PDA

Zobacz pełną wersję : Prośba o poradę doświadczonych fotografów - czym świecić?

fan911
15-12-2014, 00:16
Witam!

Po przeczytaniu milionów artykułów, wątków, opisów, tutoriali zwracam się z prośbą o ... właściwie o wyrażenie swojej opinii i pomoc w wydaniu pieniędzy :)

Od początku. Mam D800 + kilka fajnych szkiełek, mam Sabinę SB700, blendę i jako-takie doświadczenie w studiu.

Chciałbym dokonać zakupu dodatkowego oświetlenia.
Do czego to oświetlenie?
- fotografia motoryzacyjna w plenerze - potrzebne źródło światła na popołudnie / wieczór, noc, żeby się pobawić ze składaniem jednego zdjęcia z 10.
- czasem zdjęcia wnętrz - zdarzają się takie tematy, gdzie trzeba zrobić zdjecia wnętrz, czy jakieś takie firmowo-wnętrzarskie klimaty
- sporadycznie jakieś portrety i inna zabawa.

Nad czym się zastanawiam?

- zestaw do strobingu - dwie lampki w stylu YN560 III albo nawet te droższe z TTL, do tego dwie parasolki, statywy + akcesoria do wyzwalania. O tyle fajne, że małe, mobilne, nie wymaga zasilania i mam jeszcze SB700 do zestawu.

- typowe oświetlenie studyjne zasilane z sieci, dwie lampy, statywy, może dwa soft-boxy do tego + akcesoria do wyzwalania... do około 2.000 zł można coś wybrać w miarę sensownego. Wada dla mnie taka, że nie wszędzie, gdzie chcę robić zdjecia będzie prąd :(

- dwie lampy typu Quantuum DP 300 + akumulatory, do tego akcesoria jak wyżej. Fajnie, ale już dosyć drogo się robi

- myślałem też o czymś takim: http://www.fjwestcott.com/ice-light (http://www.fjwestcott.com/ice-light)- fajna ledowa lampka, mała, mobilna i ... strasznie droga

Wiem, że namieszałem z propozycjami zakupu, dlatego mam kilka pytań, może ktoś ma większe doświadczenie i podpowie, czy do moto-foto lepiej zainwestować od razu w lampy studyjne z zasilaniem (Quantuum DP300)?? Czy Tą samą robotę zrobią YN 560?? biorąc pod uwagę, że pewnie przydałoby się używać modyfikatorów światła.

Czy można skutecznie się doświetlić 2 x YN 560 w pomieszczeniu typu mała salka konferencyjna? Czy w takich rzeczach przewaga lamp studyjnych jest bardzo duża?? Chodzi mi o moc, o wygodę i skuteczność ustawienia światła...

Jak się w ogóle ma w praktyce doświetlanie YN 560 kontra coś w stylu Quantuum DP300?? Zwłaszcza jeżeli chodzi o tak duże i ciężkie do zrobienia obiekty jak samochody?

Czy ta mała lampka Ice Light, do której dałem linka wystarczy jako jakieś w miare sensowne źródło światła do moto-foto w ciemnościach? ktoś się z czymś takim spotkał? Jak wygląda praca z tym?

Przepraszam, jeżeli wyszło chaotycznie, staram się pogłębić moją wiedzę, dlatego proszę o wyrozumiałość i poradę :)
Pozdrawiam

jacek_wozniak
15-12-2014, 08:39
Jeżeli chodzi o motoryzację, to pewnie będziesz chciał dużą głębię ostrości, żeby całe auto było ostre, a to wiąże się z dużą mocą lampy.
taka 560III da radę, ale jeżeli będziesz musiał nią ciągle błyskać na pełnej mocy, to nie będzie to super wygodne :)
Co do modyfikatorów, to nawet do reporterskich lamp lepiej wziąć softboxy niż parasolki, bo jak będą się odbijać w karoserii to przynajmniej jako prostokąt światła, a nie jako beznadziejne odbicie parasola :) chociaż parasoli rozdają dzisiaj już prawie za darmo, więc ze dwie i tak warto mieć w bagażniku ;) refleksy i tak najlepiej ukrywać gdzieś w załamaniach karoserii albo błysnąć tak żeby się nie odbiło, ale jak już musiałoby by widoczne światło, to lepiej jako prostokąt niż parasol :)

zainteresuj się jeszcze dodatkowo podróbą camrangera, czyli routerem TP-Linka z przeinstalowanym softem i aplikacją qdslrdashboard na tablecie/telefonie, bo będziesz mógł wyzwalać aparat zdalnie po wifi z natychmiastowym podglądem na tablecie/telefonie :) do aut i wnętrz przyda się na pewno :) do porterów w plenerze będzie tylko ciążyć,a le w studio też się nieźle spisuje :)

wracając jeszcze na chwilę do lamp... są teraz u nas na rynku dostępne lampy genesis reporter o mocy 180 i 360Ws, z możliwością zdalnej regulacji mocy dzięki dedykowanym nadajnikom (które działają też z nowymi quantuumami i chyba z nową fomei panther mini X - bo to jeden i ten sam nadajnik...) i są trochę większe niż lampy reporterskie... może taka opcha Cię zainteresuje :)

ode mnie to tyle, ale na pewno ktoś bardziej obyty z tematem się tez wypowie :)