Zobacz pełną wersję : Magazyn danych na dwa dyski, pudełko, NAS?
Mam taką "ideję", że chcę sobie zrobić magazyn danych. Wymyśliłem, że będzie to pudełko na dwa dyski spięte ze sobą w systemie RAID 1, czyli jak rozumiem to samo będzie się zapisywać na obu dyskach i razie awarii jednego, wszystko mam na drugim. Co jakiś czas będę sobie robił kopię bezpieczeństwa. Wtedy wezmę pudełko, podepnę do kompa za pomocą USB, zgram dane i pudełko schowam w sobie tylko znane miejsce.
Tak to sobie wymyśliłem. Najważniejsze dane i tak dodatkowo zgrywam na dysk przenośny i wynoszę z domu.
Dyski sobie kupię, dwóch różnych firm, o tej samej pojemności.
Reasumując chodzi tylko o pudełko. Szybkość to sprawa drugorzędna. Do żadnej sieci nie chcę podpinać.
Zatem proszę o podanie najtańszego działającego rozwiązania.
Z góry dziękuję za rady.
Tylko tak dla porządku zapytam, mieszkasz w domku wolnostojącym, czy w bardziej zagęszczonych klimatach?
Wolnostojącym, w małej wiosce.
Ale żeś sobie wymyślił... Z NASami to jest taki problem, że są... No właśnie, są NASami, czyli Network Attached Storage'ami. I tutaj słowo Network jest słowem kluczowym. NASa po USB do kompa raczej nie podepniesz. A przynajmniej ja takiego nie znam. Prawdę mówiąc, jakieś takie masz dziwne podejście i moim zdaniem lubisz sobie życie komplikować. Po to ktoś wymyślił NAS, żeby go schować w sobie tylko wiadomym miejscu, podpiąć do sieci i nie zawracać sobie gitary podpinaniem tego co jakiś czas kabelkiem do komputera. A jak już bardzo się upierasz, to i pudełek na dwa dyski jest tyle, że tylko wybierać. Jeżeli nie masz jakichś konkretnych wymogów, bierz najtańszy markowy i tyle... Gdzieś tutaj był o tym już wątek chyba...
Można udostępnić dysk wprost z routera (USB) dla domowej sieci.
Ale żeś sobie wymyślił... Z NASami to jest taki problem, że są... No właśnie, są NASami, czyli Network Attached Storage'ami. I tutaj słowo Network jest słowem kluczowym. NASa po USB do kompa raczej nie podepniesz. A przynajmniej ja takiego nie znam. Prawdę mówiąc, jakieś takie masz dziwne podejście i moim zdaniem lubisz sobie życie komplikować. Po to ktoś wymyślił NAS, żeby go schować w sobie tylko wiadomym miejscu, podpiąć do sieci i nie zawracać sobie gitary podpinaniem tego co jakiś czas kabelkiem do komputera. A jak już bardzo się upierasz, to i pudełek na dwa dyski jest tyle, że tylko wybierać. Jeżeli nie masz jakichś konkretnych wymogów, bierz najtańszy markowy i tyle... Gdzieś tutaj był o tym już wątek chyba...
No dobra. NAS był pierwszym rozwiązaniem. Nie wiem o tym wiele, ale myślalem, że go podepnę.
A gdzie kupic pudełko dwudyskowe z RAID 1? Znajduję same NASy...
Obudowa zewnętrzna na dyski 3.5", allegro jest nimi zaorane. Większość dobrych wielodyskowych ma możliwość pracy w RAID. Podpinasz do takiej skrzynki tylko zasilanie i kabel USB do kompa.
http://allegro.pl/obudowy-i-kieszenie-obudowy-dyskow-3-5-6134?ref=electronics-layer-main
wagabundy
12-12-2014, 12:45
dla przykładu Unitek Y-3355:
http://www.ceneo.pl/30686741
A jednak kolega mnie namówił na Synology DS 215j i dwa dyski twarde WD Red 3TB NAS (z różnych serii). Miało być tanio, wyszło jak zwykle :) - 1750 zł...
No i bardzo dobrze zrobił, że Cię namówił.
Właśnie zacząłem rozkminiac system... dużoopcji i nowych rzeczy, ale za parę dni wszystko ogarnę