Zobacz pełną wersję : Jaki aparat?
Witam!
Jestem całkowicie początkująca jeśli chodzi o fotografię.Dotąd robiłam zdjęcia cyfrówką jednak od jakiegoś czasu planuję kupno lustrzanki.
Problem w tym,że nie wiem jaki model i jakiej firmy wybrać.
Interesuję się makrofotografią zależy mi też na zdjęciach w ruchu i portretach.
Cena do 3000 zł
Nikon czy Canon?
Jaki obiektyw na początek?:)
nikoniarz
11-12-2014, 20:41
D4s + cała szklarnia Nikona. I jeszcze dużo kasy Ci zostanie...
Pomyliłam się jeżeli chodzi o cenę ;p Do 3000 zł :P
Lustrzanka to aparat uniwersalny, o przeznaczeniu decydują bardziej użyte obiektywy.
Tak więc wybór dowolnego będzie ogólnie dobry.
Co do wyboru obiektywów - co znaczy "zdjęcia w ruchu" bo mi to zupełni nic nie mówi... porusza się i żółw, jak samochód, jak i pocisk karabinu.
Zależy mi na tym,żeby mieć dość duży wybór obiektywów i żeby lustro było ,,w miarę,, z lepszej półki bo jak to się mawia ,,apetyt rośnie w miarę jedzenia,, a ma mi posłużyć co najmniej kilka lat.
Co myślicie o nikonie d5100?
Planuję robić zdjęcia min. w takim stylu: https://www.flickr.com/photos/79543848@N06/7287854936/
A słyszałam,że mając nikona d5100 mogę sobie nie poradzić z takimi scenami...
spiritus
11-12-2014, 21:17
W takim stylu...czyli?
Ustawiasz w aparacie tryb seryjny i trzymasz kciuki aby trafić odpowiedni moment ;)
Czyli warto brać tego nikona d5100? ;) A co z canonów polecacie ceną zbliżonego do d5100?
Proponuje Nikona d5200, do tego nikkora 18-105vr i 50 1.8g
spiritus
11-12-2014, 21:29
A co z canonów polecacie ceną zbliżonego do d5100?
Nie to forum :P
Tutaj racze Ci nikt raczej nie podpowie takich rzeczy :twisted:
pako1 dzięki za pomoc! :D O to mi chodziło! Zakupię d5200 :)
Przy zakupie d5200 z 18-105 będzie 250zl zwrotu, poczytaj sobie o tym
Rzeczywiście! :D Jeszcze raz wielkie dzięki!
velaskez
11-12-2014, 23:11
Nie to forum :P
Tutaj racze Ci nikt raczej nie podpowie takich rzeczy :twisted:
Podpowiemy. Wielu tutaj używa wielu systemów.
Planuję robić zdjęcia min. w takim stylu: https://www.flickr.com/photos/79543848@N06/7287854936/
A psa masz?
spiritus
12-12-2014, 14:27
Podpowiemy. Wielu tutaj używa wielu systemów.
Wiem wiem, że pomocy dostanie ;)
Ironizowałem :P
Tak. Mam psa i właśnie jeżdżę na różne zawody i chciałabym fotografować te psy w ruchu ;p
D300s niestety za drogi :/
spiritus
12-12-2014, 18:33
D300s niestety za drogi :/
A D300?
Teraz używka w cenach ok 1300-1600zł
W tym temacie masz o obiektywie :D
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3462158#post3462158
widze ze jest wiele wpisów a mało konkretnej pomocy, wszystko mądrale, ale niewielu potrafi konkretnie doradzić.
Jezeli nie masz zbyt duzo kasy to nie bedziesz miała zbyt duzego wyboru, i o tym można napisać wprost . Ale nie oznacza to ze za taka kwote nie mozna kupić juz czegoś co pozwoli byc zadowolonym.
Zdjecia w ruchu wymagają aparatu ze skutecznym AF-em . Osobiscie radziłbym Ci tak jak Pako1 Nikona D5200 z obiektywem 18-105 . To dobry tandem, dostaniesz jeszcze zwrot pieniążkow za poromocje i nie wydasz wszystkiej kasy.
