Zobacz pełną wersję : Pixel Vertax MB-D-16 porażka.
Kupiłem, trudno, 350zl poszło się dy....ać. Pospieszyłem się bo bardzo potrzebowałem. A to chyba za wcześnie na zamienniki. Problemy takie jak przy każdym nowym: naładowane aku (Panasonic evolta) szybko rozładowuje. Dziś spróbuje na Eneloopach ale niczego za bardzo sie nie spodziewam.
Jeśli chodzi o obsługę to wszystko ok, przyjemnie leży w dłoni choć jest trochę grubszy niż body. Guma i te centki identyczne jak w body. Pokrętła sprawnie, tylko joystick jak dla mnie a mały. Szuflady wchodzą ciasno i ciężko się domykają.
Oddaj na gwarancje, jaki problem?
Mi w pixelu do D800 wypadł joystick-wybierak - Foto-tip od ręki mi wymienił na nowy i od tego czasu zero problemów.
Odsylac mi sie nie chce, jeszcze teraz przed swietami. Pewnie z miesiąc będę czekał. Zobaczymy. Pamiętam przy d7000 tez byly takie problemy z niektorymi i dopiero jak dla mnie Meike dal rade.
Lukasio napisz potem jak z tymi enelopami bo się przymierzam do zakupu.
kupilem pixela kabelek do wyzwalacza- kamera nie chciala fokusowac, nie mozna bylo wywolac menu, nie mozna bylo przegladac zdjec.
kornikbp
22-12-2014, 21:52
Zadzwonic i wyjaśnić sprzedawcy problem zawsze trzeba. może miałeś pecha po prostu
Michaelg
22-12-2014, 23:07
Ja dlatego czekam z utęsknieniem na oryginalny, coś im się nie śpieszy. Przy cenie body wolę mieć pewny grip za który trzymam, do którego strap będzie wkręcony i który ma nie powodować strachu, że mi się zjara korpus.
Odsylac mi sie nie chce, jeszcze teraz przed swietami.
No to Panie szanowny komu ma się chcieć? Trafiłeś na wadliwą sztukę to się ją oddaje na gwarancji. A jak Ci się nie chce wysyłać to pracuj na uszkodzonym i nie marudź że źle działa :)
Michaelg
22-12-2014, 23:15
Mi osobiście nie, ale znam przypadki i osoby którym się coś takiego zdarzyło. W D700 mam oryginalny kupiony używkę i spełnia swoją rolę znakomicie.
Mi osobiście nie, ale znam przypadki i osoby którym się coś takiego zdarzyło.
Ciekawe, pierwsze słyszę. Jakiś link czy coś?
Ja miałem do D700 oryginał, do D800 zamiennik (pixela). Średnio odczuwam różnice. Oprócz tej w portfelu, tu już znacznie.
A zjarał Ci się jakiś?
Przecie zawsze kupował oryginały. :)
Michaelg
22-12-2014, 23:26
A jak z wagą takiego nie oryginała? Nie są one "plastikowe"? Co np dla mnie ważne to to żeby był on z takich materiałów jak body i dociążał go - poza oczywistymi funkcjami jakie spełnia.
Linku nie mam kojarzę sytuację gdzie koledze (forumowemu mateo) spaliła się płyta główna (?) w d700 po podpięciu chyba MEIKE. Na forum też coś ludzie przecież przebąkiwali o tych nieoryginałach.
Na zamiennikach i tylko w przypadku wsadzenia akku do gripa i puchy siadać potrafiły D700. O innych puchach nie słyszałem.
A jak z wagą takiego nie oryginała? Nie są one "plastikowe"? Co np dla mnie ważne to to żeby był on z takich materiałów jak body i dociążał go - poza oczywistymi funkcjami jakie spełnia.
Linku nie mam kojarzę sytuację gdzie koledze (forumowemu mateo) spaliła się płyta główna (?) w d700 po podpięciu chyba MEIKE. Na forum też coś ludzie przecież przebąkiwali o tych nieoryginałach.
Nie odczuwam dyskomfortu z zamiennikami. Przy czym ciężko porównać, bo grip do D800 jest bardziej lichy niż do D700, ale sama pucha też taka jest, wiec ciężko ocenić - nie mam porównania bezporedniego, nie miałem oryginału do D800 w rękach ani razu.
Michaelg
23-12-2014, 00:54
A tak wg Waszej wiedzy jest szansa aby w styczniu pojawił się grip Nikonowy ? W jakim odstępie czasowym od premiery korpusu/ ujawnienia informacji na oficjalnej stronie Nikona (http://www.nikon.pl/pl_PL/product/accessories/slr/slr-power/battery-packs/multi-power-battery-pack-mb-d16) pojawia się on u nas do kupna ?
To że mi się nie chce odsyłać to napisałem trochę przewrotnie w takim sensie że zwrot wysylkowy i to jeszcze teraz w okresie świąteczno-noworocznym jest uciążliwy. Oczywiście jutro telefon do Fotoaparacików będzie. Wsadziłem eneloopy UTG3B i jade na live view, krecr co jakiś czas filmiki aby jeszcze dziś go "zmęczyć". Odezwę się dla zainteresowanych co i jak.
nikoniarz
23-12-2014, 01:07
To nie pierwszy wadliwy Pixel z tego sklepu...
