Zobacz pełną wersję : jak zrobic dobre zdjecie w teatrze?
Temat chyba mowi sam za siebie... Bede musial wykonac kilka zdjec w teatrze zaraz po weekendzie, dowiedzialem sie o tym przed chwila, problem jednak sa warunki - nie bede mial mozliwosci uzycia zadnego swiatla (np lampy), sama sztuka jest tez kiepsko oswietlona (takie ma wymagania). Uzywam aparatu analogowego, takze bawienie sie w testy na cyfrze i "zawsze cos wyjdzie" odpadaja. Ma ktos pomysl jak dokonac cudu? :)
ufff. Może kup sobie negatyw 1600 a aparat ustaw na 3200 i wywołaj forsownie... niech się wypowie ktoś to się na tym lepiej zna.
ja robiłem cyfra (D70s) przy f/2-2,2 (szklo 50/1.8) i iso 400-800, zresztą sam zobacz: www.artur.jb.prv.pl/galerie-teatr.html . fotki z exifami, wiec możesz odczytać aparametry
Dobra, to jak pokazujemy... http://plfoto.com/1149422/zdjecie.html to jest zrobione cyfrą co prawda, iso 1250 i jeszcze lampa w sufit z wysuniętym kartonikiem. Z tym, że ty nie możesz użyć lampy... moje zdjęcie nie było robione podczas spektaktu, a oświetlnie, nie jak u kolegi arturjb było naprawdę liche.
fakt ja mialem dobre swiatlo - halogeny sceniczne
U mnie był jakiś wiesz, punktowy reflektor w 1/4 mocy. Troche się powyginałem zanim to strzeliłem. Potem w tych brązo-cieniach czerwona kasza. Było odszumiane i generalnie skręcane w psie.
bukowy dziad
05-05-2007, 20:30
Temat chyba mowi sam za siebie... Bede musial wykonac kilka zdjec w teatrze zaraz po weekendzie, dowiedzialem sie o tym przed chwila, problem jednak sa warunki - nie bede mial mozliwosci uzycia zadnego swiatla (np lampy), sama sztuka jest tez kiepsko oswietlona (takie ma wymagania). Uzywam aparatu analogowego, takze bawienie sie w testy na cyfrze i "zawsze cos wyjdzie" odpadaja. Ma ktos pomysl jak dokonac cudu? :)
nic nie wiemy o szklach jakimi dysponujesz, ale zakladam, ze niespecjalnie jasnymi. w takich okolicznosciach przyrody na prf ludzie zwykli mawiac "wynajmij zawodowca";) ale zawsze mozesz dorwac np. czarno-bialego kodaka tmax3200 i potem martwic sie labem, ktory ci to wywola w jakis w miare sensowny sposob. no ale moze niech cos poradza ci co z luboscia powtarzaja, ze dobry fotograf to swietne zdiecie zrobi i małpką i pudelkiem po butach;)
coz, nie musi byc lab bo i sam moge wywolac, dla mnie to nie problem, nawet z forsowaniem. Chodzi raczej o to zeby mozliwie wygladalo. Warunki oswietleniowe to bedzie jakis badziewny punktak + kilka swiec. Takze na prawde kiepsciutko. I dlatego nie wiem co robic, co faktycznie moglbym pozmieniac aby wyszlo ladnie i "tak dla ludzi". Boje sie ze bedzie zbyt ziarniste, albo... sam nie wiem jakie. Dlatego liczylem na jakies ekstra wskazowki, ktore pomoga mi sie tam zachowac :)
obiektyw ze światłem 1.8 lub 2.8, ISO conajmniej 800 i .. jazda. Ja robiłem Kitowym ostatnio, ale straszna męczarnia i jak będzie naprawdę kiepskie światło, to bez lampy nie podchodź :(
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Autorze, no i co wymyśliłeś z tym teatrem?
Bylem, zrobilem, 800 iso - bedzie forsowane. Zobacze co wyjdzie. Wiecej nie moglem w tych warunkach zrobic, niestety nie bylo mozliwosci. Teraz trzeba bedzie czekac :)
Jak będziesz miał skany i ochote to wrzuć coś i daj znać ;)
Na razie nie mam skanow, a jedynie pare odbitek wykonanych recznie. Skanera sam nie mam, wiec bede musial u kogos zrobic taki zabieg. Jednak tak patrze - sporo "sniegu" sie porobilo na papierze. A moze macie jakies sugestie jak wolac aby maksymalnie zminimalizowac takie ziarno-efekty w tym przypadku?
andrzejp
11-05-2007, 21:07
tak z ciekawości na jakim filmiku.