Masz tutaj sklep w ktorym Cie dobrze obsłuża, cena jedna z najnizszych obecnie, darmowa wysyłka. Poczytaj o promocji Cashback, co nalezy zrobic zeby otrzymac zwrot kasy.
http://www.oleole.pl/lustrzanki/nikon-d5200-18-105-mm-vr.bhtml?from=skapiec
Nikon D5200 to aparat z nowszej technologii, co prawda nie mozna w nim uzywac obiektywów starszych z literką D w oznakowaniu, ale nie musisz sie tym przejmowac. Te najnowsze z literka G sa szybkie i czesto sprawniejsze. Aparat ma dobry auto fokus, z dedykownym obiektywem ktory jest naprawdę dobry, jezeli nie najlepszy w tym segmencie cenowym nie powinnien Cie zawieść.
I na tym na razie bym zakonczył zakupy. Rób zdjecia z pół roku, pobaw sie mozliwosciami aparatu, poznaj jego dzialanie , funkcjonalnosc.
Potem zdecydujesz czy potrzebny jest Ci kolejny obiektyw np do portretów i tutaj polecałbym dwa . Najnowszy Nikon AF-S 35 f/1.8G DX lub Nikon AF-S 50 f/1.8G jezeli ktoregos z nich nabedziesz nie potrzeba Ci bedzie nic wiecej, ewentualnie tele ale to juz wiekszy wydatek i tutaj bez dwoch zdan bdb jak na te klase Nikon AF-S 70-300 f/4.5-5.6 G VR IF-ED
Jednak z tymi zakupami radziłbym sie wstrzymać, az nabieżesz doświadczenia.
Nie kupowałbym aparatów, uznanych ale starszej technologii takich jak chociazby Nikon D300s. Bdb ale juz odchodzacy do lamusa, jego ceny leca na leb na szyję. Nowe matryce oferuja znacznie wiecej, wiec nie ma sie nad czym zastanawiac.
Ja bym tak wybrał , sadze ze wielu moich kolegów tych rozsadnie myslacych mnie poprze
Jeszcze jedna sprawa, do zdjec seryjnych jest potrzebna szybsza karta (doradza w sklepie ) radziłbym kupic pojemnosć 32gb to jest spora matryca, ktora generuje dosc duze pliki
ciepło pozdrawiam :)
ps. jeszcze jedno wybierz Nikona w mojej ocenie czesto w swojej klasie jest lepszy od Canona
Ty doradca.
W takiej kasie, to nie ma nic z lepszym autofokusem, niż d300, może być bez S.
Jak ktoś robi w dobrym świetle i mu ISO trylion nie potrzebne, to tym d5200 nie ma startu, co do precyzji i szybkości ostrzenia.
Ty doradca.
W takiej kasie, to nie ma nic z lepszym autofokusem, niż d300, może być bez S.
Jak ktoś robi w dobrym świetle i mu ISO trylion nie potrzebne.
To tym d5200 nie ma startu, co do precyzji i szybkości ostrzenia.
Ty "EKSPERT" to jest wątek pomocowy, chcesz sobie pogadać to proponuję się przenieść do wątku o D300, tam możesz się wykazać, i próbować przekonywac ze D300 jest nawet lepszy od D810
nikoniarz
13-12-2014, 17:00
Do ego typu foto jak najbardziej D300. Biorąc pod uwagę obecne ceny nawet nie ma się co zastanawiać...
Witam!
Jestem całkowicie początkująca jeśli chodzi o fotografię.Dotąd robiłam zdjęcia cyfrówką jednak od jakiegoś czasu planuję kupno lustrzanki.
Problem w tym,że nie wiem jaki model i jakiej firmy wybrać.
Interesuję się makrofotografią zależy mi też na zdjęciach w ruchu i portretach.
Cena do 3000 zł
Nikon czy Canon?
Jaki obiektyw na początek?:)
tak sie zaczyna ten wątek, wyraznie jest napisane
Jestem całkowicie początkująca jeśli chodzi o fotografię...
Wiec po co tutaj dewagacje nad klasą aparatów, niestety już z poprzedniej epoki, co Ona zrobi z D300 , skoro sie uczy, a co zrobi z nim za np 1.5 roku. To juz bedzie zabytek. Sam miałem D300s. Wiem ze był dobry, napisałem o tym w poprzednim poście.
