PDA

Zobacz pełną wersję : Zestaw głównie do foto, video, gier, pracy

haki
23-12-2014, 00:07
Witam, wszystkich na forum.

Przesiadkę planuję z macbooka pro 13” 2011 podpiętego cały czas pod DELL u2412 roz. 1920 x 1200

Konfiguracja to:

2,3 GHz Intel Core i5
8 GB 1333 MHz DDR3
Intel HD Graphics 3000 512 MB
250 GB Samsung Evo SSD

Działa to wszystko w miarę sprawnie sprawnie jednak potrzebuję czegoś szybszego z możliwością późniejszej rozbudowy, aktualnie mac jest na max rozbudowany i będzie służył tylko jako laptop a nie „stacjonarny tak jak teraz podpięty pod dell”

Interesuje się od ponad miesiąca złożeniem komputera na własne potrzeby z tego co na razie wyczytałem to planuję kupić:

Płyta Główna: MSI Z97 GAMING 5
Procesor : Procesor Intel Core i7-4790K
Pasta termoprzewodząca: nie wiem
Chłodzenie Procesora: nie wiem
Pamięć Ram: G.Skill TridentX DDR3 2x8GB 2400MHz CL10 F3-2400C10D-16GTX
Dysk systemowy: Samsung Evo 250gb
Dysk pozostały: 2TB SATA III Western Digital Black
Karta Graficzna: nie wiem
Obudowa: NZXT H440 White lub Fractal Design R4 White Window
Zasilacz: Super Flower - Golden Green HX - 80Plus Gold - 550w nie jestem przekonany, potrzebuje coś półpasywnego, najlepiej z odpinanymi kablami.

Płyta Główna:
A może coś innego niż ta MSI?

Procesor:
Pozostawiłbym bez zmian.

Pasta termoprzewodząca:
Tutaj wolałbym nie oszczędzać, kiedyś używałem Arctic Silver 5 lecz to było ładnych pare lat temu, może teraz jest coś lepszego?

Chłodzenie Procesora:
Słyszałem tutaj różne firmy pokroju: SilentiumPC, Be Quiet, Thermalright, Dark Rock 3, Noctua czy Phanteks, Niestety nie wiem co wybrać chciałbym mieć absolutną ciszę w obudowie, szczególnie że będzie stała na biurku, a może zamiast tych standardowych chłodzeń kupić zestaw chłodnica+pompka(chłodzenie wodne) lecz nigdy z tym nie miałem styczności, wchodzą tam 2 lub 3 wentylatory więc czy to nie będzie głośniejsze?

Dysk pozostały:
Chciałbym coś niezawodnego ponieważ będę tam trzymał dużo materiałów dla klientów, fajnie jakby był dość*szybki, teraz widzę że są już dyski SATA III z 64 mb, dysk wybrałem losowo, nie znam się na HDD, coś innego polecacie?

Dysk systemowy:
Znajdę coś lepszego w osiągach niż ten Samsung Evo np. Crucial MX100 256GB?

Pamięć Ram:
Jest sens brać coś innego niż 2400 MHz?

Grafika:
Tak jak widzicie nie wiem jaką grafikę wybrać w macbooku miałem tylko 512 mb i do grafiki jako takiej w photoshopie wystarczała lecz celowałbym w coś lepszego głównie ze względu na przyszłościowy rendering wideo oraz granie w gry pokroju BF4 na dość wysokiej rozdzielczości jaką jest 1920 x 1200, czy do tego wystarczy karta z 2GB pamięci ? lepiej dopłacić do 256 bit?.

Obudowa:
Wybrałem tą ponieważ bardzo mi się podoba, jedyny minus dla mnie to brak slotu na DVD, nie wiem jak to przebrnę, może kupię dołączaną nagrywarkę na USB, słyszałem że w tej obudowie można podpiąć wiele wentylatorów ale bez możliwości kontrolowania ich obrotów ale może można zainstalować program na windowsie który to ogarnie? albo podpiąć na PCI-E taki kontroler z tyłu na śledziu?. Myślałem jeszcze o obudowie Fractal Design Define R4. Ta akurat ma slot na DVD i to jest duży + wszystko miałbym zamknięte w obudowie. Podobają mi się obudowy z drzwiczkami, które będą ozdobne w swojej prostocie. Akurat te dwie które mi się podobają są wyciszone, ale może znacie jeszcze inne w tym przedziale cenowym.

