PDA

Zobacz pełną wersję : helios 44m z mocowaniem 52 mm

czarnoksieznikn
13-12-2014, 21:37
Szanowni Forumowicze.
Chcę kupić do mojego D3100 obiektyw, jak w tytule tematu, czyli heliosa 44m-7. Z tym, że on ma jakieś dziwne mocowanie gwintu, wynoszące 52 zamiast standardowych 42 mm. Czy można dokupić gdzieś przejściówki Nikon/m52? Na aledrogo nie udało mi się nic znaleźć. Za podpowiedzi będę wdzięczny.
Pozdrawiam, Romek.

kazzi
13-12-2014, 21:51
Te 52mm to raczej określają średnicę mocowania filtrów.

ajt
13-12-2014, 22:44
Te 52mm to raczej określają średnicę mocowania filtrów.

W dodatku taką samą, jaką ma Nikkor 18-55, więc ewentualne filtry będą pasować do obu :)

czarnoksieznikn
15-12-2014, 23:50
Dziękuję a podpowiedzi. Chciałem zapytać przy okazji o jedną jeszcze sprawę. Czy zakup heliosa jest opłacalny pod względem optycznym? Czy w D3100 ten obiektyw będzie dobrze się sprawował w aspekcie rozdzielczości, reprodukcji barw, parametrów optycznych?

hostman22
16-12-2014, 00:06
ale wiesz, że nie masz pomiaru i bez tuningu będzie łapać ostrość tak do 2m...

GonzoG
16-12-2014, 03:54
Dziękuję a podpowiedzi. Chciałem zapytać przy okazji o jedną jeszcze sprawę. Czy zakup heliosa jest opłacalny pod względem optycznym? Czy w D3100 ten obiektyw będzie dobrze się sprawował w aspekcie rozdzielczości, reprodukcji barw, parametrów optycznych?

Jeśli chodzi o jakość optyczną, to dużo zależy od wersji - od 2 (44M-2) do 7 (44M-7).
Przy czym 7-ka jest najlepsza.
Później został zastąpiony nową konstrukcją - Zenitr-M f/2.0, Zenitar-M2 (wręcz wyśmienity optycznie) i jego potanioną wersją - Zenitar-M2s - która już tak dobra optycznie nie jest.

No i też dużo zależy od tego w jakich warunkach ten obiektyw leżał, bo przez lata na soczewkach mógł powstać osad, który może drastycznie pogorszyć jakość.

W cenie tych najlepszych Heliosów/Zenitarów można kupić bardzo dobrego Nikona series-E 50/1.8 - nie trzeba żadnych przejściówek. Niestety też nie będzie pomiaru światła w D3100.

czarnoksieznikn
16-12-2014, 09:34
Dziękuję. Tak pytam, bo ze względu na ograniczone fundusze, szukam alternatywy wobec współczesnych obiektywów. A swoją drogą, takie "antyczne" obiektywy, w pewnych okolicznościach dają niegorsze optycznie i barwowo obrazki, a plastyka bywa znacznie ciekawsza.

adriansocho
16-12-2014, 11:25
Ale pytanie brzmi, czy chcesz przy ustawianiu parametrów do każdego zdjęcia spędzać np. minutę? Bo pomiar światła to ważna sprawa, dla próby ustaw sobie aparat w trybie M (tylko w tym trybie będziesz mógł robić zdjęcia po podpięciu Heliosa) i spróbuj trafić we właściwy czas naświetlania metodą prób i błędów. Aha, w Heliosie będzie jeszcze gorzej, bo nie będzie podpowiedzi w formie strzałek. Dołóż do tego ręczne ustawianie ostrości. Moim zdaniem lepiej pomyśleć o jakiejś niedrogiej stałce Nikona.

wunat
16-12-2014, 11:39
Lepiej kupić wersje heliosa pod nikona, aczkolwiek nadal nie będzie pomiaru światła, ale będzie wygodniej

GonzoG
16-12-2014, 14:35
Lepiej kupić wersje heliosa pod nikona, aczkolwiek nadal nie będzie pomiaru światła, ale będzie wygodniej
O ile mnie pamięć nie myli to Heliosy są tylko M42 i Pentax-K. Nie było wersji pod Nikona.
Pojedyncze Jupitery, Miry i jeden, le tylko nowy (od 2012r.) Helios 40-2 mają mocowanie Nikona.

wunat
16-12-2014, 14:36
Jest z końcówka h 50 2.0 fakt, to inna ogniskowa...

GonzoG
16-12-2014, 15:33
Jest z końcówka h 50 2.0 fakt, to inna ogniskowa...

Fakt... był - 81H - 52mm f/2.0 robiony specjalnie do Kiev'a...
Wiecznie zapominam, że były lustrzanki małoobrazkowe Kiev, a nie tylko dalmierze i MF.

czarnoksieznikn
16-12-2014, 17:02
Była wersja pod pentaxa, którą zresztą używałem z pentaxem k-r. Wcale nie narzekałem na manualne ostrzenie. Z tym, że w pentaxie, o ile pamiętam, było potwierdzanie ostrości i parametrów naświetlania z każdym podpietym do niego obiektywem. A fotki wychodziły wręcz genialne, pod względem ostrości, rozdzielczości, palety barw. Dlatego tak chciałbym spróbować to szkiełko z nikonem. Mam też opcję zkupu nikkora 50 mm 1.8G, ale ze względu na chwilowy brak kasy, najpierw musiałbym ją uzbierać :P

czarnoksieznikn
24-12-2014, 21:06
Ostatecznie kupiłem Heliosa 44m-6 z adapterem z soczewka. Bagnet zablokowałem w dość prosty sposób, mianowicie poprzez naklejenie cienkiego, przezroczystego plastra na rant obiektywu. Ta metoda na razie jest skuteczna, a co najważniejsze, w zasadzie bezinwazyjna i całkowicie odwracalna. Za wszelkie wskazówki dziękuję. Obiektyw jest w fazie testów. Wyniki pokażę wkrótce :D Pozdrawiam i życzę Wesołych i Spokojnych Świąt.
Romek