Zobacz pełną wersję : Poczta Polska zaginięcie przesyłki
stachmuszel
09-12-2014, 15:08
Witam Was!
1 grudnia syn mój wysłał paczkę priorytetową POCZTEX24 z Rawy Maz. do Olkusza. 2 grudnia paczka trafiła do WER Kraków i od tamtej pory nic się z nią nie dzieje (wg śledzenia przesyłek na www). Odbiorca paczki nie potwierdza odebrania. Dzwoniłem na infolinię Poczty Polskiej, pani powiedziała, że nie wie co się z nią dzieje (!). Co ciekawe takich telefonów wykonałem dwa. Jedna pani twierdzi, że paczka jest w Olkuszu na poczcie i to, że w śledzeniu nie ma takiej informacji to nic nie znaczy. Druga pani kategorycznie twierdzi, że jeżeli w śledzeniu jest WER Kraków to na pewno tam jest. Dzisiaj mamy 9 grudnia i cisza.
Problem w tym, że syn robił zwrot części rowerowych o wartości blisko 800pln, przesyłka była nieubezpieczona i na zwrot ma ustawowo 10 dni.
Mieliście może podobne przypadki? Jak się zachować? Ja praktycznie zawsze wysyłam Pocztą Polską i nigdy nie było problemu.
Pozdrawiam.
spiritus
09-12-2014, 15:31
Jeżeli chodzi o zwrot to chyba liczy się data na stemplu. Napisałbym do odbiorcy czy pozwoli jeszcze na kilka dni.
Nast. razem lepiej wysłać kuriera. W cenie 20zł masz szybką dostawę i chyba ubezpieczenie można wpisać do iluś tys zł (cena się nie zmieni jak to na PP).
Na zwrot ma 14 dni od dnia odstąpienia od umowy kupna.
Na odstąpienie od umowy kupna jest 10 dni i decyduje data wysłania zawiadomienia o tym.
stachmuszel
09-12-2014, 18:00
Pod warunkiem, ze przesyłka odnajdzie się :-(
Jeśli paczka się nie odnajdzie, to poczta wypłaci tylko wielokrotność opłaty. Kiedyś było to 15 razy, teraz 3. http://archiwalna.polsl.pl/adc/docs/Zakupy/Za%C5%82%C4%85cznik%20Nr%202%20Regulamin%20us%C5%8 2ug%20kurierskich%20POCZTEX%20w%20obrocie%20krajow ym.pdf
wagabundy
09-12-2014, 22:17
Jeśli paczka się nie odnajdzie, to poczta wypłaci tylko wielokrotność opłaty. Kiedyś było to 15 razy, teraz 3. http://archiwalna.polsl.pl/adc/docs/Zakupy/Za%C5%82%C4%85cznik%20Nr%202%20Regulamin%20us%C5%8 2ug%20kurierskich%20POCZTEX%20w%20obrocie%20krajow ym.pdf
to pocztex, a nie paczka pocztowa, a z tego co pamiętam tam ubezpieczenie do 1 000 zł jest w cenie przesyłki.
Witam Was!
1 grudnia syn mój wysłał paczkę priorytetową POCZTEX24 z Rawy Maz. do Olkusza.
to pocztex, a nie paczka pocztowa, a z tego co pamiętam tam ubezpieczenie do 1 000 zł jest w cenie przesyłki.
Podobno to POCZTEX. Ale ludzie nie rozróżniają rodzajów paczek. Co chwilę dostaję zwykłą paczkę wartościową za 40 zł, gdy na tej samej poczcie paczka 48 z ubezpieczeniem kosztuje 15 zł.
Paczka 24 nie jest domyślnie ubezpieczona, skoro najniższy próg płatnego ubezpieczenia 500 zł. Tyle, że to kosztuje zaledwie 50 gr i wysyłanie paczki bez ubezpieczenia, to proszenie się o kłopoty.
Za nieubezpieczoną paczkę 24 oddają tylko dwukrotność opłaty. http://www.poczta-polska.pl/paczki-i-listy/wysylka/paczki/paczka-24/
wagabundy
10-12-2014, 01:02
Podobno to POCZTEX. Ale ludzie nie rozróżniają rodzajów paczek. Co chwilę dostaję zwykłą paczkę wartościową za 40 zł, gdy na tej samej poczcie paczka 48 z ubezpieczeniem kosztuje 15 zł.
Paczka 24 nie jest domyślnie ubezpieczona, skoro najniższy próg płatnego ubezpieczenia 500 zł. Tyle, że to kosztuje zaledwie 50 gr i wysyłanie paczki bez ubezpieczenia, to proszenie się o kłopoty.
