Zobacz pełną wersję : Problem ?:) czy niepotrzebne objawy ?
Witajcie
zastanawia mnie fakt co może być nie tak... ale to już nie pierwsza sytuacja gdzie pojawił mi się taki problem jak na zdj numer 1... Rozumiem ze ostrość może iść w F/B focus... ale tu dziwne rozmycie(poruszenie)? ;/
wstawiam link do full zdj, exify wszystko zachowane
PS zdj wywołane z rawa do JPG bez jakichkolwiek ustawień...
a drugie zdj ze jeśli "wszystko zagra" na tych samych ustawieniach jest igła ;/
sam już nie wiem... czy jestem zbyt wyczulony ?;/ czy też jakieś problemy z lustrem ?
http://fotokonieczny.pl/1.jpg
http://fotokonieczny.pl/2.jpg
A to nie jest przypadkiem ten efekt "miliarda" mpx? Że im więcej pikseli, tym krótszy musi być czas żeby nie poruszyć? 85mm daje ok 1/100s więc może 1/200 to za długo w przypadku 36mpx?
stachmuszel
17-12-2014, 08:28
Ja tu nic niepokojącego nie widzę.
Ja też nie widzę żadnego problemu 1 troszkę nie ostra, ale 2 idealnie, nie widzę żadnego poruszenia.
Zdjęcie 2, powiększenie 100% - za to uwielbiam D800 :D
Wygląda jak lekkie poruszenie.
Jak dla mnie, to 1 poza minimalnym BF (pewnie lekkie przesunięcie po ustawieniu ostrości) też wydaje się lekko poruszone, bo nie ma nigdzie takiej ostrości jak na 2.
@Aeon88 dokladnie tak, jesli wszystko sie zgra to 100% powiekszenie jest poprostu idealne, boskie ;)
2 wstawilem dla porownania ;)
A co do pierwszego heh... Sam nie wiem, niby pozycja stabilna bez jakis wiekszych problemow z utrzymaniem aparatu. Trudno bede probowal dalej ;)
Piotr Garbat
07-01-2015, 12:26
Witaj!
Wiesz, mam bardzo podobnie, walczę z Nikonem ( z serwisem ) od jakiegoś czasu, wysyłam im nef-y ( ale musiałem pocztą płytkę wysłać bo nie przyjmowało mi pliku 75 MB ). Według nich jest lekki BF, według mnie jest ewidentna wada. Na samym początku ( a kupowałem D800E tylko z przeznaczeniem do studia ) było w miarę dobrze tzn. czasami ostrość gdzieś uciekła ( lub wyglądało jak u Ciebie na lekkie poruszenie ) ale to było 5-10 % zdjęć i zwalałem to na mój brak "obycia" z aparatem. Niestety w miarę upływu czasu odsetek zdjęć poprawnych zaczął drastycznie spadać i w chwili obecnej mam 15 % zdjęć akceptowalnych (!!!) co jest horrorem. Nie mogę za bardzo mówić o poruszeniu bo robię tylko w studio i przy lampach błyskowych, na czułości 100 więc teoretycznie nie powinno być żadnego poruszenia a jest źle! Nie bardzo wiem co robić, jeszcze w tym tygodniu sprawdzę FF/BF bo w sobotę mam sesję i już się boję efektów. Chcę kupić D810 ( nie rezygnując z D800E, bo jak "trafi" to jest bajka ), ale trochę się boję...
Wygląda jak lekkie poruszenie. dokładnie tak - to widać na zdjęciu nr 1
Nr 2 idealnie ostro bez poruszenia.
Jeśli takich poruszonych zdjęć jak nr 1 w strefie ostrości masz dużo to niestety jest to wada a jeśli zdarza się to sporadycznie to wszystko jest OK.
Gdzieś była wzmianka że opadające lustro w D800 jest słabo wytłumione ZOBACZ (https://www.youtube.com/watch?v=fBbttHbZfrA) i może powodować takie objawy jakie widać na zdjęciu nr1.