Zobacz pełną wersję : Początki
Akopa123
20-12-2014, 01:26
Witam serdecznie całe forum wybaczcie że tak późno ale google nie odpowiada na moje wszystkie pytania ^ ^ , jednak przejdę do sedna chciałbym zacząć swoją przygodę z fotografią od starych aparatów na klisze (przepraszam za moje nie wyrafinowane słownictwo ale jestem zielony :) ) czy możecie coś polecić ???
Pozdrawiam :D
Witamy :)
Zupełnie zaczynasz przygodę z fotografią? Od zera?
Musisz zadać pytanie ciut konkretniej.
Piszesz w dziale o analogowych nikonach, więc czy chodzi ci o nikony? Czy masz obiektywy nikona (jakie, mają pierścień przysłon? - te najnowsze nie mają).
Czy też wybór firmy nie ma dla ciebie znaczenia?
Jelsi tak - to co z formatem - mały obrazek czy może średni format?
Najważniejsze - ile kasy chcesz przeznaczyć (na aparat + obiektyw)
Czy wystarczy jeden obiektyw (stałoogniskowy czy zoom). Jeśli tego ne wiesz to choć napisz co chcesz fotografować, bo to trochę okresla jaki sprzet, jakie obiektywy.
Niech zacznie od tego, od czego pewnie większość z nas zaczynała, jeśli chodzi o SLR - Zenita z Heliosem 50mm.
Kup tylko takiego, który ma choć pomiar światła (jak nie przez obiektyw, to tuż nad nim ;) ), bo inaczej możesz szybko się zniechęcić ;)
Odradzam Zenita. Po co on? Różnica w cenie do porządnego sprzętu to .. parę piw. Nienajlepsza migawka. W większości modeli zakres czasów jest wręcz skandaliczny.
Niech się pierw kolega określi czego szuka.
Akopa123
20-12-2014, 20:03
Zaczynam przygodę z aparatami na kliszę oczywiście używałem aparatów cyfrowych :p Ale chciałbym zacząć od Nikona akurat bo kilku moich znajomych poleciło mi tę firmę ^ ^ Jeżeli moglibyście to używajcie jakiś mniej fachowych nazw takich jak " SLR Przesłony Pierścienie Pomiar Światła itd. ) Przepraszam że nie określiłem co chciałbym fotografować mianowicie to chciałbym uwieczniać chwile ze znajomymi , mam motocykl to czasem zrobiłbym zdjęcie , No jakieś obiekty np. Zamek , Góry w sumie tyle... Ale chciałbym nie chciałbym robić tego za pomocą aparatu cyfrowego mam po prostu sentyment do czarno białych zdjęć i do tego że wyjmę je z klasera i powspominam stare czasy :).
Nikon F70, super stosunek ceny do jakości.
F301
Gniotsa nie łamiotsa
Ma wszystko co potrzeba, metalowy jest.
Mam od lat i działa.
Tani. Mały.
Akopa123
20-12-2014, 21:56
Hmmm oba aparaty mają świetne opinie trudno się zdecydować. A jaki obiektyw dokupić aby pasował ?
W sumie to powinienem zapytać jaki obiektyw trzeba dobrać aby wykonywać dobre ujęcia wyżej wymienionych prze ze mnie rzeczy :D
Mały, to jest FG... miałem i do dziś żałuję, że sprzedałem.
Najpierw musisz wybrać puszkę, bo nie do wszystkich dasz manuala a automatyką.
Akopa123
20-12-2014, 23:28
ALF a co powiesz na temat F 501 bo czytałem i wielu użytkowników bardzo mocno go chwaliło ?
Ja nie ALF, ale też Jacek, to odpiszę ;)
F501 - świetny model, chyba pierwszy nikon z AF, ale tak powolnym, że zapomnij ;)
F301 to prawie to samo co 501, ale bez AF. Więc czy kupisz 301 czy 501 - wsio ryba.
F70 - też dobra propozycja, podobnie jak F80 czy "mój" F801
Klasa sama w sobie to F100, ale on jest już droższy.
Natmiast to co wyżej to już są aparaty z elektrycznym naciągiem, z AF (301 bez AF).