Co prawda, to prawda, a później niepotrzebne nerwy. A swoją drogą koszt PP (paczki, priorytet, ubezpieczenie, sprawdzenie zawartości przed odbiorem, od drzwi do drzwi) na tle usług kurierskich stał się według mojej, skromnej oceny mocno niekorzystny. Dzięki brokerom usług kurierskim ceny zwykle niższe, niż podobne usługi PP, ale tu już odbiegam od tematu.
stachmuszel
10-12-2014, 15:35
Hmm...potraficie pocieszyć człowieka :-(
Po rozmowie z synem okazało się, że to zwykła paczka priorytetowa. Apropo's ubezpieczenia, to syn jest studentem, liczy każdy grosz. Wysyłał dziesiątki takich paczek i było OK.
adriansocho
10-12-2014, 18:42
Ale zbliża się okres przedświąteczny i obciążenie Poczty/kurierów wzrasta (a z tym bałagan u nich).
Hmm...potraficie pocieszyć człowieka :-(
Po rozmowie z synem okazało się, że to zwykła paczka priorytetowa. Apropo's ubezpieczenia, to syn jest studentem, liczy każdy grosz. Wysyłał dziesiątki takich paczek i było OK.
Jeśli ktoś wysyła zwykłe paczki, to zadeklarowanie wartości rzeczywiście boli. Paczka do 1 kg o wartości 1000 zł, kosztuje 31 zł. Ale na tej samej poczcie paczka 48 o wadze do 5 kg ubezpieczona na 1000 zł to tylko 14,80 zł. Nie wspominając o kurierach, którzy za 30 kg ubezpieczonych do 5000 zł chcą ok 15 zł.
A uwaga o okresie świątecznym jest bardzo słuszna. Może paczka jeszcze jedzie?
konradzik
10-12-2014, 20:34
kolezanka pracuje na poczcie i mowila ze taka paczka moze lezec na poczcie teraz u odbiorcy bo oni tego nie aktualizuja na bierzaco a przewaznie dopiero wtedy gdy paczka dojdzie do odbiorcy... ale jesli to sklep to pewnie sie nie pofatyguja na poczte dowiedziec. Zadzwon na poczte docelowa i zapytaj.
stachmuszel
10-12-2014, 21:38
kolezanka pracuje na poczcie i mowila ze taka paczka moze lezec na poczcie teraz u odbiorcy bo oni tego nie aktualizuja na bierzaco a przewaznie dopiero wtedy gdy paczka dojdzie do odbiorcy... ale jesli to sklep to pewnie sie nie pofatyguja na poczte dowiedziec. Zadzwon na poczte docelowa i zapytaj.
Konrad, dzięki. Dzwonilem tam, ale pani mnie w niemiły sposób zbyła.
Na trackingu powinieneś mieć numer tego UP w Krakowie - zadzwoń tam i się zapytaj czy nie mają tej paczki.
Dużo wysyłam i rzadko i nie pamiętam sytuacji, w której na trackingu nie widać placówki, w której de facto ktoś zeskanował paczkę.
Gdyby dotarła do poczty w miejscowości odbiorcy, to by została zeskanowana bo tam nikt takiej paczki za okno nie wyrzuci.
stachmuszel
11-12-2014, 14:33
Jacol, masz rację. Ale ostatni ślad to WER Kraków, czyli rozdzielnia. Kontakty są tylko do UP.
Marna szansa, ale może jak będziesz super miły i wyprosisz to Cie do kogoś przełączą i Ci pomoże, można zaproponować flaszkę whisky również jak się trafi na trudnego pana jeżeli w ogóle dojdziesz do tej planszy:
Centrum Poczty Węzeł Ekspedycyjno-Rozdzielczy w Krakowie
Dział Wspomagania i Rachunkowości Zarządczej
ul. Prokocimska 6, 30-900 Kraków
Maksymalne zamówienie w okresie obowiązywania umowy:
123 715 szt bonów ywieniowych
Osoba upowaniona do zamawiania i odbioru bonów Beata Owsianka
tel. 12/ 652 32 88
Lub można próbować jeszcze dzwonić do WER Zabrze i poprosić aby dali jakiś numer do Krakowa bo na pewno mają:
32/37-05-300
stachmuszel
11-12-2014, 18:59
Dzięki Jacol, spróbuję.
czarny75
11-12-2014, 19:19
Co do ubezpieczenia paczki to miła pani na poczcie powiedziała że w przypadku zaginięcia przesyłki (oczywiscie ubezpieczona na 1000 gdyż wysyłałem jakiś obiektyw) potrzebny jest dowód zakupu potwierdzający rzeczywistą wartość przesyłki ! Absurd.
Co do ubezpieczenia paczki to miła pani na poczcie powiedziała że w przypadku zaginięcia przesyłki (oczywiscie ubezpieczona na 1000 gdyż wysyłałem jakiś obiektyw) potrzebny jest dowód zakupu potwierdzający rzeczywistą wartość przesyłki ! Absurd.
