PDA

Zobacz pełną wersję : Klawiatura do PS, Lightrooma, gier itp.

foto4deg
13-12-2014, 15:42
Jeden z kolegów, o ile dobrze pamiętam, buduje klawiaturę do PS, Lightrooma.

Tu gotowy projekt i chyba zdecydowanie lepszy. Nie wiem, jak Wy, ale ja chyba się skuszę.

link (https://www.kickstarter.com/projects/620560346/101touch-the-new-generation-of-keyboard)

GonzoG
13-12-2014, 16:27
Nie wiem jaki sens klawiatury dotykowej... to już lepiej wykorzystać telefon/tablet z Androidem czy iOS do tego... a aplikacje są nawet za darmo.

Cały sens fizycznej klawiatury jest taki, że ma ona fizyczne, wyczuwalne pod palcami guziki.

spiritus
13-12-2014, 17:01
Nie wiem jaki sens klawiatury dotykowej... to już lepiej wykorzystać telefon/tablet z Androidem czy iOS do tego... a aplikacje są nawet za darmo.

Cały sens fizycznej klawiatury jest taki, że ma ona fizyczne, wyczuwalne pod palcami guziki.

Dokładnie.
Może bajer fajny ale bardzo łatwo o przypadkowe wciśnięcie czegoś. Najlepsza to klawiatura za 15 zł ze zwykłego sklepu komputerowego :D

wunat
13-12-2014, 17:09
chyba nie ogarnales o czym mowa...

GonzoG
13-12-2014, 17:22
A czego tu nie ogarniać ??
Ktoś chce zbudować wielki super-panoramiczny tablet, który ma służyć jako klawiatura dotykowa do komputera i przewiduje za niego ceną rzędu $250 - czyli u nasz 250€... już taniej wyjdzie kupić 2 tanie chińskie 10" tablety i zrobić z nich nie dość, że to samo, to jeszcze bezprzewodowe.

wunat
13-12-2014, 17:23
to nie do Ciebie a do "spirytus".

spiritus
13-12-2014, 17:39
to nie do Ciebie a do "spirytus".

nie ma na tym forum użytkownika "spirytus" :D

Możliwe, że nie ogarnąłem do końca bo nie znam dobrze angielskiego jeszcze.

wunat
13-12-2014, 17:41
przepraszam za przekrecenie nicka. chodzilo mi tylko o to ze nie mozna porownac klawiatury ze sklepu z projektowana klawiatura osoby z forum.

foto4deg
13-12-2014, 17:43
A czego tu nie ogarniać ??
Ktoś chce zbudować wielki super-panoramiczny tablet, który ma służyć jako klawiatura dotykowa do komputera i przewiduje za niego ceną rzędu $250 - czyli u nasz 250€... już taniej wyjdzie kupić 2 tanie chińskie 10" tablety i zrobić z nich nie dość, że to samo, to jeszcze bezprzewodowe.

Dobra, na moje wychodzi to około 1500 kr, czyli 750 pln.

Dam Ci tyle, a zrób mi taką klawiaturę z dwóch chińskich tabletów, ok?

spiritus
13-12-2014, 17:44
przepraszam za przekrecenie nicka. chodzilo mi tylko o to ze nie mozna porownac klawiatury ze sklepu z projektowana klawiatura osoby z forum.

Ta to ironia była :D
Wiadomo, że nie można porównać czegoś co służy tylko do jednego do czegoś co służy dow ielu rzeczy ;)

GonzoG
13-12-2014, 17:56
Dobra, na moje wychodzi to około 1500 kr, czyli 750 pln.

Dam Ci tyle, a zrób mi taką klawiaturę z dwóch chińskich tabletów, ok?

Nie trzeba nic robić. Są gotowe aplikacje. Działa to po WiFi, czy BT, spotkałem się też z takimi, co działają nawet po USB - ale przy tych wymagana solidna ingerencja w system.

krishary
14-12-2014, 13:54
Wg mnie to się nie sprawdzi ale... Znacie coś takiego żeby miało slidery z lightrooma na urządzeniu z androidem?

GonzoG
14-12-2014, 14:44
Wg mnie to się nie sprawdzi ale... Znacie coś takiego żeby miało slidery z lightrooma na urządzeniu z androidem?

