PDA

Zobacz pełną wersję : Kasa dla fotografów od 2015

Sz@kal
12-12-2014, 23:52
Jak się zapatrujecie na nowe przepisy dotyczące przymusu wprowadzenia kas fiskalnych?

moto g2 via tapatalk pro

freefly
12-12-2014, 23:58
No nareszcie.

Onsajt
12-12-2014, 23:59
To chyba normalne - inni od dawna mają.

RAF7705
13-12-2014, 01:04
Jozki fotopstryki, będą płakać :-)

GonzoG
13-12-2014, 01:39
Właśnie przeczytałem co tam w tych zmianach jest i nie widzę, czemu to fotografowie musieliby używać kas, jeśli ich obrót nie przekroczył 20k.

ars
13-12-2014, 02:03
a jak sie do tego ma to ?
http://www.epodatnik.pl/interpretacje-podatkowe/wykaz.php?id=297103-2014-02-24-dyrektor-izby-skarbowej-w-lodzi-iptpp4-443-868-13-4-bm

Sz@kal
13-12-2014, 10:46
U mnie w US powiedziano mi, że kasa być musi ze względu, iż wydaje zdjęcia na płycie lub pendrive i są to nośniki z danymi... Mimo ze nie sprzedaje tych nośników tylko usługę ale wiadomo jak to w naszym pięknym kraju interpretacja urzędnika > podatnik...

moto g2 via tapatalk pro

shaolin
13-12-2014, 11:00
Kasa? Gdzie podac numer konta? :mrgreen: Ciekawe co na to szara strefa...

freefly
13-12-2014, 11:38
Właśnie przeczytałem co tam w tych zmianach jest i nie widzę, czemu to fotografowie musieliby używać kas, jeśli ich obrót nie przekroczył 20k.

Możne mieć obrót 20 złotych rocznie i dostać kasę w prezencie od US.;)

Sz@kal
13-12-2014, 11:44
Ja w sumie nic do kasy nie mam gdyby nie fakt, że do dodatkowe i niepotrzebne koszty... Do tego wkurza mnie fakt, że z przepisów jasno nie wynika obowiązek dla fotografa ale właśnie ta interpretacja...

GonzoG
13-12-2014, 12:59
U mnie w US powiedziano mi, że kasa być musi ze względu, iż wydaje zdjęcia na płycie lub pendrive i są to nośniki z danymi... Mimo ze nie sprzedaje tych nośników tylko usługę ale wiadomo jak to w naszym pięknym kraju interpretacja urzędnika > podatnik...

moto g2 via tapatalk pro

To masz jakiś idiotów w tym urzędzie.

Sprzedaż zapisanych nośników cały czas podlegała rejestracji na kasach.
Od 2015r dochodzi jedynie "niezapisanych" do tego punktu.

a jak sie do tego ma to ?
http://www.epodatnik.pl/interpretacje-podatkowe/wykaz.php?id=297103-2014-02-24-dyrektor-izby-skarbowej-w-lodzi-iptpp4-443-868-13-4-bm

To się tyczy przepisów obowiązujących do końca 2014r.
Od stycznia 2015r. obowiązują nowe.

Z Rozporządzenia Ministerstwa Finansów: (pogrubione i podkreślone zmiany, w stosunku do okresu 2013/2014)

§ 4. Zwolnień z obowiązku ewidencjonowania, o których mowa w § 2 i § 3, nie stosuje się w przypadku:
1) dostawy:
a) gazu płynnego,
b) części do silników (PKWiU 28.11.4),
c) silników spalinowych wewnętrznego spalania w rodzaju stosowanych do napędu pojazdów (PKWiU 29.10.1),
d) nadwozi do pojazdów silnikowych (PKWiU 29.20.1),
e) przyczep i naczep; kontenerów (PKWiU 29.20.2),
f) części przyczep, naczep i pozostałych pojazdów bez napędu mechanicznego (PKWiU 29.20.30.0),
g) części i akcesoriów do pojazdów silnikowych (z wyłączeniem motocykli), gdzie indziej niesklasyfikowanych (PKWiU 29.32.30.0),
h) silników spalinowych tłokowych wewnętrznego spalania w rodzaju stosowanych w motocyklach (PKWiU30.91.3),
i) sprzętu radiowego, telewizyjnego i telekomunikacyjnego, z wyłączeniem lamp elektronowych i innych elementów elektronicznych oraz części do aparatów i urządzeń do operowania dźwiękiem i obrazem, anten (PKWiU ex 26i ex 27.90),
j) sprzętu fotograficznego, z wyłączeniem części i akcesoriów do sprzętu i wyposażenia fotograficznego (PKWiU ex 26.70.1),
k) wyrobów z metali szlachetnych lub z udziałem tych metali, których dostawa nie może korzystać ze zwolnienia od podatku, o którym mowa w art. 113 ust. 1 i 9 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług, zwanej dalej „ustawą”,
l) zapisanych i niezapisanych nośników danych cyfrowych i analogowych,
m) wyrobów przeznaczonych do użycia, oferowanych na sprzedaż lub używanych jako paliwa silnikowe albo jako dodatki lub domieszki do paliw silnikowych, bez względu na symbol PKWiU,
n) wyrobów tytoniowych (PKWiU 12.00), napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%, bez względu na symbol PKWiU, z wyłączeniem towarów dostarczanych na pokładach samolotów,
o) perfum i wód toaletowych (PKWiU 20.42.11.0), z wyłączeniem towarów dostarczanych na pokładach samolotów
– z wyjątkiem dostawy, o której mowa w lit. b–l, będącej dostawą towarów, o której mowa w poz. 35 załącznika do rozporządzenia;

