Zobacz pełną wersję : Pomoc w komplecie sprzętu do strobbingu?
indepedente
14-12-2014, 21:14
Siema !
Tak jak w temacie, może ktoś mi pomóc w doborze sprzętu do Strobbingu ? Ogólnie chodzi mi o jakiś stojak, parasolkę i wyzwalacz do tego.
Lampa jaką będę używał to Nikon SB 700
Chce zacząć przygodę ze strobbingiem i nie mam jeszcze doświadczenia w doborze sprzętu.
Nie musi być drogi ale żeby dawał radę.
Z góry dziękuje za pomoc
Andrzej1974
14-12-2014, 21:19
Jaki budżet? Żeby było łatwiej...
indepedente
14-12-2014, 21:38
Jeśli uda się coś skompletować do 300 zł ?
Najtaniej :
1. wyzwalacz yn rf603 - około 160 zł
2. statyw + mocowanie na lampę i parasolkę około 100 zł (musisz poszukać na allegro bo tego jest pełno)
3. parasolka (zależy jaka - są różne rodzaje) - około 50 zł
Na początku możesz spróbować z CLSem (o ile pucha obsługuje, nie wiem jaką masz) - odpada koszt wyzwalacza. Ale to zależy też co chcesz robić, bo CLS nie wszędzie się sprawdzi.
indepedente
15-12-2014, 00:36
Na początku możesz spróbować z CLSem (o ile pucha obsługuje, nie wiem jaką masz) - odpada koszt wyzwalacza. Ale to zależy też co chcesz robić, bo CLS nie wszędzie się sprawdzi.
CLS tzn ?
Nikon D7100 mam.
Creative Lightning System, D7100 obsługuje. W google jest masa informacji o tym, nawet w instrukcji jak otworzysz. W skrócie - wyzwalasz lampe zdalnie poprzez podczerwień lampą wbudowaną, plusem jest to, że możesz sterować mocą lampy prosto z body aparatu.
jacek_wozniak
15-12-2014, 08:41
uważaj też na najtańsze mocowania go parasolek na allegro, bo przeważnie nie wytrzymują one długo (zwłaszcza te całe plastikowe) i się śruby przekręcają itp... na początek spoko, z pół roku/rok wytrzymają, potem możesz się szarpnąć na oś innego :)
indepedente
21-12-2014, 23:56
Ktoś może polecić taki sprzęt ?
http://allegro.pl/zestaw-reporterski-parasolka-90cm-statyw-uchwyt-i4910677179.html
Ktoś może polecić taki sprzęt ?
http://allegro.pl/zestaw-reporterski-parasolka-90cm-statyw-uchwyt-i4910677179.html
Na początek wystarczy, ale nie spodziewaj się, że to sprzęt na lata. Na zewnątrz będą z tym problemy, bo lekki podmuch wiatru i odleci z parasolką (i lampą błyskową) w siną dal. Do tego trzeba wozić w bagażniku lub szukać w terenie jakiejś ciężkiej kłody/belki żeby kłaść na wspoornikach nóg, aby liczyć na jakąkolwiek stabilność tego zestawu.
I niech Ci nie przyjdzie do głowy używać tego stojaka jako statywu do aparatu! (na jednej z fotek w aukcji pokazali nakręcony aparat na niego).
Statyw najgorszy z tego zestawu, liche dziadostwo.
indepedente
22-12-2014, 00:57
Na początek wystarczy, ale nie spodziewaj się, że to sprzęt na lata. Na zewnątrz będą z tym problemy, bo lekki podmuch wiatru i odleci z parasolką (i lampą błyskową) w siną dal. Do tego trzeba wozić w bagażniku lub szukać w terenie jakiejś ciężkiej kłody/belki żeby kłaść na wspoornikach nóg, aby liczyć na jakąkolwiek stabilność tego zestawu.
I niech Ci nie przyjdzie do głowy używać tego stojaka jako statywu do aparatu! (na jednej z fotek w aukcji pokazali nakręcony aparat na niego).
Sprzęt będzie używany w pomieszczeniu także raczej mi nie wywieje, a teraz moje pytanie.
1. Co za różnica czy parasolka ma 90 czy 150 cm ?
2. Jest ktoś w stanie znaleźć jakiś lepszy zestaw w podobnej cenie na allegro ? Nie znam się za bardzo jeszcze na tym, to może ktoś pomoże ?
1. Na przykład taka, że możesz odejść dalej ze światłem od fotografowanego obiektu, ale do tego potrzeba mocy, dlatego parasolek 150 cm rzadko używa się z jedną lampą reporterską - najczęściej świeci się w nie lampami studyjnymi. Do zabawy w domu parasolka 90 cm i SB700 w supełności Ci wystarczą.
2. Raczej ciężko będzie znaleźć coś lepszego.
indepedente
25-12-2014, 16:00
Witam, chce zakupić wyzwalacz do strobbingu interesuje mnie coś takiego ?
http://fripers.pl/product_info.php/info/p4117_Wyzwalacz-lamp-RF-603IIN-z-przewodem-N1-YongNuo.html
Będzie dobry ? Jeden do aparatu drugi do lampy ?
Witam, chce zakupić wyzwalacz do strobbingu interesuje mnie coś takiego ?
http://fripers.pl/product_info.php/info/p4117_Wyzwalacz-lamp-RF-603IIN-z-przewodem-N1-YongNuo.html
Będzie dobry ? Jeden do aparatu drugi do lampy ?Jakie lampy?
indepedente
27-12-2014, 16:20
Sb 700
Mam te wyzwalacze i sb700. Będzie działać ale zapomnij o TTL.
indepedente
27-12-2014, 18:44
Mam te wyzwalacze i sb700. Będzie działać ale zapomnij o TTL.
TTl tzn że przez kabelek jechać czy jak ?
Żeby nie mnożyć wątków spróbuję podpiąć się pod ten. Fotografią zajmuję się od lat. Ale dopiero niedawno postanowiłem zrobić krok w kierunku strobbingu. Dlatego proszę o wyrozumiałość.
Posiadam 3 x YN-560III + YN-560-TX. Od strony technicznej mam już opanowane sterowanie nimi etc. Teraz mam ogromną prośbę o to by doświadczeni koledzy doradzili w jakie modyfikatory, statywy (itp) powinienem się zaopatrzyć aby móc zacząć eksperymentować i ćwiczyć ze strobbingiem ? Interesuje mnie w tej chwili portret i glamour (szumne określenie jak na początkującego). Na tą chwilę błyskanie tylko w zaimprowizowanym w domu "studiu" - żadnych plenerów.
Weźcie też proszę pod uwagę, że zestaw ma służyć do nauki, zupełnie amatorsko. Dlatego też bardzo istotna jest cena każdego elementu. Bardzo proszę o jakieś konkretne wskazania. Byłoby super gdyby ktoś mógł wskazać konkretne linki do sklepów czy alledrogo. Nie wynika to z mojego lenistwa. Po prostu jest taka mnogość przeróżnych modeli i producentów, że osobie niedoświadczonej trudno wybrać coś sensownego. A złożenie z tego jakiegoś niegłupiego zestawu to już naprawdę spore wyzwanie. Z góry dzięki
w jakie modyfikatory, statywy (itp) powinienem się zaopatrzyć aby móc zacząć eksperymentować i ćwiczyć ze strobbingiem ?
http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=70
Na początku masz przyklejone wątki z opisem sprzętu, oraz ze zdjęciami plenerowymi i we wnętrzach (przy zdjęciach jest opis czym były robione), może to Ci pomoże w dobraniu czegoś dla swoich potrzeb