Zobacz pełną wersję : "Aparat" do 1000.
Zamykamy sie w 1000 pln. Aparat ma byc do zdjec dla młodej bardzo osoby. Ale ambitnej.
Nie ma wskazań na wymienną optykę ani tez na kompakty. Na pewno jedno i drugie ma zalety.
Mi po głowie łazi jakis nex. Chyba jest jakis w tej cenie.
Tylko czy to dobra droga... Acha. Ma byc nowy ze sklepu...
Aparat nie dla mnie.
Proszono mnie o pomoc w wyborze.
Cena ma byc niska i mam z tym problem...
Macie jakies pomysły ?
cz4rnuch
17-12-2014, 18:54
Niedawno kupiłem bratu NX3000 + 16-50 za 200 funtów. Jest bardzo zadowolony.
Jak ktoś ambitnie podchodzi do fotografii, to tylko coś z większą matrycą (przynajmniej m4/3) i wymienną optyką.
Z nowych w tym budżecie nie ma wyboru
Sony a3000 + 18-55 - ok 1000-1100zł. Poza dobrą matrycą, już stopką standardową stopką pod lampy i niejako wygodną obudową (a'la DSLR, ale to też może być wada, bo duże), to reszta jest sprzed wyciągnięta z muzeum fotografii cyfrowej.
Samsung NX1000, NX1100, NX2000, NX100 +20-50mm. Do 1000zł nawet można dostać w zestawie z lampką błyskową.
Olympus, stare NEXy (już martwa linia jeśli chodzi o aparaty, zostały tylko kamery), Panasonici i wszystko inne to w 1000zł jedynie najniższe, stare body.
Te samsungi bedą cos warte?
marcin_G
17-12-2014, 21:02
Fuji X10 - i dla początkującego i bardziej zaawansowanego. To mały, ale PRAWDZIWY aparat
stachmuszel
17-12-2014, 22:05
Zdecydowanie polecam Sony a3000+18-55. Swietna matryca, dobra ergonomia, pokrętło PASM, świetne panoramy etc i zawsze można jakieś inne szkło podłączyć, łącznie ze starymi plesniakami.
Tyle samo co każdy inny APS-C na matrycach Sony.
Nie. Przecież to firma od lodówek. Tak jak Sony to firma od telewizorów, tak samo jak i Panasonic.
A bardziej serio: NX100 to już dość stary aparat z nierewelacyjną matrycą. Uwielbiam go za wygląd i ergonomię, ale inne robią lepsze zdjęcia.
NX2000 jest o wiele nowszy, mniejszy, ma lepszą matrycę, i niemal wyłącznie dotykowy inferfejs, co niektórym odpowiada, a innym nie.
NX1000/1100 nigdy nie używałem.
Niedawno miałem w ręku Sony ILCE-3000, i mimo całej jego plastikowości, słabej rozdzielczości wizjera, itp., itd., aparat całkiem mi się spodobał.
velaskez
18-12-2014, 03:12
Fuji X10 - i dla początkującego i bardziej zaawansowanego. To mały, ale PRAWDZIWY aparat
Podpiszę się pod tym wszystkimi kończynami :mrgreen:
Zdecydowanie polecam Sony a3000+18-55. Swietna matryca, dobra ergonomia, pokrętło PASM, świetne panoramy etc i zawsze można jakieś inne szkło podłączyć, łącznie ze starymi plesniakami.
Potwierdzam, kupiłem nowy z 18-55 za 790zł, w tej cenie nie ma nic lepszego.
Potwierdzam, kupiłem nowy z 18-55 za 790zł, w tej cenie nie ma nic lepszego.
Gdzie ?
stachmuszel
18-12-2014, 17:16
Ale chyba nie nowy?
Czasami pojawiają się w takich cenach.
Znajomy kupił samo body ponad pół roku temu za 549zł - nowe ze sklepu z FV i 2-letnią polską gwarancją.
Ten sam sprzedawca miał wtedy za 849 kit z 18-55.
Ale chyba nie nowy?
100% nowy
stachmuszel
18-12-2014, 19:28
No to za 790 PLN taki obrazek, to gratulować :-)
Hmmm
Nie ma juz nic w cenie wartego uwagi ?
Widziałem w MExpert nikon d3100 za 1100 zł
może fuji hs35 - mała matryca 1/2, ale trochę bajerów: odchylany ekranik, wizjer, manualny zooom, panorama, makro itp
Lucas1981r
21-12-2014, 19:44
W EURO jest samsung NX2000 z 20-50mm (w zestawie LightRoom,lampa) za 899 - moim zdaniem warto,a na allegro czesto tanie obiektywy i dobre
chyba ze od sasiadow ebay.de amazon.de kupic Nx300m / Nx3000 z lepszym kitem 16-50mm
U nas nx3000 lekko ponad 1200, już bym wolał dołożyć te 3 stówy do nx300/300m, ale to już przekracza podany budżet
A3000 z kitem
ale ja mam nexa, mogę być stronniczy
A3000 z kitem
ale ja mam nexa, mogę być stronniczy
W tych pieniadZach to nawet stronniczość moze byc :)
Bo cieżko wybrac cokolwiek...
