Zobacz pełną wersję : YN-468II i D90 - Po wyłączeniu lampy brak reakcji na spust migawki
Witam wszystkich Forumowiczów...
Nie wiem jak sobie poradzić z moim problemem:
Po wyłączeniu lampy błyskowej i po zakończeniu czasu (c2: opóźn.autom.wył.pom.św.) pomiaru ekspozycji przez aparat, brak jest reakcji na spust migawki, możecie mi podpowiedzieć dlaczego? Dopóki pomiar światła trwa mogę swobodnie zmieniać ustawienia i wykonywać zdjęcia, jednak gdy z powodu bezczynności zegary znikną, to koniec pstrykania dopóki nie włączę lampy lub nie uruchomię ponownie aparatu. Pozdrawiam.
A jak zdejmiesz lampę to aparat działa prawidłowo?
Tak, ostatnio był włączony całą noc i zadziałał za pierwszym naciśnięciem migawki - bez ponownego uruchamiania aparatu.
Mam podobne objawy z D90 i Delta DRF-14 (lampa pierścieniowa do makro z i-TTL). Z SB-800 czy manualną YN-560III wszystko jest ok. Nie znalazłem żadnego rozwiązania, ale nie jest to jakoś bardzo dla mnie uciążliwe.
Przypuszczam że to jakiś problem z nie do końca prawidłowo zaimplementowanym protokołem komunikacji w lampie. Niestety lampy innych producentów mogą mieć takie przypadłości. Chcąc mieć 100% pewność, że wszystko będzie działać tak jak powinno trzeba zainwestować w lampę Nikona.
Mam podobne objawy z D90 i Delta DRF-14 Chcąc mieć 100% pewność, że wszystko będzie działać tak jak powinno trzeba zainwestować w lampę Nikona.
terefere... d90 to najbardziej kłopotliwy korpus jaki znam...
potrafi nie zadziałać z lampą systemową, co ciekawe drugi identyczny d90 już działa bez problemu... (sb900)
pozdro
Dziękuję za zainteresowanie tematem, bałem się, że coś źle robię, a to okazuje się, że ten typ tak ma. Niedługo przesiadka na wyższy model, więc nie drążę dalej. Pozdrawiam.
Niestety z d700 jest to samo. Może ma ktoś jeszcze jakieś rozwiązanie tego problemu? Byłbym rad :)
Zmienić lampę na taką, z którą nie ma problemów.
YN-468II ma błędnie zaimplementowaną komunikację z body, dla tego też nie działa w niej TTL z D5200/5300/5500, jak i są problemy z innymi nowymi modelami.