Zobacz pełną wersję : D7000 problem z szumami
Gandalf230
15-12-2014, 19:43
Witam szanownych zgromadzonych i od razu przechodzę do meritum.
Mam nikona D7000 - taka tam pucha :D
Zdjęcia robi fajne i bla bla bla
ale problem pojawia się przy iso 800 i więcej
zaczynają występować dość wkurzające szumy. dla porównania zdjęcia z innego body d7000 takich szumów nie pokazują.
dla podpowieddzi przy iso 100 nie widac szumów ale po powiekszeniu w ps juz sa widzialne a nie powinno ich wcale byc, ma ktos jakies pomysly ?
Mam nikona D7000 ale problem pojawia się przy iso 800 i więcej
zaczynają występować dość wkurzające szumy. dla porównania zdjęcia z innego body d7000 takich szumów nie pokazują.
Może to inne D7000 miało włączoną redukcję szumów.
Gandalf230
15-12-2014, 19:49
mam ustawiona redukcje na max - jak powiedzmy do iso 400 nie wkurza mnie nic w zdjeciu tak przy iso 1000 zdjecie jest tragedia totalna, wojna mrówek
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/12/ce344d82ff38a459med-2.jpg
źródło (http://images66.fotosik.pl/455/ce344d82ff38a459med.jpg)
Może zdjęcie nie jest doświetlone?
Wrzuć tutaj RAWa lub chociaż pełnego jpg z exifem.
Gandalf230
15-12-2014, 20:13
http://artwebmedia.pl/untitled-4190.jpg
I przy takich warunkach ekspozycji dziwisz się, że są szumy? Pomijam już fakt, że zdjęcie jest poruszone.
Gandalf230
15-12-2014, 20:34
nie mam innego pod reka ale nawet w studio powstaja mi szumy, co prawda nie mowimy o iso 1000 ale widac je przy obrobce, a doswietlam 4 lampami
przemas-J
15-12-2014, 20:39
Jak wyciągasz z takiej ciemnicy o 4-5 ev to nic dziwnego
To coś masz namerdane w ustawieniach aparatu, albo masz zbyt wysokie wymagania ;)
Ale przy ISO 1250 i tak ciemnej scenerii, jaką pokazałeś na przykładowej fotce, to nie ma siły - musi szumieć.
Gandalf230
15-12-2014, 20:43
gdyby nie to ze porownywalem i sam ustawialem oba aparaty to bym moze sie nie czepial :D
co do ustawien robilem reset ustawien
wyrwiflak
15-12-2014, 20:53
Szumy w obróbce to mi i na D700 wychodzą na iso200 jak za mocno pociągnę cienie. Norma, zależy od agresywności obróbki. Zrób w takich samych warunkach zdjęcia swoim aparatem i czyimś i wtedy porównaj.
przemas-J
15-12-2014, 21:01
Wyszedłem na balkon i strzeliłem na szybko w paczce opisane o ile wyciągane ale trochę inne warunki
Redukcja szumów zwiększona
https://mega.co.nz/#!vMQBHC5I!AbLiBCwC_24ivjJXgBu9T3unmxncIx4iZaMLBvu lI9A
Gandalf230
15-12-2014, 21:05
no to powiem wprost - nie kumam ....
pierwszy raz powiem to ale po cichu - canon ma lepsza matryce ;/
To ja czegoś nie rozumiem...
Chcesz, aby przy ISO 5000 (tak, pięć tysięcy) szum z aparatu APS-C był prawie niewidoczny ??
Canon ?? W Canonie, to już nawet byś żadnych szczegółów nie widział.
Poza tym odszumianie w aparacie, to nie jest lekarstwo na wysokie ISO. To funkcja dla tych, co nie mają zielonego pojęcia co to RAW i jak się je wywołuje.
misiek1214
16-12-2014, 10:30
Z ciekawości zrobiłem szybki rzut oka na to co popełniłem w ostatnią niedzielę przy okazji jarmarku który odbywał się u mnie w mieście(wieczorem, ciemno, słabe dość oświetlenie sceny) i zdjęcie jak na iso 6400(!) dla mnie wygląda całkiem ok(goły raw tylko wczytany do programu żeby go zobaczyć). Przy powiększaniu wiadomo szum jak przy sztormie na Bałtyku ale nie aż taki jak na zaprezentowanej fotce ;o
Puszka to też D7000
Ale na 100% poprawnie naświetlone zdjęcie, a nie szukanie szumów w czarnych partiach po wcześniejszym ciągnięciu o ponad 2EV.
Wyciąganie o 5EV jest równoważne zwiększeniu ISO 32 razy. Ale również obcięciu 5 bitów informacji. Czyli masz ISO 32000 i 7 lub 9 bitów. Jeśli używasz ADL lub wyciągasz dodatkowo cienie, to znowu zwiększa efektywne ISO.
