PDA

Zobacz pełną wersję : testowanie 18-105 przed zakupem + silnik

Forneus
22-12-2014, 11:18
Witam na forum dzień dobry. Jestem już na ostatniej prostej przed zakupem d5300 (80%) vs d7100 (20%) i ostateczną decyzję podejmę w sklepie jak zajrzę w ten podobno super fajny jasny cool wizjer d7100. Moje pytanie jest jednak o ten kitowy obiektyw 18-105:

- czy koniecznie muszę go sprawdzać przed zakupem w sklepie? ja średnio się znam i nie wiem czy potrafię stwierdzić czy jest celny, czy występuje FF lub BF i nie wyjść na idiotę przy okazji. Nie każdy sklep to oferuje i jest to delikatnie mówiąc problematyczne. Czy jest więc sens upierać się przy tym czy też przy tak standardowym kitowym szkle wszystko powinno być ok?

- drugie pytanie jest o silnik w body. Niby to wszystko rozumiem: np d5300 go nie ma i musi używać obiektywów z własnym silnikiem, ale co robi d7100 który ma silnik własny a dodatkowo silnik w obiektywie. Z którego korzysta? Który jest ważniejszy? Czy też d7100 powinien używać szkieł bez silnika? (wydaje mi się, że takie są tańsze, np 50 mm).

Tego właśnie nie kumam, a może to też wpłynąć na ostateczną decyzję kupna. Wielkie dzięki za jakikolwiek komentarz

puciek
22-12-2014, 11:34
Jeżeli obiektyw ma własny silnik, to body tylko z niego korzysta. Obiektywy z silnikiem nie mają mechanizmu przeniesienia napędu AF poprzez "śrubokręt". Z D7100 będziesz mógł używać i takich i takich obiektywów, a które zakupisz, to już Twój wybór.

ppablo12345
22-12-2014, 12:00
Testowanie 18-105 bym sobie darował.
Obiektyw jest na tyle ciemny, co za tym idzie ma na tyle płytką głębię ostrości na każdej ogniskowej, że ewentualna BF czy FF będą w praktyce niezauważalne :)
Co innego, gdybyś chcial kupic jakąś jasną stałkę...

zgera
22-12-2014, 12:29
Nikkora 18-105 sprawdziłbym tylko pod kątem rozmywania obrazu w rogach, trafiają się egzemplarze które są bardziej lub mniej mydlane, ponadto może się zdarzyć że prawa lub lewa strona będzie bardziej ostra lub odwrotnie.
Miałem trzy sztuki i każdy zachowywał się inaczej, w rogach występuje utrata ostrości i jest to naturalne dla tego szkła, ważne aby rozkład w całym kadrze był symetryczny, prawo, lewo, góra, dół.

tomek67
22-12-2014, 12:34
Miałem trzy sztuki i każdy zachowywał się inaczej, w rogach występuje utrata ostrości i jest to naturalne dla tego szkła, ważne aby rozkład w całym kadrze był symetryczny, prawo, lewo, góra, dół.
Miałem ze dwa egzemplarze swoje plus obejrzałem kolejne 2-3 znajomych.
Dosłownie wszystkie miały gorszą ostrość przy 18mm po jednej ze stron.
Prawej lub lewej.

zgera
22-12-2014, 12:42
Prawej lub lewej.

Dlatego o tym napisałem, ja miałem jedną sztukę która nie miała takich problemów, pogorszenie występowało tylko w rogach i symetrycznie, częściej jednak trafiają się sztuki gdzie symetryczność soczewek nie jest zachowana, czyli takie o których piszesz.

sl011
22-12-2014, 12:42
Witaj Forneus
Sprawdzanie ostrości w kadrze też trzeba by zrobić umiejętnie, żeby nie wyjść na "idiotę". ;) I dla paru ogniskowych.
A jeśli boisz się BF, FF itd, to kup D7100. Oprócz "superwizjera" ma on m.in. korektę fokusa, więc ostatecznie będziesz mógł sobie skorygować samodzielnie.

