Zobacz pełną wersję : Ipad 2 do obróbki fotek
Mam do was takie pytanie. CHciałbym kupic uzywanego Ipada 2giej generacji to obrobki foto aplikacjami typu Snapshot, aplikacji dodajacych efekty i tekstury. Próbowalem znalezc ich odpowiedniki na Androida ale niestety nie ma (nie tylko ja pytalem)
Pliki ktore chcialbym na tym obrabiac to jpg o wielkosci ok 5000 pix dluzszy bok, pliki robione lustrzanka i przenoszone do Ipada (robienie zdjec aparatem z Ipada mnie nie interesuje, jak rowniez dzwonienie z niego czy inne aplikacje oprócz tych kilku które chcę miec.
Czy ktos z was ma Ipada 2 i probowal na nim obrabiac pliki? jak to wyglada?Mocno spowalnia? czy raczej jpg daja sie obrabiac bez problemu?
Dziekuje za odpowiedzi.
Ipad2 ma chyba te same bebechy co ipad3, tak? Jeśli tak to ja mieliłem dużo zdjęć z D800 i nie miałem problemów - głównie aplikacją Snapseed (twórców Color efexa m.in). JPGi zgrywałem z karty na ipada i sobie dłubałem. Zero problemów.
No wlasnie tak tez chce zrobić. Apple oferuje kilka fajnych aplikacji które fajnie mi sie sprawdziły na tworzeniu kompozycji kolażowych. Dlatego myslalem o Ipadzie 2 - starszym ktory to pociagnie. Ok, w takim razie szukam egzemplarza dla siebie. 10" to juz fajna powierzchnia dzialania. Znajomi robia na fonie 4". Taki hardcore odpada :)
jezdze duzo busami , taki Ipad w sumie idealnie by sie nadawal.
Poszukaj lepiej 3jki, masz już Retine a to naprawdę duuużo daje, znacznie większy komfort pracy i przyjemności oglądania. Różnica w cenie używek pewnie będzie niewielka, a warto dołożyć.
Tu np wszystkie foty były obrabiane na ipadzie:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.673717752723059.1073741889.221878364573669&type=3
Nic wielkiego - wyciągaie cieni, gaszenie świateł, jakieś lokalne rozjaśnienia, dokładanie saturacji, kadrowanie itp. Ale ja zadowolony byłem.
Niestety ceny trójek to koszt 1000+. 2 kę 16 GB moge miec za 400-500 zl. Duza różnica jesli ma mi to posluzyc tylko do obróbki fotek. Albo po miesiacu stwierdze ze wiecej bylo checi niz przydatnosci. Dlatego nie chce pakowac mase kasy.
Rafal_Piotr
13-12-2014, 05:23
Tylko ze ipad 2 nie majacy retiny bedzie ci przeklamywal kolory...jakmialem dwojke to w porownaniu z monitorem byly dwa swiaty.
Jak masz cos kupowac to tylko od trojki w gore, reszta to podstawki pod piwo.
Dwójki tez mają retine. Była taka wersja - miałem.
Ale zdjęć nie obrabialem, jakoś nie wygodnie
paparazzi89
13-12-2014, 09:36
widzę zlot znawców apple ;]
2 NIE miała retiny
2 ma INNE bebechy niż 3- ogólnie jak sprzedawałem 2 ze 3 lata temu to już zachowywał się dość powolnie
Dwójki tez mają retine. Była taka wersja - miałem.
Ale zdjęć nie obrabialem, jakoś nie wygodnie
Nie wprowadzaj w blad, nie bylo 2jki z retina.
Wiec dlaczego ja miałem genialny ekran a znajoma również w dwójce (nowszej, z cienszym Gniazdem ładowania) miała o wiele gorzej jakości ekran? Kłócić się nie będę ze to retina bo znawca nie jestem, zwłaszcza terminów
Wiec dlaczego ja miałem genialny ekran a znajoma również w dwójce (nowszej, z cienszym Gniazdem ładowania) miała o wiele gorzej jakości ekran? Kłócić się nie będę ze to retina bo znawca nie jestem, zwłaszcza terminów
O, to dwójka też miała złącze Lightning? Otwórz w necie pierwsze lepsze specyfikacje konkretnych ipadów i doczytaj zamiast strzelać na ślepo pomysłami i zgadywać. Cieńsze gniazdo ładowania to ipad4 dopiero. Albo o mini cały czas piszesz.
Dobra.. To chyba jednak był iPad 3. Sorry!