2) świadczenia usług:
a) przewozów pasażerskich w samochodowej komunikacji, z wyłączeniem przewozów wymienionych w poz. 15 i 16 załącznika do rozporządzenia,
b) przewozu osób oraz ich bagażu podręcznego taksówkami,
c) naprawy pojazdów silnikowych oraz motorowerów (w tym naprawy opon, ich zakładania, bieżnikowania i regenerowania),
d) w zakresie wymiany opon lub kół dla pojazdów silnikowych oraz motorowerów,
e) w zakresie badań i przeglądów technicznych pojazdów,
f) w zakresie opieki medycznej świadczonej przez lekarzy i lekarzy dentystów,
g) prawniczych, z wyłączeniem usług określonych w poz. 28 załącznika do rozporządzenia,
h) doradztwa podatkowego,
i) związanych z wyżywieniem (PKWiU 56), wyłącznie:
– świadczonych przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo, oraz
– usług przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering),
j)fryzjerskich, kosmetycznych i kosmetologicznych
– z wyjątkiem świadczenia usług na warunkach określonych w poz. 35 załącznika do rozporządzenia przez podatnika, o którym mowa w art. 8 ust. 2a ustawy, oraz świadczenia usług, o których mowa w lit. i, świadczonych na pokładach samolotów lub w sposób określony w poz. 45 załącznika do rozporządzenia.

Sz@kal
13-12-2014, 13:02
No tak tylko co niby mam z tym zrobić? Jeśli poproszę o interpretację przepisu to już w sumie wiem co dostanę...

GonzoG
13-12-2014, 13:14
Jak pytać o interpretację, to tylko w Izbie Skarbowej, a nie w jakimś tam podrzędnym US.

Z resztą, jak zajrzysz na strony, które podają te zmiany, to nawet żadna z nich nie zaznacza zmiany w punkcie dotyczącej nośników.

Znalazłem jak wygląda punkt o nośnikach w aktualnych przepisach:

7. sprzedaży nagranych, z zapisanymi danymi lub zapisanymi pakietami oprogramowania komputerowego (w tym również sprzedawanych łącznie z licencją na użytkowanie): płyt CD, płyt DVD, kaset magnetofonowych, taśm magnetycznych (w tym kaset wideo), dyskietek, kart pamięci, kartridży;

Więc jeśli teraz fotograf nie potrzebuje kasy, to od nowego roku również nie potrzebuje.

foto4deg
14-12-2014, 21:34
Serio? Będzieta mieć kasy fiskalne w Pl? Kurde, straszne... Ja tylko fakturkę wysyłam...

adriansocho
14-12-2014, 21:41
A nie możecie tego obejść? Kazać młodym przynosić swoich nośników (płyt/USB)? Dawać na płycie kupionej w sklepie, ale w umowie dać zapis, że klient przyniósł nośnik? Trochę klientów postraszyć, że jak nie przyniosą nośnika to będzie wyższa cena bo nowe przepisy?

SerU
14-12-2014, 21:58
A nie możecie tego obejść? Kazać młodym przynosić swoich nośników (płyt/USB)? Dawać na płycie kupionej w sklepie, ale w umowie dać zapis, że klient przyniósł nośnik? Trochę klientów postraszyć, że jak nie przyniosą nośnika to będzie wyższa cena bo nowe przepisy?

To wtedy się okaże, że fotograf świadczy usługi nagrywania na nośniki wymienne i pewnie też się na to nadinterpretacja IS lub US znajdzie i kasę fiskalną każą mieć.

Ja bym się nie zdziwił - prowadziłem kiedyś w Polsce firmę i szybko mi przeszło :D Przepisy się zmieniały szbybciej, niż nadążali wydawać nowelizacje.

