Zobacz pełną wersję : Miejsce i obróbka
Witam
Na początku chciałem się ze wszystkimi przywitać. Od dawna czytam forum, jednak dopiero dziś założyłem konto.
Mam pytanie - natknąłem się na stronę tego fotografa - http://www.szymonfraczyk.pl . Czy ktoś może wie gdzie zdjęcie z strony tytułowej zostało zrobione? I drugie pytanie, jak osiągnąć taką jakość? to kwestia sprzętu czy wyostrzania? a może obiektywu?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Jakość w fotografii osiąga się ciężką pracą, wiedzą zdobywaną latami i wykorzystywaniem tej wiedzy w praktyce. Aparat, obiektyw czy program graficzny to tyko narzędzia. Mistrz, nawet przy marnych narzędziach potrafi zrobić arcydzieło. Rzemieślnik musi mieć dobre narzędzia, ale też musi je umiejętnie wykorzystywać. Amator musi się dużo uczyć i podglądać wcześniej wymienionych... nie tylko owoce ich pracy, ale również metody i samą pracę.
Mam pytanie - natknąłem się na stronę tego fotografa - http://www.szymonfraczyk.pl . Czy ktoś może wie gdzie zdjęcie z strony tytułowej zostało zrobione?
Napisz do Niego (kontakt masz podany na stronie).
ok, tak też zrobiłem i dostałem nawet szybko odpowiedź, niestety tylko jeżeli chodzi o miejsce. Zawsze ciekawiło mnie też na stronach innych fotografów jak osiągają pewnego rodzaju ostrość.
adriansocho
20-12-2014, 21:47
Miejsce - jeśli to jest Warszawa, to jest to chyba dość znane miejsce przy ul. Karowej koło Starego Miasta?
Co do jakości - trzeba poczytać trochę tutoriali o używaniu programów do obróbki zdjęć - mówię tutaj o wywoływaniu zdjęć z RAW i drobnej korekcie np. poziomów jasności cieni, półcieni i świateł, często takie tutoriale przedstawiają wygląd zdjęcia na każdym etapie obróbki, a czasami nawet udostępnione są te same RAWy, co użyte w tutorialu, dzięki czemu każdy może spróbować dokładnie skopiować kroki. Wydaje mi się, że na tym zdjęciu nie ma jakichś szczególnych sztuczek innych niż podstawowa obróbka, a zdjęcie jest robione aparatem z obiektywem szerokokątnym.