PDA

Zobacz pełną wersję : Statyw dla wysokiego z bolącymi plecami ;)))

BBall_Freaker
12-12-2014, 21:45
Witam!

Może i tytuł trochę śmieszny, ale mi tak średnio do śmiechu :-P Polećcie mi proszę jakiś niedrogi statyw, który po rozłożeniu będzie miał nie mniej niż 185cm. Ciężko u mnie z pochylaniem się, a czasem potrzebuję coś ustrzelić ze statywu. Czy znajdzie się coś w granicach max. 150zł?

sufenta
12-12-2014, 21:56
musi miec kolega ze 2 metry wzrostu ;-) statyw + glowica + kamera maja miec 185 cm? na takiej wysokosci ma kolega galki oczne? lub przynajmniej jedna?

BBall_Freaker
12-12-2014, 22:14
No może 183 ;)

GonzoG
12-12-2014, 23:27
Najtańszy z takich wysokich, który w ogóle warto brać pod rozwagę:
http://www.skapiec.pl/site/cat/60/comp/2229855
Oczywiście to sam statyw. Do tego trzeba jeszcze doliczyć koszt głowicy - raczej >100zł.

A do 150zł to można kupić co najwyżej stojak pod kompakt o wysokości <150cm.

BBall_Freaker
12-12-2014, 23:37
Statywu użyję kilkanaście razy w roku, dlatego chodzi mi bardziej o amatorski, typu marketowego (Euro RTV i pokrewne) statyw, który udźwignie mi obiektyw z puszką przez jakieś 10 minut... Nie zamierzam wydawać takiej kasy na coś, co będzie rozłożone 2h w roku...

GonzoG
13-12-2014, 00:27
Statywu użyję kilkanaście razy w roku, dlatego chodzi mi bardziej o amatorski, typu marketowego (Euro RTV i pokrewne) statyw, który udźwignie mi obiektyw z puszką przez jakieś 10 minut... Nie zamierzam wydawać takiej kasy na coś, co będzie rozłożone 2h w roku...

To właśnie taki dostałeś - to najniższa półka statywów, na które można założyć coś więcej niż kompakt ważący 250g.

Jak chcesz możesz sobie kupić podstawki marki Hama, Camrock, Racam, czy jakie tam jeszcze inne loga na tym naklejają, ale jak ci się rozleci po 2 użyciach, albo pod ciężarem lustrzanki będzie chodził jak galareta (co jest pewne), to nie miej pretensji do nas.

maniak666
13-12-2014, 00:44
Potrzebowałem swego czasu wyrzynarki do podcięcia blatu w trzech miejscach. Kupiłem jakies najtańsze barachło w markecie za 24,99 euro. Pomijam że nie przeżyła tej "ciężkiej" pracy. Skończyło się koniecznoscią wymiany blatu, który kosztował kilka takich wyrzynarek. Teraz jak zdarza mi się koniecznosc robienia czegokolwiek narzędziem, którego nie posiadam i nie zamierzam posiadać, bo to jakis incydentalny przypadek, staram się pożyczyć. Zastanów się nad tym czy jeżeli zamierzasz używac statywu może dwa razy do roku jest sens kupowania niepewnego barachała. A tylko to zakupisz w zakładanym budżecie. Może masz znajomego, który byłby w stanie Cię poratować.

BBall_Freaker
13-12-2014, 14:40
Dostałem maila od jednego sprzedawcy, że ów statyw ma wysokość 188cm jak jest złożony. Po rozłożeniu ma 172cm maksymalnie, a wszystkie opisy w internecie są błędne podając, że wymiar 188cm tyczy się roboczej wysokości statywu.

sufenta
13-12-2014, 14:57
Zanim cos kupisz przeczytaj posty kolegow gonzo i maniak- nie ma znaczenia, czy bedziesz uzywal statyw 1 czy 1000 razy- pewne jest, ze bedziesz 1000 razy szalu dostawal uzywajac sprzetu "budzetowego"- sa powody, dla dla ktorych (np) manfrotto kosztuje 100 euro. pozdrawiam

BBall_Freaker
13-12-2014, 15:16
Wyraziłem się jasno nt. statywu polecanego przez GonzoG w powyższym poście... 172cm to zdecydowanie za nisko dla moich oczu.

RAF7705
13-12-2014, 16:22
Popatrz sobie na statywy, giottos.
Ja mam dwa, duży i mały.
Jakość taka sama jak manfroto a cena trochę niższa.
Do dużego mam dwie kolumny centralne, jak założe dłuższą, to głowica jest powyżej mojej głowy, mam 180cm
Razem z głowicą kosztował chyba £100 ale to była okazyjna cena

GonzoG
13-12-2014, 16:38
Wyraziłem się jasno nt. statywu polecanego przez GonzoG w powyższym poście... 172cm to zdecydowanie za nisko dla moich oczu.

A przeczytałeś, co napisałem, czy tylko kliknąłeś w link, a resztą sobie dopowiedziałeś sam ??
Tam masz wysokość statywu, a nie na jakiej będzie mocowany aparat... no chyba, że chcesz mieć aparat całkowicie sztywno zamocowany do samego statywu.

Robocza wysokość dla statywu Triopo 3232X8C to przynajmniej jakieś 195-200cm - czyli na takiej wysokości będziesz miał wizjer.
Czyli osoba o wzroście 2m będzie miała wizjer na wysokości oka... jeśli ubierze buty na koturnie.

