Zobacz pełną wersję : Nikon D5000 czy D5100 wady, zalety, funkcje
babciagd
12-12-2014, 20:15
Siemka chciałbym się czegoś dowiedzieć o tych dwóch aparatach, czegoś z praktyki, a nie z testów, i stron producentów, i czy się opłaca, jak nie, to jakie polecacie w tym progu cenowym
I sie opłaca i sie nie opłaca... To zależy do czego i jaki to ten "prób cenowy".
Jeśli miałbyś brać D5000 to lepiej kupić D90, oba mają tę samą matrycę ale ergonomia znacznie je różni na plus D90.
Jeśli potrzebujesz mniej szumiącej matrycy to D5100.
babciagd
12-12-2014, 22:56
mam D90, więc wiem, ale chodzi mi głownie o te dwa aparaty, i proszę o wyczerpujące wypowiedzi :)
Mając D90 znasz możliwości matrycy D5000.
Pracując na D5200 i D90 wiesz jakie są różnice w ergonomii.
Zawężając do tematu.
Pytanie w Twoim wypadku jest proste, znając możliwości D5000 czy potrzebujesz czegoś więcej?
Jeśli tak, to odpowiedź brzmi D5100.
babciagd
12-12-2014, 23:07
czyli mam brać D5100?
czyli mam brać D5100?
Możesz brać i D5300...
Z opinii o D5000 vs. D5100:
D5100 kręci filmy FHD i inaczej obraza mu się ekran. Coś więcej - znasz matrycę z D90 i D5200 - więc wiesz czego się spodziewać po tej z D5100 (bardzo zbliżona do D5200).
Tyle. Reszta to kwestia specyfikacji, a tej jak zaznaczyłeś, to nie chcesz.
Czy się opłaca - na to pytanie musisz sobie odpowiedzieć sam.
adriansocho
12-12-2014, 23:35
czyli mam brać D5100?
Zastanawiam się, o co chodzi w tym poście, gdzie jest jakiś haczyk. Masz (albo miałeś) D5200, co z nim było nie tak? Do czego miałby być używany kolejny aparat? To jakiś plebiscyt na optymalne body po przetestowaniu prawie każdego aparatu z oferty dslr Nikona?
nikoniarz
12-12-2014, 23:38
Sugerując się stopką autora to przerobił tyle sprzętu entry-level, że doskonale powinien wiedzieć co wybrać.
Wanageddon
13-12-2014, 00:14
Z zakupem sugeruję się wstrzymać gdyż można się spodziewać kolejnego następcy D5xxx - tym razem d5500, co sugeruje iż ceny poprzedników spadną..
http://nikonrumors.com/2014/12/12/new-nikon-d5500-dslr-camera-with-touch-screen-coming-in-early-2015.aspx/
Wściekli się z wypuszczaniem tych nowych modeli? Mój D5100 jeszcze dobrze się nie dotarł, a już 4 modele do przodu produkują.
adrianek32
14-12-2014, 16:23
Wściekli się z wypuszczaniem tych nowych modeli? Mój D5100 jeszcze dobrze się nie dotarł, a już 4 modele do przodu produkują.
4? narazie to dwa
No jak? D5100, D5200, D5300, D5400, a teraz kolega wrzuca link do zapowiedzi D5500. Zresztą ile by nie było, to jak dla mnie trochę za bardzo rozpędzili się z wypuszczaniem nowych modeli.
nikoniarz
15-12-2014, 06:59
Ja widze, ze "do przodu" produkuja tylko 2 modele.
konradzik
15-12-2014, 09:53
No jak? D5100, D5200, D5300, D5400, a teraz kolega wrzuca link do zapowiedzi D5500. Zresztą ile by nie było, to jak dla mnie trochę za bardzo rozpędzili się z wypuszczaniem nowych modeli.
nie ma i nie bedzie d5400 od razu po d5300 wypuszcza d5500 ;) no troche szybko te premiery ale to dobrze bo aparaty z poprzednich serii mozna taniej kupic gorzej ze sprzedaza... roznice miedzy d5200 vs d5300 gps i wifi? :D grubo sie chlopaki bawia z ulepszaniem :D
No właśnie o to mi chodzi. Zmiany czysto kosmetyczne i już łup nowy model na rynek. Zamiast dopracować soft do poprzednich modeli, to ciach i nowa zabawka do sprzedaży. I to już nawet nie chodzi o rynek fotograficzny, bo wszędzie jakby się wściekli. Zdaję sobie sprawę, że takie są obecnie tendencje rynkowe, ale żeby mi się podobała taka pogoń za wyższymi numerkami, to nie powiem.
Ned Stark
15-12-2014, 12:32
Wystarczy zachować trzeźwą głowę. Wychodzi nowy model, ale to nie znaczy, że starszy przestaje nagle zdjęcia robić. Lepiej inwestować w szkła.
konradzik
15-12-2014, 12:44
Wystarczy zachować trzeźwą głowę. Wychodzi nowy model, ale to nie znaczy, że starszy przestaje nagle zdjęcia robić. Lepiej inwestować w szkła.