:)
Samsung NX2000 to całkiem fajny aparat, jeśli ktoś lubi głaskać. Niestety, nie przepadam za obiektywem sprzedawanym z nim w zestawie, 20-50. Znacznie lepszy jest Power Zoom 16-50, ale on jest u nas sprzedawany tylko z NX3000, który jest droższy.
Oglądałem niedawno Sony A 3000, i całkiem mi się spodobał. Ma różne przejawy "taniości", ale ogólnie jest fajny, jeśli ktoś nie oczekuje wodotrysków za tę cenę.
To sa trzy na ta chwile typy w cenie:
Epl3
Nx3000
A3000
Ktory z nich ?
A moze kompakt? Jesli - to jaki ?
Nie mogę edytować juz
A samsung ex1 wypadnie bardzo blado?
Bo moze taniej i wcale nie gorzej by sie dało...?
stachmuszel
22-12-2014, 22:08
Samsung ex1 to fajny aparat, ale to matryca 1/1.7", a wiec kilkakrotnie mniejsza od wymienionych. Z wysokim ISO tez nie poszaleje bo to CCD. Trochę dziwne pytanie, bo wskazujesz wpierw na trzy korpusy APSC, a tu ni z gruszki, pietruszki ex1.
Moze dla mnie wielkość matrycy ma jakies znaczenie.
Ale dla osoby na sam początek - chyba nie.
Sam poza ff mam epl5 i spokojnie nim foce sobie dla przyjemności. Wiec tym bardziej na początek bez ciśnienia.
Natomiast cała reszta poza wielkością matrycy wydaje sie ważna. Tak jak np tryby półautomatyczne.
W A3000 podobało mi się to, że nawet w dość ciemnych warunkach i z niejasnym zoomem 3,5-5,6/18-55 dobrze widać i na ekranie tylnym, i w wizjerze, choć krytykowana jest ich niezbyt wysoka rozdzielczość. Znane mi Samsungi NX nie dają tak dobrego wzmocnienia obrazu po ciemku. Choć więc sam jestem samsungowy, proponowałbym Sony A3000. Systemu m4/3 nie znam, więc się nie wypowiadam.
A3000 to absolutnie rewelacyjna jakość obrazka za śmieszne pieniądze. Swoje nowe body kupiłem za 700 pln i podpinam wszystko. Dla mnie to absolutnie nr 1 w fotografii amatorskiej. Peeking w wizjerze, pomiar bez łaski, świetnie lepione jpegi, dobry RAW, lekki, wszystkomający.
No to sony na prowadzenie sie wysunęło
No ja też myślę, że na tą chwilę nic A3000 nie pobije.
B&H sprzedaje to z kitem 18-55 i 55-210 za kwotę $446 razem, zusammen, do kupy.
stachmuszel
24-12-2014, 09:52
To same szkła są tyle warte, puszkę dostajemy gratis :-)
Ja zastanawiam się, czy nie kupić drugiej samej puszki (na zapas), bo nie wiem czy taka okazja jeszcze się nadarzy. Ciekawe czy Sony będzie kontynuowało tą linię.
Mnie bardzo podoba się w tej puszcze trzymanie aparatu, dla mnie jest bardzo komfortowe. Aparat jest ani za mały, ani za duży a lekki. Mam do niego pasek nadgarstkowy, super sprawa. Druga sprawa to pokrętło PASM, którego brakowało mi w NEX-ach c3 i 5n, bo często korzystam z panoram, które aparat składa imho rewelacyjnie. Finał jest taki, że system Nikona leży w domu. Śmiem twierdzić, że obrazek ma lepszy niż mój D700, a już na pewno jpg, nie mówiąc o filmie :-)
otwieracz
24-12-2014, 11:01
Muszę przyznać że też mi chodzi ta pucha po głowie. Mam A5000 z tą matrycą, ale brakuje mi wizjera, szczególnie do pleśniaków i peakingu. Nieporęcznie się tego używa korzystając tylko z LCD. Kolejna rzecz jaka mnie kusi to podpięcie Sigmy 10-20 która z A5000 jest niezbyt poręczna delikatnie mówiąc. Z A3000 powinno być zdecydowanie lepiej. Ale generalnie chodzi mi o wizjer. Sama puszka jest leciutka, ale gabarytowo dużo większa. Ale i tak i tak A5000 nie chowałem po kieszeniach tylko nosiłem w małym pokrowcu przewieszonym przez ramię. Wystarczy dokupić większy i dużej różnicy nie odczuję, a różnica między noszeniem D90 a tej zabawki którą można wyrwać obecnie za mniej niż 700zł. i tak będzie duża. Poprawi się też znacząco ergonomia - kółko nastaw i szczególnie grip. A5000 o mało nie zaliczył gleby dwa razy jak wyciągałem go z pokrowca. Przy upalnej pogodzie wyślizgiwał mi się z ręki. Można powiedzieć że dokupiłbym do A5000 wizjer i grip a aparat dostaję gratis :-)
A3000 ustawiłem na 10 Mpix. Lepi tak dobre jpegi, że przestałem wołać RAW-y, bo mi się po prostu nie chce :D Dobrze leży, nic nie waży. Mam bagnety na Nikona, M42 i Canona FD. Przebieram jak w ulęgałkach. Nawet czasem przykręcam znienawidzonego ruskiego Heliosa 58/2 44M-4, bo pomimo, że to mydło, to Nikkor 50.1,8 przegrywa wyjątkowo szpetnym rozmyciem :D A jeszcze inne pytanie. Czy znacie szkło w okolicy 50 mm, które ma bardziej szpetne rozmycie od nikkora 50/1.8 D ??
