PDA

Zobacz pełną wersję : RAWy z D7100 Photoshop CS6 Camera Raw 8.7

GregD7100
11-12-2014, 23:39
Witam serdecznie. Parę dni temu zostałem szczęśliwym posiadaczem Nikona D7100, mam jednak pewien problem a mianowicie podczas wywoływania zdjęcia z RAWu oraz zapisania go w formacie JPG bez wprowadzania jakichkolwiek zmian (dla porównania) widać dużą różnicę w kolorach pomiędzy JPEGiem wywołanym z RAWu a oryginalnym z aparatu (zdjęcia JPEG oraz RAW są robione jednocześnie) Zdjęcie JPEG z RAWu posiada bardzo blade kolory... Czy może to być kwestia ustawień kolorów w Camera Raw? Od kilku dni szukam rozwiązanie z Internecie lecz nie udało mi się znaleźć dlatego postanowiłem założyć konto i poprosić Was o pomoc. Z góry dzięki!

Johanan
11-12-2014, 23:46
Skalibruj/ustaw monitor i ustaw jako domyślny profil monitora.

NEF, to programowa interpretacja cyfrowych danych z matrycy aparatu i najlepiej jest odczytywany przez soft Nikona (VNX2, CNX2).

GonzoG
11-12-2014, 23:48
Było setki razy - tylko soft Nikona da ci tamie kolory jak z aparatu. W pozostałych softach musisz sobie sam wszystko ustawić.

GregD7100
12-12-2014, 02:10
Wpadłem na pomysł aby otworzyć plik NEF w VNX2, zrobić konwersję do TIF 16bit z zachowaniem prawidłowych kolorów a następnie dokończyć edycję w Camera Raw, co sądzicie o takim rozwiązaniu?

GonzoG
12-12-2014, 03:03
A jaki to niby ma mieć sens ??
Po to się robi w RAWach, aby mieć pełną kontrolę nad kolorem zdjęcia, a nie być "zniewolonym" przez to co sobie wymyślił Nikon.

Chcesz mieć kolory zbliżone do standardowych profili Nikona, to sobie taki profil wybierz w LR/ACR.

GregD7100
12-12-2014, 08:42
A jaki to niby ma mieć sens ??
Tak, jak napisałem wcześniej - chodziło mi głównie o kolory zdjęcia...

Chcesz mieć kolory zbliżone do standardowych profili Nikona, to sobie taki profil wybierz w LR/ACR.

Jaki profil masz na myśli?

GonzoG
12-12-2014, 10:52
Tak, jak napisałem wcześniej - chodziło mi głównie o kolory zdjęcia...
To można robić od razu w JPEGach.

Jaki profil masz na myśli?
Profil kolorów, a o czym niby jest mowa...
Nawet jeszcze nie zajrzałeś co można ustawić w programie i od razu larum, bo kolory się nie zgadzają , tym co robi aparat... A kto powiedział, że aparat robi dobre kolory ?? Bo mi się zupełnie nie zgadzają.

Ostatnie opcje przy wywolaniu zdjęć - kalibracja aparatu.

buma2
20-12-2014, 19:42
@ GregD7100

cyt."widać dużą różnicę w kolorach pomiędzy JPEGiem wywołanym z RAWu a oryginalnym z aparatu (zdjęcia JPEG oraz RAW są robione jednocześnie) Zdjęcie JPEG z RAWu posiada bardzo blade kolory...

Wnioskuje z tych slow, ze JPG z kamery maja intensywniejsze kolory, niz te, ktore wywolasz na komputerze z RAWu, czy tak? Jesli tak jest, to wytlumaczenie moze byc proste niemal "jak budowa cepa" ;) Otoz w kamerze mozna ustawic w menu parametry JPG, m.in. nasycenie kolorow, lub jakis profil (w instrukcji to napisali). Jesli wiec np. masz ustawione intensywne kolory w kam., to taki JPG z kam, bedzie mial intensywniejsze barwy (co niekoniecznie oznacza LEPSZE!) niz taki JPG, wywolany z RAWu przy ustawieniach bardziej neutralnych. I przy takim porownaniu moga sie wlasnie te kolory powstale z wywolania na kompie wydawac "blade".

Sprawdz ustawienia w menu kamery.

Yanis
23-12-2014, 13:26
Greg... Pocieszę cię... Ja też nie panuję nad tymi kolorami. RAW-a obrabiam w Nikonowskim sofcie (właśnie ze względu na kolorystykę, której w Lightroomie po prostu nie umiem uzyskać ze względu na brak doświadczenia w tym programie). Camera Raw już nie używam. Dopieszczam w samym Photoshopie, który częściowo zastępuje mi CNX-a, który nie obsługuje już zdjęć z mojej puszki.