Zresztą, w sklepie i tak wszystkiego nie sprawdzisz, zwłaszcza jeśli "średnio się znasz". Jeśli coś miałoby wyjść (oby nie), to i tak pewnie wyszło by nie w sklepie, a "w praniu".

Comret
22-12-2014, 13:26
1. 18-105 nie jest obiektywem w którym powszechnie występują jakieś problemy.
Kupowałem 2x nigdy nie sprawdzałem i jest ok.
2. Stare obiektywy nie mają silników, dawniej było to istotne. Teraz część ma swoje odpowiedniki więc jest to mniej istotne dla ludzi, którzy dopiero planują zakupy.

mkbewe99
22-12-2014, 17:45
Jeśli chodzi o testowanie sprzętu, to najlepszym rozwiązaniem jest znaleźć sklep który oprócz sprzedaży stacjonarnej wystawia sprzęt na Allegro. Kupujesz towar przez Allegro, odbierasz w sklepie, a jak w domu okaże się, że jest coś nie tak masz 10 dni na zwrot bez podania przyczyny.

Nikkoś
22-12-2014, 18:16
Forneus
Mam dwie sztuki , kupowane w zestawie z body i zawsze było i jest ok .
Jedynie co testowałem to ilość pstryknięć i zawsze było jedno zrobione moje , oczywiście trzeba obejrzeć czy nie ma jakiś uszkodzeń mechanicznych .
U Ciebie jest 80-20 , ja teraz po roku używania d5300 poszedł bym w drugą stronę i 80% dla d7100 ( po pierwszych testach w sklepie ) , tylko gps i gibanego ekraniku brak :-(

Ned Stark
22-12-2014, 18:34
Witam na forum dzień dobry. Jestem już na ostatniej prostej przed zakupem d5300 (80%) vs d7100 (20%) i ostateczną decyzję podejmę w sklepie jak zajrzę w ten podobno super fajny jasny cool wizjer d7100. Moje pytanie jest jednak o ten kitowy obiektyw 18-105:

- czy koniecznie muszę go sprawdzać przed zakupem w sklepie? ja średnio się znam i nie wiem czy potrafię stwierdzić czy jest celny, czy występuje FF lub BF i nie wyjść na idiotę przy okazji. Nie każdy sklep to oferuje i jest to delikatnie mówiąc problematyczne. Czy jest więc sens upierać się przy tym czy też przy tak standardowym kitowym szkle wszystko powinno być ok?

- drugie pytanie jest o silnik w body. Niby to wszystko rozumiem: np d5300 go nie ma i musi używać obiektywów z własnym silnikiem, ale co robi d7100 który ma silnik własny a dodatkowo silnik w obiektywie. Z którego korzysta? Który jest ważniejszy? Czy też d7100 powinien używać szkieł bez silnika? (wydaje mi się, że takie są tańsze, np 50 mm).

Tego właśnie nie kumam, a może to też wpłynąć na ostateczną decyzję kupna. Wielkie dzięki za jakikolwiek komentarz

Nie ma chyba sensu testować kita, a w sklepie będzie naprawdę trudno to zrobić. Chyba, że weźmiesz ze sobą statyw, kartę testową i laptopa... Łatwiej jest przy zakupie jasnego obiektywu, choć i tak możesz w sklepie nie wychwycić czy trafia w punkt. Jeśli myślisz o zakupie jasnych szkieł w dodatku tych tańszych bez silnika to bierz d7100. Żaden odchylany ekran, gpesy i inne bzdury nie są tak ważne jak mikroregulacja af.
Z drugiej strony serie d3xxx i d5xxx są prostsze w obsłudze i mniejsze. Moim zdaniem dla początkujących im mniej funkcji tym lepiej. Choć przy wyborze d5300 vs d7100 raczej faworyt jest jeden właśnie ze względu na mikroregulację af i wbudowany silnik i dwa sloty na kartę (niby nic takiego, ale przydaje się kiedy jedna padnie... a to się wcale tak rzadko nie zdarza...)

