PDA

Zobacz pełną wersję : Jak włączyć laptop bez otwierania pokrywy

esperal
16-12-2014, 00:20
Witam.
Zastanawiam się czy jest możliwość uruchamiania lapka na win7 inaczej niż przez otwarcie pokrywy? Mam zewnętrzny monitor na którym w przeciwieństwie do lapkowego coś widać. Używam myszki i właśnie zamówiłem zewnętrzną klawiaturę ponieważ ta wbudowana mi nie pasuje. W takim przypadku nie potrzebuję nawet tego komputera otwierać bo i po co. Niestety muszę go włączyć. Oczywiście wiem że to nie jest wielki problem ale jednak trochę mnie to irytuje. Więc da się czy nie?
Żeby nie było żem leń, użyłem forumowej wyszukiwarki i nic.

Kurtz
16-12-2014, 00:24
Przycisk power? xD
Wystarczy, że zmienisz sobie akcje po zamknięciu klapy...

jo44
16-12-2014, 00:25
Mój Dell ma wyłącznik z boku, po prawej stronie, na "przedłużeniu" zawiasu. Więc OCB? :)

esperal
16-12-2014, 00:31
Dojście do przycisku power mam dopiero po otwarciu pokrywy.

Ronin79
16-12-2014, 00:38
Ustawić w biosie start z klawiatury. Nie zawsze jest taka opcja ale warto poszukać

Johanan
16-12-2014, 00:44
A nie zniszczysz w ten sposób matrycy laptopa, przez jej przegrzanie?

esperal
16-12-2014, 00:47
Ustawić w biosie start z klawiatury. Nie zawsze jest taka opcja ale warto poszukaćJak zacznę grzebać w biosie to będę musiał kupić nowego kompa:D
Start z zewnętrznej klawiatury lub monitora to jest to czego szukam. Mógłbym wtedy zaoszczędzić trochę miejsca na biurku.
Johanan- ja w ogóle nie chcę żeby ta matryca w laptopie pracowała.

Ronin79
16-12-2014, 00:51
Niektóre klawiatury mają dedykowany przycisk power. Czasami działa on bez przestawiania w bosie, ale najczęściej jednak trzeba.

Johanan
16-12-2014, 00:54
...
Johanan- ja w ogóle nie chcę żeby ta matryca w laptopie pracowała.
Nie chcesz też chyba, żeby się zepsuła, czy może się mylę? :)
A padnie, gdy ją przypieczesz.

velaskez
16-12-2014, 00:55
Stacja dokująca? :mrgreen: Sorry za syf na biurku...ale jak widać można podłączyć wiele. Ja właściwie dopóki nie zabieram komputera z domu to go nie otwieram.
Jaki masz komputer? Bo o tym ani słowa, więc ciężko mi powiedzieć czy w ogóle masz konstrukcyjnie przewidzianą taką opcje.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/12/2co32h2-2.jpg
źródło (http://oi61.tinypic.com/2co32h2.jpg)

Kurtz
16-12-2014, 01:00
Dojście do przycisku power mam dopiero po otwarciu pokrywy.

Ale czy samo otwarcie pokrywy, żeby nacisnąć power jest problemem ? Otwierasz, naciskasz, zamykasz...

esperal
16-12-2014, 01:21
Nie chcesz też chyba, żeby się zepsuła, czy może się mylę? :)
A padnie, gdy ją przypieczesz.Dlaczego ma się przypiec? Komp prawie w ogóle się nie grzeje, a wentylatorów to chyba zapomnieli zamontować bo ich jeszcze nie słyszałem. Laptop to Asus, nie pamiętam teraz jaki ale służy tylko do zdjęć, w gry nie gram, filmy odpalam z czego innego, internet z tabletu więc co ma tą matrycę przypiec.
Kurtz- tak właśnie robię teraz, ale gdybym mógł używać zewnętrznej klawiatury do włączenia kompa to mógłbym go przełożyć w inne miejsce bo biurko nie jest za duże. Chodzi mi tylko i wyłącznie o ergonomię w miejscu pracy.