No to ja też nie kumam. Zdjęcie z paczki (kościół) oryginalne jest ok. Ciągnięte o 3EV akceptowalne a o 4EV po niewielkiej obróbce dalej byłoby dobre. Dźwig to tak jak koledzy powiedzieli kwestia pory dnia. Ten szum z ISO 1250 to ja biorę w ciemno :) No ale ja pstrykam foty D90, więc jeszcze nie jestem zepsuty przez te Nikonowskie matryce nowej generacji. Ech przygarnąłbym takiego D7000 szkoda, że nie mamy cen w Europie takich jak w USA. Nowy D7000 za $489...
Ech przygarnąłbym takiego D7000 szkoda, że nie mamy cen w Europie takich jak w USA. Nowy D7000 za $489...
A skąd Ty taką cenę na nowe D7000 w stanach wziąłeś? Podatek stanowy zawiera?
A może warto poszukać w UK, np. -TUTAJ- (http://www.hdewcameras.co.uk/nikon-d7000-digital-slr-camera-body-584-p.asp)? ;) Raptem nieco ponad 100 dolców drożej, a na miejscu ;)
To ja czegoś nie rozumiem...
Poza tym odszumianie w aparacie, to nie jest lekarstwo na wysokie ISO. To funkcja dla tych, co nie mają zielonego pojęcia co to RAW i jak się je wywołuje.
Wyciąganie o 5EV jest równoważne zwiększeniu ISO 32 razy. Ale również obcięciu 5 bitów informacji. Czyli masz ISO 32000 i 7 lub 9 bitów. Jeśli używasz ADL lub wyciągasz dodatkowo cienie, to znowu zwiększa efektywne ISO.
A mógłby ktoś powiedzieć coś lub podesłać link na temat działania odszumiania i korzystania z tej funkcji właśnie razem z rawami? Szukam, ale niczego konkretnego nie mogę znaleźć, a interesuje mnie sposób funkcjonowania i to czy jest sens go używać.
zbyszekD7000
20-12-2014, 18:44
To działa tylko przy jpg'ach
Na rawy nie wpływa. Rawy obrabiasz w programie i to tam dopiero bawisz się odszumianiem.
merkator
20-12-2014, 19:51
Wybaczcie jestem totalnym amatorem, ale coś mi tu nie pasuje. Poprawcie mnie jeśli źle oceniam dołączony przez kolegę jpg.
Godzina 19:07, czyli o tej porze roku jest zupełna ciemnica, a kolega daje korektę ekspozycji +1.33, kiedy powinien dać ujemną, tak w przedziale 1-2.
Jednak skoro zdjęcia są robione w trybie manualnym to powinno się samemu tak manewrować ustawieniami ISO, przysłony i czasu naświetlania by uzyskać prawidłowy histogram. Z obrazka (widok z ekranu) widać, że jest totalne niedoświetlenie. Przy takich ustawieniach to i hasselblad zaszumi.
D7000 mam dopiero od kilku miesięcy więc nie jestem guru w tym zakresie, ale ostatnio poszalałem w nocy robiąc zdjęcia z ręki. ISO 3200 a nawet 6400 nie było problemem, po wywołaniu jpg z raw szumy były bardzo akceptowalne.
nikoniarz
20-12-2014, 19:56
Kwestia subiektywnego odbioru szumów. Jak ktoś jest szumofobem, to ciężko go zadowolić...
Odszumianie wysokich ISO nie ma wpływu na RAW. Co innego odszumianie długich czasów.
Odszumianie wysokich ISO nie ma wpływu na RAW. Co innego odszumianie długich czasów.
To znaczy? W opisie redukcji szumów w moim aparacie jest informacja zarówno o wysokim iso, jak i o długich czasach. W przypadku raw-ów ma to przełożenie tylko na odszumianie na dłuższym otwarciu migawki? Mógłby ktoś wytłumaczyć jak ta funkcja działa(lub podesłać jakiś link)? Rozumiejąc jej działanie nie pytałbym o konkretne zachowania.
Odszumianie długiczasów ma za zadanie usunięcie szumów spowodowanych nagrzewaniem się matrycy. Zakłada się przy tym, że są one powtarzalne (co przeczy idei szumu). Po wykananiu zdjęcia z długim czasem, aparat wykonuje takie samo bez otwierania migawki a następnie odejmuje je od pierwszego.
Odszumianie dla długich czasów, to tak naprawdę glownie usuwanie defektów matrycy - czyli jaśniejszych pikseli w wyniku grzania się matrycy.
Nazwane odszumianiem trochę na wyrost.