Ale tutaj chodzi o rozsądna pomoc. Równiez o aparat który jest technologicznie bardziej zaawansowany i jej pomoze w robieniu zdjęć, a nie o udowadnianie ze D300 jeszcze robi dobre zdjecia . Z całym szacunkiem dla posiadaczy starszych modeli, którzy nimi robia nadal bdb fotografie - uwazam ze wskazany D5200 w przypadku osoby która zaczyna przygode z fotografią , jest zdecydowanie lepszym wyborem
Zdjecia w ruchu wymagają aparatu ze skutecznym AF-em . Osobiscie radziłbym Ci tak jak Pako1 Nikona D5200 z obiektywem 18-105 .
Ok - skuteczny to może ten AF jest... ale nie do zdjęć w ruchu. 18-105 to chyba najwolniej ostrzący obiektyw Nikona.
nikoniarz
13-12-2014, 17:16
co Ona zrobi z D300 , skoro sie uczy, a co zrobi z nim za np 1.5 roku. To juz bedzie zabytek. Sam miałem D300s
Tak, za półtora roku będzie robił jeszcze gorsze zdjęcia niż robił 5 lat temu... D300 jest tani, dobry i wydajny. Oczywiście wyboru dokona sama...
Ok - skuteczny to może ten AF jest... ale nie do zdjęć w ruchu. 18-105 to chyba najwolniej ostrzący obiektyw Nikona.
no zaczęło się !!!!!! teraz będzie przekonywanie o wyższości Świat Wielkiej Nocy nad Wyższością Świąt Bożego Narodzenia
Grach - teraz koledzy EKSPERCI tak Ci zamieszają w głowie, ze będziesz musiała iść po pomoc do psychologa.
GonzoG - jakie szkło wobec tego, zeby dziewczyna zmiesciła sie w budzecie i zeby było szybkie ale i praktyczne , no i oczywiscie jaki aparat ? Mamy do wydania 3tys.
Pamietajmy ze dziewczyna zaczyna z fotografią, jest zielona , wszystkiego sie bedzie uczyć . Model aparatu ma jej pomagac a nie utrudniac, poza tym ma to być zakup sensowny z punktu widzenia ekonomii. Starych używek jest mnóstwo, i nie chca sie jakoś sprzedawać za jeszcze wzgledne pieniadze, mimo tego ze sa takie dobre.
Zaczynałem, pomijając analog, od D70s, poprzez D200, D300s, D700, D600, obecnie D800, ale moze sie nie znam, proszę oswieć mnie - co dla Grach, tego uzytkownika przy starcie z fotografią jest najlepszym wyborem ?
Borat1979
13-12-2014, 17:33
Tak, za półtora roku będzie robił jeszcze gorsze zdjęcia niż robił 5 lat temu... D300 jest tani, dobry i wydajny. Oczywiście wyboru dokona sama...
Po co ta bezsensowna gadka? D300 to aparat stary technologicznie. W grę wchodzą tylko używki i to majace sporo lat. Nie mając doświadczenia można kupić przechodzonego grata. Jak coś w nim padnie to się nawet nsprawiać nie opłaca.
nikoniarz
13-12-2014, 17:36
harb, tak ciężko zrozumieć, że wg. Ciebie lepszym wyborem będzie D5200 a wg. innych D300? A jeszcze ktoś inny zaproponuje coś innego... Nikt tu nie uważa się za eksperta (chyba, mówię przynajmniej sam za siebie) ale każdy napisał co myśli. Twoja opinia jest tak samo istotna/nieistotna jak opinia innych. 3 tyś do dyspozycji wystarczy na zakup D300 (1500 zł) i szkła o ogniskowej jakiej będzie najbardziej potrzebować.
I chyba nie na miejscu z Twojej strony jest pisanie, że ktoś źle doradza, bo każdy może to samo napisać o Twojej propozycji.
Po co ta bezsensowna gadka?
Bezsensowna bo nie zgadzasz się z nią? Daj spokój. Padło pytanie, przedstawiłem swoją sugestię i tyle.
Po co ta bezsensowna gadka? D300 to aparat stary technologicznie. W grę wchodzą tylko używki i to majace sporo lat. Nie mając doświadczenia można kupić przechodzonego grata. Jak coś w nim padnie to się nawet nsprawiać nie opłaca.
zeby nie rozdmuchiwać tego watku, w tej wypowiedzi jest wszystko.
