PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki filtr do szerokiego kąta do krajobrazów?

BBall_Freaker
09-12-2014, 00:30
Witam.

Jaki filtr polecicie do Nikkora AF-S 18-35 f/3.5-4.5? Przede wszystkim focone będą krajobrazy górskie, ale również czasami wnętrza architektoniczne. Średnica 77mm. Proszę o konkretną markę i model.

TOP67
09-12-2014, 00:41
Żaden. Chyba, że chcesz rozmyć wodę, chmury lub ludzi. We wnętrzach czasami polar.

BBall_Freaker
09-12-2014, 00:44
Serio żaden? Pytam zupełnie serio.

TOP67
09-12-2014, 00:57
Nie używam absolutnie żadnych filtrów. Robię głównie krajobrazy i wnętrza.

BBall_Freaker
09-12-2014, 01:06
Jak miałem jeszcze Sigmę 10-20, sporo zdjęć robionych pod słońce wyglądały, jakby nasz układ słoneczny miał dwa słońca. Chciałbym tego uniknąć na pełnej dziurze i pomyślałem, że może jakiś filtr mi to "załatwi" :/

Tu przykład takiego zdjęcia:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/12/outphpi919777_d7k0179-2.jpg
źródło (http://fotoo.pl//out.php?i=919777_d7k-0179.jpg)

TOP67
09-12-2014, 08:21
Filtr doda tylko odblasków

BBall_Freaker
09-12-2014, 11:15
Rozumiem. Zwykła UV-ka do ochrony również niezalecana?

TOP67
09-12-2014, 11:19
Tylko na Woodstocku.

J51
09-12-2014, 11:24
Jak chcesz używać UV do ochrony to zalecam tylko dobrej jakości filtrów,takich jak B+W MRC albo Heliopan SH-PMC,możesz też po taniości Samyanga,innych omijaj szerokim łukiem.To jest moje zdanie.

GonzoG
09-12-2014, 11:39
Z filtrów:
Polary
Połówkowe szare - tylko płytkowe. Do UWA zalecane 100mm lub większe. O 85mm zapomnij.
Pełne szare
Efektowe, których nie da się zrobić na komputerze.

Wszystkie filtry pod światło będą powodowały znaczne zwiększenie ilości odblasków. Nie ma znaczenia czy kosztują 20zl czy 1000zl. Różnica będzie tylko w intensywności tych odblasków oraz w tym jak bardzo psują jakość zdjęcia.

Radzilla
09-12-2014, 13:13
Filtr polaryzacyjny - polecam Marumi DHG (na 18mm nie będzie stwarzał problemów, przy UWA trzeba uważać na przebarwienia nieba). Filtr polaryzacyjny do krajobrazu jak najbardziej - do eliminowania refleksów na wodzie)
Filtr szary - w zależności od warunków i pożądanych efektów od ND8 (0.3) do ND1000 (3.0)
Filtry szare połówkowe - gęstość i "twardość" przejścia wedle upodobań (ew sztuki z przysłanianiem części kadru czarną szmatką przy długich czasach ;) )
Z filtrami pod światło zawsze jest problem i niestety pogarszają efekt - ale to też w dużej mierze zależy od obiektywu.

TOP67
09-12-2014, 13:17
Filtr polaryzacyjny - polecam Marumi DHG (na 18mm nie będzie stwarzał problemów, przy UWA trzeba uważać na przebarwienia nieba).

Tu chodzi o 18mm na FX. Trzeba uważać na niebo.

Radzilla
09-12-2014, 13:50
Tu chodzi o 18mm na FX. Trzeba uważać na niebo.

Dzięki za czujne oko - nie zwróciłem uwagi że to FX, pewnie skojarzyłem ten zakres DX z Sigmą 18-35.
Chociaż zastanowiła mnie ta przesiadka z 10-20 na 18-35 do krajobrazu i do wnętrz :)

TOP67
09-12-2014, 14:02
Bo Sigma 10-20 na FX nie daje rady

BBall_Freaker
09-12-2014, 14:20
Sigmę miałem pod DX, Nikkora mam pod FX. Z tego wszystkiego co piszecie wygląda na to, że jednak nie ma sensu stosować filtrów do tego obiektywu i tego przeznaczenia.

GonzoG
09-12-2014, 14:27
Sigmę miałem pod DX, Nikkora mam pod FX. Z tego wszystkiego co piszecie wygląda na to, że jednak nie ma sensu stosować filtrów do tego obiektywu i tego przeznaczenia.

Zawsze jest sens używania filtrów. Trzeba tylko wiedzieć co z nimi można, a czego nie.

adriansocho
09-12-2014, 14:35
Możliwe, że trafi się takie warunki, gdzie przyda się filtr połówkowy typu Cokin, coby przyciemnić niebo. Poprawcie mnie, jeśli się mylę.

