PDA

Zobacz pełną wersję : zdjęcia low-key z lampą zew.

fryta30
15-12-2014, 09:01
Witam. Przymierzam się do zakupu lampy reporterskiej, która będzie na softboxie lub BDu, i zastanawiam się jak w praktyce będzie wyglądało robienie zdjęć typu low-key lub np. wieczorem w plenerze. Otóż w tej chwili gdy jest za ciemno naciskając spust aparat nie pozwala mi zrobić zdjęcia bo jest za ciemno. Jak to będzie wyglądało, jeżeli będę miał lampę reporterską zewnęrzną wyzwalaną radiowo? Czy aparat będzie "widział" ją i jej ustawienia? Moje body to nikon d5000.

adriansocho
15-12-2014, 10:19
Nie pozwala zrobić zdjęcia, bo autofocus nie może znaleźć punktu ostrości. Można to obejść na kilka sposobów, ale chyba najlepiej byłoby ustawić ostrość ręcznie, tak samo ekspozycję dobierać ręcznie (tryb M) lub ewentualnie A ze znacznym zmniejszeniem korekcji ekspozycji. I uwaga, wybrany w aparacie sposób pomiaru światła będzie miał duże znaczenie!

josem32
15-12-2014, 11:38
Podepnę się pod temat,
Próbowałem robić zdjęcia jak w temacie ale po prostu nie wychodzą, oświetlone jest całe tło

Ustawienia

F22, 1/200, Lampa w manualnym 1,4 mocy w odległości ok 1m od obiektu, pomiar światła matrycowy, obiektyw 35 mm 1.8G

Co robię nie tak? naświetlone jest tło ok 3 m na obiektem.

Jacek_Z
15-12-2014, 12:29
Mało z tego można zrozumieć.
Oświetlone jest tło 3 m za obiektem. To znaczy, że obiekt, który jest 1 m przed lampą jest bardzo mocno prześwietlony? No to zmniejsz moc lampy do 1/32 albo 1/64.
Nie napisałeś jakie ISO - obniż je (może masz autoiso??)
Naprawde mało kto fotografuje z lampą używając przysłony 22. Po co taka przysłona?

josem32
15-12-2014, 12:42
Przy zmniejszonej mocy lampy obiekt jest niedoświetlony, przy 1/4 nie jest prześwietlony-jest prawidłowo jedyny mankament to jasne tło. ISO 200.
Generalnie nie mam doświadczenia z tego typu zjęciami wieć sugerowałem się tutorialami znalezionymi na youtube, tam sugerują przesłonę min 16, 22 jest opowiedznia według tego co tam znajduję.

może ktoś ma lepszy pomysł skąd brać widze na ten temat? przykładowe tutoriale?

Jacek_Z
15-12-2014, 12:54
Przy zmniejszonej mocy lampy obiekt jest niedoświetlony, przy 1/4 nie jest prześwietlony-jest prawidłowo jedyny mankament to jasne tło. ISO 200.Czym jest oświetlone tło? Skoro jest dalej to dostaje mniej błysku.
Oświetlne jest światłem cągłym, zastanym? Troche mi cięzko sobie to wyobrazić. Przysłona 22 i niskie ISO, krótki czas - to parametry jak latem na plaży.
Co świeci na tło?

By zmienic proporcje między światłem zastanym (czyli ciągłym, to najczęściej to co w tle)) a błyskowym trzeba regulować czas naświetlania albo moc błysku (zmiana ISO albo przysłony nie pomaga na zmianę proporcji). Mocy błysku juz nie zwiększysz, bo masz przysłonę 22 (pewnie ostatnia na skali). Czasu nie skrócisz, bo masz czas synchro.
Jest opcja by pracowac na krótkich czasach w trybie FP, ale te tryby musi obsługwc Twoje body oraz lampa. Nie wiem jaka masz lampę, ale .... chyba D3100 nie obsługuje FP, więc i tak kicha.

Co ci tak mocno świeci w tle???

Najlepiej jakbyś dał tu małego jpg, koniecznie z exif.

josem32
15-12-2014, 13:12
Jak wrócę do domu postaram się coś wrzucić, na ścianę pada tylko światlo z tv, jakieś 4 m od ściany.
22 to maks z przesłoną, jak daję czas 1/200 i krótszy to połowa kadru wychodzi całkiem czarna połowa naświetlona.