Idę obrabiać fotografie - pozdrawiam wszystkich serdecznie życząc fajnego weekendu ( a w Gdańsku wieje , łoj wieje ) jutro chyba trzeba wyjść z puszką i zrobić rozchulany Bałtyk :)
Tak naprawdę do zdjęć zwierzaków w ruchu potrzebny jest szybki obiektyw o możliwie sporej jasności i aparat o albo wysokich dostępnych akceptowalnych czułościach albo o bardzo dobrej matrycy i szybkim af. Z uwagi na budżet, tutaj wybrałbym dobre szkło - a to co zostanie na aparat.
Harab.
Ciekawe, że sam zaczynałeś od d70.
Czyli poziom wyżej, a potem szybko skoczyłeś na modele 3 cyfrowe.
Czy uważasz, że ktoś jest taki głupi, że nie nauczy się, tak samo szybko na modelu półprofesjonalnym, jak na entry level.
D300 ma dużo lepszą ergonomię, lepsze podzespoły (jakościowo), lepszy af, tylko starsza jest matryca.
Ja bym wolał się na nim uczyć, niż na d5200, którego nawet nie wiadomo jak trzymać.
Bardzo dziwne podejście, że jak do nauki, to prawie najniższy model...
Bez sensu....
Już pomijając, te zdjęcia w ruchu.
Ps.
Może sam spróbuj porobić te zdjęcia w ruchu tym d5200 i 18-105 a potem doradzaj.
nikoniarz
13-12-2014, 17:54
Sprawa jest oczywista- jedni wolą kupić nowy, a inni używany w tej samej cenie. Kwestia wyboru.
konradzik
13-12-2014, 18:28
zeby nie rozdmuchiwać tego watku, w tej wypowiedzi jest wszystko.
Idę obrabiać fotografie - pozdrawiam wszystkich serdecznie życząc fajnego weekendu ( a w Gdańsku wieje , łoj wieje ) jutro chyba trzeba wyjść z puszką i zrobić rozchulany Bałtyk :)
+1
za 3k mamy D5200 (ok2,2k po cashbacku) zostaje na N35 1.8G i mamy fajny zestaw na poczatek ;) to ze wzgledu na tak przystepne ceny fajnych szkiel przeszedlem z innego systemu na Nikona ;) a dla dziewczyny D5200 ma idealna ergonomie do tego machany ekranik ulatwia zycie. Dla faceta trche maly ale z gripem jest ok.. nie kazdy od poczatku chce pelna klatke czy uzywke... nie kazdy bedzie szedl w strone pro. Szkoda ladowac taka kase w uzywke i pryz najmniejszej awarii rozlozyc rece i plakac
+1
za 3k mamy D5200 (ok2,2k po cashbacku) zostaje na N35 1.8G i mamy fajny zestaw na poczatek ;) to ze wzgledu na tak przystepne ceny fajnych szkiel przeszedlem z innego systemu na Nikona ;) a dla dziewczyny D5200 ma idealna ergonomie do tego machany ekranik ulatwia zycie. Dla faceta trche maly ale z gripem jest ok.. nie kazdy od poczatku chce pelna klatke czy uzywke... nie kazdy bedzie szedl w strone pro. Szkoda ladowac taka kase w uzywke i pryz najmniejszej awarii rozlozyc rece i plakac
I masz zestaw z najwolniejszymi możliwymi szkłami do Nikona...
Jak ma być do zdjęć w ruchu, a szczególnie zwierząt, czy ludzi, którzy poruszają się mało przewidywalnie, to ani 18-105, ani 35/1.8G DX.
Z obiektywów - Sigma 17-50/2.8 - znacznie szybsza i też jaśniejsza, więc i AF będzie miał więcej światła. Poza tym łatwiej będzie wyizolować obiekt z tła.
Ze stałek - 50/1.8G - znacznie szybsza.
Z aparatów - Może być i D5200 - cena za body to do 1800zł, a do tego jeszcze cashback - czyli 1550.
Sigma 17-50/2.8 kosztuje ok 1500zł.