TOP67
09-12-2014, 14:37
ale nie na fi 77 ;)

GonzoG
09-12-2014, 16:13
Możliwe, że trafi się takie warunki, gdzie przyda się filtr połówkowy typu Cokin, coby przyciemnić niebo. Poprawcie mnie, jeśli się mylę.

"typu Cokin" - tak, ale jak już wcześniej pisałem - odpowiednio duży, czyli minimum 100mm, popularne "Cokin P", to 84-85mm.

Radzilla
09-12-2014, 18:30
Bo Sigma 10-20 na FX nie daje rady
Wiem - założyłem, że autor pozbył się wspomnianego przez siebie 10-20 na rzecz 18-35 (i że został na DX)

Zależy czego oczekujesz. Ja nie żałuję zakupu polara na UWA - korzystam z niego dość często.
Oczywiście można fotografować bez niego, co więcej są sytuacje, że lepiej go zdjąć, bo na 11mm potrafi zrobić granatową plamę na niebieskim niebie albo pogarsza i tak nienajlepszą pracę Tokiny 11-16 pod słońce.
Ale są też sytuacje gdzie jest potrzebny, by wyeliminować refleksy czy zmatowić powierzchnię itp.

Greg77
09-12-2014, 20:03
Warto kupic dobrej jakosci filtry, ale pamietaj, ze filtr nie rozwiazuje wszystkich problemow.
Ja mam zestaw polowkowych filtrow Lee, miekkie przejscie i twarde, dodatkowo ciemny ND do dlugich czasow tez od Lee.
Mialem okazje testowac Hitecha i Cockina, hitechy sa ok, farbuja na fioletowo, przy kombinacji dwoch filtro lub gradacji mocniejszej niz 09 tez wychodzi zafarb fioletowy, ale w porownaniu z Cockinem to i tak maly problem.
Najlepiej jako polowkowe sprawdza sie Lee, cena spora, ale warto.
Jak chcesz sie pobawic i potestowac to kup sobie na poczatek jakis tani zamiennik uchwytu cokina (wersja slim) na allegro i do tego hitecha polowkowego 85mm 09 z miekkim przejsciem, cenowo zmiescisz swie w ok 100-120zl a sam bedziesz wtedy widzial, czy potrzebujesz filtrow polowkowych i w przyszlosci pewnie zakupisz Lee ;)
Polar do szerokiego kata, jak kto lubi, ja osobiscie widze przy 16-35 nikkora przebarwienia na niebie oblesnie wygladajace i nie do wyrownania w obrobce, wiec dla mnie polar to bezsensowna strata kasy, gdzie przy 77mm to bedzie spory koszt.
UVki nie mam bo byla by to dodatkowa winieta przy zalozonym zestawie Lee, ale gdybym mial na UWA zalozyc UV to byla by to jakas wysokiej klasy i dobrej firmy, bo jaki sens kupowac dobre optycznie szklo i zakladac na nie jakis bubel.

erro
10-12-2014, 16:47
"typu Cokin" - tak, ale jak już wcześniej pisałem - odpowiednio duży, czyli minimum 100mm, popularne "Cokin P", to 84-85mm.

Skoro na 16-35@35 zwykły hitech w pojedynczym holderze nie winietuje to nie sądzę żeby były jakieś problemy na 18mm...

BBall_Freaker
10-12-2014, 17:15
No i zgłupiałem :P

Greg77
10-12-2014, 19:05
Skoro na 16-35@35 zwykły hitech w pojedynczym holderze nie winietuje to nie sądzę żeby były jakieś problemy na 18mm...

Jezeli kierujesz sie tym co napisalem, to powinienem wspomniec, ze 85mm mialem zapiete na Sigmie 10-20 z DXem.
Jednak te 18mm na FX powinno dac rade, gwarancji jednak nie dam, Sigma czasami lapala winiete kiedy filtr byl pod katem, wtedy wystarczylo zmiejszyc ogniskowa o 1-2mm

puchan
12-12-2014, 02:30
Ja tam używam taniej połówki na Sigmie 10-20. Muszę tylko robić korektę WB bo czerwieni. UV wywaliłem bo robił meksyk z FF i BF na 18-300. Miał chronić przednią soczewkę ale trudno. Nie wiem jaki jest wpływ na rozdzielczość różnych filtrów ale wcześniej Hama na Olku była OK i ten tani NiSi też chyba rozdziałki nie psuje. Reszta czyli bligi i inne flary mnie nie interesują bo pod słońce robię tylko w lesie ale tak by słońce było za drzewem a w polu mam je za plecami. Połówka to podstawa. Świat jest tak skonstruowany, że ta góra z niebem zawsze mocniej świeci i trzeba to jakoś wyrównywać. Chyba że chmury burzowe albo złota godzina...albo mojżeszowe promienie zza chmur oświetlające punktowo białego konia pod mazurską chatą. Ale takie rzeczy to rzadko...