Ciekawe, pierwsze słyszę. Jakiś link czy coś?
Ja miałem do D700 oryginał, do D800 zamiennik (pixela). Średnio odczuwam różnice. Oprócz tej w portfelu, tu już znacznie.
Miałem w ub. piatek odebrac D750, ale z powodu wpadki zostaje z D800. Ale zamowiłem gripa Pixel Vertax D16, własnie listonosz mi go przyniósł. Mz jest super zrobiony, guma a nie plastik, nie zauwazyłem zeby sie zle otwierał, lub był jakos wadliwie wykonany. Pixel słynie z jakosci własnie gripów , miałem z D600 ale wysypał mi sie aparat, a nie grip, poszedł do kolegi ktory jest bardzo zadowolony, Za orginał trzeba zapłacic naprawde duzo, sciagniety Hong Kongu kosztuje 350 zł - jest do wziecia po kosztach, pójdzie na Allegro
kornikbp
26-12-2014, 12:30
@Lukasio i jak tam grip na eneloopach? dalej nic?
i jeszcze pytanko czy jest szansa zrobić kilka zdjęć jak się pixel komponuje z d750(spasowanie). głównie chodzi mi o wgłębienie na palce przy poziomym trzymaniu aparatu.
gatewayfl
26-12-2014, 21:53
To nie pierwszy wadliwy Pixel z tego sklepu...
A ile kupiłeś wadliwych lub o ilu wiesz z tego sklepu, tylko napisz konkretnie.
przemeksroka
27-12-2014, 02:29
Ja tez kupilem ten grip .wyglad i ergonomia ok, ale po nocy kiedy d750 lezal w torbie poziom naladowania org. aku spadl o 30 %. Cos jest na rzeczy!
adrianek32
27-12-2014, 09:35
ja uzywam "pixeli" kupionych w foto-tip do D7100 i D610 i zero problemów
przemeksroka
27-12-2014, 11:35
Mialem od nich grip do d 90 i d300 i tez 0 problemow dlatego jestem zaskoczony .dzisiaj zostawilem aku w aparacie na noc bez gripa i ubytek 2%. Widac wada w gripe - jaka to nie mam pojecia!
Czy eneloop czy panasonic evolta rozladowuje szybko. Tzn. Nie rozladowuje do końca bo ostatnio naładowane eneloopy (tak na ok 2100mAh) włożyłem do gripa ,trochę pouzywalem i czerwony wskaźnik baterii a po kilkudziesięciu zdjęciach zero. Aku poszły do BC-700 na doładowanie i okazało sie ze doladowalo ok 200 mAh. Wychodzi na to ze jak tylko pojemność spadnie z aku to jest jakiś fałszywy sygnał o rozładowaniu. A jako ciekawostkę powiem ze jak ustawiłem w body kolejność zasilania na 1. Grip a 2. Aku w body to po "rozladowaniu" eneloopow nie przełączył mi na pobór z aku w body i aparat udało sie dopiero włączyć kiedy lekko odkrecilem i dokrecilem grip na nowo. Niestety przekroczyłem 10 dni od zakupu wiec nie zwrócę tylko złoże reklamacje i odeślę. Cieżko powiedzieć co jest przyczyna tym bardziej ze nie innego zamiennika póki co i nie ma jak porównać. Z oryginalnym aku w gripie mam wrażenie ze szybciej spada. Dziś kupie drugi oryginał en-el15 i zobaczymy jak w duecie pójdzie. Planowałem mieć w gripie AA a w body aku nikona ale trochę cieżkie to wszystko i będę sobie dwie enelki pakowal.
Redskull
29-12-2014, 10:23
Od 25 grudnia masz 14 dni na zwrot :P
Kupił zapewne przed 25 jeśli 10 dni minęło, a zmiany w prawie dotyczą zakupów od 25
Xperia Z3 + Tapatalk + Swype
Szybka odsyłka i jeszcze szybsza wymiana na nowy. Niestety aku AA po 20 minutach grzebania w menu padly. Teraz aku nikona poszlo ma cala noc do gripa. Zobaczymy. Rewelacji sie nie spodziewam. Niestety, to jest kwestia nowych modeli gripow. Jeszcze chyba za wczesniej na zamiennik.
Po nocce aku w gripie spadł o 27%. Czyli czekamy na MeiKe, Phottixa czy też coś innnego. Może tam tego nie bedzie.
kornikbp
09-01-2015, 15:06
Meike są na allegro, kurcze szkoda że takie rzeczy się dzieją..
Meike są na allegro, kurcze szkoda że takie rzeczy się dzieją..
