Zobacz pełną wersję : Aparat pełnoklatkowy i obiektywy
Foto1270
10-12-2014, 21:43
Cześć, bardzo proszę o doradzenie mi aparatu z pełną klatką najlepiej odpowiednik Canon 5D Mark III. Plus obiektywy, które przydadzą się do foto w kościele i na przyjęciach. Próbuje skleić zestaw na wesele z pełną klatką no i najlepiej odpowiednik Canona 5d.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Odpowiednik 5D, o ile tak można go nazwać, jest tylko jeden - D810. Choć pod pewnymi względami, to D750 jest bliższy 5D3 niż D810.
A z obiektywów - zależy co kto woli:
Z Nikona (dostępne jako nowe):
14/2.8 D
20/1.8G
24/1.4G
28/1.8G
35/1.4G / 35/1.8G
50/1.8G
85/1.4G / 85/1.8G
14-24/2.8
24-70/2.8
70-200/2.8 VR II
No i oczywiście szkła od Sigmy (ale pierścienie kręcą "na odwrót") czy Tamrona:
Sigma 35/1.4 "A"
Sigma 50/1.4 "A"
Sigma 70-200/2.8 OS
Tamron 24-70/2.8 VC USD
Tamron 70-200/2.8 VC USD
fajny zestaw to byłoby 810 i 750 + 14-24, 24/1.4 85/1.4 i 70-200 :)
GonzoG, mógłbyś jeszcze do tej listy dopisać pełnoklatkowe, szerokie tokiny? :)
Foto1270
12-12-2014, 18:53
4000 zł różnicy więc chyba D810 powinno być bezkonkurencyjne. Robiłem zdjęcia 5d mark III i widziałem jakie fity wychodzą. Chciałbym uzyskać taki sam lub lepszy efekt tylko, że w modelach nikona. Czy dobrze widzę, że canon jest tańszy ?
4000 zł różnicy więc chyba D810 powinno być bezkonkurencyjne. Robiłem zdjęcia 5d mark III i widziałem jakie fity wychodzą. Chciałbym uzyskać taki sam lub lepszy efekt tylko, że w modelach nikona. Czy dobrze widzę, że canon jest tańszy ?
Ale niby w czym te 4000 zł różnicy ??
Nie bardzo wiem, co masz na myśli przez "uzyskanie takiego samego efektu" ??
Foto1270
14-12-2014, 14:15
Patrzyłem na ich wartość, tam jest 4000 zł różnicy. Dlatego ciekawy jestem czy te 4000 zł warto dopłacać skoro efekt miałby być taki sam.
Nie możesz patrzeć na ceny D810 i 5D3 - między nimi jest 2 lata różnicy.
5D3 zaraz po wejściu na rynek też kosztował 12 000zł.
A efekt taki sam jak z 5D3 dostaniesz też z 5D2 - którego w bardzo dobrym stanie i wręcz minimalnym przebiegiem można kupić za 4000zł... Więc idąc twoim rozumowaniem - jaki sens jest w ogóle kupować 5D3 ??
Foto1270
14-12-2014, 16:52
Proszę doradźcie mi jakiś nowy aparat pełnoklatkowy i dobrej jakości. Jest to już wydatek, ale chciałbym się zająć fotografią od bardziej profesjonalnej strony. Będę wdzięczny za sugestie.
Pozdrawiam
No przecież Ci doradzili. D810 albo D750. A najlepiej oba, piękny duet do wszystkiego.
Tak jak pisze S4INT, albo nawet bardziej specjalistycznie - D810 do zdjęć w studio - obiektywy wedle uznania, choć zestaw 24/1.4G + 35/1.4G +50/1.4G + 85/1.4G + 200/2.0 nie powinien być zły.
A do wszelakiej reporterki D4s z tzw. "św. trójcą" - czyli 14-24/2.8 + 24-70/2.8 + 70-200/2.8VRII.
Jeśli chcesz się zająć profesjonalnie fotografią, to znaczy, że masz już nie małe o niej pojęcie, a tym samym wybór sprzętu nie powinien nastręczać jakiś problemów.
Foto1270
14-12-2014, 18:15
S4INT tak, owszem ale jakbyście mogli mi wytłumaczyć w sposób dosyć łopatologiczny, który aparat i w jakich warunkach sprawdzi się lepiej od drugiego ? Przepraszam, że zawracam Wasze głowy, ale naprawdę nie wiem a potrzebuję takiej informacji.
Pozdrawiam
S4INT tak, owszem ale jakbyście mogli mi wytłumaczyć w sposób dosyć łopatologiczny, który aparat i w jakich warunkach sprawdzi się lepiej od drugiego ? Przepraszam, że zawracam Wasze głowy, ale naprawdę nie wiem a potrzebuję takiej informacji.