stachmuszel
24-12-2014, 15:36
Remol, dlaczego ustawiles na 10Mpx?
Kurcze w sklepie jak popatrzyłem na niego to z odrazą,
ale teraz to mnie trochę zaciekawiliście z tą puchą, faktycznie matryca taka dobra ?
otwieracz
24-12-2014, 16:53
Nawet czasem przykręcam znienawidzonego ruskiego Heliosa 58/2 44M-4, bo pomimo, że to mydło, to Nikkor 50.1,8 przegrywa wyjątkowo szpetnym rozmyciem :D A jeszcze inne pytanie. Czy znacie szkło w okolicy 50 mm, które ma bardziej szpetne rozmycie od nikkora 50/1.8 D ??
Pentacon 50 1.8 - jeszcze bardziej szpetny od Heliosa :-) I tani jak barszcz.
To same szkła są tyle warte, puszkę dostajemy gratis :-)
Niom... U Sonego czasem przechodzą takie numery. Wcześniej do świetnego Vario-Sonnara dodawali przyspawanego R1 w gratisie.
ale teraz to mnie trochę zaciekawiliście z tą puchą, faktycznie matryca taka dobra ?
Bardzo dobra, to w sumie takie okrojone a58 z bagnetem E, a kosztuje grosze ;)
stachmuszel
25-12-2014, 10:26
Ta sama co w a5000, tylko zabudowana w puszkę, która imho jest bardzo przyjazna ergonomiczne. Mnie pasuje zdecydowanie bardziej niż korpusy nexopodobne. I jak kolega Gavin wspomniał za śmieszny pieniądz.
Remol, dlaczego ustawiles na 10Mpx?
A po co mi więcej ? Czasem ustawiam na 5 Mpix :) Mnie tam pierdylion pikseli nie kręci. Dlatego lubię Fuji S3 Pro i jego 6 Mpix :)
stachmuszel
27-12-2014, 08:57
Panowie, czy NEX-3N będzie korygował wewnętrznie jpg z SEL18-55?
stachmuszel
27-12-2014, 11:46
Panowie, czy NEX-3N będzie korygował wewnętrznie jpg z SEL18-55?
Sorki panowie, nie ten wątek, przepraszam.
Ten zestaw można w Polsce kupić za 1500zł - daje ładny obrazek ale te gabaryty... Chyba wolałbym coś zgrabniejszego np. Oly PL5 14-42 + 40-150 za 1800zł.
Ja też ustawiłem na 10 Mpx - dla mnie w większości zdjęć taka rozdzielczość jet zupełnie wystarczająca, tym bardziej, ze ustawienie na 20 Mpx - jpg fine dawało pliki o wielkości nawet 8-9 megabajtów w przypadku niektórych zdjęć.
Remol71 - jakiej przejściówki na bagnet nikona używasz? Chodzi mi o producenta - czy ma to znaczenie jeżeli chodzi o jakość wykonania i ostrzenie na nieskończoność?
Na NEX-ach wszystko ostrzy na nieskończoność bez soczewki. Przejściówka jakaś taka chińska z Allegro.
stachmuszel
02-01-2015, 13:10
Na NEX-ach wszystko ostrzy na nieskończoność bez soczewki. Przejściówka jakaś taka chińska z Allegro.
Nie wszystko ostrzy na nieskończoność, miałem adapter kupiony u użytkownika allegro Guni (nie pamiętam nazwy sklepu, ale jakiś duży sklep) do Canon FD-NEX. Nie było nieskończoności. Sklep przyjął zwrot.
To jakiś wybryk natury. Pisałem o tym, że jet to fizycznie możliwe. Za chińszczyznę nie mogę brać odpowiedzialności. Kulkę od łożyska też można zepsuć albo zgubić.
Temat zakończę info które dostałem.
Dozbierano kasy.
Kupiono w koncu d3200 z kitem.
Podobno ze względu na szkła N które ma podobno wielu znajomych.
Dzieki za pomoc :)
Sorki że się wtrącam w temat.
Też mam dylemat czy N D3200 z kitem czy Sony ILCE 5000lw?