PDA

Zobacz pełną wersję : Yongnuo YN-568EX - nie doświetla przy odbiciu

sppp
15-12-2014, 11:26
Witam
Zakupiłem ostatnio lampę Yongnuo YN-568EX, mój korpus to D7000. Niby wszystko działa, ale...
Przy palniku ustawionym na wprost obiektu do ekspozycji nie można się przyczepić - jest prawidłowa i powtarzalna.
Po wycelowaniu palnika w sufit porażka - totalnie niedoświetlone, histogram skupiony w pierwszej ćwiartce, najdalej do połowy sięga. Żeby ekspozycja wyszła prawidłowa trzeba ustawiać na lampie korektę o 2-3EV. Natomiast mimo niedoświetlenia ekspozycje są powtarzalne. Nie ma znaczenia, czy lampa jest na korpusie, czy zdjęta i wyzwalana przez CLS, czy robię na AutoFP, czy na dłuższym czasie - efekt zawsze ten sam. Zdaję sobie sprawę, że pewne różnice w ekspozycji między błyskiem bezpośrednim i odbitym mogą wystąpić. Ale 2-3EV to lekkie przegięcie.
Poszperałem w internecie, na polskich stronach/forach nie spotkałem takiego problemu, ale na anglojęzycznych trafiłem na kilka postów opisujących taki problem (zarówno w wersji Nikon jak i Canon).
W takiej sytuacji używanie lampy w "warunkach bojowych" jest nieco problematyczne. Aby zmienić oświetlenie nie wystarczy tylko przekręcić palnika. Trzeba jeszcze poklikać przyciskami aby ustawić korekcję. Na to potrzeba czasu i którego czasem brakuje aby uchwycić "ten moment".
Mam również Metza 54 MZ-3 który nie gada z moim korpusem i używałem go korzystając z wbudowanej automatyki (czujnik naświetlenia na lampie). Rozrzut ekspozycji miał mniejszy...
Bardzo proszę posiadaczy takiej lampy o podzielenie się doświadczeniami oraz możliwym sposobem rozwiązania problemu.

Pozdrawiam
Sebastian

RAF7705
15-12-2014, 11:41
Lampa jest kierowana przez TTL, czyli mierzy światło przez obiektyw i nie bierze z automatu poprawki na odbijanie.
Jak chcesz odbijać, to ty wprowadzasz korekty.

Drack
15-12-2014, 12:00
Bardzo proszę posiadaczy takiej lampy o podzielenie się doświadczeniami oraz możliwym sposobem rozwiązania problemu.

Pozdrawiam
Sebastian

U mnie działa jak należy z D5100, świeciłem na wszystkie możliwe sposoby, z odbicia, bezpośrednio, przez parasolki, przez wyzwalacze, oprócz oczywiście HSS.

sppp
15-12-2014, 13:51
Lampa jest kierowana przez TTL, czyli mierzy światło przez obiektyw i nie bierze z automatu poprawki na odbijanie.
Jak chcesz odbijać, to ty wprowadzasz korekty.

Proszę rozwiń myśl. Ja uważam, że idea pomiaru przez obiektyw jest taka, żeby było dobre naświetlenie w każdych warunkach bo przedbłysk pozwala aparatowi obliczyć prawidłową ekspozycję na podstawie tego co faktycznie przez obiektyw dotrze do matrycy. Poprawkę na odbijanie to trzeba brać przy automatyce "tyrystorowej" (większą lub mniejszą w zależności od umiejscowienia i konstrukcji czujnika w lampie).

