczajnie nie ma i szkoda gadać byle co po próżnicy.
Tylko nie jestem pewien czy jest wart swojej ceny w stosunku do możliwości, ale to może dlatego że jestem uprzedzony, a wokół produktów tej marki narosło wiele "mitów" i morskich opowieści. (Apple nie Sony) :P Tylko czy kupując Macbooka nie płacimy dużo za świecące jabłko na klapie?
+ nie szukam tableta.
Fragment o tabletach, to jedynie ilustacja bezsensu nabywania ogryzionych gówniątek, które są tylko ładne i nic poza tym.
Jeżeli już ogryzek, to w klasie Pro.
Jakieś inne propozycje? W głowie pustka, pewnie przez godzinę. :P
Tu masz taki applowski odpowiednik tego Asusa z linka na poprzedniej stronie: http://www.cortland.pl/apple-macbook-pro-15.4-retina-2.5ghz-16gb-512gb-ssd-gt-750m.html .
No i włącz myślenie, mimo pory. ;)
ThinkPad T440*? Pod warunkiem, że nie używasz touchpada.
Ja mam Elitebook 840 G1 z matrycą IPS, ale do 4k ciężko będzie znaleźć w takiej konfiguracji lapek bardzo dobrze wykonany, lekki, matryca daje radę, bateria całkiem wydajna.
Ewentualnie Dell E7440 też z matrycą 1920x1080 IPS?
Pozdr.
A używany MBP 13" z retina?
Mam służbowego Della E6440 14" z gęsta matryca (i5 z 8GB RAM) i za darmo nie chce go jako prywatnego. Touchpad jest nieuzywalny, na nowej baterii działa max do 3h przy wyłączonym wifi/3g. Jest do tego ciężki a standardowy zasilacz jest wielkości cegły.
tez sugerowałbym jabłko - w tej cenie coś znajdziesz bez problemu. ja kupiłem MBP i jestem zadowolony :)
Ciekawi mnie ten Macbook Air 13, ale nie jestem pewien czy warto wydawać 4000 na komputer z taką specyfikacją techniczną. :/
To dziwna sytuacja, wszyscy polecacie Apple, a na papierze szału nie ma.
velaskez
23-12-2014, 19:19
Ciekawi mnie ten Macbook Air 13, ale nie jestem pewien czy warto wydawać 4000 na komputer z taką specyfikacją techniczną. :/
To dziwna sytuacja, wszyscy polecacie Apple, a na papierze szału nie ma.
Bo nie pracujesz na cyferkach specyfikacji, tylko na sprzęcie.
Posunąłbym się dalej, nie pracujesz na sprzęcie, tylko pracujesz na apple! Czujesz emejzing przez palce.
Na papierze nie ma szału, bo nie ma szału jeżeli chodzi o wyposażenie. Jedynym plusem może być retina.
Sprawdziłem i u mnie na plikach z D800 śmiga aż miło (PS i LR), więc z D90 to już w ogole będzie latać. Nie sugerowałbym się tak do końca tym taktowaniem, ale to mądrzejsi może więcej napiszą.
Ja bym się sugerował taktowaniem, szczególnie jeżeli znasz wydajność innego modelu na tej samej architekturze o innym taktowaniu.
1.4GHz to mało, powiedziałbym bardzo mało. Nie wiem co to znaczy, że śmina na plikach z D800, ale może rozmawiamy o innych procesorach. Przy takim procesorze, nie dziwię się małemu zużyciu baterii - w końcu ten procesor to jeden z bardziej oszczędnych ( kosztem wydajności ).
Ogólnie, laptop to zawsze kompromis: wielkość, ciężar, czas pracy na baterii vs wydajność. Mocniejszy CPU - krótszy czas na baterii. Lepsza GPU - tak samo. Teraz jest lepiej niż było kiedyś, bo sprzęt, jak się obija to potrafi sporo zmniejszyć zużycie prądu, ale wciąż, ma to duże znaczenie.
Mobilny i7 z taktowaniem 1.4, wydajnościowo będzie w okolicach desktopowych dobrych i3.
W MacMook Pro masz lepsze procesory, ale musisz przyjść z garncem złota, żeby kupić quad core 2.8GHz
1.4GHz to mało, powiedziałbym bardzo mało. Nie wiem co to znaczy, że śmina na plikach z D800, ale może rozmawiamy o innych procesorach.
