PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia okularów/oprawek

kuba_kubi
18-12-2014, 14:26
Witam,

Jako że jestem tu nowy jak również nowy w fotografii to chciałbym uzyskać porady/wskazówek odnośnie zdjęć które chciałbym zrobić. Jestem fotografem amatorem i od czasu do czasu zrobię jakieś zdjęcia do domowego albumu ale zostałem poproszony o zrobienie kilku zdjęć oprawką/okularą i tu właśnie zaczyna się problem ponieważ jeszcze nigdy nie robiłem nic na zawołanie ... Z tego co czytałem to przydał by mi się zestaw bezcieniowy by zrobić jakieś zadowalające fotki? Choć najbardziej interesuję mnie jak zrobić białe, równe tło? Czy biały bristol wystarczy czy uzyć czegoś innego? Bardzo proszę o poradę bo napewno ktoś z forumowiczy już miał doczynienia z takim tematem :)

Jarkod
18-12-2014, 16:02
[...] zostałem poproszony o zrobienie kilku zdjęć oprawką/okularą [...]

Obawiam się, że trafiłeś na niewłaściwe forum. Sądzę, że znacząca większość z nas, jeśli nie wszyscy, wykonuje zdjęcia takim czy innym aparatem fotograficznym. Oprawką (okularą) raczej nikt tutaj się nie posługuje. Co nie znaczy, że się nie da. A co to za urządzenia?

kuba_kubi
18-12-2014, 17:23
Dziękuję za odpowiedź ale obawiam się że źle mnie zrozumiałeś :) chodzi mi o zdjęcią okularów/oprawek korygujących/przeciwsłonecznych

ecml
18-12-2014, 17:33
Znajdź proszę w internecie zdjęcia podobne do tych, które Cię interesują. Spróbuj wywnioskować, co Ci będzie potrzebne, jak fotografować. Jeżeli się zatniesz, pytaj na forum, ale o konkrety.

kuba_kubi
18-12-2014, 17:44
No to proszę dwa konkretne pytania :)
1. Białe tło - ja je najlepiej osiągnać? biały bristol czy może jakieś inne nie konieczne profesjonalne wyposażenie może się tu przydać?
2. Światło chyba najlepiej ustawić max z góry jak się da by pozbyć się odblasków i cieni? czy konieczne jest posiadanie jak pisałem "namiotu" czyli chyba zestawu bezcieniowego do takich zdjęć?

adriansocho
18-12-2014, 17:46
1. Na początek weź białą kartkę papieru A0, ułóż na stole, a połowę zawiń do góry i oprzyj o coś. To tak na początek.
2. To się uzyskuje przez odpowiednie oświetlenie, jedne lampy świecą na przedmiot, a inne świecą np. tylko na tło, żeby zlikwidować cienie.

stock
18-12-2014, 17:46
znajdź w necie zdjęcie takie jakie chciałbyś zrobić i zrób swoje najlepiej jak potrafisz. Oba tu wstaw to wtedy można podyskutować nad tym jakie są braki, co można poprawić, jakiego sprzętu użyć. W tej chwili to gdybanie o niczym bo nie wiemy co potrafisz ?A sądząc po pytaniu to pewnie nic lub bardzo niewiele jeśli chodzi o fotografię meteriałów przeźroczystych/odbijających światło :)

kuba_kubi
18-12-2014, 17:53
stock jak pisałem na samym początku jestem amatorem i zdjęcia robiłem dla fanu i siebie, dlatego również pojawiłem się na forum by się dowiedzieć czegoś istotnego a nie tylko wertować instrukcje i książki bo uważam że wiedza jaką mają forumowicze jest bogatsza o własne doświadczenie a nie tylko zaczerpnieta z książek. Zdjęcia oczywiście wstawie tylko w weekend bo wtedy dopiero znajdę chwilę by coś pstryknąć.

stock
18-12-2014, 18:08
wszystko się zgadza - tylko aby dokłądnie zrozumieć doświadczonych w tej materii forumowiczów, Ty też powinieneś coś powiedzieć/pokazać. Bo jeśli nie znasz podstaw pracy z lampą błyskową/lampami błyskowymi/zastawkami/modyfikatorami to profesjonalne porady forumowiczów na nic Ci się zdadzą bo ich nie będziesz rozumiał/ nie będziesz miał takiego sprzętu i umiejętności. Więc żeby rozmawiać o detalach forumowicze muszą wiedzieć co potrafisz. Bo wielu tu było takich co to chcieli biżuterię fotografować a nie znali podstaw fotografii !!! Nie twierdzę, że z Tobą tak jest - ale bywają tu różne osoby i nie każdemu chce się klepać w klawiaturę to co notabene na tym forum zostało już napisane setki razy. Również Twój problem jest tu na forum szeroko omówiony - wystarczy poszukać. :)

RomanZWrocławia
18-12-2014, 18:13
kuba_kubi ponieważ jesteś nowy to wytłumaczę: z podejściem typu nie wiem nic,nie umiem nic, nie chce mi się czytać, powiedzcie jak to zrobić znalazłeś się jak wysmarowany truskawkową konfiturą nagi efeb w męskim więzieniu o zaostrzonym rygorze. Ani się spostrzeżesz, a zostaniesz z niej wylizany.
Tu jest tak: daj coś od siebie, pokaż swoje starania, zadaj pytania, z których będzie wynikało, że przymierzałeś się do tematu, wtedy być może ktoś wyciągnie do Ciebie pomocną dłoń. I nie uważam, żeby to było złe traktowanie nowicjuszy.
Aha i nigdy, przenigdy, za żadne skarby nie przyznaj się, że walczysz ze zleceniem komercyjnym - wtedy już masz prawdziwie przejechane. I też nie uważam żeby takie traktowanie było złe
Men`s world :)

kuba_kubi
18-12-2014, 18:33
RomanZWrocławia rozumiem i popieram a co do zlecenia jak to nazwałeś to zwykła prośba - nie jestem profesjonalnym fotografem i do takiego mi daleko :) ale jak ktoś ma ładnie oczy i uśmiech to ciężko się odmawia :) jak pisałem wcześniej postaram się w weekend wrzucić jakąś fotke mniej więcej co bym chciał osiągnąć a co mi wychodzi