Nie ma MeiKe MB-D16 na allegro.
kornikbp
09-01-2015, 17:15
Tytuł aukcji mnie zmylił:
http://allegro.pl/grip-batterypack-meike-mb-d16-do-nikon-d750-nowy-i4892628969.html
w takim razie pozostaje czekać
Ja tez sie dałem nabrać w pierwszej chwili. Testuję cały czas. Jak na razie przy zasilaniu z gripa jako pierwsze schodzi ok 2% aku nikona na jedną godzinę. Teraz dałem aku w body jako pierwszy i zobaczymy.
przemeksroka
12-01-2015, 23:24
Wymieniłem Grip na kolejny w Foto-tip bez problemów i wygląda ,że następny też kradnie prąd ;-(
przemeksroka
13-01-2015, 18:09
Porażka-jutro wymieniam na kolejny-ten też kradnie prąd-8h-20% ubytku !
Porażka-jutro wymieniam na kolejny-ten też kradnie prąd-8h-20% ubytku !
Wydaje mi się że niestety każdy będzie kraść prąd. Mój drugi też rozładowuje. Myślę że to choroba "nowości". Szkoda że nie ma kilku producentów pośród zamienników. I teraz pytanie: czy gripy innych też rozładowałyby aku i najważniejsza kwestia- czy oryginalny grip nie robi takich jaj.
A co zrobisz jak każdy kolejny będzie rozładowywał?
nikoniarz
14-01-2015, 09:33
Nowosc chyba niewiele zmienia. Znajomym grip zzeral prad w D800 i D610.
Pixel do D800 mi nie zżera, kumplowi tez. Pixel do d750 zjada niestety :/ poczekam z wymianą jakis czas, może coś wymyślą.
Szkoda bo Pixel w miarę fajny ma materiał. Z aku Nikona jakoś da się żyć. Po przyjściu z pleneru i tak najbezpieczniej wrzucić wszystko do ładowania.
Obawiam się ze na magazynach u sprzedawców jest dużo wadliwych sztuk i pewnie nie zejdą za szybko zanim zaopatrzą się w może jakieś "poprawione".
Jak widać wszystko co wokoło D750 to trza coś poprawiać. Na szczęście z dobrym szkłem można uzyskać nim znakomite efekty.
nikoniarz
14-01-2015, 14:11
Pixel do D800 mi nie zżera, kumplowi tez.
Znajomemu po wymienie tez wszystko juz gra jak trzeba.
przemeksroka
14-01-2015, 21:49
Byłem dzisiaj w Foto-tip Kraków i dostałem info ze Chińczyk już zna problem i za kilka tyg. przypłyną od Chinczyków Gripy bez wady. Czekamy i wymieniamy ;-)
No to fajnie, na to właśnie liczyłem :)
Ja tym czasem od fotoaparacikow wezme trzeci. Zobaczymy. Jak bedzie zle to zwrot kasy i czekam na poprawke.
Michaelg
16-01-2015, 01:28
W Abtofo na stronie jest już oryginał dostępny wreszcie.
Kosmiczna cena, za kawałek plastiku. Już bym chyba wolał bez gripa pracować niż wyłożyć prawie 1,5 klocka na takie coś.
nikoniarz
16-01-2015, 06:37
Kosmiczna cena, za kawałek plastiku.
A mnie się wydawało, że Nikon robi tylko magnezowe gripy.
przemeksroka
16-01-2015, 15:42
Oryginalny Grip do D 750 jest dostępny od conajmniej początku grudnia ale wywalić 1400 zł za uchwyt to jakaś porażka-dlatego zamienniki tak dobrze sie sprzedają ;-)
Michaelg
16-01-2015, 15:53
Oryginalny Grip do D 750 jest dostępny od conajmniej początku grudnia ale wywalić 1400 zł za uchwyt to jakaś porażka-dlatego zamienniki tak dobrze sie sprzedają ;-)
Nie, nie był dostępny oficjalnie. W PL.
A mnie się wydawało, że Nikon robi tylko magnezowe gripy.
Ok. Kosmiczna cena, za kawałek magnezu.
Lepiej?
przemeksroka
16-01-2015, 15:56
Jak byłem w Foto-Plus w Krakowie w połowie Grudnia to leżał na półce !
wywalić 1400 zł za uchwyt to jakaś porażka-dlatego zamienniki tak dobrze sie sprzedają ;-)
Wcześniej jak zamienniki to był syf nieziemski - w sensie trzeszczało to, zrobione z gównolitu, nie działało, generalnie obcowanie było nieprzyjemnością - to spoko, oryginał miał dla mnie większy sens (do D700 miałem oryginał). Obecnie te pixele nie odbiegają specjalnie od nikonowych - teraz jest lipa z tym prądem, ale zaraz to poprawią i będzie już git. Różnica w cenie to nie jest 20-30% tylko kurde, kilkukrotność.
nikoniarz
16-01-2015, 17:09
Ok. Kosmiczna cena, za kawałek magnezu.
Lepiej?
Nie chodzi o to czy lepiej, czy gorzej. Chodzi o podejście do samego gripa. Wszystko zależy w jakich kto warunkach użytkuje sprzęt. Jeśli ktoś często foci w deszczu czy niekorzystnych warunkach, to tani zamiennik może wyrządzić więcej szkody niż pożytku. A jeśli nie to faktycznie nie ma sensu dopłacać za coś co oferuje oryginalny grip a czego nie ma w zamiennikach.