Najlepiej niech młodzi dostarczają swoje karty SD i opłacą miesiąć abonamentu za PS :mrgreen: Ale paranoja. Współczuję - kiedy wreszcie ten kraj znormalnieje?

ars
14-12-2014, 23:47
To głupie z tą kasą. Przeciez tak samo jak można było wystawić fakturę/rachunek tak można wydrukować paragon lub nie. Jakie to niby zabezpieczenie wykazywania przychodu. Phi..musieliby postawić oddelegowanego urzędnika do każdego podmiotu żeby stał i pilnował..normalnie jak w budce telefonicznej "rozmowa kontrolowana, rozmowa kontrolowana" :)

freefly
15-12-2014, 01:06
To głupie z tą kasą. Przeciez tak samo jak można było wystawić fakturę/rachunek tak można wydrukować paragon lub nie. Jakie to niby zabezpieczenie wykazywania przychodu. Phi..musieliby postawić oddelegowanego urzędnika do każdego podmiotu żeby stał i pilnował..normalnie jak w budce telefonicznej "rozmowa kontrolowana, rozmowa kontrolowana" :)

Oczywiście, ze nie ma możliwości, żeby wszystkich skontrolować. Ale Twojej głowie ma powstać niepokój, lęk, że możesz zostać poddany kontroli. Masz mieć świadomość, że w całej Twojej działalności kasa rejestrująca, jest najważniejszym elementem. Nie wolno posiadaczowi dokonywać jakiejkolwiek sprzedaży, gdy kasa ulegnie awarii lub wysiądzie zasilanie. Masz mieć kasę zapasową na taka awaryjna sytuację. Nie masz kasy zapasowej, a jest awaria, przepisy nakazują wstrzymać sprzedaż. Co by się nie działo, masz myśleć o kasie fiskalnej i ratować zadrukowane rolki w razie pożaru w pierwszej kolejności, a nie towar w sklepie.

Nie wiem, czy orientujesz się w jaki sposób US ustala, czy przekroczyłeś limit zwolnienia z posiadania kasy fiskalnej jak również, limit zwolnienia z VAT.:wink:

ars
15-12-2014, 02:02
o no no za lata poprzednie pewnie za pomoca przychodu z dg w rocznej deklaracji..a na bieżąco o ile tak robią..no jak ? :) kolega widzę, ma praktyczne knowhow :)

freefly
15-12-2014, 02:30
o no no za lata poprzednie pewnie za pomoca przychodu z dg w rocznej deklaracji..a na bieżąco o ile tak robią..no jak ? :) kolega widzę, ma praktyczne knowhow :)

Jest obowiązek prowadzenie ewidencji sprzedaży dziennej przez każdego, kto nie rejestruje sprzedaży za pośrednictwem kasy fiskalnej, włącznie ze sprzedażą bezrachunkową.
Nawet jeśli książkę rachunkową prowadzi biuro, to w miejscu wykonywania działalności jest obowiązek posiadania prowadzonej ewidencji sprzedaży dziennej. Ewidencję za dany dzień trzeba zrobić przed rozpoczęciem sprzedaży następnego dnia. Prawie jak kas fiskalna, tylko, że kartce papieru
Na podstawie ewidencji US może ocenić obrót. Można oczywiście wystawiać rachunki klientom i nie uwzględniać ich w ewidencji sprzedaży zaniżając obroty. Można się czasem zdziwić, gdy pewnego dnia przyjdzie pani lub pan, który nabył usługę lub towar dnia poprzedniego i po stosownym wylegitymowaniu się poprosi o ewidencję sprzedaży i sprawdzi, czy to co zakupił zostało ujęte w ewidencji. Biada jeśli tego nie będzie. Konsekwencje karne skarbowe i kasa fiskalna z automatu.;-). No i chodzą sobie tak kontrolerzy i czasami ktoś ma pecha.

Dex
15-12-2014, 14:35
To głupie z tą kasą. Przeciez tak samo jak można było wystawić fakturę/rachunek tak można wydrukować paragon lub nie.

Wtedy nie zarobi producent kas, szczególnie tych malutkich, później serwisant itd. a za kilka lat znowu nowa kasa :]

sote
15-12-2014, 16:25
a mozna pliki wyslac przez siec? i niech klient sobie z nimi robi co chce?

Jacek_Z
24-12-2014, 12:45
Jest obowiązek prowadzenie ewidencji sprzedaży dziennej przez każdego, kto nie rejestruje sprzedaży za pośrednictwem kasy fiskalnej, włącznie ze sprzedażą bezrachunkową. Owszem.
Z tego co pamietam można miec takich sprzedaży na rachunek do 50 w roku, ale te 50 musi dotyczyć co najwyżej 20 podmiotów. Wtedy kasy nie trzeba. Jak się to przekroczy to się podpada pod kasę fiskalną.

Zakup kasy to jedno, ale ... trzeba ją serwisować i to też jest odpłatne. Jak będzie trzeba serwisować kasę w firmie od której się ją kupiło to czasami tania kasa .. wcale nie okaże się tania.