Zasilacz:
Słyszałem dużo o zasilaczach półpasywnych które dopiero przy 50% zapotrzebowania na energię załączają się, jak to wygląda w praktyce? Natknąłem się na ten Super Flower myślę*że 500-550 wat to max w co powinienem celować nawet po OC. Fajnie jakby taki zasilacz miał odpinane kable wtedy łatwiej było by zapanować*nad ładem i składem w obudowie.

Tak jak pisałem wcześniej chciałbym komputer maksymalnie cichy, interesuje mnie super cichy COOLER lub chłodzenie wodne pod procesor, ciche chłodzenie karty graficznej, oraz cichy zasilacz no i może jakieś wentylatory montowane w obudowie.

Komputer będzie głownie wykorzystywany w obróbce zdjęć w photoshopie, zmniejszaniu hurtowo plików z lightrooma, zamiana hurtowa z rawów na jpg. Oprócz tego w renderingi różnych filmów nagranych pełną klatką, GoPro. Czasami gry takie jak BF IV,

Czy o czymś jeszcze powinienem wiedzieć przy składaniu komputera?

Z góry dziękuję za wiele opinii, spostrzeżeń.

Pozdrawiam.

Johanan
23-12-2014, 00:57
:mrgreen:
Zamiast tracić czas na pisanie przydługich list do św.Mikołaja, nie lepiej przejrzeć półki sklepowe?
Poza tym, nie wiem czego jeszcze nie powiedziano w tym dziale na temat przeróżnych konfiguracji sprzętowych (?).

haki
23-12-2014, 01:11
Nie znam sklepów stacjonarnych które mają tak dużo sprzętu żeby go "przejrzeć" zresztą teraz w sklepie jest szał zakupów i ciężko się*skupić.

Johanan
23-12-2014, 01:21
Na miłość Boga i nienawiść Szatana, nie powiadam wszak o sklepach w sensie namacalnym, jeno wirtualnym. :)

Z Twoich opisów wynika, że dobrze wiesz czego Ci potrzeba.

haki
23-12-2014, 01:31
fakt trochę wiem bo się tym interesuję ale chciałbym zapytać osoby bardziej obyte które pracują może na tym procku, ramie czy mobo.

Komputer ma służyć dość długo więc nie chcę niepotrzebnie wywalać kasy na coś lipnego.

Johanan
23-12-2014, 01:38
Pokaż mi kogoś przy kasie, będącego przy zdrowych zmysłach, który robi sobie składaka.

Toż to kompletne szaleństwo.

Nie chcesz iść dalej, znaną Ci applowską drogą?

Aeon88
23-12-2014, 02:04
Grafikę weź najmocniejszą na jaką Cię stać. Minęły czasy kiedy adobe nie korzystało z GPU, masę efektów w premiere pro renderujesz dzięki grafice znacznie szybciej. Na bf4 pograsz na full detalach chyba od GTX660 w górę. Obejrzyj na YT filmy, wpisz bf4 GTX660 i zobaczysz jak to działa. Reszta jest ok. Chłodzenie jeśli nie będziesz kręcił wystarczy boxowe, jeśli będziesz to kup jakiejś dobrej marki. Rankingi są w sieci, poszukaj który najbardziej wiatrak się opłaca.

Kurtz
23-12-2014, 02:32
Pokaż mi kogoś przy kasie, będącego przy zdrowych zmysłach, który robi sobie składaka.

Toż to kompletne szaleństwo.

Nie chcesz iść dalej, znaną Ci applowską drogą?

Skończ tego typu głupią retorykę, bo jest szkodliwa. Nie znam żadnego gracza PC który nie gra na "składaku" a są to ludzie przy zdrowych zmysłach, wydający po 6-8k PLN na komputer.

Ciekaw jestem, co byś polecił z Apple, "prawie jak pro" za 20k ?

Pasta termoprzewodząca:
Tutaj wolałbym nie oszczędzać, kiedyś używałem Arctic Silver 5 lecz to było ładnych pare lat temu, może teraz jest coś lepszego?