Informacyjnie: trzeci grip i to samo. W nocy zeszlo 25% z aku w gripie. Zwrocik chyba trza zrobić i czekać na jakiegoś Meike. Dziwne ze w Polsce nie ma. W UK sa na amazonie za 55ÂŁ.
Wyłącznik przy spuście migawki w gripie powinien załatwić problem. Niektóre typy tak mają.
nikoniarz
22-01-2015, 14:15
U dwoch kumpli problem zalatwila wymiana na wolny od wad. Poprzednie egzemplarze ssaly energie bez wzgledu na pozycje przelacznika, bez wzgledu czy byl w nich aku, bez wzgledu na wszystko. Wystarczylo podlaczyc.
Odsyłka trzeciego. To samo. Czekam na jakiegoś Meike lub coś w tym stylu. Jak w lutym nie będzie to chyba wezmę oryginał...
Czy ktos ma.juz poprawionego Pixela?
przemeksroka
04-02-2015, 17:56
Czekam.Na stronie foto-tip.wstrzymana sprzedaż. Mają dzwonić jak dostaną nowe.
Ja znalazlem na alle Meike. Z jakis tam interwałometrem i innymi duperelami. Ciekawe czy z nim są problemy z rozładowywyującym się aku? 100zl droższy niż Pixel ale bardzo potrzebuje gripa i chyba go kupie.
I jak panowie i panie, ma ktoś jakiś w pełni sprawnyn zamiennik?
przemeksroka
12-02-2015, 22:18
Panowie ,odebrałem dzisiaj Grip Pixela po wymianie z Foto-tip na nową serię bez złodzieja prądu i jak narazie testuje 8h i 0 ubytku w % na baterii. Chyba będzie już OK. Jeszcze muszę sprawdzić koszyk na AA
Panowie ,odebrałem dzisiaj Grip Pixela po wymianie z Foto-tip na nową serię bez złodzieja prądu i jak narazie testuje 8h i 0 ubytku w % na baterii. Chyba będzie już OK. Jeszcze muszę sprawdzić koszyk na AA
Podziel sie wrazeniami po kilkudziesięciu gidzinach testowania! Kradnie prąd?
przemeksroka
14-02-2015, 21:24
Minęło 48h i zero strat na akumulatorze. Chyba wszystko powinno być OK !
No to w poniedzialek telefon do Fototipa czy nadal maja nowa serie i przelew itp...
Mam nowego Pixela. Prądu nie kradnie ale....z body zaczęło ubywać. Od pelnego naladowania dwóch aku i przy opcji najpierw zasilanie z gripa, w gripie 94% po 120 zdjeciach a w body....91%.
przemeksroka
04-03-2015, 01:09
Takiej opcji nie próbowałem, ale sprawdzę i się odezwę !
Super jak sprawdzisz to. Zauwazylem ze jak lezy nieuzyty to pobiera po 1% na 24 godz. Przy fotografowaniu wiadomo szybciej leci z wybranego sposobu zasilania. Na pare dni wrzuce aku tylko w body bez gripa. Zobaczymy czy tez pociagnie.
Chłopaki, ilu z Was używa tego zamiennika i jest zadowolonych/nie uświadczył problemów?
Chętnie nabyłbym oryginał, ale brak dostępności w naszym pięknym kraju.
Ja używam Pixela poprawionego. Rzekomo. Fakt, już nie 10% na dobę jak poprzedni ale procencie lubi pożreć. Nieważne czy grip jako pierwszy czy drugi. W obu oryginalne aku. Ale traktuje to jako coś na co nie zwracam już uwagi bo mam oszczędność 1000zl względem oryginału. Ergonomia jak dla mnie ok. Ja zauważyłem ogólnie większą prądożerność samego body. Nawet bez gripa.
Mi wcina prąd ten zamiennik, ale nie chciało mi się jeszcze iść wymienić. Skoro są poprawione to pewnie na dniach zareklamuje. Ergonomicznie bardzo w porządku, dobrze w łapie siedzi, nie mam uwag poza tym prądem.
Zawsze łączy? U mnie zamienniki potrafiły raz na kilkanaście strzałów nie łączyć - pomagało czasami włączenie aparatu od nowa a czasami odpiecie gripa.
adrianek32
16-03-2015, 01:39
mi zawsze łączy, prądożerności nie zauważyłem
przemeksroka
18-03-2015, 22:09
Faktycznie przy założeniu obu baterii ,czyli foto i grip przy ustawieniu pierwszeństwa w gripie ciągnie prąd z aparatu,ale tak jak kolega pisał, ta niedogodność jest niczym w porównaniu z oszczędnością kasy. Poza tym raczej nie ma sensu wkładać obu akumulatorów bo tylko zwiększamy masę body a wymiana rozładowanego wiąże się z odkręcaniem gripa !