Comret
22-12-2014, 18:36
GPS zdjęć nie robi, za to zjada akumulator ;)

Gibany ekranik, rzecz gustu, miałem przez 5 lat i prawie nie używałem.
To jak jego potrzeba jest powszechna pokazują modele z wyższej półki.

Warto od razu kupić tą droższą puszkę tylko poto aby zbiegiem lat rozwoju kierować swój potencjał finansowy wyłącznie na szkła.

adriansocho
22-12-2014, 18:49

A to nieprawda, wiele Canonów nie_z_dolnej_półki ma ekranik.

Ja miałem kiedyś kompakt Canon S2 IS i ekraniku używałem sporo, teraz mi brakuje, gdy chcę zrobić dziecku zdjęcia "z żabiej perspektywy" i nie chce mi się kłaść na podłodze. Chociaż zgodzę się, że nie każdemu to jest potrzebne.

A.Kiton
22-12-2014, 19:28
..a D750 czy zapowiadany D7200 ?

sl011
22-12-2014, 20:44
A Pentax 645z? ;)

Sebi75
22-12-2014, 20:57
Jeśli chodzi o testowanie sprzętu, to najlepszym rozwiązaniem jest znaleźć sklep który oprócz sprzedaży stacjonarnej wystawia sprzęt na Allegro. Kupujesz towar przez Allegro, odbierasz w sklepie, a jak w domu okaże się, że jest coś nie tak masz 10 dni na zwrot bez podania przyczyny.

Ej, ej, ej.... nie wpuszczaj kolegi Forneusa w maliny. To tak nie działa. Nawet jeśli zamówisz towar na Allegro (czy w jakimkolwiek sklepie internetowym) ale odbierzesz go w siedzibie firmy bądź jej placówce (w tym wypadku w sklepie stacjonarmym) to NIE PRZYSŁUGUJE Ci prawo zwrotu o którym wspominasz. Takie prawo miałbyś np. gdybyś otrzymał towar jako przesyłkę. Przy odbiorze w sklepie (nawet jeśli towar został zamówiony przez internet) klientowi nie przysługuje prawo zwrotu towaru. Jeśli sprzedawca przyjmie zwrot to tylko dzięki jego dobrej woli - może ale nie musi.
A tak jako ciekawostkę - 10 dni na zwrot przy zakupie "na odległość" czyli z wysyłką obowiązuje jeszcze do 25 grudnia 2014. Potem okres ten będzie wynosił 14 dni - wchodzi właśnie nowelizacja tych przepisów.

maniekk
22-12-2014, 21:04
nie wyobrażam sobie body bez górnego wyświetlacza, mój pierwszy d80 tak mnie od niego uzależnił ;)

mkbewe99
22-12-2014, 21:19
Ej, ej, ej.... nie wpuszczaj kolegi Forneusa w maliny. To tak nie działa. Nawet jeśli zamówisz towar na Allegro (czy w jakimkolwiek sklepie internetowym) ale odbierzesz go w siedzibie firmy bądź jej placówce (w tym wypadku w sklepie stacjonarmym) to NIE PRZYSŁUGUJE Ci prawo zwrotu o którym wspominasz. Takie prawo miałbyś np. gdybyś otrzymał towar jako przesyłkę. Przy odbiorze w sklepie klientowi nie przysługuje prawo zwrotu towaru. Jeśli sprzedawca przyjmie zwrot to tylko dzięki jego dobrej woli - może ale nie musi.
A tak jako ciekawostkę - 10 dni na zwrot przy zakupie "na odległość" czyli z wysyłką obowiązuje jeszcze do 25 grudnia 2014. Potem okres ten będzie wynosił 14 dni - wchodzi właśnie nowelizacja tych przepisów.