WALOD
24-12-2014, 13:25
Zakup kasy to jedno, ale ... trzeba ją serwisować i to też jest odpłatne. Jak będzie trzeba serwisować kasę w firmie od której się ją kupiło to czasami tania kasa .. wcale nie okaże się tania.
Kasa fiskalna jest bardzo dobrym i ułatwiającym życie urządzeniem dla ludzi uczciwie prowadzących firmy.
Czytając tutaj o problemach z kasami fiskalnymi odnoszę wrażenie, że ludzie prowadzący działalności gospodarcze nie powinni tego robić. Czy zakup i serwisowanie kasy fiskalnej jest takie uciążliwe? Oczywiście, że nie. Generuje jednak dodatkowe, niemałe koszty, które obciążają "przedsiębiorcę". Skoro obowiązujące prawo nakazuje ponoszenie dodatkowych kosztów, to trzeba ująć je w swojej kalkulacji cenowej. Nie od dziś wiadomo, że fotograf uczciwie prowadzący działalność gospodarczą, niechętnie patrzy i musi tolerować fotografów świadczących swoje usługi z pominięciem prawa (na czarno), ponieważ to oni znacznie zaniżając ceny destabilizują rynek klienta. Nie mając zarejestrowanej działalności gospodarczej a co się z tym wiąże nie ponosząc olbrzymich obciążeń finansowych w stosunku do państwa, pracują "za grosze", albo biorą za swoje usługi "majątek"- do swojej kieszeni.
Jeśli nagle okazuje się, że trzeba nabyć kasę fiskalną, lub następuje "wpadka" przy kontroli, to jest lament i pretensje do wszystkich. Wiadomo, że żyjemy w "dziwnym"kraju, gdzie ponad 75% zarobionych pieniędzy zabiera nam system. Jeśli ktoś uważa, że kupując aparat fotograficzny ma zapewnione dostatnie życie do samej emerytury, to jego sprawa. Polska to wolny kraj.

Rafał_Sz
24-12-2014, 13:32

Zgłosiłem dzisiaj do US, 27.12 odbieram, 1.01.2015 fiskalizuję urządzenie. Świetna kasa, miałem okazję się nią pobawić. Wszelkie ustawienia robi się za pomocą komputera po USB. Zapłaciłem razem z papierologią, fiskalizacją i dwoma latami przeglądów i pomocy technicznej za 1450 zł. Polecam ten sprzęcik.

Posnet HS EJ

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/12/mobilehs_02_posnet_fancybox-1.jpg
źródło (http://www.pajcomp.pl/static/2011/05/mobilehs_02_posnet_fancybox.jpg)

TOP67
24-12-2014, 13:44
A masz jakieś dofinansowanie? Czy to już Twój końcowy koszt?
Zdjęcia sprzedaję tylko firmom, ale naprawy to głównie osoby fizyczne. Na razie wystawiam FV, ale jeśli przekroczę limit ilościowy, to wpadnę w kasę. Za rok może też mnie to czeka?

Rafał_Sz
24-12-2014, 15:08
Ponieważ złożyłem zawiadomienie do skarbówki o zakupie kasy przed jego dokonaniem, dostanę 700 zł zwrotu od US.

pol_t
24-12-2014, 15:55
TOP67 możesz uniknąć kasy jak wszystki, podkreślam wszystkie zapłaty za Twoje usługi bedą przez konto w banku

Posnet - bardzo dobra firma

Rafał_Sz
06-01-2015, 12:09
Pierwsze paragony poszły do ludzi.:) Najgorszy był ten, gdzie było 58 pozycji - można oczopląsu dostać przy nabijaniu na kasę. W pokazywanej przeze mnie kasie fajne jest to, że wszystkie PLU i inne ustawienia można robić wygodnie na kompie i eksportować po USB do kasy.

notdot
06-01-2015, 12:39
TOP67 możesz uniknąć kasy jak wszystki, podkreślam wszystkie zapłaty za Twoje usługi bedą przez konto w banku

Posnet - bardzo dobra firmaczyli jak faktura + przelew (żadnej gotówki) to nie trzeba kasy? a trzeba to zgłosić do urzędu?

Rafał_Sz
06-01-2015, 12:56
W przypadku płatności PayU, DotPay i temu podobnych - kasa musi być.
W przypadku sprzedaży aparatów foto (z wyjątkiem osprzętu) - kasa musi być
Jakiekolwiek dane sprzedawane na jakimkolwiek fizycznym nośniku - kasa musi być.

Dodatkowo, pewne zwolnienia z obowiązku posiadania kasy fiskalne obowiązują tylko w przypadku sprzedaży wysyłkowej - sprzedaż bezpośrednia, np. sesji ślubnej, pomimo płatności przelewem w żadnym wypadku nie zwalnia z posiadania kasy fiskalnej!

notdot
06-01-2015, 13:05
W przypadku płatności PayU, DotPay i temu podobnych - kasa musi być.
W przypadku sprzedaży aparatów foto (z wyjątkiem osprzętu) - kasa musi być
Jakiekolwiek dane sprzedawane na jakimkolwiek fizycznym nośniku - kasa musi być.

