PDA

Zobacz pełną wersję : Uszkodzony pierścień przysłony Nikkor ED 80-200 f 2.8D

silencio
15-12-2014, 20:17
Witam, dołączam zdjęcie uszkodzonego pierścienia

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img538/9846/naGLVY.jpg)

Bardzo proszę o pomoc, szukam tej części do całkowitej wymiany, ewentualnie jakiegoś rozwiązania - naprawy bez konieczności wymiany. Nie wiem, czy można np. kupić inne szkło - dawcę i wymienić pierścień oraz podmienić ten długi popychacz, który wchodzi do środka obiektywu. Rozumiem, że sam popychacz musi być odpowiedniej długości a sama obręcz jest w tym samym rozmiarze w każdym szkle na "śrubokręt" ? Przyznam, że goni mnie czas i serwis Nikona nie wchodzi w grę do końca tego roku. Dziękuję za pomoc w rozwiązaniu tego problemu i pozdrawiam serdecznie !

deep
15-12-2014, 20:28
A co się stało popychaczowi że trzeba go wymienić? Najlepiej poszukać dawcy albo sam pierścień, ale problemem może być właśnie ten czas.

silencio
15-12-2014, 20:32
Jest do kupienia za 65 zl szkło, które ma taki sam pierścień, ale słyszałem, że ta długa blaszka - popychacz ... jak zwał tak zwał, pono jest różnej długości i tak sobie myślę, czy nie można odkręcić blaszki i przykręcić do tego pierścienia z dawcy i zamontować w moim szkle. Mogę sie mylić ...

Obelix
15-12-2014, 20:37
Jeśli chodzi o to wyszczerbienie to nie trzeba wymieniać pierścienia - ten można jeszcze uratować. Nie będzie to tak estetyczne jak oryginał, ale w pełni funkcjonalne.

silencio
15-12-2014, 20:42
Czyli coś wkręcić lub nakleić ? :)

deep
15-12-2014, 20:46
Ten fragment ukruszony informuje body o jasności szkła (czyli to właśnie Ai i AiS). Można rzeźbić, ale można też go wymienić. Popychacz przysłony nie jest zintegrowany z pierścieniem, więc nie wiem dlaczego chcesz go wymieniać.

silencio
15-12-2014, 20:51
Wyświetla się error w body, brak liczby przysłony. Jak dopchnę ręcznie to wszystko gra ... na tzw. zapałkę .

Obelix
15-12-2014, 20:52
Czyli coś wkręcić lub nakleić ? :)

Raczej wpierw podszlifować w głąb, a następnie dorobić i wkleić brakujący fragment.

deep
15-12-2014, 20:56
Napisz do serwisu, ile chcą za sam pierścień, może nie będzie dużo, a wymienisz sobie sam, albo ja ci wymienię

Studio5s
12-01-2015, 16:11
Witam.
Koszt takiego pierścienia bez dźwigni sterowania przysłoną to koszt około 60 zł przy założeniu że jest to obiektyw AF ED 80-200 f2,8
Koszt takiego pierścienia bez dźwigni sterowania przysłoną to koszt około 70 zł przy założeniu że jest to obiektyw AFS ED 80-200 f2,8
Czas oczekiwania około 1-2 tygodni na wersję 2.
Wersja 1 około 3 dni.
Mogę dorobić zaczep, będzie to wyglądało troszkę mało estetycznie ale za to funkcjonowało.
Pozdrawiam