Nie ma.
Nie wiem czy w ogóle jest taka możliwość, aby zdalnie (z poziomu innej aplikacji) coś zmienić w LR, poza tym na co pozwalają gotowe skróty.

krishary
14-12-2014, 17:33
Nie ma.
Nie wiem czy w ogóle jest taka możliwość, aby zdalnie (z poziomu innej aplikacji) coś zmienić w LR, poza tym na co pozwalają gotowe skróty.
A jednak jest https://sites.google.com/site/dorfl68/

http://sourceforge.net/projects/paddy/

Przetestuje jak będzie czas to może być naprawdę niezłe.

bahuone
15-12-2014, 18:45
Nie wyobrażam sobie gry na takiej klawiaturze, chyba że w pingponga co najwyżej lub pasjansa. Żaden shooter nie wchodzi, to tak jakby grać na touchpadzie w lapku. Nic nie zastąpi myszki. Jako futurystyczny gadżet ok, ale na co dzień udręka.

SerU
16-12-2014, 00:46
Nie wyobrażam sobie gry na takiej klawiaturze, chyba że w pingponga co najwyżej lub pasjansa. Żaden shooter nie wchodzi, to tak jakby grać na touchpadzie w lapku. Nic nie zastąpi myszki. Jako futurystyczny gadżet ok, ale na co dzień udręka.

Pamiętaj tylko, że mówisz o sobie i "swoim" pokoleniu, które zaczynało od myszki, bo nie było niczego "touch". Obecne pokolenie rzadko ma w ręku myszkę (widzę to po swoich dwóch synach, którzy mają prawie 9 i prawie 6 lat). Ba! Wolą ekran dotykowy w tablecie/touchpada w laptopie, niż gryzonia na sznurku przy moim komputerze i to, co z tymi urządzeniami wyprawiają czasem mnie zadziwia (chodzi mi o precyzję, z jaką są w stanie nimi operować). Postępu nie zatrzymasz - młodzi mają swoje przyzwyczajenia zupełnie odmienne od naszych i ja osobiście tej klawiatury nie skreślam.

Kurtz
16-12-2014, 01:29
Pamiętaj tylko, że mówisz o sobie i "swoim" pokoleniu, które zaczynało od myszki, bo nie było niczego "touch". Obecne pokolenie rzadko ma w ręku myszkę (widzę to po swoich dwóch synach, którzy mają prawie 9 i prawie 6 lat). Ba! Wolą ekran dotykowy w tablecie/touchpada w laptopie, niż gryzonia na sznurku przy moim komputerze i to, co z tymi urządzeniami wyprawiają czasem mnie zadziwia (chodzi mi o precyzję, z jaką są w stanie nimi operować). Postępu nie zatrzymasz - młodzi mają swoje przyzwyczajenia zupełnie odmienne od naszych i ja osobiście tej klawiatury nie skreślam.

Ale środowisko gamingowe jest jak najbardziej konserwatywne pod tym względem. Jak zobaczysz co gracze wyprawiają w grach myszką i klawiaturą oraz jakiego sprzętu używają, to zrozumiesz czemu to co piszesz jest zupełnie nieadekwatne jeżeli mówimy o grach, jak np FPS.

SerU
16-12-2014, 01:57
Ale środowisko gamingowe jest jak najbardziej konserwatywne pod tym względem. Jak zobaczysz co gracze wyprawiają w grach myszką i klawiaturą oraz jakiego sprzętu używają, to zrozumiesz czemu to co piszesz jest zupełnie nieadekwatne jeżeli mówimy o grach, jak np FPS.

Strasznie protekcjonalnie zabrzmiał Twój wpis....

Jetem bardzo ciekaw, czy za 5, czy 10 lat będzie tak samo konserwatywne... Znam zapalonych graczy i wiem, co wyprawiają myszką i klawiaturą i zdaję sobie sprawę ile takie cacka kosztują...nie jestem jednak taki pewnien, czy obecne pokolenie dotykowców nie przesiądzie się przy graniu na sprzęty z pierwszego postu tego wątku...a może pójdzie to nawet dalej.

Kurtz
16-12-2014, 02:14
Nie bez kozery, mechaniczne klawiatury są tak cenione.

Sam pomysł - technicznie, kiepski, biznesowo - może na tym zarobią. Na klawiaturze fizycznej piszę znacznie szybciej niż dotykowej ekranowej ( Win7 i Win8 ), robię mniej błędów i nie muszę trzymać palców w powietrzu, jak chcę przestać pisać.
Czas reakcji będzie nie do zaakceptowania dla graczy, plus, jest to android, więc.. no cóż, android - już widzę ten sekundowy freez aplikacji podczas aktualizacji czy innej działalności androdia, w kluczowym momencie gry.
To jest po prostu dłuższy tablet z oprogramowaniem udającym klawiaturę. Ciekawe jaka powierzchnia? matowa? błyszcząca?

To urządzenie wcale nie jest rewolucyjne z mojego punktu widzenia. Ot apka udająca klawiaturę, z możliwością pełnej customizacji. Może za 2-3 dekady, kiedy nie będzie się tak dużo pisać, a więcej rysować. Pismo obrazkowe wraca do łask :)