Dodatkowo, pewne zwolnienia z obowiązku posiadania kasy fiskalne obowiązują tylko w przypadku sprzedaży wysyłkowej - sprzedaż bezpośrednia, np. sesji ślubnej, pomimo płatności przelewem w żadnym wypadku nie zwalnia z posiadania kasy fiskalnej!
czyli sesje ślubne wysyłać mailem ;-)

Jacek_Z
06-01-2015, 15:03
Czy zapis zezwalający na sprzedaż dla max 20 klientów max 50 razy (bez rachunku, "na zeszyt") pozostał czy zniknął?

Rafał_Sz
06-01-2015, 15:07
Czy zapis zezwalający na sprzedaż dla max 20 klientów max 50 razy (bez rachunku, "na zeszyt") pozostał czy zniknął?

Teraz jest tak:

W § 2 nowego rozporządzenia znalazło się, tak jak dotychczas zwolnienie z obowiązku stosowania kas rejestrujących dla czynności wymienionych w załączniku.

W porównaniu do obowiązującego do końca 2014 r. rozporządzenia z załącznika do rozporządzenia znikły następujące czynności (czyli podatnicy dokonujący tych czynności będą musieli stosować kasy fiskalne):

1. Świadczenie usług na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych, o ile łącznie są spełnione następujące warunki:

1) każde świadczenie usługi dokonane przez podatnika jest dokumentowane fakturą, w której są zawarte dane identyfikujące odbiorcę;

2) liczba świadczonych usług, o których mowa w pkt 1, w poprzednim roku podatkowym nie przekroczyła 50, przy czym liczba odbiorców tych usług w tym okresie była mniejsza niż 20

TOP67
06-01-2015, 15:16
Tu jest to chyba najlepiej opisane.

http://www.fiskalne.org/kasy-fiskalne-w-2015-roku.html

freefly
06-01-2015, 15:24
czyli jak faktura + przelew (żadnej gotówki) to nie trzeba kasy? a trzeba to zgłosić do urzędu?

Warunkiem jest prowadzenie ewidencji, w której zapisuje się wszystkie transakcje i te transakcje da się połączyć z płatnościami od kupujących.
Są rodzaje sprzedaży, do których jest obowiązek posiadania kasy, bez względu na limity.

Rafał_Sz
06-01-2015, 15:35
Należy też pamiętać, że przy obecnych, mocno dokręconych przepisach skarbowych, dalsze bronienie się przed kasą zakrawa już o sadomasochizm, bo ani to drogie, ani to trudne. No i zaczynając przygodę z kasą fiskalną, możemy zapomnieć o wielu niedogodnościach (pilnowanie obrotu i przepisów zwalniających z posiadania owej kasy). Dodatkowo zabieramy US jeden z wielu pretekstów, dla którego "małemu z DG" dowali się domiarek.

Jacek_Z
06-01-2015, 15:41
Teraz jest tak:
W porównaniu do obowiązującego do końca 2014 r. rozporządzenia z załącznika do rozporządzenia znikły następujące czynności (czyli podatnicy dokonujący tych czynności będą musieli stosować kasy fiskalne):

2) liczba świadczonych usług, o których mowa w pkt 1, w poprzednim roku podatkowym nie przekroczyła 50, przy czym liczba odbiorców tych usług w tym okresie była mniejsza niż 20
Czyli tego już nie ma?
nawet 1 transakcja i trzeba mieć kasę?

TOP67
06-01-2015, 15:44
Jacku. Przeczytaj po prostu rozporządzenie i sam wyciągnij wnioski.

§ 2. 1. Zwalnia się z obowiązku ewidencjonowania w danym roku podatkowym, nie dłużej jednak niż do dnia 31 grudnia 2016 r., czynności wymienione w załączniku do rozporządzenia.

§ 3. 1. Zwalnia się z obowiązku ewidencjonowania w danym roku podatkowym, nie dłużej jednak niż do dnia 31 grudnia 2016 r.:
1) podatników, u których obrót zrealizowany na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych nie przekroczył w poprzednim roku podatkowym kwoty 20 000 zł, a w przypadku podatników rozpoczynających w poprzednim roku podatkowym dostawę towarów lub świadczenie usług na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych, jeżeli obrót z tego tytułu nie przekroczył, w proporcji do okresu wykonywania tych czynności w poprzednim roku podatkowym, kwoty 20 000 zł;

Załącznik do rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 4 listopada 2014 r. (poz. 1544)

CZYNNOŚCI ZWOLNIONE Z OBOWIĄZKU EWIDENCJONOWANIA

38. Świadczenie usług na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych, jeżeli świadczący usługę otrzyma w całości zapłatę za wykonaną czynność za pośrednictwem poczty, banku lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej (odpowiednio na rachunek bankowy podatnika lub na rachunek podatnika w spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej, której jest członkiem), a z ewidencji i dowodów dokumentujących zapłatę jednoznacznie wynika, jakiej konkretnie czynności dotyczyła

Oczywiście, jeśli nie ma zastosowania par. 4

§ 4. Zwolnień z obowiązku ewidencjonowania, o których mowa w § 2 i § 3, nie stosuje się w przypadku:
i tu lista zawodów i usług.