Nie wiem, może, nie wgłębiam się w temat - sprawdziłem tylko to co potrzebuje, to jak używam kompa.
W każdym razie LR chodzi szybciej (szybsze przełączanie między modułami develop/library choćby) niż u mnie na stacjonarce i7 2600k/ 16gb ram/ssd. W PSie nie zauważyłem spowolnień robiąc te same czynności co na stacjonarce (kilka warstw z maskami, color efex, jakieś prostowanie, skraplanie etc). Może i7 chodzi szybciej, może quadcore turbo hyper speed też, ale serio - nie widzę różnicy przy takiej pracy na dość ciężkich plikach z D800. Wiec nad czym mam się spuszczać i szukać niewiadomo jak wypasionego sprzętu skoro nie zobaczę różnicy, skoro na teoretycznie tak słabym kompie działa to bez zająknięcia? Eksport czy import 500rawów zajmie 5 minut mniej? Bez znaczenia dla mnie.
Cieszę się, że nie dałem się ponieść tej gadaninie o potrzebie niewiadomo jakich bebechów do pracy, bo tylko bym wydał więcej kasy i guzik z tego miał dla siebie.
wasilewk
23-12-2014, 21:20
...
Cieszę się, że nie dałem się ponieść tej gadaninie o potrzebie niewiadomo jakich bebechów do pracy, bo tylko bym wydał więcej kasy i guzik z tego miał dla siebie.
A jak często będzie Ci się zamulał ?
A jak często będzie Ci się zamulał ?
Nie rozumiem?
wasilewk
23-12-2014, 21:28
Typowa choroba PC: najpierw chodzi szybko, po ok. pół roku intensywnej pracy zaczyna zwalniać - im starsze elementy tym bardziej zauważalne. Pomaga formatowanie dysku systemowego i instalowanie systemu od nowa.
Pzdr.
Typowa choroba PC: najpierw chodzi szybko, po ok. pół roku intensywnej pracy zaczyna zwalniać - im starsze elementy tym bardziej zauważalne. Pomaga formatowanie dysku systemowego i instalowanie systemu od nowa.
Pzdr.
Z tego co miałem styczność z makami to OSX się właśnie w ten sposób nie zamula (współlokator od dłuższego czasu używa do tych samych celów co ja i potwierdza, widzę zresztą na codzień). Choć na pewno zaraz antyfani ogryzków mi wyjaśnią, że to niemożliwe i że na pewno jest inaczej ;)
A jaki masz procesor w laptopie? Podaj taktowanie, to będzie wiadomo który model. Bo nie uwierzę, żebyś nie widział różnicy między 1.4 a 3.4, nawet mimo różnicy w generacji.
Pzdr.
Ja czegoś takiego nie widziałem od.. visty.
i5 1.4ghz. MBA 13" z tego roku. Może to co robię jest mało wymagające od kompa no ale tym bardziej w takim razie dobrze, że nie wydałem więcej.
Choć faktycznie jak mieliłem na stacjonarce video RAW z Blackmagica to zapierdzielało aż miło, na tym na pewno ten laptok by się udławił - tyle, że to dość skrajny zastosowanie u mnie.
wasilewk
23-12-2014, 21:38
Z tego co miałem styczność z makami to OSX się właśnie w ten sposób nie zamula (współlokator od dłuższego czasu używa do tych samych celów co ja i potwierdza, widzę zresztą na codzień). Choć na pewno zaraz antyfani ogryzków mi wyjaśnią, że to niemożliwe i że na pewno jest inaczej ;)
Akurat o Mac-ach nie myślałem - system jest dostatecznie 'logiczny inaczej' w iPhone żebym jeszcze na biurku się musiał męczyć. Zresztą... ...zęby zjadłem na PC, więc o innych sprzętach sie nie wypowiadam.
Pzdr.
Akurat o Mac-ach nie myślałem - system jest dostatecznie 'logiczny inaczej' w iPhone żebym jeszcze na biurku się musiał męczyć. Zresztą... ...zęby zjadłem na PC, więc o innych sprzętach sie nie wypowiadam.
Pzdr.
Zęby, jak mówisz zjadłeś na pecetach i zalecasz reinstalkę systemu z formatowaniem partycji systemowej?
