PDA

Zobacz pełną wersję : Sieć domowa z dwóch routerów

rychu_cmg
14-12-2014, 16:53
Chce rozszerzyć swoją sieć domową poprzez 2 router, który ma też wzmacniać sygnał sieci bezprzewodowej. Pierwszy router główny to Linksys EA3500 (oprogramowanie producenta, po ostatniej aktualizacji nie mam pojęcia jak wejść do zaawansowanej konfiguracji mam tylko smart wifi), a drugi to LINKSYS WRT54G2 (soft zmieniony na dd-wrt) . Próbowałem już kilku sposobów, ale nie mogę zmusić drugiego routera, żeby działo w nim jednocześnie WIFI i LAN Poniżej zamieszczam schemat mojej sieci jak to ma wyglądać. Telefony, laptopy i drukarkę przez WIFI nie wyszczególniałem na schemacie.
https://www.dropbox.com/s/7e12msm4hifd2jr/siec.jpg?dl=0

witus
14-12-2014, 17:12
Drugi router spinasz z pierwszym poprzez jego jeden z portów LAN (nie ten wydzielony port WAN). Nie konfigurujesz w nim niczego, żadnych routingów, natów itd. On ma działać jak zwykły switch + AP. Uruchamiaj to po kolei dopnij router do routera i uruchom po kablu np laptopa. Jak zadziała kombinuj z wifi.

rychu_cmg
14-12-2014, 18:53
Internet po kablu działa. Teraz jak zrobić, żeby stworzyć jedną sieć WIFI i urządzenia działające bezprzewodowo wybierały sygnał z routera z lepszym zasięgiem ?
Konfiguracja wifi w moim routerze wygląda podobnie jak tutaj http://compolnet.com/products/images/dir-615_dd-wrt_1.gif
W głównym routerze sieć bezprzewodowa działa w dwóch zakresach 2,4 GHz i 5 GHz, w drugi obsługuje tylko 2,4 GHz

Majek
14-12-2014, 18:56
Tylko wtedy powstaną dwie sieci Wi-Fi pomiędzy którymi urządzenie końcowe będzie musiało się przełączać.
Chyba, że to tak ma być. Jeżeli masz router WRT54G to poszukaj softu, który umożliwi pracę urządzenia w trybie repeatera. Tylko taki tryb daje możliwość wzmocnienia sygnału bez tworzenia drugiej sieci. Wtedy stawiasz urządzenie gdziekolwiek, podłączasz je do istniejącej sieci Wi-Fi, i to po prostu działa. Nie musisz mieć kabla między dwoma urządzeniami.

rychu_cmg
14-12-2014, 19:09
@Majek mam wgrany soft alternatywny, czyli mogę grzebać i ustawić tryb repeatera. Tylko jak to zrobić, żeby dobrze działało ?

Majek
14-12-2014, 21:31
Łoj, tak z głowy, czyli z niczego, to Ci nie powiem. Zazwyczaj to działa tak, że jak przełączysz urządzenie w tryb repeatera, to on sobie wykrywa istniejącą sieć/sieci Wi-Fi i normalnie musi się do niej podłączyć. Czyli wprowadzasz gdzieś tam login i hasło do Wi-Fi. Tak, jak w telefonie, czy lapciaku. A jak się już podłączy, to znika. Staje się całkowicie przezroczysty dla urządzeń końcowych. One widzą tylko macierzystą sieć Wi-Fi, a urządzenia podłączone kablem do repeatera są przekonane, że są podłączone bezpośrednio do routera/bramy. Nie zdają sobie sprawy, że pomiędzy nimi nie ma kabla. To tak obrazowo...

adriansocho
14-12-2014, 21:42
A nie można tego drugiego routera nie podpinać kablem tylko skonfigurować, żeby działał jaki wireless repeater?

rychu_cmg
14-12-2014, 21:46
A nie można tego drugiego routera nie podpinać kablem tylko skonfigurować, żeby działał jaki wireless repeater?
Ale czy wtedy będzie mia działał z 2 routera internet po kablu ?

RobertMiernik
14-12-2014, 23:37
Tak jak mówi Majek w trybie mostu zwyczajnie łączysz się z WiFi a on śle to dalej.

Tu masz instrukcję krok po kroku.
http://www.ehow.com/how_7695651_set-up-wrt54gs-repeater.html

Poza tym na rysunku widzę, że masz kabel między routerami?
Jeśli tak, to po prostu majtnij identyczne ustawienia na obu (ssid i hasło) i też będzie działać

puciek
15-12-2014, 06:43
A nie prościej jest skonfigurować linksysa tak: podłączasz na WAN przewód od pierwszego routera i w konfiguracji wyłączasz DHCP tak, aby linksys przekazywał tylko dane z pierwszego routera? Możesz też zrobić odwrotnie, żeby pierwszy pracował jako brama bez uruchomionego serwera DHCP, a drugi sam nadawał adresy IP. Też mam taką sytuację i u mnie działa to poprawnie. Praca routera w trybie repeater bardzo mocno obniża siłę sygnału i prędkość transmisji po WIFI, ponieważ router musi jednocześnie odbierać i wysyłać dane w obu kierunkach.

ps Odnośnie wifi:
po prostu majtnij identyczne ustawienia na obu (ssid i hasło) i też będzie działać

rychu_cmg
16-12-2014, 22:05
Jeśli tak, to po prostu majtnij identyczne ustawienia na obu (ssid i hasło) i też będzie działać
Dzięki, działa !