Kolego Drack - czy mógłbyś napisać jakie masz ustawienia w aparacie? Może się nie znam, może coś pomijam. Bądź co bądź próbowałem
- zarówno czasów 1/60 (przy włączonym i wyłączonym AutoFP w aparacie) oraz czasów rzędu 1/2000 (z włączonym AutoFP)
- robiłem na programach A i M, muszę jeszcze spróbować na P
- ustawiałem w aparacie pomiar matrycowy oraz pomiar punktowy światła
- przekopałem menu aparatu i menu ustawień zaawansowanych lampy i nie znalazłem nic co by mogło mieć na to wpływ.
- liczyłem na to, że być może lampa bierze dane o odległości z obiektywu (mimo tego, że ten model podobno nie obsługuje TTL-BL). Robiłem zdjęcie na manualnej ostrości ustawiając ją na minimum albo na nieskończoność. Poza nieostrością ekspozycja się nie zmieniała.

Czy ktoś z kolegów w Warszawie i okolicach posiada taką lampę i zechciałby się umówić na spotkanie porównawcze?

ecml
15-12-2014, 14:10
Niestety, YN nie radzą sobie najlepiej z nikonowskim TTLem, a widać to najbardziej właśnie przy odbijaniu błysku. Przymierzałem się do tej lampy, ale między innymi z takich powodów zdecydowałem się na inną firmę. Korekta błysku powinna służyć do zmian (wg widzimisię operatora) względem prawidłowej ekspozycji, a nie do naprawiania pomysłów TTLa.

Spróbuj podnieść ISO - ustaw 800, 1600 i zobacz jak będzie z wymaganą korektą przy odbijaniu od sufitu.

sppp
15-12-2014, 14:22
Robiłem na różnych ISO (100-1600). Bez zmian.

ecml
15-12-2014, 14:30
Możesz spróbować z innym egzemplarzem - może będzie trochę lepiej? Jak nie, możesz użyć U1/U2 do zapamiętania ustawień lampy z korektą przy odbijaniu. Albo rozwiązać problem kupując inną lampę. Innego rozwiązania ja nie widzę.

Drack
15-12-2014, 14:41
Niezależnie jakich używam ustawień czy programów, lampa działa prawidłowo, nie ma żadnych kruczków, może jakaś sztuka felerna, dobrze by było podpiąć inną sztukę. Powtarzalność mam zawsze. Jedyne czego mi brakuje w niej to ittl-bl.

adriansocho
15-12-2014, 14:45
Dziwna sprawa, u mnie aparat dobrze doświetla przy odbitym, zarówno SB-600 jak i SB-400 którą niedawno kupiłem. Może są różnice, ale niewielkie. U Ciebie problemem nie jest chyba brak mocy lampy, skoro na +2-3 EV daje radę dobrze doświetlić. Zależnie od ustawienia głowicy (znaczy się, czy jest 90 stopni od poziomu czy mniej) może być tak, że jedna (górna/dolna) połowa kadru jest ciut ciemniejsza albo wszystko jest ok.
Może u Ciebie jest jakiś bardzo felerny dobór sposobu pomiaru światła? Ja używam pomiar centralnie ważony albo matrycowy (częściej w D40) i jest raczej dobrze, kompensacja ekspozycji i mocy lampy obie na -1/3 EV, aparat tryb M jakaś przesłona o jedną-dwie działki powyżej pełnej dziury, czas np. 1/50 albo 1/100 sekundy, lampa w trybie ttl. A może z samą lampą jest coś nie tak, styki przewody przy zawiasie głowicy są wadliwe?

GonzoG
15-12-2014, 15:14
Jak źle doświetla przy odbijaniu i nie brakuje jej mocy, to lampa uszkodzona i nie rozpoznaje, że została odchylona.

ecml
15-12-2014, 15:25
Podobno w CLSie też jest źle.

RAF7705
15-12-2014, 15:37
Faktycznie, może masz coś uszkodzone, bo ja dokładam 0.5-1.0 przy odbijaniu a nie 2-3

GonzoG
15-12-2014, 15:59
Podobno w CLSie też jest źle.
To też TTL. Każda lampa zdalna wykonuje błysk pomiarowy i na tej podstawie jest dobierana ich moc.