Rossi_PL
13-12-2014, 16:49
Kiedyś w forumowej wyszukiwarce dotarłem do testu użytkownika, który go dokładnie pomierzył (Triopo ME, MT) i były różnice w stosunku do danych sklepowych;-) Też mam ME-3232 i mogę potwierdzić, że daje radę jednak radziłbym się nie napalać zbytnio na używanie 5 sekcji. One są ale nie możesz ich przeceniać. Straciłem mnóstwo czasu na wybieranie statywu i GonzoG jasno i wyraźnie napisał prawdę:-)Albo kup to triopo albo pożycz sobie od kogoś..

BBall_Freaker
13-12-2014, 20:07
A przeczytałeś, co napisałem, czy tylko kliknąłeś w link, a resztą sobie dopowiedziałeś sam ??
Tam masz wysokość statywu, a nie na jakiej będzie mocowany aparat... no chyba, że chcesz mieć aparat całkowicie sztywno zamocowany do samego statywu.

Robocza wysokość dla statywu Triopo 3232X8C to przynajmniej jakieś 195-200cm - czyli na takiej wysokości będziesz miał wizjer.
Czyli osoba o wzroście 2m będzie miała wizjer na wysokości oka... jeśli ubierze buty na koturnie.

Napisałem wyraźnie, że dostałem odpowiedź ze sklepu, że wysokość 188cm odnosi się do rozłożonego statywu, ale bez rozłożonych nóg na boki, z rozłożonymi nogami wynosi 172cm (plus głowica, plus aparat to da mniej więcej 182cm). Nie mam możliwości sprawdzenia tego osobiście. Czekam na odpowiedź z kolejnych dwóch sklepów, by to skonfrontować.

Kiedyś w forumowej wyszukiwarce dotarłem do testu użytkownika, który go dokładnie pomierzył (Triopo ME, MT) i były różnice w stosunku do danych sklepowych;-) Też mam ME-3232 i mogę potwierdzić, że daje radę jednak radziłbym się nie napalać zbytnio na używanie 5 sekcji. One są ale nie możesz ich przeceniać. Straciłem mnóstwo czasu na wybieranie statywu i GonzoG jasno i wyraźnie napisał prawdę:-)Albo kup to triopo albo pożycz sobie od kogoś..

Mógłbyś zmierzyć dokładnie wysokość po rozłożeniu nóg bez wysuwania ostatniej sekcji i z wysuniętą ostatnią sekcją?

Rossi_PL
13-12-2014, 22:43
Osobiście mierzone przed chwilą miarką, Triopo ME-3232X8C:) Zauważ, że podam wysokości do podstawy mocowania głowicy. Na tą podstawę dopiero nakręcisz sobie głowicę. A więc do kompletnej wysokości roboczej dojdzie Ci jeszcze wysokość głowicy - u mnie Triopo B-2 ma 9cm. Dochodzi jeszcze wysokość od spodu aparatu do środka wizjera. W D700 to 9cm a z gripem 13.5cm. W D7100 to 7.5cm i 12.5cm z gripem. Grip zbędny na statywie;) Zwróc uwagę jeszcze na jakiej wysokości masz same oczy a nie czubek głowy.

Wniosek prosty, że dla D700 od mocowania głowicy czyli max. wysokości statywu doliczamy 18cm bez gripa a dla D7100 doliczamy 16,5cm żeby mieć oko idealnie przy wizjerze przy równym podłożu;)

Teraz same pomiary:
01 - Wyciągnięcie 5 sekcji + max kolumna centralna - 183cm
02 - Wyciągnięcie 4 sekcji + max kolumna centralna - 152cm

03 - Wyciągnięte 5 sekcji i kolumna centralna schowana - 159cm
04 - Wyciągnięcie 4 sekcji i kolumna centralna schowana - 128cm

05 - Statyw cały złożony w normalnej pozycji - 53cm + głowica
06 - Statyw cały złożony w pozycji z odwróconymi nogami i głowica "chowa" się wtedy między nogi - 48cm

Sam statyw Tiopo jest w porządku za te pieniądze (wysokość/cena). Miałem w domu przez parę dni legendę - Manfrotto 055X PRO B. Da się wyczuć jego lepszą jakość wykonania, lepszą pracę nóg i zatrzasków - klik klik i czuć że to metal bo w Triopo to tylko plastik;) Czuć lepiej wydane pieniądze:) Ale mi taki nie był potrzebny... więc mam triopo. Jak się rozwali to kupię Manfrotto a póki co jest kompromis.

W zestawie z Triopo jest torba do noszenia statywu - świetna rzecz. Uwaga... po tygodniu DOMOWEJ zabawy pękł na pół jeden suwak... Po kilku tygodniach pękł drugi więc chodzę z rozdziawioną torbą teraz. Do Manfrotto trzeba dokupić torbę.

GonzoG
13-12-2014, 23:16
Napisałem wyraźnie, że dostałem odpowiedź ze sklepu, że wysokość 188cm odnosi się do rozłożonego statywu, ale bez rozłożonych nóg na boki, z rozłożonymi nogami wynosi 172cm (plus głowica, plus aparat to da mniej więcej 182cm). Nie mam możliwości sprawdzenia tego osobiście. Czekam na odpowiedź z kolejnych dwóch sklepów, by to skonfrontować.

Przestań pieprzyć, tylko weź do ręki aparat i najpierw zmierz ile jest od podstawy to wizjera...

A teraz weź i znajdź mi tą głowicę o wysokości 1cm...

BTW - wysokość 3232X8C to nie 172cm.

BBall_Freaker
14-12-2014, 00:56
Piękne dzięki za pomiary Rossi_PL!