Mylisz się. Jeśli mówimy o Allegro to umowa zostaje zawarta w momencie kliknięcia "kup teraz" POZA SIEDZIBĄ FIRMY. A czy przyniesie to kurier, czy pójdziesz sam to nie ma znaczenia, bo to tylko forma wykonania umowy.

Trochę inaczej może być w przypadku sklepów mających własne sklepy internetowe i dziwne regulaminy. Morele.net miało jakieś zapisy, że w przypadku zakupu przez internet z odbiorem osobistym, towar jest rezerwowany, a umowa jest zawierana dopiero przy kasie w sklepie i nie przysługuje prawo do zwrotu. UOKiK nałożył na nich karę, za ograniczenia praw konsumentów.

Sebi75
22-12-2014, 21:35
Przez wiele lat (jeszcze do niedawna) pracowałem jako kierownik w dużej, ogólnopolskiej sieci z szeroko pojętej branży IT. Kilkukrotnie spotykałem się z takimi sytuacjami. Na ogół rozwiązywane były polubownie. Ale pamiętam dokładnie przypadek z 2011 roku, kiedy taki spór z klientem ostatecznie trafił do sądu w Opolu. Towar został zakupiony przez sklep internetowy, a odebrany w sklepie stacjonarnym. Po 4 dniach klient chciał zwrócić towar, a my nie chcieliśmy go przyjąć. Po korowodach z pismami, wezwaniami itd ostatecznie skończyło się na wokandzie. I po czterech rozprawach klient przegrał. W uzasadnieniu wyroku sąd orzekł miedzy innymi, że duch wspomnianych przepisów jest odmienny od interpretacji klienta i ma służyć obronie konsumenta przed zakupem towaru z którego jakością i stanem klient nie może zapoznać się w momencie zawierania umowy. Tutaj jednak klient miał możliwość sprawdzenia towaru, zapoznania się z jego stanem etc. W kolejnym punkcie sąd wskazał, że powód po zapoznaniu się z przedmiotem zakupu miał też możliwość zrezygnowania z zakupu już w samym sklepie. Wyrok prawomocny, klient się nie odwoływał. To wiem z autopsji

konradzik
22-12-2014, 22:11
pewnie placil w sklepie? jesli wezmie przez allegro i zaplaci z gory przzed odbiorem to bedzzie mogl oddac bo umowa juz bedzie zawarta jesli wybierze platnosc w sklepie to nie ma prawa do oddania

fotoarte
24-12-2014, 11:55
nie wyobrażam sobie body bez górnego wyświetlacza

IMO zbędny "wodotrysk" zużywający dodatkowo baterię. Wszystko co trzeba jest wyświetlane na tylnym głównym wyświetlaczu.

Prawej lub lewej.

Potwierdzam. U mnie w 18-105mm też ten problem jest znany.

zgera
24-12-2014, 13:14
IMO zbędny "wodotrysk" zużywający dodatkowo baterię. Wszystko co trzeba jest wyświetlane na tylnym głównym wyświetlaczu.

Chciałbym żeby mój D3100, D5100 zrobił tyle zdjęć na jednym ładowaniu co D90.

nikoniarz
24-12-2014, 13:19

Którego zapalanie zżera więcej energii niż ciągle aktywny monochromatyczny ekran...

pawulon
24-12-2014, 13:46
Prawej lub lewej.

To się nazywa nietelecentryczność. Ale jeżeli występuje to przy wszystkich egzemplarzach, to oznacza że korpus jest walnięty. Ja miałem 18-105 i był ok. Nie ma sensu testować tego obiektywu przy zakupie.
Poza tym lepiej kupić używkę.