Faktycznie przy założeniu obu baterii ,czyli foto i grip przy ustawieniu pierwszeństwa w gripie ciągnie prąd z aparatu,ale tak jak kolega pisał, ta niedogodność jest niczym w porównaniu z oszczędnością kasy. Poza tym raczej nie ma sensu wkładać obu akumulatorów bo tylko zwiększamy masę body a wymiana rozładowanego wiąże się z odkręcaniem gripa !
Zawsze troche pradu ciągnie z body, tak pisał ktoś z adminów tego forum. Dodał jeszcze że jak jest wyłączony to podtrzymanie lcd idzie z body.
Ale powiedz mi jaki sens zakładać gripa bez aku? Rozumiem ze dla ergonomii chyba.
A zauwazylem ze jak.sie ocieplilo troche to aku pracuja stabilniej. Czasem po wlaczeniu spada o 2% a potem wzrasta o 1%. I w gripie i body.
przemeksroka
20-03-2015, 00:16
Gripa bez aku nie ma sensu ,ale po co zakładać przy gripie aku do body. Trzeba odkreęcać gripa, atak to tylko szufladka w gripie i już !
Ja no gripa traktuje jako dodatkowe zrodlo energii i nie wyobrazam sobie mieć zagrypiona puche z tylko jednym aku. Wiele razy zdarzylo mi sie wyczerpnie jednego aku i automatyczne przelaczenie ma drugie. Mialem pelen komfort pracy.
coldphate
29-04-2015, 08:39
Trochę odświeżę temat. Jak doświadczenia z zamiennikami, który warto kupić? Widzę, że na rynku jest Meike i Pixel oraz no-name. Jak z wykonaniem i kradzieżą prądu? a na cyfrowych oryginał za 1016. Co polecacie?
mam od 2 tygodni meike.
Jest ok, trzyma się mocno i pewnie, działa jak trzeba-joystick, spust ok. Nie zawiesza body, nie wyciąga baterii.
Pilot w zestawie też działa prawidłowo.
Polecam
coldphate
30-04-2015, 14:12
Dzięki za podpowiedź.
A jak z materiałem, dobre jest wykonanie? I najważniejsze pytanie: Jak trzyma śruba, są luzy, czy jest dobrze spasowany. Ta ostatnia cecha to rzecz, dla której jestem w stanie wydać każde pieniądze :-)
Materiały wydają się solidne, gumy fajne-dość tępe.
Śruba jest nowa (inna) niż np. w mb-d10, kółko jest dużo mniejsze, bardziej dyskretne, luz to jakieś kilkanaście stopni (musi być).
A ktory Maike masz, ten z pilotem czy ten bez?
coldphate
30-04-2015, 14:54
Zapewne ma z pilotem, skoro pisał, że działa prawdidłowo ;-)
A czy w sklepach są już te Pixele z "lepszą" obsługą baterii?
No fakt, umknęło mi. Zastanawiam się czy wydać 60€ na druga baterie, czy kupic Pixel' albo Meike, taki sam koszt ale jest "wartość dodana".
pilot jest fajny-wydaje się solidny. Co do jego funkcji i sprawności działania to się nie wypowiem, gdyż nie miałem okazji jeszcze go używać.
PS: jak kupisz gripa, to prędzej czy później dokupisz baterię i tak ;)
Myslalem o paluszkach w gripie i baterii w aparacie. Bo podobno tak sie da. Wiec nie potrzebna by była druga bateria.
Nikt nie ma Meike bezpilotowej? A Pixele juz nie zużywają baterii w ciagu nocy?
Właśnie sprawdzilem na niemieckim Amazonie. Różnica miedzy bezpilotowa a z pilotem to teraz juz tylko 10€, wiec zapomnijcie moje biadolenie ;)
PS: wczesniej ta różnica była dużo większa, a pilot nie jest mi koniecznie potrzebny.
DominikGSI
01-05-2015, 14:47
Ja mam dwie sztuki bezpilotowej Meike, obie działają bez zarzutu. Na początku (początek kwietnia) kupiłem Pixele i niestety oba w ciągu doby zjadały baterię.
Na korzyść Pixela według mnie przemawiało tylko spasowanie magazynka na aku, ten w Meike ma delikatny luz.
Za to gumy lepsze w Meike.
kurczeblade
02-05-2015, 11:59
Ja mam dwie sztuki bezpilotowej Meike, obie działają bez zarzutu. Na początku (początek kwietnia) kupiłem Pixele i niestety oba w ciągu doby zjadały baterię.
Na korzyść Pixela według mnie przemawiało tylko spasowanie magazynka na aku, ten w Meike ma delikatny luz.
Za to gumy lepsze w Meike.
czyli wychodzi na to że meike jest lepiej wykonanym gripem ?! :)
DominikGSI
03-05-2015, 20:40
czyli wychodzi na to że meike jest lepiej wykonanym gripem ?! :)
Na tą chwilę jest chyba jedynym sprawnym zamiennikiem :) A jakość jak za te pieniądze jest bardzo dobra.
