PDA

Zobacz pełną wersję : Budowanie studia

bazyli
22-12-2014, 23:37
Chce skompletować zestaw oświetleniowy i modyfikatory do mojego studia( 3,5mx4 i wys. 2.5m). Ma służyć do sesji noworodkowej i portretów. Wybrałem narazie to :
4x lampe blyskowa 300Ws model LD 300, regulacja energii: 1-1/8, liczba przewodnia 58 dla 100 iso (czy to nie za mała regulacja energii? )
1 softboks ośmiokątny o śred. 120cm z gridem ( czy potrzeba, żebym kupował jeszcze beauty dish 70cm? )
1 softboks 70x100
2 klosze o sred 18cm do wypalania tla
Co sądzicie o tym zestawie?

RobertMiernik
22-12-2014, 23:50
Sądzę, że do dzieci Ci raczej BeautyDish nie potrzebny, tam raczej miękko jest. Natomiast przy takim obiekcie raczej światło ciągłe z tego co wiem się stosuje.

Oprócz tego nie napisałeś, więc nie wiem czy przewidziałeś ogrzewanie - powinno być sporo wydajniejsze niż w zwykłym studio, noworodki zwykle nago czy w jakichś fikuśnych kostiumikach a dla takiego dziecka 25 stopni w pomieszczeniu to już zimno...

r_m
22-12-2014, 23:51
Poszukaj innych lamp, z większym zakresem regulacji, te mi wyglądają na dość wiekowe konstrukcje, w opisie chyba nie widziałem informacji o zabezpieczeniach. Jak zbyt szybko błyskasz, prymitywne lampy bez zabezpieczeń mogą się zagotować - dosłownie, zaczyna się gotować elektrolit w kondensatorach, pojawia się siwy dymek, a to oznacza koszty tzn. płatną naprawę - gwarancja nie obejmuje uszkodzeń spowodowanych przez użycie lampy niezgodnie z instrukcją. Opis mówi o czasie ładowania 1s, ale nie pisze jak często można błyskać, np. w lampach "o pół oczka wyższej klasy" (CYxxxK) instrukcja mówi chyba o jednym błysku co 15 sekund, czas ładowania jest znacznie krótszy.