Rafał_Sz
06-01-2015, 16:04
Pamiętać także należy o złożeniu zawiadomienia do US zanim kupimy kasę. Potem kupujemy urządzenie i dokładnie się z nim zapoznajemy. Następnie fiskalizujemy kasę (już pobawić się kasą nie możemy) i w ciągu 7 zgłaszamy to do US. Inaczej nici ze zwrotu pieniędzy. Większość formalności pomaga załatwić sprzedawca kas, do nas tak naprawdę należą dwie wizyty w US w celu złożenia dwóch papierów.

Warto też wybrać kasę mobilną i wskazać to w drugim dokumencie. Wtedy kasa nie musi się znajdować non stop w siedzibie firmy.

Unikać należy kas bez kopii elektronicznej. Co prawda kasy z dwiema rolkami papieru są już w odwrocie, ale może się jeszcze znaleźć sprzedawca który będzie chciał się tego pozbyć. ;)

Jak już mamy kasę, należy pamiętać o raportach dobowych, i tu uwaga, jeśli w danym dniu nie było sprzedaży, nie musimy raportu drukować. Natomiast raporty za dany miesiąc drukujemy do 25 następnego miesiąca.

prz3mo
06-01-2015, 16:09
Nie masz chyba racji, dziś rano czytałem, że jak najbardziej można kasę kupić wcześniej zanim się ją zgłosi...

TOP67
06-01-2015, 16:11
Zgłosić wystarczy dzień przed fiskalizacją.

http://www.fiskalne.org/odliczenie-90-ceny-kasy.html

Rafał_Sz
06-01-2015, 16:14
Nie masz chyba racji, dziś rano czytałem, że jak najbardziej można kasę kupić wcześniej zanim się ją zgłosi...

Najpierw zgłoszenie, potem fiskalizacja. I zakup kasy musi być zapłacony najpóźniej do dnia fiskalizacji (odpada zakup na termin lub na raty).

Tak masz rację, chodzi o to, żeby nie kupować kasy "po terminie" fiskalizacji i po zgłoszeniu do US.

prz3mo
06-01-2015, 16:17
Tak masz rację, chodzi o to, żeby nie kupować kasy "po terminie" fiskalizacji i po zgłoszeniu do US.

Właśnie to mialem na myśli :)

Jacek_Z
06-01-2015, 16:29
Sorry za OT, ale coś mnie rozbawiło.
Najlepszy jest punkt 36 rozporządzenia - dostawa nieruchomości :) :) :)
Zacząłem sobie wyobrażać kuriera przynoszącego dom jednorodzinny ;)
Jak mozna dostarczać nieruchomości? Jesli one są nieruchome :)
(wiem, to takie terminy, pojemne dość)

Rafał_Sz
06-01-2015, 17:08
Garaż blaszany, dom z bali, domek letniskowy itp. Da się. ;) Mi ostatnio Poczta Polska przywoziła ekogroszek na paletach. :)

freefly
06-01-2015, 17:21
Sorry za OT, ale coś mnie rozbawiło.
Najlepszy jest punkt 36 rozporządzenia - dostawa nieruchomości :) :) :)
Zacząłem sobie wyobrażać kuriera przynoszącego dom jednorodzinny ;)
Jak mozna dostarczać nieruchomości? Jesli one są nieruchome :)
(wiem, to takie terminy, pojemne dość)

Ustawa VAT na początku wyjaśnia/definiuje, że pod pojęciem sprzedaży rozumie się odpłatną dostawę. Stąd dostawa nieruchomości.:wink:

Jacek S.
20-02-2015, 20:47
01.03.2015 bardzo szybko się zbliża. Macie kasy? Ja sobie przypomniałem i jeszcze nie mam i do końca nie mam pewności czy mieć muszę. Trochę mi się nie uśmiecha wydawać <1000zł... i te raporty dobowe... i inne pierdoły...
Rozumiem, że jeżeli kupię kasę i za pół roku zamknę działalność, po czym działalność założy żona, to kasa idzie do kosza (no może nie dosłownie, ale wydatek ponownie)?

Rafał_Sz
21-02-2015, 14:18
Mi kasa bardzo uprościła działalność. Polecam, bo nie trzeba się zastanawiać co i jak rozliczać, pilnować limitów itp. Raport dobowy? To dwa kliknięcia na kasie. Jedyny ból ma wtedy, jak wystawiam fakturę na kilka tysięcy która ma kilkanaście pozycji po kilka sztuk. Cóż, trzeba to ręcznie nabić na kasę.

Dex
21-02-2015, 15:33
Rozumiem, że jeżeli kupię kasę i za pół roku zamknę działalność, po czym działalność założy żona, to kasa idzie do kosza (no może nie dosłownie, ale wydatek ponownie)?

