Zobacz pełną wersję : Nikon D70 - za ilę mogę sprzedać?
spiritus
10-12-2014, 20:38
Witam
Dostałem od wujka D70 (kupił małą cyfrówkę) i chcę go sprzedać ponieważ posiadam D300. Przebieg ok 26tys, stan b. dobry i do niego chyba wszystkie akcesoria. Nie orientuję się w cenach więc pytam.
konradzik
10-12-2014, 20:47
tutaj masz z przebiegiem 14k http://allegro.pl/nikon-d70-35-70-gratisy-maly-przebieg-i4880626511.html
jakis punkt odniesienia do rynku ;) a prawa wolnego handlu mowia ze towar wart jest tyle ile ktos jest w stanie za niego zaplacic :D
spiritus
10-12-2014, 20:52
To może pójść za 400-450? Nie wiem po ile ten obiektyw chodzi.
Pytam na forum bo na allegro/olx/innych są bardzo zróżnicowane ceny.
konradzik
10-12-2014, 20:53
ja sprzedajac ostatnio sporo gratow na allegro wrzucilem wszystko na licytacje ale nie od 1pln tylko od minimalnej ceny jaka chcialbym dostac a co wylicytuja wiecej to tylko sie cieszyc ;)
Obiektyw w podanej aukcji raczej kiepski. Sądzę że realna cena samego body to 350, max 400.
spiritus
10-12-2014, 21:00
Kurcze, przydałoby się to szybko sprzedać lecz dostępu do forumowej giełdy jeszcze nie mam :/
Allegro nie wchodzi w grę :(
Archibald6803
10-12-2014, 22:39
Kurcze, przydałoby się to szybko sprzedać lecz dostępu do forumowej giełdy jeszcze nie mam :/
Allegro nie wchodzi w grę :(
Nabij w ciągu dnia na forum ze 70 bezsensownych postów ( jak to niektórzy mają w zwyczaju ) i wieczorem już będziesz mógł zamieścić ogłoszenie na giełdzie ....
spiritus
10-12-2014, 22:47
Nabij w ciągu dnia na forum ze 70 bezsensownych postów ( jak to niektórzy mają w zwyczaju ) i wieczorem już będziesz mógł zamieścić ogłoszenie na giełdzie ....
Nabiłem 180 przez 2. miesiące :P
Nie wystarczy mieć 70. postów, trzeba mieć też 6. msc "obywatelstwa" na forum ;)
Archibald6803
10-12-2014, 22:50
Zapomniałem o tych 6 miesiącach ....
No to pozostaje Ci czekać cierpliwie do wiosny ;
adriansocho
10-12-2014, 22:50
Jakiś czas temu sprzedałem D70s za ok. 500 pln, było wszystko w komplecie i chyba nieco większy przebieg. Teraz chyba nie ma co wystawiać, dopiero po świętach.
Za taką kasę to lepiej go mieć jako zapas w trudny teren albo do zabawy dla dziecka, ja tak zrobiłem ;-) i tak jest lepszy niż reszta małpkowego gó...obecnie produkowanego (mowa o trwałości).
Za taką kasę to lepiej go mieć jako zapas w trudny teren albo do zabawy dla dziecka, ja tak zrobiłem ;-) i tak jest lepszy niż reszta małpkowego gó...obecnie produkowanego (mowa o trwałości).
Potwierdzam, na moim 3 osoby uczyły się fotografować ;) Świetnie się też nadaje do fotografii IR.
Aby pozostać w temacie. Brat kupił 2 lata temu D70s, w idealnym stanie, za 400 zł razem z 18-55.
(mowa o trwałości).
Nie tylko. D70 będzie lepszy pod każdym względem (oprócz rozmiaru i wagi) od każdego nowego aparatu za 300-500zł.
spiritus
11-12-2014, 11:59
Hmm...gdybym kasy nie potrzebował na zewnętrzny dysk to bym nie sprzedawał. Może jakoś inaczej kasę zdobędę to zostawię ;)
Fotografia IR? Nie słyszałem ale poczytam :)
Poczytaj o IR, ale ja na nim tez robię IR mając filtr Cokina. Temat ciekawy, choć przystosowanie go do IR to ingerencja w jego rozebranie i wyjęcie filtra przed matrycą.
Kasę znajdź bo nie warto sprzedawać tak trwałej konstrukcji.
spiritus
11-12-2014, 14:19
Ok. To jednak przekonaliście mnie. Potułam się jeszcze jako biedak bez dysku :/
A co do IR, jaki filtr najlepiej kupić? Coś budżetowego będzie?
Postaw na Cokina lub Hoye, resztę odpuść - nie warto.
spiritus
11-12-2014, 15:33
Postaw na Cokina lub Hoye, resztę odpuść - nie warto.
Uhuuuu...100 PLN najtańszy :)
Może kiedyś kupiębo zdjęcia fajne wychodzą ;)
Poczytaj o IR, ale ja na nim tez robię IR mając filtr Cokina. Temat ciekawy, choć przystosowanie go do IR to ingerencja w jego rozebranie i wyjęcie filtra przed matrycą.
Kasę znajdź bo nie warto sprzedawać tak trwałej konstrukcji.
Stare matryce CCD miały tak słabe filtry, że przy dobrym świetle, dawało się nimi robić zdjęcia IR z ręki, bez przerabiania puszki. Jednak statyw to podstawa.
Ja korzystam z Green.L, daje radę ;)
spiritus
17-01-2015, 21:29
Odkopię.
Dysk już mam więc puszka zostaje. Gdzie kupić ten filtr Green.L? Na allegro filtry IR 50-80 zł ale to jakieś "noł nejmy". Może dam radę ogarnąć tak 150 zł.
Pod jaki obiektyw lepiej kupić filtr pod 35mm czy pod kita 18-105? Nie wiem jak się to ma ze starymi obiektywami takie filtry bo posiaam jeszcze jakiegoś tam heliosa 50mm. Więc gdybym kupił 52mm to bym miał pod dwa obiektywy a jak pod kita to pod jeden.
Moshica, Dark i inni jak zaleciacie?
P.S.
Będę musiał jakoś puszkę przerabiać pod to? Czy to się będzie tylko ograniczać do założenia filtra na obiektyw i tyle?
tbogdanowicz
17-01-2015, 22:14
Filtr kup po największą średnicę obiektywu jaki posiadasz lub zamierzasz posiadać, do tego redukcja na mniejszą średnice i masz filtr uniwersalny :-).
spiritus
17-01-2015, 22:29
Fakt faktem nie pomyślałem :)
Teraz tylko pytanie jaki ten filtr kupić?