Na tym forum są co najmniej 2 wątki o tym jak padła elektronika w body od używania nieoryginalnego body - tam wyjaśniono, że używano zasilania zarówno w body jak i opcjonalnym gripie i stąd kłopoty. Czy ktoś słyszał, że sam grip (bez zasilania) podłączony do body - zepsuł aparat?
coldphate
05-05-2015, 08:06
Trochę zamieszania się pojawiło. Zawsze używałem oryginalnych gripów, teraz kupiłem MEIKE. Rozumiem, że używając go z baterią w aparacie, a nie w gripie, nic mi się nie stanie z elektroniką? Tylko to trochę bez sensu, kupić grip, tylko po to żeby go używać jako "większy" uchwyt :-/
Tylko to trochę bez sensu, kupić grip, tylko po to żeby go używać jako "większy" uchwyt :-/
Dlaczego? Mi najbardziej zależy tylko i wyłącznie na wygodnym robieniu kadrów pionowych. Każdy ma inne powody do zakupu gripa.
kurczeblade
05-05-2015, 20:07
Ja chyba zakupie tego Meike, i tak mi potrzebny tylko czasami do podpinania podczas wesela, gdzie dużo się z lampą chodzi. I czasami na plenery :)
WeMadeGod
06-05-2015, 14:46
Ja chyba zakupie tego Meike, i tak mi potrzebny tylko czasami do podpinania podczas wesela, gdzie dużo się z lampą chodzi. I czasami na plenery :)
Myślę, że mimo wszystko warto kupić, zwłaszcza na plenery
coldphate
06-05-2015, 20:04
Ja dziś zakupiłem. Plastik jest dużo niższej jakości niż w oryginale. Gumy są w porządku. Spasowanie też, choć jest minimalny luz.
czy ktoś używał go z baterią w gripie? jest jakaś szansa na uszkodzenie aparatu?
Ja używam z baterią oryginalną
kurczeblade
15-05-2015, 22:54
Meike doszedł do mnie, mam wersje z białym napisem MEIKE na przodzie (chyba że nie ma innych) strasznie mnie to irytowało, ale skutecznie pozbyłem się napisu i jest gitara. Grip ładnie się trzyma body, wszystko działa, aparat wisiał już na szelkach za dolne mocowanie od statywu i nic się nie urwało. :) Jak za 200zł to miód malina :)
a jak z zasilaniem masz w puszce i gripie? Nie kradnie prądu? Jakie wsadziłeś zasilanie do gripa
Odswierze i jak te gripy pixela?Działają wam czy szkoda czasu?Widziałem ze pojawiły sie tez phottix.
u mnie śmiga totalnie bezproblemowo. Jestem zadowolony.
u mnie śmiga totalnie bezproblemowo. Jestem zadowolony.
Ty masz meike praktycznie każdy chwali , jednak te pixel sa ponoc wzmocnione , co za tym idzie są bardziej sztywne to prawda?Jak z tym złodziejem prądu.
Ma ktoś pojęcie gdzie się podziały gripy pixela ?Szukam 4 dzień i nigdzie ich niema.
Ma ktoś pojęcie gdzie się podziały gripy pixela ?Szukam 4 dzień i nigdzie ich niema.
Przyłączam się do pytania
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Tu jest jeszcze 10 sztuk:
http://www.amazon.de/Batteriegriff-Vertax-Handgriff-%C3%A4hnlich-MB-D16/dp/B00QQ5FH5Q/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1445781010&sr=8-1&keywords=nikon+d750+griff+pixel
Koszty wysyłki w normie:
https://www.amazon.de/gp/help/customer/display.html?nodeId=200170100#GUID-F712B4A9-33E3-4F57-8C7F-A6D0A47F5550__SECTION_3C6C049466B041B08CCA2A57FF28 5314
Tu jest jeszcze 10 sztuk:
http://www.amazon.de/Batteriegriff-Vertax-Handgriff-%C3%A4hnlich-MB-D16/dp/B00QQ5FH5Q/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1445781010&sr=8-1&keywords=nikon+d750+griff+pixel
Koszty wysyłki w normie:
https://www.amazon.de/gp/help/customer/display.html?nodeId=200170100#GUID-F712B4A9-33E3-4F57-8C7F-A6D0A47F5550__SECTION_3C6C049466B041B08CCA2A57FF28 5314
Dzieki za info ale wolał bym kupic w Polsce.Cały czas ich brak ,chyba kupie meike bo bez gripa nie potrafie:) Szkoda ze cena oryginału kosmiczna 1000 bym dał.
WojtekKawecki
31-05-2016, 18:42
Sytuacja jest taka. Wkładam oryginalną baterię do gripa, zakładam grip i wszystko działa ładnie. Po paru minutach sprawdzam i nie działają w Pixelu kółka i dżojstik. W menu sprawdzam, aparat nie widzi baterii w gripie. Najciekawsze jest to że migawka i AE-L działają bez zarzutu. I tak za każdym razem. Ktoś z Was już tak miał?
U mnie na dwóch D750 + pixel vertax + oryginalne baterie wszystko działa jak powinno.