Johanan
16-12-2014, 03:37
Jeżeli uda Ci się uruchomić tego laptoka z opuszczonym ekranem, to dla świętego spokoju zmierz mu temperaturę matrycy tak po godzinie pracy.
Kiepskie konstrukcje oddają sporo ciepła przez klawiaturę, więc kiedy ekran będzie zamknięty, temperatura może rosnąć i radzę to sprawdzić.

GonzoG
16-12-2014, 04:14
Dokładnie jak pisze Johanan. I nie tylko przez samą klawiaturę, jak i samą obudowę oddawane jest dużo ciepła, bo zaraz pod tym plastikiem masz procesor, chipset, czy kartę graficzną. Przy większym obciążeniu temperatura potrafi mocno podskoczyć (w niektórych laptopach punktowo do +50st), a to dla matrycy przez dłuższy czas może być bardzo szkodliwe.

No i jest jeszcze druga sprawa - część laptopów przez klawiaturę zasysa też powietrze do wentylatora - zamknięcie ekranu zmniejszy przepływ powietrza, a tym samym zwiększy się grzanie.

darko
16-12-2014, 10:43
W pracy mam lapka non stop w stacji dokującej, pracuje tak dziennie po 8-10 godzin i nic się z nim złego nie dzieje.

gniady
16-12-2014, 12:23
W pracy mam lapka non stop w stacji dokującej, pracuje tak dziennie po 8-10 godzin i nic się z nim złego nie dzieje.
Czy w związku z tym nic się nie stanie z komputerem esperala? Nie twierdzę, że się stanie...

Ja mam Asusa KS53V..., używam go z zewnętrznym monitorem i klawiaturą. Zwykle mam zamknięty ekran laptopa i nie ma problemu. Zauważyłem jednak, że jak obrabiam zdjęcia lub filmy, albo giercuję, to wentylator częściej pracuje. Jak podniosę ekran to czuć ciepło na obudowie... Podniesienie ekranu zauważalnie polepsza chłodzenie, i wiatrak znacznie mniej pracuje.

pozdrawiam

TOP67
16-12-2014, 12:49
Przecież matryca się wyłącza po zamknięciu. To jak ma się przegrzać?
Najbardziej naturalne rozwiązanie, to stacja dokująca. Ale nie zyska się na miejscu, a wręcz straci. Chyba, że wciśniesz go gdzieś pod biurko.

jerryjola
16-12-2014, 13:22
Dlaczego ma się przypiec? Komp prawie w ogóle się nie grzeje, a wentylatorów to chyba zapomnieli zamontować bo ich jeszcze nie słyszałem. Laptop to Asus, nie pamiętam teraz jaki ale służy tylko do zdjęć, w gry nie gram, filmy odpalam z czego innego, internet z tabletu więc co ma tą matrycę przypiec.
Kurtz- tak właśnie robię teraz, ale gdybym mógł używać zewnętrznej klawiatury do włączenia kompa to mógłbym go przełożyć w inne miejsce bo biurko nie jest za duże. Chodzi mi tylko i wyłącznie o ergonomię w miejscu pracy.

Przede wszystkim sprawdź, czy do Twojego modelu są dostępne stacje dokujące.
Jak tak, to wcześniej kolega velaskez zaprezentował, jak to wygląda (pozdrawiam serdecznie miłośnika IBM/Levovo) i to się bardzo dobrze sprawdza.

spiritus
16-12-2014, 14:10
Poczytaj o czymś takim jak wake on lan. Jak masz taką opcję w biosie to możesz budzić komputer przez kabel sieciowy - nie wiem jak z wifi.

adriansocho
16-12-2014, 14:29
Do większości laptopów kupuje się stacje dokujące, do niektórych są śmiesznie wręcz tanie (do mojego Della - 10 pln), taka stacja CAŁKOWICIE załatwia sprawę. Ma swój osobny przycisk zasilania.

Johanan
16-12-2014, 15:25
Przecież matryca się wyłącza po zamknięciu. To jak ma się przegrzać?
...
Nie ma absolutnie żadnego znaczenia, czy jest włączona, czy wyłączona..
Sama matryca w urządzeniach takich jak laptopy jest ze swej natury chłodna, nawet kiedy jest długo włączona.
Inna sprawa, gdy trzyma się ją nad piecykiem.