Pozdrawiam
Jak duże masz doświadczenie w fotografii?
Ile pieniędzy chcesz na to przeznaczyć?
Jakie są Twoje ulubione ogniskowe?
grzegorzdz72
15-12-2014, 16:12
Z obecnej oferty Nikona brałbym pod uwagę d750, ma uchylny ekran LCD pomocny w wykonywaniu kreatywnych ujęć, dla mnie to duża zaleta, chociaż niektórzy twierdzą, że uchylny LCD to obraza dla zaawansowanego sprzętu ;-) 24Mpix w zupełności wystarcza, natomiast 36Mpix w D810 to moim zdaniem trochę za dużo, natrzaskasz zdjęć na ślubie a każdy RAW z D810 to okolo 40mb i bedziesz musiał kupić baaaaaaaaaaardzo duży dysk twardy do kompa. Poza tym weź pod uwagę, że jeśli chcesz robić zdjęcia zarobkowo (np. śluby) to koniecznie potrzebujesz drugie zapasowe body.
Foto1270
17-12-2014, 19:53
Jak duże masz doświadczenie w fotografii?
Fotografuję od dziecka, próbowałem nowości z moim canonem, ale zabawa rozpoczęła się w chwili kiedy kupiłem pierwszą lustrzankę. Nie ukrywam temat mnie pociągnął dlatego planuje dalej się w nim rozwijać.
Ile pieniędzy chcesz na to przeznaczyć?
Myślałem nad body koło 10 tyś. plus jasny obiektyw/portret mam i zoom mam ale niestety za ciemny
Jakie są Twoje ulubione ogniskowe?
Mówiąc szczerze, nie mam ulubionej. Przy stałkach na początku denerwowało mnie, że zoomem były moje nogi, a cała reszta była ciasna i spierniczyłem sporo zdjęć zanim mogłem wyczuć to o co mi chodziło. Teraz już nie zwracam na to uwagi. Lubię szeroki kąt, ale to wszystko zależy od sytuacji
Od czegoś trzeba zacząć dlatego chcę iść dalej.
Podoba mi się ten D4s ale niestety cena mnie przeraża. Ale naprawdę dobry aparat. Może jeszcze jakieś propozycje ?
Jak chcesz wejść w N to proponuję zakup 2xd610, 35/50/85 ze światłem 1.8 i jeśli tylko będziesz "widział" kadry i potrafił za ich pomocą opowiedzieć piękną "historię ślubną" to wymieniony sprzęt wystarczy Ci aż nadto.
Pzdr.
Foto1270
20-12-2014, 10:43
Wiesz co ja pracuje na nikonie, a właściwie uczę się dopiero. Wskazanie na odpowiednik canona 5d mIII padło z tego względu, że miałem możliwość testowania takiego sprzętu. Mam już troszkę pieniędzy zainwestowane w obiektywy nikona dlatego zamiast zmieniać wolałbym iść w to dalej. W tym canonie podobało mi się głównie to jak radził sobie ze światłem zastanym i brakiem ziarna na zdjęciach.Chcę wejść na pełną klatkę dlatego szukam czegoś co pozwoli mi się cieszyć z takim samych bądź lepszych efektów podczas pracy.
Każda pełną klatka da podobny poziom szumów. Nie ma znaczenia czy będzie to D610 czy D4.
Foto1270, GonzoG już Ci napisał odn.szumów a ja dodam, że cieszyć się powinieneś przede wszystkim z dobrych (nie "ładnych") kadrów a mniej uwagi zwracać na ziarno (patrz np. Jeff Ascough), które możesz wykorzystać jako środek ekspresji w swoich pracach.
Na marginesie: kupując dwa podobne body (a powinieneś mieć dwa jeśli jesteś odpowiedzialny) i szkła jednego producenta zapewnisz sobie spójność kolorystyczną na wszystkich zdjęciach.
Foto1270
21-12-2014, 10:21
W każdej ? Znów przytoczę canona u którego porównywałem dwa różne modele (pełnoklatkowe) i była różnica ziarna. Na tym najnowszym było ziarno dużo później niż u swojego poprzednika z tej samej klasy.
maciek.parzuchowski
27-12-2014, 23:08
Po co ładować kosmiczne pieniądze? Żeby być profesjonalistą nie trzeba mieć Dx4..Ważne są kadry.. Kup D610 plus stałki ze światłem 1.8, do tego szeroki kąt 18-35 3,5-4,5 plus 24-70 2.8. I masz konkretny zestaw. Popracuj na tym, jak będziesz miał potrzebę wyższej puszki wtedy dokupisz d810 a 610 zostanie zapasem.