+1
to samo tyczy sie telefonow tabletow tv itp itd :) wszyscy kiedys gonili za 3d w tv teraz nikt tego nie chce a kasa utopiona ;) to samo tutaj obecne puszki sa na tyle zaawansowanie zrobione ze spokojnie posluza te kilka lat w ktorych czlowiek zdarzy zbudowac potezna szklarnie a pozniej wymienic body nie na kolejny model tylko 3-4modele wyzej
Archibald6803
15-12-2014, 13:56
........w te kilka lat czlowiek zdarzy zbudowac potezna szklarnie a pozniej wymienic body nie na kolejny model tylko 3-4modele wyzej
pod jednym warunkiem : będziesz kupował tylko szkła topowe o najlepszych parametrach optycznych ;
większość szkieł na matrycach np. 16/24 MPIX daje dzisiaj dobry i bardzo dobry obrazek ale już na matrycy 36 MPIX - kiepski lub co najwyżej dobry ; a wydaje mi się , że za parę lat puchy będą miały minimum 36 MPIX matryce .......
nikoniarz
15-12-2014, 20:56
a wydaje mi się , że za parę lat puchy będą miały minimum 36 MPIX matryce .......
Trochę wróżenie z fusów. Zależy też jakie puchy. Patrząc w przeszłość: D3 vs. D4s to 6,5 roku różnicy i 4 mpx...
konradzik
15-12-2014, 21:36
pod jednym warunkiem : będziesz kupował tylko szkła topowe o najlepszych parametrach optycznych ;
większość szkieł na matrycach np. 16/24 MPIX daje dzisiaj dobry i bardzo dobry obrazek ale już na matrycy 36 MPIX - kiepski lub co najwyżej dobry ; a wydaje mi się , że za parę lat puchy będą miały minimum 36 MPIX matryce .......
jasne ze tak ;) tylko kwestia czy amatorom do pstrykania na wyjazdach i przyjeciach beda potrzebne puchy 36mpx gdzie waga obrazka jest juz co najmniej duza...
Wypada zauważyć, że świat idzie do przodu, także względem pojemności pamięci i możliwości przetwarzania/transferu danych.
Terabajtowe dyski, wielordzeniowe procesory, dziesiątki GB ram, dyski SSD, USB 3.0, karty i pamięci flash o wysokiej pojemności i prędkości i wiele innych udogodnień nie przeszkadza fotom z matrycy 36 MPIX.
Za to dla amatora jest to potencjalnie zaleta, można wykadrować dowolną fotę lepszą od tych, które można zrobić np. D90.
Za to umiera sztuka fotografii, z taką matrycą nie trzeba świadomie zachowywać proporcji przy kadrowaniu, przecież zawsze się coś wytnie i będzie profi.
konradzik
15-12-2014, 22:49
Wypada zauważyć, że świat idzie do przodu, także względem pojemności pamięci i możliwości przetwarzania/transferu danych.
Terabajtowe dyski, wielordzeniowe procesory, dziesiątki GB ram, dyski SSD, USB 3.0, karty i pamięci flash o wysokiej pojemności i prędkości i wiele innych udogodnień nie przeszkadza fotom z matrycy 36 MPIX.
Za to dla amatora jest to potencjalnie zaleta, można wykadrować dowolną fotę lepszą od tych, które można zrobić np. D90.
Za to umiera sztuka fotografii, z taką matrycą nie trzeba świadomie zachowywać proporcji przy kadrowaniu, przecież zawsze się coś wytnie i będzie profi.
ale po co? :) czy 24 nie jest wystarczajaca by przecietny czlowiek wydrukowal fotke 10x15 ba nawet obraz 100x70 do salonu? :) wieksze matryce zwiekszaja zapotrzebowanie na wiecej pamieci co z kolei zwieksza zapotrzebowanie na mocniejsze procki itp itd i rynek sie od pewnego momentu bez sensu nakreca jak z telefonami... 4rdzenie do telefonu? ja na kom autocada odpalam tylko po co to komu... paranoja sie robi troche :D
adrianek32
15-12-2014, 23:29
D5100 masz a są D5200 i D5300, D5400 nie ma, nie mowiąc o D5500 więc nie pisz głupot :)
Za to Ty piszesz żeby tylko napisać. Licznik wiadomości nabijasz czy jak?
Napiszę może inaczej - wolałbym żeby producent zapewniał wsparcie produktom, które już wypuścił na rynek (np.poprzez nowe aktualizacje firmware) niż po roku "porzucał je" i wypuszczał kolejny model rozbudowany przykładowo i jedynie w wątpliwej jakości gadżet typu GPS. No ale to jest tylko moje zdanie, z którym nie musisz przecież się zgadzać. Ale jeśli się nie zgadzasz, to chociaż ironicznie nie komentuj.;)
adrianek32
16-12-2014, 13:51
jakbym nabijał posty to miałbymi ich kilka razy więcej, poprostu nie lubie jak ktoś ubarwia i tyle w temacie
konradzik
16-12-2014, 16:52
jakbym nabijał posty to miałbymi ich kilka razy więcej, poprostu nie lubie jak ktoś ubarwia i tyle w temacie
tyle ze kilkanasice postow wyzej jemu to wyjasnilem ze nie ma 5400 a bedzie od razu 5500...
JEMU, to ja też wyjaśniłem,że nie ważne ile wypuścili modeli, bo dla mnie i tak to jest tylko pogoń za numerkami, a nie modyfikacje warte wypuszczania nowych modeli. Tylko JEMU nie chciało się przeczytać i teraz łapie za słówka. Proszę Was, dajcie już spokój panowie, bo jeśli nawet pomyliłem się, to nie znaczy, że macie tu teraz ze mnie łacha drzeć.
nikoniarz
16-12-2014, 20:09
Pomyliles sie. I nic wiecej. Jesli mamy byc konkretni to badzmy. A aktualizacje- ja akurat wole nowy model bo jest nadzieja na zmiany fizyczne a nie tylko software.