GonzoG
16-12-2014, 15:39
Do większości laptopów kupuje się stacje dokujące, do niektórych są śmiesznie wręcz tanie (do mojego Della - 10 pln), taka stacja CAŁKOWICIE załatwia sprawę. Ma swój osobny przycisk zasilania.
Nie do większości, a do mniejszości.
Tylko wyższe modele laptopów mają możliwość użycia stacji dokującej - w Dellu to tylko serie Latitude i Precision - czyli 2 najwyższe.

Co do włączania komputera - można zrobić to na kilka sposobów:
1) Dedykowaną stacją dokującą - o ile do danego taka jest (nie dotyczy stacji USB).
2) przez sieć LAN, a nawet WiFi (ciężej) - wymaga włączenia w biosie o ile funkcja dostępna.
3) klawiaturą USB (nawet bezprzewodową, ale musi mieć własny odbiornik USB) - wymaga włączenia w biosie, o ile dostępna i klawiatura musi posiadać guzik włączania - niestety nie jest on zbyt popularny.

Całkowity zanik zasilania - jak odłączenie baterii i zasilacza może uniemożliwić uruchomienie przez LAN/WiFi/USB do czasu włączenia komputera fizycznym guzikiem.

esperal
16-12-2014, 19:14
ASUS R510LD-XO269V-12 i5-4200U/12G/128+500/7HP64X GF820 tak mam na fakturze.
Stacji dokującej chciałbym mimo wszystko uniknąć ze względu na wielkość. W ten sposób nie zyskam miejsca.
Jeśli chodzi o grzebanie w biosie to chyba jeszcze do tego nie dorosłem albo już jestem za stary.
Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł a mianowicie klawiatura , która już do mnie idzie posiada programowalne przyciski. Co jeśli zaprogramuję pod jakimś przyciskiem POWER? Zadziała to?
Jeśli chodzi o przegrzanie matrycy przy zamkniętym laptopie to nie mam się czego bać. Komputer chodzi tak kilka godzin i nie zauważyłem żeby w związku z tym zwiększał chłodzenie co znaczy że temperatura jest ok. Wydaje mi się że jest na tyle wydajny że te programy graficzne to za mało żeby go zgrzać.
Mam stary mały laptop Acera na stałe podłączony pod telewizor. Pokrywa od kilku lat zamknięta, nie zauważyłem problemów z temperaturą.
Mam też laptop HP i ten po zamknięciu pokrywy odlatuje. Odgłos podobny do silników odrzutowca. Nie ma opcji żeby pracował z zamkniętą pokrywą bo się zaczyna gotować.
Mój wniosek taki że ewentualne problemy z przegrzewaniem zamkniętego kompa to indywidualna sprawa. Wydaje mi się że niektóre konstrukcje mają s********e chłodzenie już na etapie projektowania podczas gdy inne dają sobie nieźle radę.
Wracając do dodatkowej klawiatury, ktoś kiedyś sprawdzał czy to programowanie przycisków zda egzamin?

GonzoG
16-12-2014, 19:47
Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł a mianowicie klawiatura , która już do mnie idzie posiada programowalne przyciski. Co jeśli zaprogramuję pod jakimś przyciskiem POWER? Zadziała to?
Nie da się.
Programowalne = do zaprogramowania w sterowniku w systemie, sam komputer będzie miał głęboko gdzieś, co sobie tak ustawisz.

Jeśli chodzi o przegrzanie matrycy przy zamkniętym laptopie to nie mam się czego bać. Komputer chodzi tak kilka godzin i nie zauważyłem żeby w związku z tym zwiększał chłodzenie co znaczy że temperatura jest ok. Wydaje mi się że jest na tyle wydajny że te programy graficzne to za mało żeby go zgrzać.
Nie znam takiego komputera, którego LR by nie był wstanie obciążyć na full, a tym samym musi się zgrzać.
A jeśli używasz LR, to znaczy, że nie robiłeś w nim za wiele importu, czy eksportu zdjęć.