Chłodzenie Procesora:
Słyszałem tutaj różne firmy pokroju: SilentiumPC, Be Quiet, Thermalright, Dark Rock 3, Noctua czy Phanteks, Niestety nie wiem co wybrać chciałbym mieć absolutną ciszę w obudowie, szczególnie że będzie stała na biurku, a może zamiast tych standardowych chłodzeń kupić zestaw chłodnica+pompka(chłodzenie wodne) lecz nigdy z tym nie miałem styczności, wchodzą tam 2 lub 3 wentylatory więc czy to nie będzie głośniejsze
Wybierz sobie największą Noctuę która Ci się zmieści. Pasta jest w zestawie, więc 2 problemy rozwiązane. NH-D14 / NH-U14S to topowe modele pod względem wydajności w tym momencie. Ten drugi będzie cichszy przy niskim i średnim obciążeniu, ten pierwszy będzie zawsze trochę głośniejszy. Planujesz robić batchową obróbkę, rendering - absolutnie cicho nie będzie przy powietrzu, bo jednak ilość ciepła do odprowadzenia będzie spora. Woda, to sporo zabawy i spory wydatek, a i pompa musi pracować, chłodnica oddawać ciepło. Nie widziałem typowego wodnego chłodzenia od dość dawna, ze względu na wydajność chłodzenia powietrzem i cenę wody, wciąż bardzo dużą.
Jak chcesz ciszę, nie myśl o żadnym zintegrowanym rozwiązaniu w stylu H110 etc.

Sugerowałbym więcej RAM

Aeon88
23-12-2014, 02:42
Po kilku godzinach pracy w premiere pamięć się zapełnia, ale jakimś cudem program nie przymula, render nie idzie dłużej niż powinien. Mogę stwierdzić że przy 16GB pracuje się wygodnie.

Johanan
23-12-2014, 02:46
Skończ tego typu głupią retorykę, bo jest szkodliwa. Nie znam żadnego gracza PC który nie gra na "składaku" a są to ludzie przy zdrowych zmysłach, wydający po 6-8k PLN na komputer.

Ciekaw jestem, co byś polecił z Apple, "prawie jak pro" za 20k ?
...
Ani myślę, rezygnować ze swojego punktu widzenia, że składaki, to kupa zestawionych razem przypadkowych komponentów, które dobre są co najwyżej dla niedorosłych entuzjastów podkręcania wszystkiego co tylko możliwe i porównywania osiągów w śmiesznych benchmarkach.

Zapewniam Cię jednak, że zdrowi na umyśle ludzie z tego wyrastają.

Kurtz
23-12-2014, 02:51
Mam wrażenie, że komputery są trochę zbyt ważnym elementem Twojego życia. Dla niektórych to po prostu narzędzia - nie muszą dorabiać sobie teorii do swoich wyborów.

Tak czy inaczej, "składaki" nie bez powodu są wciąż relatywnie popularne.

Aeon88
23-12-2014, 03:19
Johanan, mam składaka na i5Ivy. Obrabiam na nim zdjęcia, montuję filmy, piszę strony. Pracuje mi się wygodnie, bez przymuleń, zwiech, blue screenów, systemu nie reinstalowałem odkąd mam tego kompa, pewnie już ze dwa lata będzie. Jeśli potrzebuję puścić kilka renderów pod rząd to zapuszczam encoder, wyjeżdżam do rodziny, wracam za dwa dni i mam stertę materiału gotową - nie straszna mu długa praca pod obciążeniem. Komp jest cichy, nie przegrzewa się, zainwestowałem w fajną obudowę więc dobrze wygląda i ma edytowalny cały panel przedni od dołu do góry dzięki czemu wkładam tyle kieszeni na dyski i wiatraków na przód ile mi akurat pasuje.

Powiedz mi proszę, co takiego bym zyskał przesiadając się na maka? W czym błądzę? Co mnie omija? Walisz tak mocnymi słowami na przeciw składakom, że rozumiem, że masz masę poważnych wad do ukazania. Więc?

Johanan
23-12-2014, 04:12
Mam wrażenie, że komputery są trochę zbyt ważnym elementem Twojego życia. Dla niektórych to po prostu narzędzia - nie muszą dorabiać sobie teorii do swoich wyborów.

Tak czy inaczej, "składaki" nie bez powodu są wciąż relatywnie popularne.

Owszem, narzędzie ale narzędzie pracy, dlatego nie powinno być złożone z przypadkowych klocków.

Niegdyś, podzielałem Twoją opinię, że własnoręczny, świadomy dobór komponentów, może owocować wytworzeniem niezłego komputera, jednak rzeczywistość dosyć brutalnie zweryfikowała tę nieprawdziwą tezę i postawiła mnie w dosyć kłopotliwej sytuacji.
Odtąd kupuję jedynie kompletne maszyny, tyle że klasy mobilnej.