erro
12-12-2014, 03:41
Jezeli kierujesz sie tym co napisalem, to powinienem wspomniec, ze 85mm mialem zapiete na Sigmie 10-20 z DXem.
Jednak te 18mm na FX powinno dac rade, gwarancji jednak nie dam, Sigma czasami lapala winiete kiedy filtr byl pod katem, wtedy wystarczylo zmiejszyc ogniskowa o 1-2mm

Oczywiście miało być napisane 16-35@16/FX - mózg się zawiesił. Reszta się zgadza i ja się zgadzam :-)

BBall_Freaker
12-12-2014, 15:29
Mam dziwne wrażenie, że dyskusja poszła w zupełnie innym kierunku :P

slaweko
12-12-2014, 15:58
Mam dziwne wrażenie, że dyskusja poszła w zupełnie innym kierunku :P

Eh... Dziś taki dziwny dzień ;-)

Pabloo
21-12-2014, 22:14
Nie używam absolutnie żadnych filtrów. Robię głównie krajobrazy i wnętrza.

A jakie sobie radzicie bez filtrów z krajobrazami? W sumie to zawsze słyszałem o konieczności używania filtrów szczególnie w fotografii krajobrazowej, wskazywały na to różne książki i poradniki, albumy cenionych fotografów gdzie w opisie zdjęcia zawsze był wpisany jakiś filtr pozwalający na uzyskanie „takiego zdjęcia", a także własne doświadczenie - lubię robić zdjęcia krajobrazowe i dla mnie największą bolączką była zawsze różnica w tym ile światła dają na przykład góry czy odległy las, a niebo. Bez filtra zdjęcia są albo przepalone(niebo) albo niedoświetlone poniżej. Użycie szarej połówki wydaje mi się, że pozwala zredukować ten problem? Polar pomaga mi właśnie przy lekkim przyciemnieniu nieba oraz uzyskaniu jego rzeczywistej kolorystki, choć oczywiście też pod pewnymi kątami względem nieba i słońca zmienia kolor na zbyt granatowy i nie jest to rozwiązanie idealne.

Może o czymś nie wiem, a może korzystałem do tej pory ze złej literatury, więc będę wdzięczny jeśli ktoś wytłumaczy mi moje wątpliwości lub odeśle do odpowiedniej literatury;) Bo rozumiem też chęć niedodawania kolejnej warstwy szkła przed matrycą, by nie pogarszać jakości obrazu, ale w przedstawionym przeze mnie przykładzie wydaje mi się, że ma to więcej zalet.

TOP67
21-12-2014, 22:15
Ja sobie radzę tak (http://www.top67.pl/Miejsca/index.html).

ALF
22-12-2014, 04:06
Od jakiś 35 lat mam UVkę na każdym szkle poczynając od sławetnego Heliosa :) Robię głównie krajobraz i architekturę.
Nigdy z tego tytułu nie miałem żadnych problemów, a parę razy uratowały mi szkło.
To prawda, że przy zdjęciach pod słońce mogą (choć nie muszą) dawać dodatkowe odblaski.
Polara używam jedynie do likwidacji odblasków z powierzchni niemetalicznych, czasem kropel wody w szerokim krajobrazie. Nigdy do nieba.
Mam zestaw cokina i od lat radzę sobie z nim. Pewnie, że wolałbym Lee, ale różnica w cenie powala. Nawet cokin Z-Pro jest 3 razy droższy od P.Cokina używam nawet z N 12-24. Niewielka winieta pojawia się tylko przy 12-13 i da się z tym żyć :)

room
19-01-2015, 19:52
witam
chciał bym się podpiąć do tematu a mianowicie zakupiłem nową sigmę 10-20 i mam zamiar dla zabezpieczenia nakręcić jakąś uv-łkę znalazłem coś takiego "Hoya filtr UV HMC 77mm Slim" proszę o opinię ewentualnie coś podobnego w rozsądnej cenie
Pozdrawiam

ALF
19-01-2015, 23:27
Lub Marumi WPC.

Mane
07-03-2018, 00:27
Mam zestaw cokina i od lat radzę sobie z nim. Pewnie, że wolałbym Lee, ale różnica w cenie powala. Nawet cokin Z-Pro jest 3 razy droższy od P.Cokina używam nawet z N 12-24. Niewielka winieta pojawia się tylko przy 12-13 i da się z tym żyć :)

Dalej używasz zestawu Cokina? Z jakimi filtrami?