PDA

Zobacz pełną wersję : Szukam lampy

sppp
19-12-2014, 19:23
Witam
Po niezbyt udanym bliskim spotkaniu z Yongnuo 568EX - szukam lampy.
Przed wyborem powyższej lampy dużo czytałem (również to forum), wgłębiałem się w specyfikacje, opinie itd. 568EX wytypowałem jako lampę spełniającą moje oczekiwania. I, jak na ironię, te oczekiwania spełniała poza permanentnym nietrafianiem z mocą błysku. Oto moje oczekiwania względem lampy:
- Ma dawać w miarę prawidłową ekspozycję - można przymknąć oko na drobne odchyłki (robię w RAW), ale bez przesady.
- Tryby TTL - przydała by się pełna obsługa iTTL i TTL-BL.
- Moc - im większa tym lepsza oczywiście. Ale chodzi mi o moc realną a nie marketingową ;).
- Palnik obracany +/-180st, dobrze by było jakby dał się również pochylać w dół do zdjęć z małej odległości, unoszenie w górę standardowo +90st.
- Tryby pracy: TTL, Manual - możliwość regulacji mocy w szerokim zakresie.
- Współpraca w CLS - wystarczy slave, jeden kanał + 3 grupy.
- Możliwość wyzwalania zdalnego (bez CLS) na 1 lub 2 błysk.
- AutoFP - koniecznie.
- Bardzo, ale to bardzo, wkurza mnie blokada obrotu głowicy, którą trzeba zwalniać przyciskiem, jest to kompletnie bezużyteczne i maksymalnie utrudnia życie. Nie jest to warunek konieczny, inne parametry są ważniejsze. Tą niedogodność można przerobić - to tylko mechanika.
Pytanie - jakie lampy będą pasowały do powyższych wymagań? Czy pozostają mi tylko lampy Nikon, czy łapie się coś od producentów niezależnych?
Zakładam zakup lampy używanej. Nie ograniczam budżetu. Jeśli okaże się, że jedyna opcja to SB-910 to będę zbierał, aż uzbieram.
Proszę mnie nie bić ;) - wiem, że temat wałkowany wielokrotnie, jednak jego analiza doprowadziła mnie wcześniej do błędnego wniosku w postaci Yongnuo. Dlatego uprzejmie proszę kolegów o pomoc.

Pozdrawiam
Sebastian

r_m
19-12-2014, 20:29
Kto pierwszy napisze o Metzu? :D

ecml
19-12-2014, 20:37
Ja nie napiszę o Metzu, choć pasuje do specyfikacji doskonale ;)

GonzoG
19-12-2014, 21:00
Ja, ja, plosę Pana ;)

Ale niestety - nie.

Tak się składa, że żadna z dostępnych na rynku lamp nie spełnia tych parametrów.
- Metz - ma obrót -120/+180 i blokadę głowicy, ale tylko w pozycjach standardowych, czyli 0st i do przodu.
- Nikon nie ma wyzwalania na drugi błysk i ma blokadę głowicy
- Voeloon nie ma TTL-BL, więc nie sprawdzi się w błyskaniu pod światło, czy jako doświetlenie twarzy w słoneczny dzień, a oprócz tego:
- Voeloon 331EX nie ma TTL-BLnie ma automatycznego zoomu, a jedynie 2 dostępne pozycje ustawiane ręcznie - 24 i 50mm. Do tego nie należy do mocnych lamp.
- Voeloon V760 - użytkownicy skarżą się na średnią pracę TTL, coś są i testy (np. Fatmana na Lenspro.pl (http://lenspro.pl/voeloon-v760-testporownanie-lampy/)), które pokazują, że pracuje dość poprawnie
- Nissin Di866 mk II ma obrót -90/+180

I niestety tylko "tanie" chińczyki nie mają blokady głowicy, co ja uważam za bardzo dużą wadę, bo z czymś większym na lampie w ogóle nie idzie robić zdjęć, bo się sama przestawia. Strasznie mnie wkurza w Metzach brak blokady w pozycji pionowej.