Lampa to Metz 52 Af-1

Jacek_Z
15-12-2014, 13:32
Jak wrócę do domu postaram się coś wrzucić, na ścianę pada tylko światlo z tv, jakieś 4 m od ściany.
22 to maks z przesłoną, Chcesz mi wmówic, że zdjęcia w mieszkaniu, świecący na ścianę z 4 m telewizor daje parametry dla ISO 200 przysłona 22, czas 1/200 s? :shock::shock::shock::shock::shock::shock:
Na bank masz autoISO, tylko chyba o tym nie wiesz ;)

jak daję czas 1/200 i krótszy to połowa kadru wychodzi całkiem czarna połowa naświetlona.To naturalne, to skutek robienia zdjęć z lampą błyskową z czasem krótszym od czasu synchronizacji.

fryta30
15-12-2014, 17:09
Nie pozwala zrobić zdjęcia, bo autofocus nie może znaleźć punktu ostrości.
Faktycznie:) Czyli w manualu na body ustawiam ostrość plus ekspozycję jaka mnie interesuje a póżniej też manualnie(manualna lampa) doświetlam wybrany obszar lampą aż uzyskam pożądany efekt?
Z tego co wiem to WB też ręcznie ustawiamy na 5600 lub w przypadku mojego body wybieramy tryb "lampa". A jak to się ma właśnie z pomiarem światła? Jakieś wskazówki, podpowiedzi?

GonzoG
15-12-2014, 17:38
Faktycznie:) Czyli w manualu na body ustawiam ostrość plus ekspozycję jaka mnie interesuje a póżniej też manualnie(manualna lampa) doświetlam wybrany obszar lampą aż uzyskam pożądany efekt?
Z tego co wiem to WB też ręcznie ustawiamy na 5600 lub w przypadku mojego body wybieramy tryb "lampa". A jak to się ma właśnie z pomiarem światła? Jakieś wskazówki, podpowiedzi?

1. Tak ostrość ustawiasz ręcznie, albo używasz latarki, albo lampki wspomagania AF w aparacie - co Ci wygodniej.
2. Ekspozycję ustawiasz wedle uznania.
3. Po co Ci pomiar światła ?? Lampy i tak nie zmierzy, a ekspozycję ustawiasz ręcznie.

Co do balansu bieli - ustawić możliwie zbliżony - najlepiej pomiar na szarą kartę. Zdjęcia robić w RAW, a później balans bieli ustawić poprawnie już na komputerze w czasie wywołania zdjęcia.

Podepnę się pod temat,
Próbowałem robić zdjęcia jak w temacie ale po prostu nie wychodzą, oświetlone jest całe tło

Ustawienia

F22, 1/200, Lampa w manualnym 1,4 mocy w odległości ok 1m od obiektu, pomiar światła matrycowy, obiektyw 35 mm 1.8G

Co robię nie tak? naświetlone jest tło ok 3 m na obiektem.

F/22, ISO 200, 1/4 mocy lampy ??
A po kiego czorta f/22 ?? Czyżby było to krajobraz robiony na dość długich ogniskowych ??

Poza tym z mocy lampy, przesłony i odległości wychodzi, że to za mała moc - LP ~0.5m

Co do oświetlenia ściany - nie może być to przez lampę, no chyba, że lampa nie świeci bezpośrednio na obiekt, no ale wtedy trzeba dokładnie przewidzieć jak się będzie rozchodziło światło.
Jeśli tło jest dalej, to dociera do niego znacznie miej światła (jak będzie 2m od lampy, to dotrze już 1/4 tego co na obiekt w odległości 1m).

Przy f/22, 1/200 i ISO 200 nie ma szans, aby jakiekolwiek domowe źródło światła miało cokolwiek do powiedzenia.

szoton
27-01-2015, 17:07
josem, do low-key pomiar światła matrycowy? To chyba się po prostu nie sprawdzi. Spróbuj pomiar punktowy aby naświwetlić popraawnie tę część kadru na której ci zależy a reszta (czyli np tło) powinno być ciemniejsze.

krotki90
24-03-2015, 13:38
A moze problem w tym ze zoom na lampie jest ustawiony tak ze lampa swieci szeroko po calym pomieszczeniu, zamias ustawione na waski strumien swiatla, i pytanie czy dyfuzor jakis na lampie jest