Nie testowałem nigdy na paluszkach ani na nie oryginalnych bateriach.
kornikbp
16-08-2016, 14:10
Czy ktoś z szanownych forumowiczów używa szelek reporterskich wraz z gripem pixela?
jeżeli tak to jak wygląda sprawa solidności wykonania gwintu statywowego, trzyma sztywno czy może coś się rusza bądź dno gripa "pracuje" ?
slawson38
21-08-2016, 21:46
Mam ten grip i używam go razem z szelkami. Żadnych problemów do tej pory nie miałem. Do aparatu z gripem i szelkami podpinałem wszystkie szkła ze stopki z wyjątkiem Sigmy 70 200, bo tu boję się ryzykować.
Chciałem dopytać czy obecnie sprzedawane gripy Pixel Vertax MB-D16 są już pozbawione wady drenażu baterii w D750 ? We wszystkich poprzednich korpusach korzystałem z tego gripu i było bardzo dobrze a tu do D750 mam obawy zakupu. Dodam jako ciekawostkę, że każdy nawet nowy grip warto rozkręcić (2 minuty roboty) i dokręcić śrubkę trzymającą główną zębatkę bo niestety już w dwóch egzemplarzach miałem bardzo ją luźną a w jednym śrubka wykręciła się całkowicie i zębatka latała luźno skutecznie blokując możliwość wykręcenia gripu i skończyło się demolką nowego egzemplarza podpiętego do D610.
Chciałem dopytać czy obecnie sprzedawane gripy Pixel Vertax MB-D16 są już pozbawione wady drenażu baterii w D750 ? We wszystkich poprzednich korpusach korzystałem z tego gripu i było bardzo dobrze a tu do D750 mam obawy zakupu. Dodam jako ciekawostkę, że każdy nawet nowy grip warto rozkręcić (2 minuty roboty) i dokręcić śrubkę trzymającą główną zębatkę bo niestety już w dwóch egzemplarzach miałem bardzo ją luźną a w jednym śrubka wykręciła się całkowicie i zębatka latała luźno skutecznie blokując możliwość wykręcenia gripu i skończyło się demolką nowego egzemplarza podpiętego do D610.
mam ten grip z d750 i nie zjada baterii. wiec chyba mozna zaczac sie interesowac.
My mamy 2 x D750 z gripami Vertaxa. Z oryginalnymi bateriami i koszyczkami (Eneloop) wszystko jest ok. Z nieoryginalnymi nie próbowaliśmy.
Dzięki Panowie więc czas się rozglądnąć i zakupić.
kornikbp
20-10-2016, 23:46
Skoro piszecie o rozkręcaniu gripa i dokręcaniu jakiejś śrubki :) to czy w gripach - zamiennikach gniazdo statywu i śrubka którą się wkręca w korpus aparatu są jakoś połączone np tuleją? Używam 750ek na szelkach reporterskich i zastanawiam się nad zgripowaniem ich, ale czy nie będzie ryzyka wyłamania gniazda statywowego w gripie(jeżeli jest ono jako osobny element)?
Pixel jest wzmocniony blachą od spodu przy gnieździe statywowym i naprawdę jest wytrzymały. Ja byłem zmuszony rozłączyć siłą grip od korpusu użyłem narzędzi ślusarskich a i tak nigdzie grip (plastiki) nie pękł jedynie udało się odchylić i dostać do zębatek.
Skoro piszecie o rozkręcaniu gripa i dokręcaniu jakiejś śrubki :) to czy w gripach - zamiennikach gniazdo statywu i śrubka którą się wkręca w korpus aparatu są jakoś połączone np tuleją? Używam 750ek na szelkach reporterskich i zastanawiam się nad zgripowaniem ich, ale czy nie będzie ryzyka wyłamania gniazda statywowego w gripie(jeżeli jest ono jako osobny element)?
kornikbp
21-10-2016, 09:10
dzięki za odp :)
pewnie się skuszę na vertaxa, bo jednak mały palec ucieka, a cena oryginału mb-d16 wyrywa z butów..
A czy pokrętła w Meike są plastikowe czy powleczone gumą?
sokolnik
04-12-2016, 18:02
Chce kupić grip do D750. Vertax czy Meike? Meike mam do D7100 i tam problemów nie było z ubywaniem prądu ale meike jest słabo spasowany. Zresztą mi meike w 7100 służył pusty tylko jako uchwyt.
Zastanawiam się jaki kupić do D750 i nie wiem... Meike kupowałem dawno na aliexpress szedł do mnie 3 tyg :)
Co radzicie? Który kupić? Polecacie sklep Foto Tip?
NOWY POST
kupiłem Pixel Vertax :) czekam na przesyłkę.
NOWY POST
Odebrałem. Jestem pod wrażeniem wykonania tego gripu. Czuć że to dobrze wykonany sprzęt. Mam nadzieję że będzie działać tak jak wygląda czyli zajextra ;)
Kupiłem w fototip pisali mi że ta seria nie powinna gubić prądu (a co mieli napisać?) :) oby nie sciemniali :)
Sprawdzę i dam znać.
NOWY POST
Włożyłem oryginalny akumulator do body oraz oryginalny do gripa wczoraj o podobnej godzinie. Naładowane na max. Nie używałem aparatu. Zostawiłem go by leżał 24 h by sprawdzić czy aku tracą swoje moc. W obu akumulatorach zużycie 99%. Więc chyba jest ok.