Może chcesz sięgnąć bardziej wstecz, do aparatów bez AF, bez silników naciagu filmu?
Mój typ to Nikon FA, choć jego pietą achillesową jest bateryjka, która się za szybko wyczerpuje (pomiar światła i migawka)
Klasyka klasyki to Nikon FM i FE, każdy z nich był robiony w kilku wersjach. Najnowszy FM 3A jest już drogim modelem.
Proponuje FE (lub lepiej FE2) - ten model ma jedną automatykę (oprócz manuala oczywiście).
Cała masę zwolenników ma Nikon F3. Ja nie należę do jego fanów, bo "błyskam", a on ma kiepski czas synchro i bzdurną stopkę pod lampę błyskową. Wg mnie model przewartościowany mocno w stosunku do jego mozliwości.
Szkła - tu istotne czy wybierasz model z AF czy bez AF. Nie ma sesu rozpisywać się o szkłach AF jak wybierzesz body bez tego systemu. I na odwrót. Generalnie szklarnia ma swoje odpowiedniki tu i tam.
Ale .. solidniejsze, lepiej wykonane sa te szkła bez AF.
Jak chcesz smakować "retro" fotografii to kup aparat z dźwignią naciagu filmu i bez AF :)
Tak jest, Jacek wie co mówi :)
Na Twoim miejscu rozważył bym któryś z tych par:
Manual - FG lub FE-2
AF - F70 lub F100
Pierwsze to wybór prostszy, mniejszy, lżejszy i bardziej ekonomiczny, drugie, to sprzęt marzeń z dawnych lat :D
Jak wybierzesz, to zaczynasz szukać szkieł i błyskotki pod konkretne body.
Ja dopisze f401. Niestety plastik fantastik. Element np zamknięcia kasetki ułamał mi sie i teraz od lat juz gumkami zapięty aparat...zdjęcia robi nadal. Bardzo fajny aparacik.
A co do retro to FTn takie były. Tez mam. Potęga sama w sobie. Klasyka. Piekne uczucie miec w ręku taki aparat.
Ale polece i tak wspomniany juz f301.
Ma wszystko co trzeba i nie ma wad. Jak wspomniano wyżej, nie bedzie problemu z af i kalibracji w serwisie :)
Może zacznij od określenia czego oczekujesz, jakie szkło (lub szkła) będą ci potrzebne. Czy ma współpracować ze szkłami typu G, Czy konieczna jest automatyczna ekspozycja (Tryb A, czy również P), czy konieczny jest AF? Czy musi być Nikon? Co jest priorytetem i jaki zakładasz na to budżet.
W tej chwili ceny sprzętu analogowego są niskie, a jest go sporo. Minolty, Contaxy, Pentaxy, Nikon, Canon, Leica, Ricoh i wiele innych. Część systemów już nie jest rozwijana lub nie ma tych firm (jak Contax), ale szkła są doskonałe. Pentax, Prctica i Ricoh współpracują z m42. Zenita też bym odradzał. Trafisz na mechanicznie felerny korpus i całą frajdę szlag trafi. Body analogowe ma drugorzędne znaczenie, istotniejsze są obiektywy.
Akopa123
21-12-2014, 20:29
Dzięki wam wszystkim zdecydowanie wolałbym Aparat bez AF. :D Zdecydowanie chciałbym Nikona. Bardzo kuszący jest ten FE-2 ^ ^ szukałem trochę i cena samej puszki waha się od 200 - 350zł.
Ale jednak zacznę od FG mam raczej będzie prostszy do ogarnięcia :P
Archibald6803
21-12-2014, 20:53
I dobrze ; kup do tego korpusu jakąś fajną manualną 28/2.8 AI/AIS ; będzie na początek i pięknie i klasycznie.
Ciężko nazwać FE skomplikowanym aparatem. :) Gruntowne poznanie go zajmie ci niecałe 5 min :)
FE jest legendarnym wręcz sprzętem. Ale FG to też dobry wybór.
Co do obiektywów. Potrzebujesz porad?
Szkiełka okaza sie drozsze od body (bo pewnie kupisz 2-3 obiektywy).
Jesli robisz portrety popatrz na 105/2.5
Foto uliczna to często 35 mm. Krajobrazy to jeszcze szerzej.
