Zobacz pełną wersję : Lampa automatyczna do D5100
EL-TOMALA
15-12-2014, 16:24
Witam. Proszę o poradę :-) . Doradźcie proszę jaką lampę mam wybrać do swojego Nikona, ważne żeby była automatyczna i niedroga ( odpowiedni stosunek jakości do ceny).
Dobre światło w fotografii, jak pewnie wiesz, jest bardzo ważne. Ile możesz wydać? Wystarczy na Metza 52?
Przemek-83
15-12-2014, 18:50
Ja stoję przed tym samym dylematem :p
Jedyne co sensowne w granicach 800zl to metz 52 o ile ma być nowa. Myślałem jeszcze nad używką sb-800 ale jak zobaczyłem, ze ta lampa potrafi miec 8 lat to sam nie wiem.
Ja ze swojej strony nie polecam chinoli :p
Owszem są tanie ale nic poza tym: p
Jarecky83
15-12-2014, 19:29
Ja przed tym wyborem byłem jeszcze kilka dni temu. Początkowo chciałem lampę manualną, ze względu na koszty oczywiście. Jednak dołożyłem i wybór padł na Metza 52. Po kilku dniach jedyne co mogę powiedzieć to: POLECAM! ;)
adriansocho
15-12-2014, 19:46
Ja niedawno kupiłem SB-400 i jest taka prosta w obsłudze i fajna i malutka, że mogę śmiało polecić. Dobrze się sprawdza w pomieszczeniach, gdy trzeba objąć parę osób (odbicie od sufitu), i w tym zastosowaniu jest tylko jedna wada, przy pionowym ustawieniu nici z odbicia.
CODER_BEST
15-12-2014, 21:48
800zł to SB-700 zakupisz używkę albo jeszcze trochę i nówkę ;ppp ale jeśli tak dla siebie tylko to Metz52 spełni twoje wymagania ;)
EL-TOMALA
16-12-2014, 10:07
Dzięki za porady, każdy poleca Matza 52 :-) - coś w tym musi być, widać że sprzęt sprawdzony :-).
Znalazłem w tej samej kategorii cenowej jeszcze Yongnuo Speedlite YN-568EX , co myślicie o tej propozycji? Jak wypada Waszym zdaniem w zestawieniu z 52?
Powiedzcie mi jeszcze czy Metz 44 AF-1 jest znacząco gorszy od 52?
adriansocho
16-12-2014, 11:21
A Metz to nie jest przypadkiem ta firma, która ostatnio ogłosiła bankructwo?
krishary
16-12-2014, 12:17
Bankructwo często niewiele znaczy dla klienta, ale oczywiście trochę stracha może napędzie.
Dodatkowe info:
Update 11/20/14: We have now heard from Metz' press office, who confirm that television and camera lighting product lines are under the same company, and that "during the preliminary insolvency process all business operations will be entirely continued. All products and services will be provided as usual. The aim of the insolvency process is to restructure and restart the company".
Znalazłem w tej samej kategorii cenowej jeszcze Yongnuo Speedlite YN-568EX , co myślicie o tej propozycji?
Poszperaj, o YN i Metzu jest na forum spooooro do poczytania. Nie ma sensu się powtarzać.
Powiedzcie mi jeszcze czy Metz 44 AF-1 jest znacząco gorszy od 52?
Sam musisz zdecydować co jest dla Ciebie ważne. Tu masz parametry obu lamp:
http://www.metz-lampy.pl/?/content/czytaj/metz_44AF-1
http://www.metz-lampy.pl/?/content/czytaj/metz_52AF1
patefonik
16-12-2014, 17:13
Cytując kolegę z wątku obok ( http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3476235&postcount=4 ):
......... a różnic międzi 52, a 44 jest cała masa:
- brak iTTL-BL
- brak CLS master
- brak wzorców oświetlenia (szerzej/węziej/standardowo)
- brak możliwości wyłączenia wspomagania AF
- brak auto FP
- brak możliwości ręcznego ustawienia zoomu palnika
- wyzwalanie zdalne tylko przez CLS
- brak korekty błysku z lampy, a aparat ma tylko do +1EV
więcej różnic nie pamiętam.
Edyta: powinno być "Cytując Kolegę", a nie "Cytując kolegę" - przepraszam pośpiech.
EL-TOMALA
18-12-2014, 14:31
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi, bardzo mi pomogły :-)