Zdaję sobie sprawę, że dzieli nas różnica pokoleniowa, dlatego czasem trudno o konsensus, młodzi ludzie bowiem, mają nieco inne oczekiwania od sprzętu komputerowego, bo to i jakieś gierki i tym podobne wygłupy, ale gdy kupuje się komputer z myślą o zwykłej robocie, to z pewnością nie jakiegoś marketowego nonejma, czy składaka, którego pewność działania jest jedynie hipotetyczna.

PS. W tym kontekście, wybór dobrze wyposażonego ogryzka, czy markowej stacji graficznej, wydaje się jedynie trafnym wyborem.

Aeon88
23-12-2014, 05:53
Jakieś konkretne postulaty?

haki
23-12-2014, 10:41
ale gdy kupuje się komputer z myślą o zwykłej robocie, to z pewnością nie jakiegoś marketowego nonejma, czy składaka, którego pewność działania jest jedynie hipotetyczna.

PS. W tym kontekście, wybór dobrze wyposażonego ogryzka, czy markowej stacji graficznej, wydaje się jedynie trafnym wyborem.

Dlatego chcę uniknąć kupowania "NONEJMA" tylko świadomy wybór komponentów, gdy będzie stać*mnie na imaka 27" to chętnie przejdę na apple, bo na maku bardzo dobrze mi się pracuje. Jednak teraz potrzebuje wydajnego Peceta. Czy tak ciężko to zrozumieć ;)?

Jeśli jesteś taki obyty w komponentach to proszę doradź tak żeby ten komputer miał ręce i nogi.

Aeon88
23-12-2014, 12:08
Problem w tym że Johanan, z całym szacunkiem do tego człowieka - bo nic do niego nie mam, jest applowskim onanistą. Nie bez przyczyny pytałem o konkrety. Wielokrotnie w wątkach o składakach jechał po nich jak po dzikiej świni, mimo że tak naprawdę doskonale wie (bo na sprzęcie się zna) że 90% użytkowników, również profesjonalnych, nie skorzysta z tego jakie różnice da Xeon w porównaniu do i7, jakie różnice da pamięć ECC w porównaniu do nie ECC i tak dalej, i tak dalej. Mało tego, krytyczne wytyki do składaków są niestety wyssane z palca, bo sprowadza ten sprzęt jako do niczego nie nadający się bubel, tymczasem zdecydowana większość komputerów składaków działających w firmach u osób które świadomie je złożyły działa wyśmienicie, i niczego więcej im nie potrzeba.

Jedyne co Johanan ma na obronę markowych składaków czyli appli czy delli jest teoria, że są dokładniejsze, mają pracować non stop pod max obciążeniem, 24/7 bez zwiechy i z jak najmniejszym marginesem błędu. Wszystko fajnie, tylko ja się pytam czy jakikolwiek fotograf czy filmowiec w Polsce odczuł dyskomfort w pracy przez to, że obrabiał materiał na składaku a nie na applu? Czy ktokolwiek miał problemy z renderem? Czy komukolwiek komp siada po kilku/nasto godzinnym max obciążeniu? Jakoś nikt się na to nie skarży, takich problemów nie ma.

Nawet jeśli teoria mówi prawdę, to taka dokładność przyda się może w medycynie, na uczelniach gdzie robią skomplikowane obliczenia trwające godzinami i mające zwrócić jak najdokładniejszy wynik (np prognozy pogody itp). Ale u zwykłego kowalskiego renderującego filmy czy obrabiającego zdjęcia? Równie dobrze celeron by się nadał, gdyby był wystarczająco szybki żeby program nie mulił.

Taka jest prawda. Brnięcie w markowe składaki z powodu takich aspektów to jak kupowanie dziś D4s do reportażu, bo na D700 się już nie da, albo kupowanie mercedesa żeby jeździć nim na zakupy raz na tydzień. Oczywiście jeśli ktoś woli wozić się mercem - droga wolna. Ale nie każdy musi, bo w peugeocie też jest wygodnie, i miejsca wystarczy.

Ot, cała filozofia.

Johanan
23-12-2014, 13:56
...
Ot, cała filozofia.