Toż to działania z super nieprofesjonalnej półki.
Nawet okienka da się ujarzmić, oczyścić (głównie rejestr z nieaktualnych wpisów), które potrafią działać bez radykalnych działań i całkiem wydajnie, nawet kilka lat (sprawdzone empirycznie).
Dobrze skonfigurowane i zadbane na bieżąco okienka, działają bardzo sprawnie.
Podstawowe pytanie przy wyborze łapka to czy matryca ma być matowa czy może być błyszcząca?
staszekkam
31-12-2014, 22:56
Podstawowe pytanie przy wyborze łapka to czy matryca ma być matowa czy może być błyszcząca?
Jeśli przewidujesz możliwość pracy na dworze, przy oknie lub ze sztucznymi źródłami światła skierowanymi na ekran, to matowa.
Właśnie wymieniłem lapka - matowa matryca była jednym z priorytetów :D
Pzdr.
Mi tam nic nie zamula, a win zainstalowałem już 3,5 roku temu.
Jeśli przewidujesz możliwość pracy na dworze, przy oknie lub ze sztucznymi źródłami światła skierowanymi na ekran, to matowa.
Właśnie wymieniłem lapka - matowa matryca była jednym z priorytetów :D
Ja też nie uznaję matryc innych niż matowe. To było pytanie - podpowiedź dla autora wątku.
wasilewk
01-01-2015, 11:35
Zęby, jak mówisz zjadłeś na pecetach i zalecasz reinstalkę systemu z formatowaniem partycji systemowej?
Toż to działania z super nieprofesjonalnej półki.
Nawet okienka da się ujarzmić, oczyścić (głównie rejestr z nieaktualnych wpisów), które potrafią działać bez radykalnych działań i całkiem wydajnie, nawet kilka lat (sprawdzone empirycznie).
Dobrze skonfigurowane i zadbane na bieżąco okienka, działają bardzo sprawnie.
Kto może ujarzmić - ten może (od Windows 3.1 jakoś mi się to udaje). Nie wszystkim to się udaje, jednak formatowanie dysku i instalacja systemu na nowo pomaga ZAWSZE .
Pzdr.
P.S.
Nie czepiałbym się kogoś, kto mnie nie rusza.
speccom_eu
01-01-2015, 13:48
Nie ma nic lepszego w tej cenie od macbook air 13. Wymiata i tyle, wiem że ciężko uwieżyć w tak "słaby" procesor, ale całościowa konfiguracja sprzętowa sprawia, że jest bardzo dobrym komputerem. Nie wieżyłem, mam, polecam. Co do systemu to jest inny ale bardzo logiczny.
staszekkam
01-01-2015, 15:49
Ja też nie uznaję matryc innych niż matowe. To było pytanie - podpowiedź dla autora wątku.
A to przepraszam, nie wczytałem się w wątek. Uznajmy zatem, że moja wypowiedź to też była podpowiedź dla autora wątku :smile:
Ja też nie uznaję matryc innych niż matowe. To było pytanie - podpowiedź dla autora wątku.Ja nie uznaję innych matryc niż matowe i nie uznaję matryc TN :)
Nie ma nic lepszego w tej cenie od macbook air 13. Wymiata i tyle, wiem że ciężko uwieżyć w tak "słaby" procesor, ale całościowa konfiguracja sprzętowa sprawia, że jest bardzo dobrym komputerem. Nie wieżyłem, mam, polecam. Co do systemu to jest inny ale bardzo logiczny.
Ciężko uwierzyć w to co widzę...
speccom_eu
01-01-2015, 22:02
Ciężko uwierzyć w to co widzę...
Daj przykład... czegoś w tej samej cenie z podobną wydajnością (nie mówię o parametrach tylko wydajności), wagą, baterią itp.
Zostaje się przekonać
Daj przykład... czegoś w tej samej cenie z podobną wydajnością (nie mówię o parametrach tylko wydajności), wagą, baterią itp.
Zostaje się przekonać
Czekaj, nie mówisz o parametrach, ale mówisz o wadze i baterii ? Przecież to są parametry.
O jakim MacBook Air mówisz? Żebyśmy mogli się ustosunkować dokładniej.