Mam stary mały laptop Acera na stałe podłączony pod telewizor. Pokrywa od kilku lat zamknięta, nie zauważyłem problemów z temperaturą.
A co on tam niby takiego robi, żeby się musiał grzać?? odtwarza filmy, czyli nic co będzie w stanie go porządnie obciążyć.
Mój telefon odtwarzając filmy FHD nie chce się specjalnie grzać, a nie ma ani jednego wiatraka...

velaskez
16-12-2014, 19:47
ASUS R510LD-XO269V-12 i5-4200U/12G/128+500/7HP64X GF820 tak mam na fakturze.
Stacji dokującej chciałbym mimo wszystko uniknąć ze względu na wielkość. W ten sposób nie zyskam miejsca.

Do tego lapka nie ma stacji dokujących. Na przyszłość - co do wielkości - to kolega może nie zrozumiał tej fotki, którą tu zapodałem. Na niej komputer specjalnie wyjąłem ze stacji, żeby ją pokazać ;) Poza obrys laptopa wystają tylko te wystające elementy w lewym górnym rogu :) Ergo, przyrost zajętego miejsca na biurku jest znikomy.

Johananowi raczej chodziło o stałe podgrzewanie od strony klawiatury na poziomie 30-40 stopni. Choć ja tam nie sądzę, żeby to miało duży wpływ. Dotychczas nie zauważyłem.

Mój wniosek taki że ewentualne problemy z przegrzewaniem zamkniętego kompa to indywidualna sprawa. Wydaje mi się że niektóre konstrukcje mają s********e chłodzenie już na etapie projektowania podczas gdy inne dają sobie nieźle radę.

Mają, szczególnie te obecnie cieniutkie, z mocnymi komponentami. Natury się nie oszuka, jak się chce mieć dobre odprowadzanie ciepła, trzeba zrobić miejsce. Albo odprowadzać je do aluminiowej obudowy (tak jak to robi Apple :mrgreen: )

obuch
28-02-2015, 10:56
@esperal
Seria Dell Latitude (a może i inni producenci) ma ficzer w biosie: "auto power on" gdzie m. In. Możesz skonfigurować start po wykryciu zasilania.

Dzięki temu laptop startuje po podłączeniu kabla z zasilaniem tak jakbyś naciskał przycisk power.

Chyba warto abyś przejrzał bios czy nie masz czegoś podobnego, tam nie ma co popsuć, co najwyżej wrócisz do ustawień domyślnych.

Szukaj opcji "restore on power ac loss" itp.

Borat1979
28-02-2015, 12:53
Jak zacznę grzebać w biosie to będę musiał kupić nowego kompa:D

BIOS laptopa jest tak ubogi, że dostępne opcje można na placach policzyć i nie ma tam nic co mogłoby spowodować uszkodzenie sprzętu. Zresztą nie rozumiem czego się tak ludzie boją w tym BIOSie?

sabur
28-02-2015, 13:38
Dokładnie - nie ma co bać się BIOSu :)

Walczyłem jakiś czas temu z podobnym tematem w moim "fantastycznym" Lenovo...skończyło się na lekko uniesionym ekranie aby mieć dostęp do pstryczka włączniczka.

arobak
28-02-2015, 18:24
Ja swojego acera od lat traktuje jako stacje centralną i klapa jest cały czas opuszczona. Problem włączania rozwiązałem połowicznie - acera nie wyłączam tylko usypiam. Czasem prosto z windowsa robię uruchom ponownie, aby zainstalowały się aktualizacje. Najgorzej jest kiedy brak zasilania bo wtedy muszę dobrać się do laptopa (schowany pod blatem stołu) i podnieść klapę aby dostać się do włącznika.
Robię tak od lat i nie zauważyłem negatywnego wpływu na prace komputera, a wręcz przeciwnie wydaje mi się, że on to lubi :)

bebentek
11-03-2015, 17:24
a czy da sie odpalic maca bez otwierania pokrywy, ktos cos?

mehmet efendi
11-03-2015, 20:00
a czy da sie odpalic maca bez otwierania pokrywy, ktos cos?

A po co wyłączasz maca?
Przy grającej muzyce ekran i mac sie uśpi, ale radio będzie chodziło.
Nie testowałem tego z ekranem zewnętrznym czy dopięta klawiaturą extra, gdyż nie mam takiej potrzeby.
Popytaj na forum jabłkowym.