Zobacz pełną wersję : D200 - polska instrukcja pilnie potrzebna
Jak w temacie. Kupuję D200 za granicą i pilnie potrzebuję polskiej instrukcji do tego aparatu.
Z góry dzięki za pomoc.
Instrukcje można kupić w Nikon Polska. Udostępnianie ich na forum jest niestety niezgodne z prawem i regulaminem tego miejsca.
Herhor - niestety nasz kochany Nikon Polska uważa instrukcję do aparatu czy innej lampy za prozę tak wysokich lotów, że musisz ją zakupić - w innej formie to piractwo.
Możesz się z instrukcją zapoznać u mnie. Jak chcesz to sie mozemu umówić - już na PW proponuje.
Nie jest to typowa instrukcja, ale powiedzmy zestaw wskazówek i objaśnień dla początkującego posiadacza d200
mało tekstu, dużo ciekawostek, przydatnych sztuczek
w PDF-ie http://www.terajewicz.livenet.pl/foto/c_instrukcja/instrukcja.pdf
ooo... właśnie zauważyłem, ze obie wersje nieco się różnią?!
http://66.102.9.104/search?q=cache:Ad6KhT4bTA4J:www.terajewicz.livenet .pl/foto/c_instrukcja/instrukcja.pdf+instrukcja+D200+pdf&hl=pl&ct=clnk&cd=20&client=opera
Nie jest to typowa instrukcja, ale powiedzmy zestaw wskazówek i objaśnień dla początkującego posiadacza d200
mało tekstu, dużo ciekawostek, przydatnych sztuczek
w PDF-ie http://www.terajewicz.livenet.pl/foto/c_instrukcja/instrukcja.pdf
ooo... właśnie zauważyłem, ze obie wersje nieco się różnią?!
http://66.102.9.104/search?q=cache:Ad6KhT4bTA4J:www.terajewicz.livenet .pl/foto/c_instrukcja/instrukcja.pdf+instrukcja+D200+pdf&hl=pl&ct=clnk&cd=20&client=opera
Fajne, moze wkoncu sie odnajde w tych wszystkich ustawieniach.
Jakbyś miał więcej takich linków to poproszę. :)
"JPG – w zupełności wystarczy, a RAW stwarza więcej problemów niż daje korzyści"
dobre:)
"JPG – w zupełności wystarczy, a RAW stwarza więcej problemów niż daje korzyści"
Toż to jakieś pierdoły ktoś wypisuje (za przeproszeniem).
Toż to jakieś pierdoły ktoś wypisuje (za przeproszeniem).
Dla zaawansowanego użytkownika tak, ale dla początkującego... czy ja wiem
Pominąwszy niektóre kontrowersyje stwierdzenia autora tego opracowania, to jak się nie ma oryginalnej instrukcji, to taki skrót po ciekawostkach może zachęcić użytkownika aparatu do grzebania w opcjach
IcePower - serio wszystko co tam jest napisane, to twoim zdaniem pierdoły?
Herhor - niestety nasz kochany Nikon Polska uważa instrukcję do aparatu czy innej lampy za prozę tak wysokich lotów, że musisz ją zakupić - w innej formie to piractwo.
I tak i nie.... Pisałem już na ten temat wiele razy.... Piractwa nie popieram, choć ustawodawca zostawił furtkę w paragrafach umożliwiającą kopiowanie m.in. dzieł wybitnie wysokich lotów o CD czy DVD nie wspominając. Jedyna sprzeczność jaka realnie pozostaje to regulamin forum, któremu należy się podporządkować co z przyjemnością czynię.
Pozdrawiam
IcePower - serio wszystko co tam jest napisane, to twoim zdaniem pierdoły?
Wszystko nie, odnioslem sie tylko do tego jednego stwierdzenia. Moim skromnym zdaniem jest odwrotnie. RAW "wybacza" rowniez bledy poczatkujacego - mozna w nim po wykonaniu zdjecia niezle pogmerac, otrzymujac wlasciwy efekt bez utraty jakosci. Przy JPG'u mozesz o tym zapomniec.
Wszystko nie, odnioslem sie tylko do tego jednego stwierdzenia. Moim skromnym zdaniem jest odwrotnie. RAW "wybacza" rowniez bledy poczatkujacego - mozna w nim po wykonaniu zdjecia niezle pogmerac, otrzymujac wlasciwy efekt bez utraty jakosci. Przy JPG'u mozesz o tym zapomniec.
JPEG wymusza więcej myślenia podczas robienia zdjęcia. Z drugiej strony poczatkujący często zaczynają od robienia w RAWach, bo w końcu po to się ma lustrzenkę ;), ale używają go bez większego zastanowienia licząc w jego zbawienną moc po zrobieniu zdjęcia. Wg. mnie, to za RAWy to można się zabierać, jak się bez problemu obchodzi z JPEGami. Wtedy po pierwsze bardziej się uważa przy robieniu. A po drugie mniej jest do poprawiania (o ile wogóle). I wtedy człowiek dochodzi do wniosku, że w RAWach to się opłaca robić w określonych sytuacjach i na własnej skórze sie przekonał jakie to one są.
Nie zgadzam sie z Toba. Zapytam tylko (retorycznie) czy pracujesz na JPG'ach czy na RAW'ach ?!
Czasami nie ma czasu na myslenie, nie zdazysz poczynic odpowiednich nastawow - ucieknie okazja wykonania dobrego zdjecia.
Nie zgadzam sie z Toba. Zapytam tylko (retorycznie) czy pracujesz na JPG'ach czy na RAW'ach ?!
Czasami nie ma czasu na myslenie, nie zdazysz poczynic odpowiednich nastawow - ucieknie okazja wykonania dobrego zdjecia.
Odpowiem retorycznie, że na JPEGach. :) JPEGi wbrew pozorom też można poprawiać, tylko że w mniejszym zakresie. Jak na razie nie natknąłem się na sytuacje, w których nie zdążyłbym poczynić odpowiednich nastawów. D200 ma wszystko pod ręką co skutecznie mi w tym pomaga. Jak się natknę na takie sytuacje to ... naucze się, żeby wtedy przełaczyć na RAW. :)