Ogólnie, odpowiem Ci, że 2 rdzeniowe, procesory "U" w MacBook Air nie należą do najwydajniejszych. Mają wysokie wartości turbo, ale jednocześnie, nie są w stanie długo pracować pod większym obciążeniem z wysokim turbo ze względu na chłodzenie...
speccom_eu
01-01-2015, 23:27
Mówię, o 13, która jest aktualnie w sprzedaży. Wg mnie najlepszy komputer do zastosowań określonych przez założyciela wątku. Do poważniejszych zadań używam stacjonarki.
Pisałem o wydajności (nie parametrach technicznych procesor, ram) i dodatkowo o wadze i bateri.
Nie chcę Cię przekonywać do tego to tylko moje zdanie jak wyżej napisałem.
Kto może ujarzmić - ten może (od Windows 3.1 jakoś mi się to udaje). Nie wszystkim to się udaje, jednak formatowanie dysku i instalacja systemu na nowo pomaga ZAWSZE .
Pzdr.
P.S.
Nie czepiałbym się kogoś, kto mnie nie rusza.
A dałbyś radę wyjaśnić w przystępny sposób takiemu matołowi jak ja, jakie korzyści przynosi owo magiczne formatowanie dysku?
Jedyna rozsądna rada dla kogoś, kto z systemu lubi robić śmietnik, to wykonanie kopii dysku/partycji od razu po instalacji OS-a + sterowniki + oprogramowanie i w razie jakichkolwiek problemów przywrócenie tejże w ciągu 10 minut.
Prościej już chyba nie można.
cos a'la Norton Ghost :) zaraz po instalacji systemu.
A co do dyskusji laptop PC kontra Macbook - kazdy chodzi pod innym systemem, owszem na obecnych makowkach mozna posadzic Windowsa i miec dwusystemowa maszyne, ale nie w tym rzecz. Kazdy system ma swoje wady i zalety.
4K PLN to juz nie jest maly budzet i osobiscie nie pakowalbym sie w laptopy PC z Miejskiej Macalni ale powaznie rozwazylbym cos z ofert dla firm/korporacji od Della czy Lenovo lub przyjrzal sie Macbookowi Air lub najtanszemu Pro.
Jak ma byc mobilne urzadzenie, zwroc tez uwage na wielkosc zasilacza, bo czasem masz super-hiper-duper laptopa, ktory wyglada jak kawalek dziela sztuki ale dostaniesz zasilacz wielkosci cegly i cala mobilnosc szlag trafil.
Notoryczna
08-01-2015, 21:50
Na CES Dell pokazał bardzo ładnego nowego XPS 13, którego cena w US będzie się zaczynała od $800, więc niedrogo.
https://www.youtube.com/watch?v=4OwWgpNRIKc
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/ces2015dellxps1385310-2.jpg
źródło (https://cdn1.vox-cdn.com/thumbor/6FY6g_g3Pd560XBpn50fsAZyy9k=/1020x0/cdn0.vox-cdn.com/uploads/chorus_asset/file/2907946/ces-2015-dell-xps-13-8531.0.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/ces2015dellxps1385660-2.jpg
źródło (https://cdn1.vox-cdn.com/thumbor/dDQYfQ786NT89vWC2X0g-ZwKdgY=/1020x0/cdn0.vox-cdn.com/uploads/chorus_asset/file/2907956/ces-2015-dell-xps-13-8566.0.jpg)
Oby tylko nie bylo powtorki z Z600 czy Adamo. Oba bardzo ladne jak na Della ale wydajnosciowo marne, poza tym cena bardziej przegieta od ceny dowolnego ogryzka.
A, juz mam nawet specyfikacje tego Della za 800 zielonych, zdecydowanie nie powala, bo max RAM to 4GB (wlutowane w plyte), i3-5010U, 128GB SSD i Intel HD5500. Ma on byc bezposrednia konkurencja MacBooka Air 13.
Za i7, 256GB SSG i 8GB RAM trzeba dac 1600 zielonych. Zdecydowanie wole ogryzek z Retina i Windowsa przez BootCampa.
Na CES Dell pokazał bardzo ładnego nowego XPS 13, którego cena w US będzie się zaczynała od $800, więc niedrogo.
https://www.youtube.com/watch?v=4OwWgpNRIKcNa filmie wygląda na IPS/xVA ... oby to nie było TN.