Akopa123
21-12-2014, 23:13
Jeżeli byś Jacku i reszto forum doradzic gdzie dostane tanią i sprawną puszkę FG i jakie dokupić szkiełka to będzie lepsze niz prezenty pod choinkę :D
Akopa123
22-12-2014, 00:09
Dobra tam zacznę poszukiwania :D
Jeśli ebay to moje dobre doświadczenia z Niemcami i Angolami. Nie szukaj oferty okazyjnej. Te najtańsze (i to zarówno na naszym jak i zagranicznym portalu) mogą mieć feler i to zarówno w opisie jak i w sprzęcie. Poza tym bywa, że są to egzemplarze trumienne (lub piwniczne) albo ktoś chce się pozbyć go za wszelką cenę. Nie sugeruję, że są tam oszuści. Raczej doradzam ostrożność a odradzam kutwienie. Różnice w cenie nie są wielkie, a spory komis (np. niemiecki) nie pozwala sobie na trefne oferty.
Na alledrogo masz całkiem fajny. Przed zakupem zawsze dzwoń i naciągnij gościa na dłuższą rozmowę (oczywista, jeżeli nie możesz odebrać osobiście).
Archibald6803
22-12-2014, 12:40
Jeżeli mogę coś podpowiedzieć ......
Zauważyłem, że na naszym portalu aukcyjnym jutro kończy się licytacja bardzo interesującego zestawu : FA+ 50/1.4
Gdybym był na etapie zakupu sprzętu analogowego to poważnie zainteresowałbym się tym tematem.
EDIT: aby było jasne : nie mam nic wspólnego z tą ofertą ; mam natomiast taki sam sprzęt i mogę z czystym sumieniem polecić tego klasyka
Tyż mam FA. Dla mnie ma to, czego potrzebuję.
Też mam FA. I FE. I F801 :)
Akopa123
25-12-2014, 02:35
Dzieki bardzo za Cenne porady Wesołych swiąt wszystkim :D No widziałem zestaw na allegro za 350 zł
Dzieki bardzo za Cenne porady Wesołych swiąt wszystkim :D No widziałem zestaw na allegro za 350 zł
... to teraz dołóż ze dwa tysie na klisze, wołanie, itp. ;)
Archibald6803
27-12-2014, 23:45
... to teraz dołóż ze dwa tysie na klisze, wołanie, itp. ;)
to już jest sama przyjemność .......
Przesadzacie z tymi 2 tys. To nie cyfra, zdjęć sie nie robi setkami. Rolka miesięcznie to około 200 zł na rok.
Archibald6803
28-12-2014, 00:53
no ale amirez pewnie miał na myśli, że zatowarować się "trza" mocno na starcie ..... ;-)
Wczoraj na spacerze zwolniłem 3 razy spust , dzisiaj dwa ; przez najbliższe dni nie idę na spacer ........., ale sobie strzelę jakiś jeden autoportret w domowym świetle zastanym żeby grudniową rolkę zakończyć ......
Rolka miesięcznie to nie fotografowanie. Przynajmniej dla mnie. Ale ja to na ilość idę, nie jakość.
Zależy co kto foci. Czasami sa puste miesiące, za to w sezonie robi się więcej.
Ja polecam Nikon F70 - jednoobiektywowa lustrzanka przystępna cenowo.
F70 ma chora logike obslugi. FM2n/FE2/FA/FG/F3/F801s/F90x/F80/F100 jedna z tych zaspokoi Twoje potrzeby. Jest jeszcze FM3a ale cena powala.
Od wielu lat robię F70 i absolutnie nie uważam, że ma cokolwiek chorego :)
F70 ma chora logike obslugi. FM2n/FE2/FA/FG/F3/F801s/F90x/F80/F100 jedna z tych zaspokoi Twoje potrzeby. Jest jeszcze FM3a ale cena powala.
Ja zaczynałem od F80 i zdecydowanie polecam każdemu!
MorgothV8
21-09-2015, 18:06
Zdecydowanie polecam FA oraz szkła przed AF czyli AI/AI-S.
Pancerne, klasyczne....