Jeśli chodzi o ceny - najkorzystniej wypada Metz 52 - jedynie czego nie ma to pełnego obrotu +/- 180. Blokadę głowicy bardzo łatwo "przerobić" - wystarczy kilka razy porządnie pociągnąć i przestanie działać, tylko nie miej pretensji, że po takim zabiegu będzie sama lampa się przekręcała i opadała przy gwałtowniejszych ruchach - tak samo jak będzie chciało się ją przerobić nie siłowo - to nie możliwe, bo trzeba albo usunąć zapadki, albo zeszlifować zęby - tak czy owak skończy się to lataniem głowicy.

Następnie Nissin Di866 mk II - mocniejszy, ale obrót tylko 90st w lewo.

Kolejna to Voeloon V760 - bez TTL-BL.

Drack
19-12-2014, 21:24
Osobiście z YN568 jestem bardzo zadowolony, świetna lampka i powtarzalna, z tego co czytam po forum wnioskuje, iż jej wadą jest fakt, że ciężko trafić dobrą sztukę, dużo ludzi narzeka, kupiłem ją po nieudanym zakupie (również świetnej, nawet lepszej) nissin Di866 mk II, która za diaboła nie chciała współpracować z moim d5100 (tylko manual). Dlaczego to nie mam pojęcia, taki model albo taka sztuka więc sprzedałem ją po kilku dniach. Tak więc po takich doświadczeniach teraz kupowałbym N 910, lub ewentualnie próbował Metza.

sabur
20-12-2014, 10:01
Tak się składa, że żadna z dostępnych na rynku lamp nie spełnia tych parametrów.
- Metz - ma obrót -120/+180 i blokadę głowicy, ale tylko w pozycjach standardowych, czyli 0st i do przodu.

Jeśli chodzi o ceny - najkorzystniej wypada Metz 52 - jedynie czego nie ma to pełnego obrotu +/- 180. Blokadę głowicy bardzo łatwo "przerobić" - wystarczy kilka razy porządnie pociągnąć i przestanie działać, tylko nie miej pretensji, że po takim zabiegu będzie sama lampa się przekręcała i opadała przy gwałtowniejszych ruchach - tak samo jak będzie chciało się ją przerobić nie siłowo - to nie możliwe, bo trzeba albo usunąć zapadki, albo zeszlifować zęby - tak czy owak skończy się to lataniem głowicy.

Odniosę się do tego zapisu. Kupiłem nowego metza 52, specjalnie po przyjeździe sprawdziłem czy nie ma śladów obcych łap na nim bo kupiłem w ramach promocji za 700zł o której kiedyś pisałeś. Lampa wyglądała na totalną nówkę, nawet folie były jak fabryka nakazała aaaa........

......... u mnie w metz 52 nie ma blokady obrotu głowicy! Naciskając szare punkty........tylko utrudniam sobie obrót! Oczywiście, jest taki ząbke/opór, który należy pokonać startując z podstawowej pozycji, jednak nie ma blokady znanej choćby z nikonów, gdzie należy nacisnąć przycisk/ki po obu stronach lampy. Głowica w trakcie obrotu stawia taki opór, aż nie wyobrażam sobie ile musiałbym tłuc palnikiem aby wyrobić plastik ;)

A i precyzując, obrót palnika patrząc od tyłu lampy czyli założonej na aparat: 180 stopni w lewo i 120 stopni w prawo ;)

EDIT/////////
Zainspirowany Twoim postem przeglądam instrukcję i w opisie budowy lampy nie ma wzmianki o blokadzie palnika. Wychodzi na inną budowę niż w Metz 50

sppp
05-01-2015, 23:50
Po dłuższym zastanowieniu kupiłem używaną SB-800. Na razie bajka - nie trzeba w kółko klikać korekcji jak na YN, naświetla w punkt tak jak trzeba. Mała, poręczna. Wady w postaci obrotu tylko 90st w prawo oraz blokadę głowicy da się łatwo usunąć.