Rossi_PL
08-12-2016, 23:18
Tak będzie:-) Mam identyczny zestaw, 2 ori akumulatory i żadne % nie uciekają. Grip kupowany w fotoaparacikach.
sokolnik
09-12-2016, 07:23
1% uciekło bo coś tam jeszcze w menu patrzyłem. Sprawdzałem poziom naladowania aku :) gorzej jakby po 24h było 90kilka albo 80kilka procent...
NOWY POST
kolejna doba i uciekł 1%, jest 98% na obu aku. Najpierw ma używać aku z gripa. 1% na dobę to albo błąd pomiaru stanu baterii albo to normalne. Najważniejsze że nie gubi prądu 10% na dobę :)
Jestem bardzo zadowolony :)
sokolnik
12-12-2016, 10:06
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/12/52ddbd918ceb643700d15435aa9b69c5-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161212/52ddbd918ceb643700d15435aa9b69c5.jpg)
stachmuszel
12-12-2016, 23:15
Nie zrozumcie mnie źle panowie, ale po co Wam te gripy? Jakież to się wielkie i nieporęczne robi. Czy robicie aż tyle zdjęć, aby potrzebować dwóch akumulatorów w jednej sesji? Imho więcej z nimi problemów niż pożytku.
p.s.miałem gripy przez wiele lat w prawie wszystkich swoich puszkach. Kupowałem, bo taka była moda, teraz czuję awersję ;-)
Rossi_PL
13-12-2016, 00:33
Mi potrzebny pod N300/4, jest pewniej i wygodniej;-) Przy N80-200 też jest wygodniej. Przy lekkim N85 już nie ma tragedii a przy leciutkich N35 i N50 nie korzystam bo uważam za zbędny, także każdemu wedle uznania;-)
sokolnik
13-12-2016, 01:06
mnie bez gripa po całym ślubie bolały palce prawej ręki. Poprzednio w D7100 z gripem tego nie było. Żałuję że wcześniej nie kupiłem ale ciągle coś ...
Nie zrozumcie mnie źle panowie, ale po co Wam te gripy? Jakież to się wielkie i nieporęczne robi. Czy robicie aż tyle zdjęć, aby potrzebować dwóch akumulatorów w jednej sesji? Imho więcej z nimi problemów niż pożytku.
p.s.miałem gripy przez wiele lat w prawie wszystkich swoich puszkach. Kupowałem, bo taka była moda, teraz czuję awersję ;-)
Mam podobnie. Kompletnie nie widzę sensu w gripie. Nawet gdybym miał dostać za darmo i używać to nie chcę taszczyć klamota.
1% uciekło bo coś tam jeszcze w menu patrzyłem. Sprawdzałem poziom naladowania aku :) gorzej jakby po 24h było 90kilka albo 80kilka procent...
NOWY POST
kolejna doba i uciekł 1%, jest 98% na obu aku. Najpierw ma używać aku z gripa. 1% na dobę to albo błąd pomiaru stanu baterii albo to normalne. Najważniejsze że nie gubi prądu 10% na dobę :)
Jestem bardzo zadowolony :)
u mnie też nowy Vertax i po 16 godzinach ubyło na 97% grip i 98% body, tak powinno być ? czy reklamować, podobno usunęli problem - a tu taki zonk :confused:
sokolnik
16-12-2016, 13:15
Mi ubywało mniej. 1% na dobę. Ja jestem zadowolony a spadajacy 1% energii na dobę w ogóle mi nie przeszkadza... Wkoncu to zamiennik za 350 a nie oryginał za 1300 :)
sokolnik, a jak u Ciebie jest dżoj osadzony? - idealnie w pionie z równymi szczelinami z każdej strony, czy nie za bardzo ? - bo u mnie to drugie (jest minimalnie przechylony w jedną stronę)
sokolnik
16-12-2016, 18:03
Nie sprawdzałem tak dokładnie. Mogę sprawdzić i dać znać wieczorem.
PS skrzywienie są podobno naturalne w przyrodzie [emoji14] w jedną lub druga stronę [emoji14]
sokolnik
16-12-2016, 20:03
Dżoj - osadzony idealnie równo.
AKU:
w BODY 97 % - zużycie tego aku mam 4 !
aku w gripie 93% - najpierw energia z gripa
18 zdjęć zrobionych + zabawy w menu, powiększanie, oglądanie zdjęć...
Czas pracy od początku zamontowania aku oraz gripa czyli 7 dni aku leży w sprzęcie... a może 8 dni ?
Hamarama
09-04-2017, 19:25
Kupiłem drugiego Pixela Vertaxa. Wczoraj. Po Targach. We Fripersie. Moj poprzedni Vertax wyłączał się po pewnym czasie. Trzeba było go odkręcić i przykręcić ponownie. A po jakimś czasie znowu przestawał reagować. Obecny działa. Nic się nie rozłącza. Wczoraj włożyłem aku 98%. Teraz zerknąłem. Jest nadal 98.