Tak jest wszędzie. Ostatnio walczyłem z DPD i też musiałem pokazać paragon, żeby odzyskać kasę. Przy ubezpieczeniu powyżej 5 tys, teoretycznie trzeba pokazać kurierowi zawartość przed wysłaniem.
stachmuszel
11-12-2014, 21:56
Ha, dowód zakupu był wewnątrz paczki :-)
Zapamiętaj na całe życie, że ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki
prawne. Kodeks cywilny art.6
Poniosłeś szkodę, więc po Twojej stronie jest wykazanie wysokości strat jakie poniosłeś. Prawo nie przewiduje odszkodowania wyższego od wyrządzonej szkody.
wagabundy
12-12-2014, 03:13
Podepnę może pod ten temat moją historię z PP, niezbyt odległą czasowo. Sprzedający niestety uparł się na skorzystanie z usług PP, trudno się mówi, usługa Paczka24. Gwarantowana dostawa najpóźniej do 48h, przesyłka nadana 9/12, do dnia wczorajszego 11/12 nie doczekałem się dostarczenia, sprawdzam status przesyłki, a tam niemałe zaskoczenie: "nieudana próba dostarczenia"! Do godz. 20 cały czas ktoś był obecny w domu, żadnego awizo w skrzynce! Mało tego! Według statusu paczka nie została zostawiona w pobliskim UP, ale wróciła do sortowni w Pruszczu. Nóż w kieszeni się otwiera. Jakość poniżej krytyki. Szlag może trafić! Ciekaw jestem czy w piątek uda się cudem odebrać w jakiś sposób paczkę, inaczej paczka24 będzie szła do mnie prawie tydzień :)
Norma.
4.12 zamówiłem coś z pod poznańskiej miejscowości. Miało dość na drugi dzień priorytetem, szybką paczką czy czymś tam niby szybkim (prezent na mikołaja). Przesyłka doszła 10.12. :)
Jak mogę to unikam poczty.
Dla porównania kupiłem zegarek w Singapurze. Złożyłem zamówienie i zapłaciłem w niedziele wieczorem. W środę ok 12 zegarek miałem już w łapie. Da się?
:)
Statystycznie to zawsze kilka procent klientów ma pecha, bez względu na to, z jakich lub czyich usług korzystają. Tak więc zawsze pewien odsetek będzie niezadowolonych. Część jest ponadto wiecznie niezadowolona.
Dlatego takich opinii w ogóle nie biorę pod uwagę. Problem zaczyna się, gdy stosunek zadowolonych do niezadowolonych wynosi 50/50.;-)
stachmuszel
10-01-2015, 16:36
Ku potomności i przestrodze. Paczka nie odnalazła się, Poczta zwróciła ''odszkodowanie'' w wysokości dziesięciokrotnego kosztu wysyłki, tj. 110 PLN. W paczce były przedmioty warte ponad 700 PLN.
Zaglądając że masz paragon na obiektyw, to co jest dowodem że właśnie ten obiektyw był w paczce ?
Ku potomności i przestrodze. Paczka nie odnalazła się, Poczta zwróciła ''odszkodowanie'' w wysokości dziesięciokrotnego kosztu wysyłki, tj. 110 PLN. W paczce były przedmioty warte ponad 700 PLN.
A na ile ubezpieczyłeś paczkę ?
stachmuszel
10-01-2015, 17:15
Pisalem o tym w pierwszym poście tego wątku, leniuchu :-) . Nie ubezpieczylem.
Norma.
4.12 zamówiłem coś z pod poznańskiej miejscowości. Miało dość na drugi dzień priorytetem, szybką paczką czy czymś tam niby szybkim (prezent na mikołaja). Przesyłka doszła 10.12. :)
Jak mogę to unikam poczty.
Dla porównania kupiłem zegarek w Singapurze. Złożyłem zamówienie i zapłaciłem w niedziele wieczorem. W środę ok 12 zegarek miałem już w łapie. Da się?
EMS Pocztex - kurier z poczty odebrał paczkę o 18 w poniedziałek 22 grudnia. Przesyłka dostarczona w okolice Oxfordu w środę w wigilie o godzinie 10.40. Waga 3.8 kg. Ubezpieczenie do 20 tyś.pl. Koszt 193 PLN Brutto w tym ubezpieczenie 8,5 PLN. Przesyłka lotnicza. Cena wg kalkulatora ze strony Pocztexu. Szok.
UPS i DHL transportem lądowym, więc doszłoby by po świętach, życzyli sobie ok. 550 PLN.
Jaki przewoźnik dostarczył zegarek w kraju?