Faktycznie, może masz coś uszkodzone, bo ja dokładam 0.5-1.0 przy odbijaniu a nie 2-3

Lampa sama powinna aparat informować o tym, ze nie świeci na wprost oraz wprowadzić odpowiednią korektę z tego powodu. (różnice na poziomie 1/2 EV, to w każdej lampie występują).

Niedoświetlanie o 2-3EV to ewidentnie uszkodzenie lampy. Miałem takie same objawy, jak źle poskładałem swojego Metza i lampa nie rozpoznawała zmiany pozycji głowicy.

ecml
15-12-2014, 16:06
To też TTL. Każda lampa zdalna wykonuje błysk pomiarowy i na tej podstawie jest dobierana ich moc.
Oczywiście, ale co ma w tym przypadku (CLS) do rzeczy odchylanie palnika?

GonzoG
15-12-2014, 16:11
Oczywiście, ale co ma w tym przypadku (CLS) do rzeczy odchylanie palnika?

CLS to nie jest świecenie w linii robienia zdjęcia, więc jest traktowany jak świecenie z odbicia.

ecml
15-12-2014, 16:25
CLS to nie jest świecenie w linii robienia zdjęcia, więc jest traktowany jak świecenie z odbicia.
W takim razie po co w CLSie lampa ma rozpoznawać czy palnik jest odchylony? Pewnie tego nie robi, więc gdyby nawet czujnik położenia był uszkodzony, zdalnie lampa powinna błyskać prawidłowo, prawda?

//EDIT
Dobra, mało ważne. Jak już pisałem, chyba najlepiej sprawdzić lampkę podpinając inny egzemplarz.

sppp
15-12-2014, 16:46
Sprawdzałem w CLS, ale nie pamiętam czy jak celowałem palnikiem w sufit to lampa była "złamana" czy "prosta" (w sensie czy głowica była odchylona czy nie).
Z drugiej strony, na logikę (nie wnikając w szczegóły techniczne skomplikowanych mechanizmów elektronicznych), jakie znaczenie ma informacja z lampy czy głowica jest odchylona czy nie przy TTL? Przecież idzie przedbłysk, światło odbija się od obiektu, trafia do obiektywu, pomiar światła oblicza moc głównego błysku i już. A to czy głowica jest odchylona czy nie to nie ma żadnego znaczenia, bo (znów na moją logikę) przy TTL istotny jest skutek - oświetlenie obiektu i ilość zmierzonego światła, a nie przyczyna i sposób jego powstania. Co za różnica dla TTLa czy skieruję palnik w górę w stronę sufitu czy przed palnikiem umieszczę lusterko kierujące strumień światła na sufit? W obu przypadkach powinienem dostać taką samą ekspozycję. Jeśli byłaby potrzebna informacja o uniesieniu głowicy do odbicia aby ustawić prawidłowy błysk to po zamontowaniu dyfuzora albo użyciu parasolki ekspozycja również powinna być zła.
Być może uda mi się jutro sprawdzić lampę z innym korpusem (D3100).
Dodam jeszcze, że próby robiłem w nocy przy świetle pojedynczej świetlówki (czyli mogłem mieć minimalny udział światła zastanego) ale robiłem również w zupełnej ciemności.

