Zobacz pełną wersję : Tokina AT-X 116 PRO DX II
Hej czy tokina jak w temacie jest taka sama pod względem focusa co jej poprzednik, znaczy ma ten głupi mechanizm przełączania manual-automat poprzez przesuniecie pierścienia ostrości i nie da się tak na prawdę zrobić ręcznego doostrzenia
I w ogóle czy jest sens kupna tegoż szkła przy D7000 + to co mam w stopce wypisane, gdyż chętnie nabył bym jakiś szeroki a jasny kąt.
A może inne propozycje?
adrianek32
23-12-2014, 05:07
taka sama, stara byla na srubokret a przelacznik AF jest taki sam, innego szkla UWA ze swiatlem 2.8 pod DX nie ma jest nieco ciemniejsza Sigma 10-20 f/3.5, reszta to ciemniejsze szkla: nikkory, sigmy, tamrony, tokiny - wszystkie maja swiatlo w przedziale 3.5-5.6
a czy jest sens to juz od Ciebie zalezy czy takiego szkla potrzebujesz, ja mam to szklo jest niezle ale mocno aberruje co akurat nie jest problemem, najwiekszym minusem sa bliki/flary
Ok, dzięki, w sumie to jest chyba jedyne szkło z takim światłem i szerokim kątem, jak zresztą wspomniałeś, ale jakoś odstrasza mnie ten autofocus, co do aberacji czy blików to już inna bajka
adrianek32
23-12-2014, 14:41
mi akurat ten przelacznik nie przeszkadza bo nie lubie manualnego ostrzenia chociaz nie wiem czy nie mam FF/BF bo srednio ostre to szklo jest ale jakos ciezko mi UWA skalibrowac
czapajew24
25-12-2014, 21:37
Według mnie autofocus działa dobrze w tej Tokinie. Po przymknięciu do f4 jest ostra, przełącznik af/mf trochę wkurzający, jednak mi nie przeszkadza ;)
Fakt że lubi łapac flary i widac aberrację. Mimo wszystko polecam pod dx.
Według mnie autofocus działa dobrze w tej Tokinie. Po przymknięciu do f4 jest ostra, przełącznik af/mf trochę wkurzający, jednak mi nie przeszkadza ;)
Miałem krótko Tokinę 11-16/2.8 i ze względu na zakres i lepszy AF przeszedłem na Tokinę 12-24/4. Choć 11-16 była trochę ostrzejsza, minimalnie ale jednak.
dzięki, się zastanawiam, chyba że na nowy rok coś ktoś wypuści nowego ;)
szczególnie że http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=252921
czapajew24
27-12-2014, 15:47
Więc pewnie cena T11-16 spadnie. Chyba warto poczekac :)