Tak, musi kupić swoja kase ;) ale masz swoją na pamiątke :D

Jacek S.
21-02-2015, 19:15
Moje rachunki mają z reguły 1 pozycję (max 3), wystawiam ich w roku 20-25. Rachunki dla osób bez działalności nie przekraczają 20 000 zł. Nie widzę problemu w wypisywaniu ich na komputerze, drukowaniu i podpisywaniu. Lepsze to niż jakieś małe świstki, z których po chwili nie da się nic odczytać. Także mi to życia nie ułatwi.

Nie jestem Vat-owcem, prowadzę KPiR. Rozliczam się gotówkowo i bezgotówkowo - mogę zacząć się rozliczać w tylko jeden określony sposób. Oddaję materiał na płytach lub wysyłam na serwery (zależnie od charakteru zlecenia) - mogę zacząć oddawać w tylko jeden określony sposób.
Zapytam wprost: muszę, czy nie muszę? Pomijam kwestie ułatwień itp, bo po prostu nie chcę.

Pomijam też fakt, że ma to wykluczyć oszustwa podatkowe (wg. mnie to kompletna bzdura - pewnie ktoś z rodziny produkuje kasy i biznes słabo się kręci). Nie oszukuję, wpisuję do Książki to co dostaję.
Coraz bardziej zaczynam nienawidzić swojego kraju...
A może po prostu zamknąć działalność i zacząć klepać wszystko na lewo? Chyba mniejsze konsekwencje tego, niż nieposiadania kasy fiskalnej.

Dex, wolę inne pamiątki za ~1000zł :D

kaku
21-02-2015, 20:45
Ja znalazłem coś takiego:
http://www.swiatobrazu.pl/przekazanie-przez-fotografa-zdjec-na-plytach-nie-powoduje-automatycznie-obowiazku-instalacji-kasy-re-30307.html

Jacek S.
21-02-2015, 21:56
Dziękuję kaku. Nie udało mi się trafić na ten artykuł. W takim razie walić kasę, działam bez zmian.

kaku
21-02-2015, 22:58
http://www.taxall.pl/forum/viewtopic/50716/page:1/
http://interpretacja-podatkowa.pl/interpretacja/pokaz/1-_podatek-od-towarow-i-uslug-oraz-podatek-akcyzowy_/2-podatek-od-towarow-i-uslug/41-kasy-rejestrujace/159810-film-kasa-obowiazek-instalacji-kasy-rejestrujacej-produkcja.html

Na upartego odbitka, też jest nośnikiem danych, nawet cyfrowych bo można ją zeskanować.

ars
21-02-2015, 23:30
a widzieliście już ten pomysł ?

http://poradnik.wfirma.pl/-do-konca-2015-roku-limit-zwolnienia-podmiotowego-w-vat-bez-zmian

Jacek_Z
22-02-2015, 00:42
.. Nie udało mi się trafić na ten artykuł. W takim razie walić kasę, działam bez zmian.
Tak bez zmian to nie. Artykuł napisano w 2013.
Owszem, jak z tego wynika ze względu na wydawanie na CD lub DVD nie musisz mieć kasy, ale ... i tak nie możesz przyjmować gotówki.
Poszczególne obostrzenia są od siebie niezalezne, trzeba spełniać je wszystkie. Kiedyś to była ilość klientów/rachunków, teraz - płatnośc wyłącznie przelewem.

freefly
22-02-2015, 11:38
Ja znalazłem coś takiego:
http://www.swiatobrazu.pl/przekazanie-przez-fotografa-zdjec-na-plytach-nie-powoduje-automatycznie-obowiazku-instalacji-kasy-re-30307.html

Nie szukaj takich czy innych, a patrz poniżej:
http://www.finanse.mf.gov.pl/documents/766655/7564007/Rozporzadzenie_zwolnienia_2015-2016.pdf
lub
http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20140001544&type=2

I jeszcze jedno. Treść zawartej umowy na wykonanie usługi jest podstawą, a nie forma w jakiej przekazujesz zdjęcia.
W umowie zobowiązujesz się wykonać zdjęcia, a nie świadczyć dostawą nośnika ze zdjęciami.