W każdej ? Znów przytoczę canona u którego porównywałem dwa różne modele (pełnoklatkowe) i była różnica ziarna. Na tym najnowszym było ziarno dużo później niż u swojego poprzednika z tej samej klasy.
Podejrzewam, ze dobre 80% Nikoniarzy, ktorzy focą na ślubach używa jeszcze D700, która szumi bardziej niż D600, D610, D800, D810 i D4. Gwarantuję Ci, że większość z nich zrobi na tym D700 lepsze foty niż Ty zrobilbys w tym momencie z D4.
Linia D6xx, D8xx oferuje naprawde fantastyczne matryce, które przy umiejętnym obrobieniu i doświetleniu nawet na ISO 6400 potrafią produkować dobry obrazek, a 1600 / 3200 dają tak malutki szum, że nie śniło się to fotografom, jeszcze parę lat temu.
Mniemam, że poza stałkami będziesz też miał jakąś lampę i to - jeżeli masz pojęcie co robisz MUSI wystarczyć, nawet z zapasem.
...Linia D6xx, D8xx oferuje naprawde fantastyczne matryce, ..Dodajmy tu jeszcze D750, Df, D4
Zgadza sie, mowilem o D6xx - bo są sporo tańsze, a to naprawdę fajne puszki, D800 można używkę kupić w rewelacyjnej cenie, ze względu na pojawiające sie problemy. D810 to już wersja mniej problematyczna, sporo droższa, ale i tak sporo ponizej D4, które tak naprawdę nie powinno być rozważane przez kolegę, natomiast D750... to nie jest wg mnie czas na zakup tego body. Niech pozbęda się problemow wieku dziecięcego, cena zejdzie do normalniejszej - wtedy jak najbardziej. a o DF zapomniałem :)
Foto1270
28-12-2014, 22:14
D610 ma pełną klatkę ? Na co zwracać uwagę przy zakupie pierwszej pełnej klatki ? Proszę o porady gdyż jest to trochę pieniążków i zależy mi żeby je dobrze wydać. Szczęścia w Nowym Roku!
krishary
29-12-2014, 01:16
Jestem zachwycony wysoką kulturą odpowiedzi forumowiczów i mimo że jestem nowy to zaryzykuję i napiszę tak:
Drogi kolego przestań wymagać indywidualnych odpowiedzi na swoje pytania bo chyba przeceniasz swój czas nad czas innych. Nie wiedząc że jakiś model jest FF dajesz do zrozumienia ze nie poświęciłes nawet paru godzin na czytanie czegokolwiek o obecnych aparatach nikona. Zanim wydasz "trochę pieniążkow" radzę naprawdę wiedzieć w co się ładujesz. Poczytaj ogólnie fora przez tydzień może dwa po parę godzin dziennie, inaczej się nie da.
Nie masz szans wiedzieć dlaczego d750 może być lepszy niż d610 i dlaczego 50 1.8g da rade mimo że jest tania jeśli po prostu nie poczytasz.
Jestem zachwycony wysoką kulturą odpowiedzi forumowiczów i mimo że jestem nowy to zaryzykuję i napiszę tak:
Drogi kolego przestań wymagać indywidualnych odpowiedzi na swoje pytania bo chyba przeceniasz swój czas nad czas innych. Nie wiedząc że jakiś model jest FF dajesz do zrozumienia ze nie poświęciłes nawet paru godzin na czytanie czegokolwiek o obecnych aparatach nikona. Zanim wydasz "trochę pieniążkow" radzę naprawdę wiedzieć w co się ładujesz. Poczytaj ogólnie fora przez tydzień może dwa po parę godzin dziennie, inaczej się nie da.
Nie masz szans wiedzieć dlaczego d750 może być lepszy niż d610 i dlaczego 50 1.8g da rade mimo że jest tania jeśli po prostu nie poczytasz.
Popieram w pełni !!!. Teksty kolegi foto.... ocierają się o trolowanie !.
Mysle, ze wlasnie dlatego merytoryka tego wątku wlasciwie z miejsca ucichła.
Najpierw pytania o D4 , ktory jest topem topów, a potem na co zwracać uwagę przy zakupie aparatu pełnoklatowkego ?
Świąteczna uprzejmość się skonczyla.
D610 ma pełną klatkę ?
Nie, normalnie jest pusta, ale jak nałapiesz tam trochę kanarków, to będzie pełna.