No nie bardzo cała, szczególnie w aspekcie onanizmu, który preferuję w fizjologicznej formie i bez udziału sprzętu tej, czy tam innej marki.
Powiem nawet, że nie jestem szczególnie przywiązany do żadnej marki oprócz Lenovo, której to firmy sprzęt ostatnio nabywam.
Co do ogryzków, to strzał kulą w płot, bo szczerze nie znoszę tej firmy i nawet dobieram sobie przyjaciół spoza fanklubu ugryzionego mackintosha, by nawet nie poruszać tematów o tym, z mojego punktu widzenia, mocno kontrowersyjnym sprzęcie.

Komputer do roboty, powinien być zlożony z dobrze współpracujących ze sobą części, tym samym ma być z założenia mało awaryjny i z dobrym wieloletnim wsparciem, wówczas jest to komputer do roboty.
Precyzja obliczeń jest kwestią drugorzędną, przy graficznej zabawie, szkoda zatem sobie nią zawracać głowę.

Oczywiście, jako sprzęt uniwersalny, domowy, można sobie zmajstrować jakąś samoróbkę, ale i to uważam za płaszczyznę dla hobbystów-giercmanów-ocelotów, czyli nie dla wszystkich.

Kurtz
23-12-2014, 14:18
Owszem, narzędzie ale narzędzie pracy, dlatego nie powinno być złożone z przypadkowych klocków.
Dla tego też, nie składasz go z przypadkowych klocków. Uwierz, AMD nie pasują w 1150.

Komputer do roboty, powinien być zlożony z dobrze współpracujących ze sobą części,
Często to słyszę i zawsze zastanawiam się, po co te wszystkie "standardy". Przecież PCI-e czy SATA, albo nawet podstawka 1150 nic nie znaczy. Nie pamiętam już, kiedy miałem problemy z kompatybilnością składając komputer samemu, a złożyłem ich przez ostatnie 3 lata ponad 20, dla firm, dla siebie, dla znajomych. Przekrój maszyn i budżetów był spory.

Części w skłądakch bardoz dobrze ze sobą współpracują. Mit o tym, że workstation są lepiej przystosowane do pracy całą dobę też słyszę co chwilę - to już nie te czasy. Inny proces produkcyjny, testowy, etc, etc. Mam składaki pracujące 24/7 w pracy, składaki robiący przez kilka dni non stop rendery, pracujące na wysokim OC. Żadnych problemów z "kompatybilnością", wydajność świetna.

Zdaję sobie sprawę, że dzieli nas różnica pokoleniowa, dlatego czasem trudno o konsensus, młodzi ludzie bowiem, mają nieco inne oczekiwania od sprzętu komputerowego, bo to i jakieś gierki i tym podobne wygłupy, ale gdy kupuje się komputer z myślą o zwykłej robocie, to z pewnością nie jakiegoś marketowego nonejma, czy składaka, którego pewność działania jest jedynie hipotetyczna.

Mylisz się. Wykorzystuję swój komputer do pracy, na co dzień po kilkanaście godzin a wyłączam go tylko jak idę spać. Składałem też komputery dla ludzi pracujących nad grafiką 3D, filmami, oraz dla firm, które z tych czy innych względów nie chciały inwestować w gotowce od della ( w małych firmach, jestem w stanie to zrozumieć - składak wychodzi 2x taniej, w większej skali, to się nie sprawdza ).
Pewność działania jest tak samo duża w składaku co i workstation - tak samo może się zepsuć.

Komputery markowe ( nie apple ), klasy workstation i podobne mają jedną, acz ogromną zaletę - możliwość wykupienia gwarancji 5 lat NBD. Trzeba tylko pamiętać, że to też kosztuje.

PS
Apple nie ma w tej chwili żadnego komputera w klasie workstation, ma horrendalnie drogiego i praktycznie niemożliwego do rozbudowy MacPro.

Aeon88
23-12-2014, 14:19
Jeden niepodważalny plus sprzętu markowego to gwarancja NBD. Tego nie ma (chyba) żaden składak. Także w przypadku kiedy dzień w dzień się robi masę pracy i każdy dzień opóźnienia to stracone ogromne pieniądze wtedy jak najbardziej dla NBD warto, tym bardziej że taka firma może sobie na taki sprzęt pozwolić.

Rozumiem Twoje podejście bo jest racjonalne. Jednak polecasz je co chwila ludziom, którym to kompletnie nie jest potrzebne, którym taki komp jest tak potrzebny jak mercedes na zakupy. O to się wszystko zawsze roztrząsa, jak ktoś z Tobą dyskutuje.

haki
24-12-2014, 10:57
Dla tego też, nie składasz go z przypadkowych klocków. Uwierz, AMD nie pasują w 1150.