Dzięki wszystkim za pomoc! :D Chyba jednak biorę d5200.Jak na moje potrzeby na razie wystarczy.Jak bardziej się wkręcę w fotografię to poszukam czegoś lepszego.
cz4rnuch
13-12-2014, 20:25
Jak ma być tani (choć tylko używany) i szybki obiektyw to można pomyśleć o Nikkorze 18-70
konradzik
13-12-2014, 21:06
I masz zestaw z najwolniejszymi możliwymi szkłami do Nikona...
Jak ma być do zdjęć w ruchu, a szczególnie zwierząt, czy ludzi, którzy poruszają się mało przewidywalnie, to ani 18-105, ani 35/1.8G DX.
Z obiektywów - Sigma 17-50/2.8 - znacznie szybsza i też jaśniejsza, więc i AF będzie miał więcej światła. Poza tym łatwiej będzie wyizolować obiekt z tła.
Ze stałek - 50/1.8G - znacznie szybsza.
Z aparatów - Może być i D5200 - cena za body to do 1800zł, a do tego jeszcze cashback - czyli 1550.
Sigma 17-50/2.8 kosztuje ok 1500zł.
90% zdjec to statyczne foty krajobraz/turystyka/portert jedynymi aktywnymi sa foty psa :D ale tu i szybki AF nie pomoze :P a juz zbieram na N24-70 ;) kolezanka ma moze inne potrzeby fakt ;) dla koleznaki jak mowisz moze byc lepsza s17-50 kwestia po co na co i dlaczego komu potrzebne ;)
Borat1979
14-12-2014, 01:05
harb, tak ciężko zrozumieć, że wg. Ciebie lepszym wyborem będzie D5200 a wg. innych D300? A jeszcze ktoś inny zaproponuje coś innego... Nikt tu nie uważa się za eksperta (chyba, mówię przynajmniej sam za siebie) ale każdy napisał co myśli. Twoja opinia jest tak samo istotna/nieistotna jak opinia innych. 3 tyś do dyspozycji wystarczy na zakup D300 (1500 zł) i szkła o ogniskowej jakiej będzie najbardziej potrzebować.
I co masz za te 1500 zł? 5-7 letni używany aparat bez gwarancji z przebiegiem w granicach 100 tyś klatek albo i lepiej. Do tego pierwszy CMOS Nikona czyli stara matryca z marnym ISO, którą dzisiaj bije na głowę byle NEX za 800 zł. Do tego masz sprzęt pozbawiony wszystkich nowoczesnych funkcji takich jak Live View, video itp.
Normalnie cudo dla amatora zaczynającego swoją przygodę z lustrzanką.
nikoniarz
14-12-2014, 01:36
I co masz za te 1500 zł? 5-7 letni używany aparat bez gwarancji z przebiegiem w granicach 100 tyś klatek albo i lepiej. Do tego pierwszy CMOS Nikona czyli stara matryca z marnym ISO, którą dzisiaj bije na głowę byle NEX za 800 zł. Do tego masz sprzęt pozbawiony wszystkich nowoczesnych funkcji takich jak Live View, video itp.
Normalnie cudo dla amatora zaczynającego swoją przygodę z lustrzanką.
To jest tylko Twoje zdanie. Ja wolę za 1500 używane D300 niż nową puszkę w tej cenie. Ale to dotyczy nie tylko tego przedziału cenowego- tak samo wolałem używane D3 niż nowe D610.
Edit:
Do tego masz sprzęt pozbawiony wszystkich nowoczesnych funkcji takich jak Live View.
tu chyba się zagalopowałeś z argumentami...
Borat, zluzuj szelki.
Jakie wideo?
My o puszce do zdjęć obiektów w ruchu piszemy a nie o filmowaniu.
Jak by koleżanka chciała filmować to, bez zajakniecia, bym jej d5200 polecił.
krishary
14-12-2014, 11:38
Wg mnie też 5200 będzie lepszy. Dla doświadczonych podróżników fotografów rzeczywiście d300 byłby dobrym pomysłem, ale mówimy tutaj raczej o lajtowej fotografii wiec ta nowsza matryca się bardziej przyda niż pro body. Technologia zasuwa do przodu a bebechow w aparacie nie wymienisz jak w desktopie. Co do sporów na forum to trzeba być naprawdę pewnym siebie żeby śmiało mówić o tym jak to inni nie mają racji, trochę zrozumienia panowie...