Foto1270
29-12-2014, 22:00
Po to jest forum, żeby porozmawiać, podpytać itd. Jak czegoś nie wiem to pytam, a dlaczego mam udawać coś i taić ? Jak nie wiem to proszę o podpowiedź - widocznie potrzebuję takiej informacji. Co do poświęcania czasu, myślę że nie dłużej zeszłoby koledze na odpowiedzenie na moje zapytanie. Właśnie dlatego czasami jest problem coś znaleźć na internecie bo znajdzie się 50 uprzejmych którzy zamiast napisać o co kaman piszą wujek gogle lub trolowanie. Jeżeli ktoś się nie zgadza z moimi poglądami ma do tego prawo. Jednocześnie podkreślam iż nie chciałem nikogo obrazić.
Szczęśliwego Nowego Roku!
Po to jest forum, żeby porozmawiać, podpytać itd. Jak czegoś nie wiem to pytam, a dlaczego mam udawać coś i taić ? Jak nie wiem to proszę o podpowiedź - widocznie potrzebuję takiej informacji. Co do poświęcania czasu, myślę że nie dłużej zeszłoby koledze na odpowiedzenie na moje zapytanie. Właśnie dlatego czasami jest problem coś znaleźć na internecie bo znajdzie się 50 uprzejmych którzy zamiast napisać o co kaman piszą wujek gogle lub trolowanie. Jeżeli ktoś się nie zgadza z moimi poglądami ma do tego prawo. Jednocześnie podkreślam iż nie chciałem nikogo obrazić.
Szczęśliwego Nowego Roku!
Forum to spora grupa ludzi, którzy piszą tutaj, żeby wymienic się opinią nt. sprzetu, nie kojarzę, żeby ktoś odmówił pomocy, jeśli zadawane jest odpowiednie pytanie.
Ale nie jest to przedszkole - i jeżeli jesteś gotowy wydać kilkanaście tys. na sprzęt, a nie poświęcisz chwili czasu, żeby mieć na jego temat podstawową wiedzę to idź do sklepu, zapłać - sprzedawca na pewno Ci coś doradzi...
Nikon wypuścił w ostatnich latach(bo interesują Cię nowe matryce) 7 aparatów FX: D4, D800, D810, Df, D750, D600, D610.
Każdy ma w necie swoją recezję której przeczytanie zajmuje 15 min x 6 = 1h czytania, która powinna zawęzić Twój wybór do max 3-4 sztuk (wiedzialbys rowniez wtedy, ze zarówno D800 i D810 jak i D600 i D610 to prawie to samo)
Wówczas pojawiłyby się wątpliwości i urodziłyby się rzeczowe pytania, na które napewno znalazłbyś odpowiedź.
Nie idziesz na politechnikę, żeby zapytać ile jest 2x2 (pytanie, czy D610 ma FX). Prawda ?
Podsumowując: warto nauczyć zadawać się odpowiednie pytania, będzie Ci łatwiej dogadać się na forum i korzystać z googla --> kupic to czego naprawde potrzebujesz i nie wywalic kasy w błoto.
Foto1270
29-12-2014, 22:51
Mam ostatnio ograniczony dostęp do sieci - czytam dorywczo bo nie mam czasu, przepraszam za zamieszanie. Chciałem przyspieszyć.
Pozdrawiam
Robson_zg
29-12-2014, 23:23
Bardzo konkretnie i rzeczowo
15 min x 6 = 1h czytania
Jak by godzina, to kolega może by dał rade, ale to wychodzi 1,5h ;/
Jak by godzina, to kolega może by dał rade, ale to wychodzi 1,5h ;/
Niektóre informacje się powtarzają, stąd zysk na czasie. :)
Jest wiele wątków nt. doboru i specyfikacji sprzętu począwszy od tego podstawowego jak i
tego top. Wystarczy poszukać i zadać sobie trochę trudu poczytania. Wielu z nas tak robi i
wspierając się innymi testami w necie wyrabia sobie przybliżoną opinię. Nawet jak ktoś Tobie tutaj
doradzi kupno puszki X to musisz samodzielnie ocenić czy jest to to, o co Tobie chodzi czy nie.
Operując zaawansowanym sprzętem ogólna wiedza nt. fotografii i techniki fot. jest potrzebna
bo inaczej to nie ma sensu. To tak jakby kupować Ferrari i jeździć nim po zakupy :).
Dlatego koledzy radzą Tobie w mniej lub bardziej przyjazny sposób wcześniejsze poczytanie artykułów
i formułowanie konkretnych pytań. Zaręczam Cię że na pewno wtedy znajdziesz konkretne odpowiedzi.
Pozdr.
Foto1270
31-12-2014, 22:01
Dzięki :-) Pozdrawiam