Często to słyszę i zawsze zastanawiam się, po co te wszystkie "standardy". Przecież PCI-e czy SATA, albo nawet podstawka 1150 nic nie znaczy. Nie pamiętam już, kiedy miałem problemy z kompatybilnością składając komputer samemu, a złożyłem ich przez ostatnie 3 lata ponad 20, dla firm, dla siebie, dla znajomych. Przekrój maszyn i budżetów był spory.

Części w skłądakch bardoz dobrze ze sobą współpracują. Mit o tym, że workstation są lepiej przystosowane do pracy całą dobę też słyszę co chwilę - to już nie te czasy. Inny proces produkcyjny, testowy, etc, etc. Mam składaki pracujące 24/7 w pracy, składaki robiący przez kilka dni non stop rendery, pracujące na wysokim OC. Żadnych problemów z "kompatybilnością", wydajność świetna.

Mylisz się. Wykorzystuję swój komputer do pracy, na co dzień po kilkanaście godzin a wyłączam go tylko jak idę spać. Składałem też komputery dla ludzi pracujących nad grafiką 3D, filmami, oraz dla firm, które z tych czy innych względów nie chciały inwestować w gotowce od della ( w małych firmach, jestem w stanie to zrozumieć - składak wychodzi 2x taniej, w większej skali, to się nie sprawdza ).
Pewność działania jest tak samo duża w składaku co i workstation - tak samo może się zepsuć.

Komputery markowe ( nie apple ), klasy workstation i podobne mają jedną, acz ogromną zaletę - możliwość wykupienia gwarancji 5 lat NBD. Trzeba tylko pamiętać, że to też kosztuje.

PS
Apple nie ma w tej chwili żadnego komputera w klasie workstation, ma horrendalnie drogiego i praktycznie niemożliwego do rozbudowy MacPro.

Hej, jak skladales tyle kompow to doradz mi co z moim configiem, co zmienic?

Kurtz
24-12-2014, 13:39
Gdybym składał dla siebie, brałbym:

Płyta główna - Coś od gigabyte ( przyzwyczajenie, używam ich najwięcej i się nie zawiodłem na razie ) najlepiej UD5.
Zasilacz - Corsair z serii RM, moc 550W+ jeżeli kupujesz z kartą graficzną, jeżeli nie, to najsłabszy powyżej 300W.
RAM - nie wiem, ważne żeby chodziła na małym oc 1866 na CL9 bądź mniejszym.
Chłodzenie CPU - to co się zmieści do Twojej obudowy z Noctua.
Dodatkowe wentylatory - zależy od obudowy, 2-3 byłyby optymalne, jeżeli zamierzasz mocno obciążać sprzęt. Polecam Noctuy z niskim ciśnieniem statycznym - są ciche i mają przyzwoity airflow jako wentylatory do obudowy.

CPU - jak najbardziej ok, jeżeli zostajesz przy 1150.
Obudowa - kwestia gustu, mi się te obudowy podobają, a Define R3 wiem że jest praktyczna i dobrze zaprojektowana.
Karta graficzna - Jeżeli robisz rendery, to GPU mocno skróci Ci czas trwania jeżeli oprogramowanie wykorzystuje GPU - kup na co Cię stać. Jeżeli nie robisz renderów, to kup coś co Ci pomoże w PSie.

Kyle
01-01-2015, 02:21
Dodatkowe wentylatory - zależy od obudowy, 2-3 byłyby optymalne, Mam jeden wentylator opróżniający obudowę z ciepłego powietrza 14cm @ ~700RPM i radzi sobie doskonale z chłodzeniem budy w której jest i5 i karta graficzna (zasilacz jest pasywny, więc nie wyrzuca powietrza z wnętrza budy). ... więc przy i7 nawet i cieplejszej karcie niż mój HD4850 2x140mm powinno już bardzo spokojnie bezgłośnie załatwić sprawę.

Obudowa - kwestia gustu, mi się te obudowy podobają, a Define R3 wiem że jest praktyczna i dobrze zaprojektowana.

Ja bym wziął Define XL , bo można zamontować z tyłu 140mm wentylator. W R3 z tego co widzę na stronie, z tyłu wchodzi tylko 120mm.