GonzoG
15-12-2014, 17:47
Z drugiej strony, na logikę (nie wnikając w szczegóły techniczne skomplikowanych mechanizmów elektronicznych), jakie znaczenie ma informacja z lampy czy głowica jest odchylona czy nie przy TTL? Przecież idzie przedbłysk, światło odbija się od obiektu, trafia do obiektywu, pomiar światła oblicza moc głównego błysku i już. A to czy głowica jest odchylona czy nie to nie ma żadnego znaczenia, bo (znów na moją logikę) przy TTL istotny jest skutek - oświetlenie obiektu i ilość zmierzonego światła, a nie przyczyna i sposób jego powstania. Co za różnica dla TTLa czy skieruję palnik w górę w stronę sufitu czy przed palnikiem umieszczę lusterko kierujące strumień światła na sufit? W obu przypadkach powinienem dostać taką samą ekspozycję. Jeśli byłaby potrzebna informacja o uniesieniu głowicy do odbicia aby ustawić prawidłowy błysk to po zamontowaniu dyfuzora albo użyciu parasolki ekspozycja również powinna być zła.
Być może uda mi się jutro sprawdzić lampę z innym korpusem (D3100).
Dodam jeszcze, że próby robiłem w nocy przy świetle pojedynczej świetlówki (czyli mogłem mieć minimalny udział światła zastanego) ale robiłem również w zupełnej ciemności.

Różnica jest bardzo duża - wynika to z podstaw fizyki (teraz chyba 2. gimnazjum). I nie moja rola aby to tłumaczyć.

adriansocho
15-12-2014, 17:57
Mi też się wydaje, że różnica będzie kompensowana przy doborze mocy błysku przez układ TTL, ale może GonzoG wie coś, o czym my nie wiemy. Oczywiste jest, że odległość do obiektu jest inna, ale z tego co widziałem w SB-600, gdyby to było istotne, to producent lampy uznałby za stosowne lekkie zwiększenie ogniskowej w celu dopasowania do odległości. Na pewno jest to wykrywanie pozycji, bo w D40 (więcej podpowiedzi) aparat informuje o tym, że palnik nie jest na wprost.

sppp
19-12-2014, 15:23
Witam
Testowałem lampę z D3100. Było bardzo mało czasu i warunki niesprzyjające, ale udało się uzyskać zbliżony efekt. Do tego jeszcze zauważyłem, że z bliska lampa prześwietla (ale można to skorygować na minus na lampie).
Byłem z lampą w sklepie. Dostałem nową taką samą do przetestowania. Niestety porażka - pstrykając różne obiekty w sklepie rozrzut korekcji na lampie od -2 do +3 niezależnie od tego czy palnik uniesiony czy na wprost (aczkolwiek zdarzały się prawidłowe ekspozycje). Pan nie był zbyt chętny do uznania moich racji, aczkolwiek proponował, że skoro jestem niezadowolony to oczywiście przyjmie zwrot lampy. W końcu sam sobie udowodnił, że lampa jednak niedoświetla - najpierw zrobił zdjęcie z niskim ISO z lampą bez korekcji (ewidentnie niedoświetlone), potem zdjęcie z korekcją w górę, a potem na wysokim ISO bez lampy. Okazało się, że histogram zdjęcia bez lampy był podobny do zdjęcia z lampą skorygowaną o +2. Skończyło się na zwrocie gotówki.
Jeszcze taka jedna uwaga - skala korekcji na lampie jest ma mało wspólnego z rzeczywistością. Korekcja +3 na lampie daje zmianę o około 1-1,5EV na histogramie.
Ogólne wrażenia - nie polecam tej lampy. Ładnie wykonana, miła w obsłudze itd. Jednak podstawowa sprawa - po to mam TTL żeby nie bawić się w korekcje i manual. A niestety tej podstawowej kwestii ta lampa nie spełnia.

Pozdrawiam
Sebastian

RAF7705
19-12-2014, 15:27
No to faktycznie kiszka.
Z nissin di622 takich cyrków nie mam.
Yangnuo mam dwie manualne i one są ok.

Nikodemo
01-01-2015, 03:07
Ja strzelając do tyłu w pomieszczeniu 4x4 dodaję 1 do 1 i 1/3 i jest dobrze.

sppp
05-01-2015, 23:55
Ale nie po jest TTL, żeby trzeba było ustawiać 1 i 1/3 żeby było dobrze naświetlone. Oczywiście są sytuacje w których automatyka się myli, ale jeśli myli się non stop to bez sensu. Stary Metz z fotokomórką był znacznie celniejszy.