Jacek S.
22-02-2015, 19:45
Dziękuję za odpowiedzi.
Cholercia, faktycznie to 2013, nie zobaczyłem.
Czyli teraz prowokacje będą wyglądały tak, że będzie przychodzić klient na spotkanie, będzie prosić, żebym przyjął zadatek w gotówce, bo nie ma teraz pieniędzy w banku i jeżeli przyjmę to wtopione?
Gdzieś czytałem, że przelew musi być jakoś konkretnie oznaczony (precyzyjny tytuł) i wysłany z konta osoby, która podpisała umowę. Prawda?
Czy w umowie powinien być jakiś zapis o tych nośnikach, czy wystarczy to, że przedmiotem umowy jest wykonanie zdjęć?
A mówią, że Urzędy są dla nas, a nie my dla nich.

freefly
22-02-2015, 21:39
Dziękuję za odpowiedzi.
Cholercia, faktycznie to 2013, nie zobaczyłem.
Czyli teraz prowokacje będą wyglądały tak, że będzie przychodzić klient na spotkanie, będzie prosić, żebym przyjął zadatek w gotówce, bo nie ma teraz pieniędzy w banku i jeżeli przyjmę to wtopione?
Gdzieś czytałem, że przelew musi być jakoś konkretnie oznaczony (precyzyjny tytuł) i wysłany z konta osoby, która podpisała umowę. Prawda?
Czy w umowie powinien być jakiś zapis o tych nośnikach, czy wystarczy to, że przedmiotem umowy jest wykonanie zdjęć?
A mówią, że Urzędy są dla nas, a nie my dla nich.

Przeczytałeś linkowane przeze mnie?
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW
z dnia 4 listopada 2014 r.
w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących.

W załączniku do tego rozporządzenia:

CZYNNOŚCI ZWOLNIONE Z OBOWIĄZKU EWIDENCJONOWANIA

Pozycja 37
Dostawa towarów w systemie wysyłkowym (pocztą lub przesyłkami kurierskimi),
jeżeli dostawca towaru otrzyma w całości zapłatę za wykonaną czynność za
pośrednictwem poczty, banku lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej
(odpowiednio na rachunek bankowy podatnika lub na rachunek podatnika
w spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej, której jest członkiem),
a z ewidencji i dowodów dokumentujących zapłatę jednoznacznie wynika, jakiej
konkretnie czynności dotyczyła i na czyją rzecz została dokonana (dane nabywcy,
w tym jego adres).

To jest odpowiedź dotycząca zwolnienia z kasy rejestrującej w przypadku płatności przelewami.

Naprawdę wystarczy przejrzeć i przeczytać.

A wracając do umowy. Forma w jaki sposób dostarczasz zdjęcia klientowi nie ma znaczenia jeśli chodzi o wymogi dotyczące kasy fiskalnej. Wykonałeś zgodnie umową usługę fotograficzną. I w kategorii usługi fotograficznej musisz to rozpatrywać.

gorzasty
14-09-2015, 13:52
Witam forumowiczów

Użyłem funkcji "szukaj" na forum, ale dedykowanego wątku nie znalazłem, a przecież każdy, kto przekuł foto hobby na zawodowstwo musi prędzej czy później w tym chorym kraju pomyśleć posiadaniu kasy fiskalnej. Ja się szykuję do jej zakupu w tym roku i zacząłem zgłębiać temat. Są różne wynalazki i w różnych cenach. Jestem ciekawy, czy macie własne doświadczenia i możecie coś polecić.

Tibi7
21-09-2015, 10:51
Jest to temat dość kontrowersyjny.
Jest mały sposób by nie musieć kupić takową kasę, I LEGALNIE PRACOWAĆ.

Zerknij w blog Pana Bartka Wyrobka na YouTube.
Tam jest ciekawy materiał.
I nie tylko kasy..... Full wypas ;-) [emoji2]

https://youtu.be/HBpewaz7eHg

https://youtu.be/grslfgO_pDA

Polecam wszystkie 4 części [emoji2]

Pozdrowienia dla Pana Bartosza (jeśli to czyta)

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Rafał_Sz
22-09-2015, 09:18
Witam forumowiczów

Użyłem funkcji "szukaj" na forum, ale dedykowanego wątku nie znalazłem, a przecież każdy, kto przekuł foto hobby na zawodowstwo musi prędzej czy później w tym chorym kraju pomyśleć posiadaniu kasy fiskalnej. Ja się szykuję do jej zakupu w tym roku i zacząłem zgłębiać temat. Są różne wynalazki i w różnych cenach. Jestem ciekawy, czy macie własne doświadczenia i możecie coś polecić.

Już tą kasę wcześniej opisywałem. Mam i używam. I polecam. Fajną sprawą jest wygodne tworzenie baz towarowych i PLU na komputerze, potem wystarczy wyeksportować dane do kasy przez USB. Mam kilkadziesiąt pozycji PLU z 23% i kilkadziesiąt pozycji z VAT 0% (sprzedaż wewnątrzunijna). Po kilku dniach treningu nabijam paragony z kilkudziesięcioma pozycjami w zasadzie nie patrząc na klawiaturę. Wszystko jest fajnie uproszczone i pomyślane.

http://www.posnet.com.pl/Produkty-POSNET/Urzadzenia-fiskalne/Kasy-fiskalne/male-mobilne/Posnet-Mobile-HS-EJ2

rlat
22-09-2015, 14:26
Juz nie demonizujcie tak tych kas fiskalnych, można kupic za 1000 zł z czego US oddaje 750.