Forneus
25-12-2014, 15:39
Dziękuje bardzo za tyle komentarzy i pomoc. Kwestię silnika mam zatem wyjaśnioną z obiektywem zdania widzę są lekko podzielone. Moje pytanie brzmi jak w praktyce poważne są wady o których wspominacie, tj. niesymetryczna ostrość po bokach. Czy taki obiektyw należy kalibrować, naprawiać, zwracać reklamować? Z Waszych opinii i doświadczeń wynika, że albo wszystkie testowane były złe albo wszystkie ok. Gdyby założyć że faktycznie większość była wadliwa to byłaby to poważna wada tego szkła i trzeba by rozważyć w ogóle sens jego zakupu. Co do d7100 to coraz bardziej przekonuje się do tego modelu tylko brak tego cholernego wi-fi mnie martwi (wiem że to gadżet ale jednak by się przydał). Cashback tylko do końca roku więc czas na decyzję :) Pozdrawiam i Wesołych Świąt

Aha jedna rzecz apropo silnika : Czy dla ostrzącego ma znaczenie czy ostrzy z wbudowanego silnika w korpus czy ostrzy z silnika z obiektywu? Czy można mówić że jedno jest lepsze/precyzyjniejsze/inne od drugiego?

TOP67
25-12-2014, 17:57
Przez wiele lat (jeszcze do niedawna) pracowałem jako kierownik w dużej, ogólnopolskiej sieci z szeroko pojętej branży IT. Kilkukrotnie spotykałem się z takimi sytuacjami. Na ogół rozwiązywane były polubownie. Ale pamiętam dokładnie przypadek z 2011 roku, kiedy taki spór z klientem ostatecznie trafił do sądu w Opolu. Towar został zakupiony przez sklep internetowy, a odebrany w sklepie stacjonarnym. Po 4 dniach klient chciał zwrócić towar, a my nie chcieliśmy go przyjąć. Po korowodach z pismami, wezwaniami itd ostatecznie skończyło się na wokandzie. I po czterech rozprawach klient przegrał. W uzasadnieniu wyroku sąd orzekł miedzy innymi, że duch wspomnianych przepisów jest odmienny od interpretacji klienta i ma służyć obronie konsumenta przed zakupem towaru z którego jakością i stanem klient nie może zapoznać się w momencie zawierania umowy. Tutaj jednak klient miał możliwość sprawdzenia towaru, zapoznania się z jego stanem etc. W kolejnym punkcie sąd wskazał, że powód po zapoznaniu się z przedmiotem zakupu miał też możliwość zrezygnowania z zakupu już w samym sklepie. Wyrok prawomocny, klient się nie odwoływał. To wiem z autopsji

Teraz jest jasna wykładnia. Można oddać pomimo odbioru osobistego.

http://ezakupy.uokik.gov.pl/faq/czy-odbior-osobisty-towaru-zakupionego-w-sklepie-internetowym-powoduje-utrate-prawa-dostapienia-od-umowy-w-ciagu-10-dni/

tomek67
26-12-2014, 08:27
Dziękuje bardzo za tyle komentarzy i pomoc. Kwestię silnika mam zatem wyjaśnioną z obiektywem zdania widzę są lekko podzielone. Moje pytanie brzmi jak w praktyce poważne są wady o których wspominacie, tj. niesymetryczna ostrość po bokach.
Moim zdaniem to najlepszy budżetowy obiektyw zoom jaki można kupić.
Jakość zdjęć jest porównywalna z profesjonalnymi jeśli chodzi o ostrość.
Oczywiście nie ma tej jasności, ale to oczywiste.
A te nieco mniej ostre boki po jednej stronie to trzeba mocno powiększyć zdjęcia by dostrzec.
Co najwyżej przy krajobrazach czasem mi przeszkadzały.
Różne opinie to moim zdaniem biorą się w 30% w zależności od egzemplarza,
a 70% bo każdy ma różne wymagania/ wrażliwość.
Błędy typu FF/BF można samemu zlikwidować np. w D7100 (o ile nie są jakieś skomplikowane).
A ewentualne nieostrości po jednej stronie to wątpię by serwis Nikona Ci naprawił.