Ja np. pstrykam teraz lekkim zestawem FA + 55/1.2
Bardzo mi się ten zestaw podoba, no i FA jako JEDYNY aparat Nikona ma tryby P, S, A, M z obiektywami bez CPU.
Np. synek fajne minki ostatnio stroił, szybko za FA, tryb "P" (to było w nocy w domu), i trzaskam jedno po drugi (trzeba było szybko), jedyne co muszę robić to ustawić ostrość, resztę już FA dobiera samo.
Żadne inne body Nikona tak nie zrobi, musisz co najmniej w tryb "A" ustawić lub M klasycznie.
Mogę Ci polecić Nikon F70, spisuje się dobrze
Dla początków lub powrotu do analoga polecam manualnego Nikona np. FE2 - przetestowane na sobie:) Duża frajda z naciągania migawki i ręcznego ostrzenia. Jest czas na zastanowienie sie nad zdjeciem. Sam aparat ma bardzo dobry pomiar w trybie A, jest lekki i solidny. Tak jak radzili już inni, warto na ebayu poszukac egzemplarza od sprawdzonego sprzedawcy i w dobrym stanie potwierdzonym szczegółowymi zdjeciami - ja tak zrobiłem. Na naszym portalu "a" najczesciej trafiaja sie dosc wyeksploatowane egzemplarze (cóż z tego że tanie), a jesli pojawia sie jakis w dobrym stanie kosmetycznym, to cena jest windowana przez chetnych.
Zdecydowanie polecam FA oraz szkła przed AF czyli AI/AI-S.
Pancerne, klasyczne....
Ja np. pstrykam teraz lekkim zestawem FA + 55/1.2
Bardzo mi się ten zestaw podoba, no i FA jako JEDYNY aparat Nikona ma tryby P, S, A, M z obiektywami bez CPU.
Np. synek fajne minki ostatnio stroił, szybko za FA, tryb "P" (to było w nocy w domu), i trzaskam jedno po drugi (trzeba było szybko), jedyne co muszę robić to ustawić ostrość, resztę już FA dobiera samo.
Żadne inne body Nikona tak nie zrobi, musisz co najmniej w tryb "A" ustawić lub M klasycznie.
Kolego, wracam do analogów pod pradawnych czasach zabawy Zenithem.
Trafiłem fajna okazje za grosze - FE z obiektywami 35-70 f3,3-4,5 oraz 80-200 f 4,5.
Dzisiaj dokupiłem F3/T HP. Czy obiektywy pasują do obydwu typów?
No to zazdrość ;)
F3 to mój zdecydowanie ulubiony korpus Nikona a Tytan to już kosmos :)
Oczywiście że szkła pasują, bagnet Nikona (F) jest ten sam od lat 50-tych do dziś (różnice polegają na elektronice a dziś na obecności pierścienia przysłony).
Więc jeśli używałeś ich z FE, to na F3 wyciągniesz z nich jeszcze więcej - puszka jest zacna. Z manualnych analogów chyba nic lepszego nie mogłeś kupić - w mojej opinii.
Dla mnie F3 to idealny moment wyważenia "nowczesnej" techniki z tradycyjną solidnością: solidny, manualny korpus o małych rozmiarach, ale już z naprawdę dobrym pomiarem światła i porządnie działającą automatyką.
Potem zaczęły się plastiki, wyświetlacze i, owszem, bardzo dobre, ale potężnych rozmiarów korpusy.
pioterkow
19-12-2015, 21:24
Gratuluje zakupu!
Jak obecne "najnowocześniejsze" parchy cyfrowe z miliardem pixeli i ISO odejdą już w niepamięć to ten nikon będzie nadal robił zdjęcia.
To jeden z lepszych i bardzi j trwałych modeli Nikona. Jeśli kupiłeś w stanie bardzo dobrym to dłuuugo będziesz się*nim cieszył. :)
Obiektywy będą pasować.
Ja niedawnosobie zasponserowałem Nikona FM2 w dobrym stanie ale jak teraz se patrzę że i są takie co mają tryby już fajnie by było czasem właśnie może się przydać taka szybsza automatyka P czy nawet tylko A jak FE2. Sie pospieszyłem niepotrzebnie.